.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu May 07, 2009 10:47 pm

WKQ4913 wrote:
venom wrote:
aku confius betul pasal benda ni....

skrg aku nak tahu satu je.... brand minyak mana yg berkesan (tahan segalanya) tanpa mengotorkan rim..... tu jer Very Happy

brand yg mahal2 kot..hehe motul ke silkolene ke ape2 je janji ade tulih anti fling off,tapi yg penting rantai kene cuci kasi bersih dulu,then baru sembur menatang ni,klau x same je rim ade kotor2..

apa maksud anti fling off tu?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu May 07, 2009 10:55 pm

venom wrote:
WKQ4913 wrote:
venom wrote:
aku confius betul pasal benda ni....

skrg aku nak tahu satu je.... brand minyak mana yg berkesan (tahan segalanya) tanpa mengotorkan rim..... tu jer Very Happy

brand yg mahal2 kot..hehe motul ke silkolene ke ape2 je janji ade tulih anti fling off,tapi yg penting rantai kene cuci kasi bersih dulu,then baru sembur menatang ni,klau x same je rim ade kotor2..

apa maksud anti fling off tu?

maknenye myk rantai tu melekat kat rantai dan takkan terbang g kat rim,jd rim xde la kotor..
Back to top Go down
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Fri May 22, 2009 11:10 pm

brand ane yang ade anti fling off yang murah skali..?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon May 25, 2009 5:02 pm

neomerc wrote:
brand ane yang ade anti fling off yang murah skali..?

silkolene kot..rm28..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue May 26, 2009 9:55 am

non fling

Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue May 26, 2009 11:10 am

haa,ni cam aku nye la.. dah kat setahun tp ade suku lagi..hehehe,semi sintetik,x mampu nak bli mahal2..
klau bli SSS aloi racing kit kat utmracing,rantai yg diorg bagi mmg dah siap ade grease yg likat2 tu,cam grase bearing..
Back to top Go down
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue May 26, 2009 6:28 pm

chocolate wrote:
non fling


camne nk gune mende ni rr..?
bleh gune terus kan..?
mksudye tak yah cuci2 rantai seme kan..?
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed May 27, 2009 5:08 am

seeloknya cuci rantai sebersih2 nya dl..pecat dl rantai ngan spoket dr moto..amik bekas cuci bersih2 kemudian pasang balik kat moto,lepas tu baru sembur..

biar kering dl baru bleh wat jalan..estimate kl nak kering btol2 kene tinggal semalaman dl..kekgi bunyi rantai smooth jer Shocked warna rantai pun jd kaler putih Shocked

wan,greese bearing bleh letak ke kat rantai? aku ada greese bearing kaler merah metalik,bleh pakai ker?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed May 27, 2009 10:34 am

neomerc wrote:
chocolate wrote:
non fling


camne nk gune mende ni rr..?
bleh gune terus kan..?
mksudye tak yah cuci2 rantai seme kan..?

cuci bersih2 rantai n spoket pakai myk petrol,then bilas balik ,sampai xde kesan myk..then baru ko sembur silkolene tu kat rantai..tggu la die kering meresap kat rantai..
*kalo still ade kesan itam kat rim maknenye rantao ko cuci x cukup bersih n lubricant tu x sempat / x boleh nak meresap habis..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed May 27, 2009 10:58 pm

mak ai remehnya nk jaga rantai. korang sumer very lucky sbb letak kat umah. aku ni letak moto kat jety je. seminggu aku ke laut balik je tgk rantai dah karat.
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu May 28, 2009 2:11 pm

lanunlaut wrote:
mak ai remehnya nk jaga rantai. korang sumer very lucky sbb letak kat umah. aku ni letak moto kat jety je. seminggu aku ke laut balik je tgk rantai dah karat.

rasanyer ko kena cari rantai stainless steel la.. xde la kesan2 karat
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu May 28, 2009 10:40 pm

mantadkb wrote:
lanunlaut wrote:
mak ai remehnya nk jaga rantai. korang sumer very lucky sbb letak kat umah. aku ni letak moto kat jety je. seminggu aku ke laut balik je tgk rantai dah karat.

rasanyer ko kena cari rantai stainless steel la.. xde la kesan2 karat

kalo dh namenye besi mmg akan berkarat punye Very Happy
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Fri May 29, 2009 3:48 pm

berkarat xpe,spray je lubricant balik..hehe
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sat Jun 27, 2009 2:00 pm

WKQ4913 wrote:
berkarat xpe,spray je lubricant balik..hehe

ow da karat ley men spray blk ek..em kemana bro wan menghilang ek..otai tupai da lama xon9 nie
Back to top Go down
assasin_lunxe
Pegawai Waran I


Posts : 1222
Join date : 22/06/2009
Age : 26
Location : kuantan--->pinang

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Jul 02, 2009 1:18 am

klu nk ok,pakai daitona lol! lol!
lepas 2 sembur wd40 afro afro
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Jul 02, 2009 6:03 am

kekekekeke... kalau aku benti rokok... aku nak pakai chain lube Motul yang harga RM50 tu... lol!

kalau... kalau...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Jul 02, 2009 12:26 pm

assasin_lunxe wrote:
klu nk ok,pakai daitona lol! lol!
lepas 2 sembur wd40 afro afro

jangan sembur wd40 kat rantai..sebab wd40 cepat kering,n bukan lubricant for hardly moving parts.. nanti rantai cepat kring n stress..klau main lenjan je t takut putus plak.. seeloknye selain pakai chain lubricant,letak je myk itam kat rantai..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Jul 02, 2009 1:32 pm

yup wd40 nie awl2 jer ko tkg cam berminyak lps 2hari kering kontang rantai dibuat nyer
ada modal pki ler chain lubricant klu x minyak itam jer la...janji rantai tu berminyak Smile
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Fri Jul 03, 2009 1:09 pm

mazakim wrote:
yup wd40 nie awl2 jer ko tkg cam berminyak lps 2hari kering kontang rantai dibuat nyer
ada modal pki ler chain lubricant klu x minyak itam jer la...janji rantai tu berminyak Smile

pakai wd40 untuk cuci balik kekotoran n minyak2 kat rantai leh la..hee
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Jul 06, 2009 9:37 am

ak xpenah pki menatang ni(chain lube)...so ak nk tny korang yg da penah pki
sebotol brapa lama bley tahan... scratch
botol cam sikolene ke motul ke brapa lama ek.. scratch
nk spray camne kt rantai tu kasi basah lencun ke @ ala kadar kasi rata da cukup Question Question Question Question Question tlg2 igt ujung bln ni nk tukar spocket n mau bli motul nyer chain lube yg mahai tu.....huhuhuhu lol!
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Jul 06, 2009 1:52 pm

mazakim wrote:
ak xpenah pki menatang ni(chain lube)...so ak nk tny korang yg da penah pki
sebotol brapa lama bley tahan... scratch
botol cam sikolene ke motul ke brapa lama ek.. scratch
nk spray camne kt rantai tu kasi basah lencun ke @ ala kadar kasi rata da cukup Question Question Question Question Question tlg2 igt ujung bln ni nk tukar spocket n mau bli motul nyer chain lube yg mahai tu.....huhuhuhu lol!

aku nye silkolene dah 8 bulan,tapi botol cam berat lagi jer..hehe..

kasi rantai bersih dulu dari segala minyak n kekotoran (cuci pakai mintak petrol / diesel).. pas dah bersih sembur la ala kadar,ko nak basah lencun pun boleh.. tapi pastu kene tggu kering betul2 la..klau x same je cam pakai minyak itam,tompok2 kat rim.. kene kering betol2 baru la die x fling...
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Jul 06, 2009 9:07 pm

WKQ4913 wrote:
mazakim wrote:
ak xpenah pki menatang ni(chain lube)...so ak nk tny korang yg da penah pki
sebotol brapa lama bley tahan... scratch
botol cam sikolene ke motul ke brapa lama ek.. scratch
nk spray camne kt rantai tu kasi basah lencun ke @ ala kadar kasi rata da cukup Question Question Question Question Question tlg2 igt ujung bln ni nk tukar spocket n mau bli motul nyer chain lube yg mahai tu.....huhuhuhu lol!

aku nye silkolene dah 8 bulan,tapi botol cam berat lagi jer..hehe..

kasi rantai bersih dulu dari segala minyak n kekotoran (cuci pakai mintak petrol / diesel).. pas dah bersih sembur la ala kadar,ko nak basah lencun pun boleh.. tapi pastu kene tggu kering betul2 la..klau x same je cam pakai minyak itam,tompok2 kat rim.. kene kering betol2 baru la die x fling...

wokey2 understood tq so much....ak ni spana pon xder camne la nk cuci
kuikuikuikui lol!
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Jul 07, 2009 4:23 pm

mazakim wrote:
WKQ4913 wrote:
mazakim wrote:
ak xpenah pki menatang ni(chain lube)...so ak nk tny korang yg da penah pki
sebotol brapa lama bley tahan... scratch
botol cam sikolene ke motul ke brapa lama ek.. scratch
nk spray camne kt rantai tu kasi basah lencun ke @ ala kadar kasi rata da cukup Question Question Question Question Question tlg2 igt ujung bln ni nk tukar spocket n mau bli motul nyer chain lube yg mahai tu.....huhuhuhu lol!

aku nye silkolene dah 8 bulan,tapi botol cam berat lagi jer..hehe..

kasi rantai bersih dulu dari segala minyak n kekotoran (cuci pakai mintak petrol / diesel).. pas dah bersih sembur la ala kadar,ko nak basah lencun pun boleh.. tapi pastu kene tggu kering betul2 la..klau x same je cam pakai minyak itam,tompok2 kat rim.. kene kering betol2 baru la die x fling...

wokey2 understood tq so much....ak ni spana pon xder camne la nk cuci
kuikuikuikui lol!


xpaya spanar,amek bekas / besen,letak minyak,pastu gune berus / berus gigi lagi senang,ko gosok2 la kat rantai,celah2 die,celah2 spoket.. moto kasi double stand la dulu.. nak lagi senang,spray bagi wd40,satu botol besar baru puas hati..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Jul 07, 2009 9:18 pm

perrhhh da try wat tp hehehe tiap kali ak lap kesan kotor tuh dok melekat balik
pasai berus da itam kne sungguh2 bley kot....
kang hangat aty ak simbah petrol cucuh api setteeeLLLLLLLL geek
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed Jul 08, 2009 1:43 am

mazakim wrote:
perrhhh da try wat tp hehehe tiap kali ak lap kesan kotor tuh dok melekat balik
pasai berus da itam kne sungguh2 bley kot....
kang hangat aty ak simbah petrol cucuh api setteeeLLLLLLLL geek

wah ganaz.. Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Today at 2:03 pm

Back to top Go down
 
Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Borak Rasmi GengĀ² 125Z Pantai Timur
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: