.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sat Apr 04, 2009 4:31 pm

Korang guna yang mana untuk rantai?

dulu aku guna minyak hitam yang lebih² jer...
pakai sport rim warna putih... mula la jadi kotor giler scratch

la ni guna WD40 lol!
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sat Apr 04, 2009 5:49 pm

dulu pn pkai lebihan myk htm, abis rim, susahnye nak bsuh dhla rim putih,
pastu pkai chainlube brand motorex, msih gak percik kat rim,
skarg pkai wd40, spray dulu dlm 5-10 mnt pastu lap pkai kain, ok rsnye
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sat Apr 04, 2009 5:58 pm

bro...WD40 tu bukan untk de-greese ke??? pakai yang tu.. greese warne merah pun boleh cair macam air wo... boleh gune untuk rantai ke??
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sat Apr 04, 2009 6:00 pm

mmg cair myk, sng cuci rntai bersih je, stkat ni ok ja bro, kalo rs rantai tu kering taruhla
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sat Apr 04, 2009 6:02 pm

boleh... takde masalah...
ada juga tanya member² lain... katanya just guna WD40
& tak pernah dengar lagi sebarang masalah
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sat Apr 04, 2009 6:54 pm

deskcom wrote:
boleh... takde masalah...
ada juga tanya member² lain... katanya just guna WD40
& tak pernah dengar lagi sebarang masalah
maksudnye.. rantai cuci gune wd40 dulu lepas tu baru bubuh minyak rantai ek..?
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sat Apr 04, 2009 7:02 pm

x pyh bro, spray wd40 je bro, lncar trus tu rantai


Last edited by hailtoking on Sat Apr 04, 2009 9:33 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sat Apr 04, 2009 8:07 pm

spray terus guna WD40
Very Happy
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Apr 05, 2009 1:37 am

Admin wrote:
spray terus guna WD40
Very Happy

langsung tak bubuh minyak... boleh ke? spoket tak cepat haus ke nnt kalau buat macam tu???
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Apr 05, 2009 2:59 am

ok ja bro, jnji slalu tegangkan la, x cpat haus sproket tu kalo dijaga btul2
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Apr 05, 2009 4:30 am

aku pakai wd40 / myk diesel utk cuci rantai,lpstu lube pakai chainlube silkolene semi sin anti fling.. jd rim x cepat kotor..nak2 plak rim aku wane putih..huhu
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Apr 05, 2009 9:59 am

kenapa bro cuci rantai guna diesel x guna petrol? ada perbezaan ker?
selalu gak baca kat forum, depa cakap guna diesel

bagus ke kalau guna chain lube jenis .. erm.. ape ntah.. revoil kot
coz kat sini mmg takkan jumpa la silkolene ke ape ker


lagi satu orang kata grese tahan lama tapi cepat kotor coz lekat batu dan pasir
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Apr 05, 2009 2:11 pm

deskcom wrote:
kenapa bro cuci rantai guna diesel x guna petrol? ada perbezaan ker?
selalu gak baca kat forum, depa cakap guna diesel

bagus ke kalau guna chain lube jenis .. erm.. ape ntah.. revoil kot
coz kat sini mmg takkan jumpa la silkolene ke ape ker


lagi satu orang kata grese tahan lama tapi cepat kotor coz lekat batu dan pasir

dulu diesel kan lagi murah dari petrol..hehe xdela rugi sgt,kotor leh ilang gak..
ok je chain lube ape pun,cume silkolene ni anti fling n semi sintetik,jadi klau pakai rim putih xdela myk2 rantai ni melekat kat rim..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Apr 05, 2009 3:27 pm

o... gune diesel pun boleh cuci rantai ek... bagus idea ni...
tapi.. diesel xcepat kering kan...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Apr 05, 2009 5:36 pm

mantadkb wrote:
o... gune diesel pun boleh cuci rantai ek... bagus idea ni...
tapi.. diesel xcepat kering kan...

x yg pentng ikut step..

1. tanggalkan rantai
2. basu gune diesel / petrol..kalo bajet banyak basuh gune wd40,ade kat 2 botol gak la..
3.basuh cuci2 spoket skali
4. bile rantai n spoket dah bersih cuci lagi seround
5. pastu bile dah agak2 kering barula letak chain lube or myk
6. jgn lupe basuh tayar esp tepi wall tayar ngan air sabun,takut ade kesan2 myk yg terkena kat tyr..
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Apr 07, 2009 3:01 pm

mantadkb wrote:
Admin wrote:
spray terus guna WD40
Very Happy

langsung tak bubuh minyak... boleh ke? spoket tak cepat haus ke nnt kalau buat macam tu???

yer la....aku pun berfikiran cam tu. nak² kalau cam aku ni....membonceng lagi kuat kadar kehausan sprocket tu....
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Apr 07, 2009 3:09 pm

venom wrote:
mantadkb wrote:
Admin wrote:
spray terus guna WD40
Very Happy

langsung tak bubuh minyak... boleh ke? spoket tak cepat haus ke nnt kalau buat macam tu???

yer la....aku pun berfikiran cam tu. nak² kalau cam aku ni....membonceng lagi kuat kadar kehausan sprocket tu....

sebenarnye fungsi wd40 ni degreaser,maknenye kalo letak kat rantai,myk akan ilang,rantai akan kering,lame2 makan spoket..klau dah cuci pakai wd40,myk kan rantai balik..
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Apr 07, 2009 3:19 pm

WKQ4913 wrote:
venom wrote:
mantadkb wrote:
Admin wrote:
spray terus guna WD40
Very Happy

langsung tak bubuh minyak... boleh ke? spoket tak cepat haus ke nnt kalau buat macam tu???

yer la....aku pun berfikiran cam tu. nak² kalau cam aku ni....membonceng lagi kuat kadar kehausan sprocket tu....

sebenarnye fungsi wd40 ni degreaser,maknenye kalo letak kat rantai,myk akan ilang,rantai akan kering,lame2 makan spoket..klau dah cuci pakai wd40,myk kan rantai balik..


oooooooo............maknanya fungsi WD40 ni hanya utk MENCUCI rantai je la...pastu kena minyakkan balik...

paham...paham...
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Apr 07, 2009 6:48 pm

wd40 ni berkesan nak bersihkan je.. die x lubricate rantai tuh..
elok kalo nak buang pasir @ bendasing kat rantai..
ramai yg pakai wd40 ni..

aku penah pakai chainlube motorex kejap, saje nak test..
pakai yg racing punye ke ape ntah..
tahan lama gak la.. tp yg x best die botol kecik aje..
harga rm 10 je (dapat diskaun..) What a Face

skrg pakai belen2 minyak itam kat bengkel aje la.. lol!
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Apr 07, 2009 8:43 pm

Aku pn pkai motorex botol kecik je, adela tggl sket, lame gak pakai benda ni
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Apr 07, 2009 10:59 pm

aku cuci rantai pakai petrol ngan berus gigi je.... pastu bubuh balance minyak hitam. lepas jalan....kotor gak rim sport, sampai naik atas baju....huhuhuhuu.....
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed Apr 08, 2009 1:28 am

venom wrote:
aku cuci rantai pakai petrol ngan berus gigi je.... pastu bubuh balance minyak hitam. lepas jalan....kotor gak rim sport, sampai naik atas baju....huhuhuhuu.....

ni mesti bwa laju ni smpi myk kat rantai terbang kat baju Smile
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed Apr 08, 2009 2:39 am

venom wrote:
aku cuci rantai pakai petrol ngan berus gigi je.... pastu bubuh balance minyak hitam. lepas jalan....kotor gak rim sport, sampai naik atas baju....huhuhuhuu.....

same cam aku gak,amek brus gg yg dah x pakai.. lepas letak myk tu,bia seketika dulu,bg minyak tu meresap dalam rantai..
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed Apr 08, 2009 3:46 am

Kalo mcm sok pg nak g jln pkai mtr, mlm ni leh spray chainlube, biar dulu myk tu meresap, kalo time tu spray time tu gak nak bwa mmg terbang gakla
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed Apr 08, 2009 10:20 am

nampak gayanya lepas ni kena beli chain lube laa...
agar kesihatan 125 lebih terjamin... lol!

ada jenama yang best best x... aku biasa dgr revoil jer
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Today at 7:35 pm

Back to top Go down
 
Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 8Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Borak Rasmi Geng² 125Z Pantai Timur
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: