.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
HailToKing
Laskar Kanan
avatar

Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu May 28, 2009 10:40 pm

mantadkb wrote:
lanunlaut wrote:
mak ai remehnya nk jaga rantai. korang sumer very lucky sbb letak kat umah. aku ni letak moto kat jety je. seminggu aku ke laut balik je tgk rantai dah karat.

rasanyer ko kena cari rantai stainless steel la.. xde la kesan2 karat

kalo dh namenye besi mmg akan berkarat punye Very Happy
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew
avatar

Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 30
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Fri May 29, 2009 3:48 pm

berkarat xpe,spray je lubricant balik..hehe
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 31
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sat Jun 27, 2009 2:00 pm

WKQ4913 wrote:
berkarat xpe,spray je lubricant balik..hehe

ow da karat ley men spray blk ek..em kemana bro wan menghilang ek..otai tupai da lama xon9 nie
Back to top Go down
assasin_lunxe
Pegawai Waran I
avatar

Posts : 1222
Join date : 22/06/2009
Age : 26
Location : kuantan--->pinang

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Jul 02, 2009 1:18 am

klu nk ok,pakai daitona lol! lol!
lepas 2 sembur wd40 afro afro
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Jul 02, 2009 6:03 am

kekekekeke... kalau aku benti rokok... aku nak pakai chain lube Motul yang harga RM50 tu... lol!

kalau... kalau...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew
avatar

Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 30
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Jul 02, 2009 12:26 pm

assasin_lunxe wrote:
klu nk ok,pakai daitona lol! lol!
lepas 2 sembur wd40 afro afro

jangan sembur wd40 kat rantai..sebab wd40 cepat kering,n bukan lubricant for hardly moving parts.. nanti rantai cepat kring n stress..klau main lenjan je t takut putus plak.. seeloknye selain pakai chain lubricant,letak je myk itam kat rantai..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 31
Location : cheras

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Jul 02, 2009 1:32 pm

yup wd40 nie awl2 jer ko tkg cam berminyak lps 2hari kering kontang rantai dibuat nyer
ada modal pki ler chain lubricant klu x minyak itam jer la...janji rantai tu berminyak Smile
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew
avatar

Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 30
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Fri Jul 03, 2009 1:09 pm

mazakim wrote:
yup wd40 nie awl2 jer ko tkg cam berminyak lps 2hari kering kontang rantai dibuat nyer
ada modal pki ler chain lubricant klu x minyak itam jer la...janji rantai tu berminyak Smile

pakai wd40 untuk cuci balik kekotoran n minyak2 kat rantai leh la..hee
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 31
Location : cheras

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Jul 06, 2009 9:37 am

ak xpenah pki menatang ni(chain lube)...so ak nk tny korang yg da penah pki
sebotol brapa lama bley tahan... scratch
botol cam sikolene ke motul ke brapa lama ek.. scratch
nk spray camne kt rantai tu kasi basah lencun ke @ ala kadar kasi rata da cukup Question Question Question Question Question tlg2 igt ujung bln ni nk tukar spocket n mau bli motul nyer chain lube yg mahai tu.....huhuhuhu lol!
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew
avatar

Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 30
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Jul 06, 2009 1:52 pm

mazakim wrote:
ak xpenah pki menatang ni(chain lube)...so ak nk tny korang yg da penah pki
sebotol brapa lama bley tahan... scratch
botol cam sikolene ke motul ke brapa lama ek.. scratch
nk spray camne kt rantai tu kasi basah lencun ke @ ala kadar kasi rata da cukup Question Question Question Question Question tlg2 igt ujung bln ni nk tukar spocket n mau bli motul nyer chain lube yg mahai tu.....huhuhuhu lol!

aku nye silkolene dah 8 bulan,tapi botol cam berat lagi jer..hehe..

kasi rantai bersih dulu dari segala minyak n kekotoran (cuci pakai mintak petrol / diesel).. pas dah bersih sembur la ala kadar,ko nak basah lencun pun boleh.. tapi pastu kene tggu kering betul2 la..klau x same je cam pakai minyak itam,tompok2 kat rim.. kene kering betol2 baru la die x fling...
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 31
Location : cheras

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Jul 06, 2009 9:07 pm

WKQ4913 wrote:
mazakim wrote:
ak xpenah pki menatang ni(chain lube)...so ak nk tny korang yg da penah pki
sebotol brapa lama bley tahan... scratch
botol cam sikolene ke motul ke brapa lama ek.. scratch
nk spray camne kt rantai tu kasi basah lencun ke @ ala kadar kasi rata da cukup Question Question Question Question Question tlg2 igt ujung bln ni nk tukar spocket n mau bli motul nyer chain lube yg mahai tu.....huhuhuhu lol!

aku nye silkolene dah 8 bulan,tapi botol cam berat lagi jer..hehe..

kasi rantai bersih dulu dari segala minyak n kekotoran (cuci pakai mintak petrol / diesel).. pas dah bersih sembur la ala kadar,ko nak basah lencun pun boleh.. tapi pastu kene tggu kering betul2 la..klau x same je cam pakai minyak itam,tompok2 kat rim.. kene kering betol2 baru la die x fling...

wokey2 understood tq so much....ak ni spana pon xder camne la nk cuci
kuikuikuikui lol!
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew
avatar

Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 30
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Jul 07, 2009 4:23 pm

mazakim wrote:
WKQ4913 wrote:
mazakim wrote:
ak xpenah pki menatang ni(chain lube)...so ak nk tny korang yg da penah pki
sebotol brapa lama bley tahan... scratch
botol cam sikolene ke motul ke brapa lama ek.. scratch
nk spray camne kt rantai tu kasi basah lencun ke @ ala kadar kasi rata da cukup Question Question Question Question Question tlg2 igt ujung bln ni nk tukar spocket n mau bli motul nyer chain lube yg mahai tu.....huhuhuhu lol!

aku nye silkolene dah 8 bulan,tapi botol cam berat lagi jer..hehe..

kasi rantai bersih dulu dari segala minyak n kekotoran (cuci pakai mintak petrol / diesel).. pas dah bersih sembur la ala kadar,ko nak basah lencun pun boleh.. tapi pastu kene tggu kering betul2 la..klau x same je cam pakai minyak itam,tompok2 kat rim.. kene kering betol2 baru la die x fling...

wokey2 understood tq so much....ak ni spana pon xder camne la nk cuci
kuikuikuikui lol!


xpaya spanar,amek bekas / besen,letak minyak,pastu gune berus / berus gigi lagi senang,ko gosok2 la kat rantai,celah2 die,celah2 spoket.. moto kasi double stand la dulu.. nak lagi senang,spray bagi wd40,satu botol besar baru puas hati..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 31
Location : cheras

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Jul 07, 2009 9:18 pm

perrhhh da try wat tp hehehe tiap kali ak lap kesan kotor tuh dok melekat balik
pasai berus da itam kne sungguh2 bley kot....
kang hangat aty ak simbah petrol cucuh api setteeeLLLLLLLL geek
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 31
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed Jul 08, 2009 1:43 am

mazakim wrote:
perrhhh da try wat tp hehehe tiap kali ak lap kesan kotor tuh dok melekat balik
pasai berus da itam kne sungguh2 bley kot....
kang hangat aty ak simbah petrol cucuh api setteeeLLLLLLLL geek

wah ganaz.. Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 31
Location : cheras

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Jul 09, 2009 8:09 am

wat kat rantai ler...xkn wat kt motot hehe Laughing
wa sayang motot wa wooo clown
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Jul 19, 2009 4:34 pm

nak cara berkesan kene bkk kuar rantai ngan spoket tu kasi gasak ngan berus betul2,bilas ngan petrol byk2 kali..bl dah xde kesan2 hitam kat roller rantai tu,kasi jemur dl rantai bg petrol hilang..then baru apply silkolene nih..lps tu dah x ingat dah letih buat keje sbb rantai dah senyap ngan cantek hehehe

skrg nih dah malas nak bkk rantai,soo kasi lap je rantai tu ngan kain buruk,then spray je silkolene..akibatnya sport rim berubah warna ngan ada corak2 tambahan yg menyakitkan hati..mmg btol2 rasa nak bakar je .... rantai itu hehehehe
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Jul 19, 2009 5:02 pm

bakar2,jgn xbakar..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew
avatar

Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 30
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Jul 19, 2009 7:18 pm

haha tau xpe.. memule dulu rajin la..pastu malas dah..hasil die rim aku ade kesan degil yg sgt degil..memula rajin sental sendiri skang hanta kedai je..hehe
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Sun Jul 19, 2009 8:52 pm

klu lame2 biar,susah lak nk basuh smpi hilang,geram je aku Very Happy
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada
avatar

Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 31
Location : cheras

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Jul 20, 2009 8:52 am

xssh sebenar nyer nk cuci rim klu kne gaya..ak gosok ngan breeze(serbuk cuci baju)
dgn mudah "daki" kuar..then bilas air mmg sng xletih langsung
Back to top Go down
kick_ingoal
Laskar Kelas I
avatar

Posts : 145
Join date : 11/04/2009
Age : 29
Location : Subang-Perlis

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Jul 20, 2009 2:16 pm

aku tambah 1 lg,guna sunlight sabun cuci pinggan tu.
senang ja kluar minyak & segala kotoran degil len kt rim tu cyclops
Back to top Go down
red_alert
Laskar Muda
avatar

Posts : 49
Join date : 04/07/2009
Age : 30
Location : t.intan - s.alam - t.intan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Jul 20, 2009 2:49 pm

kick_ingoal wrote:
aku tambah 1 lg,guna sunlight sabun cuci pinggan tu.
senang ja kluar minyak & segala kotoran degil len kt rim tu cyclops

btol2...lg 1 jgnla lap rim 2 ms kering n ede minyak,memang melekatla minyaknye...
cuci n gosok trs dgn sabun....... Very Happy
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Jul 20, 2009 6:09 pm

mazakim wrote:
xssh sebenar nyer nk cuci rim klu kne gaya..ak gosok ngan breeze(serbuk cuci baju)
dgn mudah "daki" kuar..then bilas air mmg sng xletih langsung

klu yg pakai 3btg sng la,ha3x..pki s.rim berbtg2 tgk Very Happy
Back to top Go down
red_alert
Laskar Muda
avatar

Posts : 49
Join date : 04/07/2009
Age : 30
Location : t.intan - s.alam - t.intan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Jul 21, 2009 9:58 am

superjoemanito wrote:
mazakim wrote:
xssh sebenar nyer nk cuci rim klu kne gaya..ak gosok ngan breeze(serbuk cuci baju)
dgn mudah "daki" kuar..then bilas air mmg sng xletih langsung

klu yg pakai 3btg sng la,ha3x..pki s.rim berbtg2 tgk Very Happy

haha...teringin nk pkai 3btg racing boy...
nk beli enkei memang xmampula
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Tue Jul 21, 2009 7:28 pm

pki 3btg racing boy yg cuprix pki tue bro,so nice,nie picnye Very Happy ,ade lbg kecik kt s.rim tue..





Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   

Back to top Go down
 
Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Borak Rasmi GengĀ² 125Z Pantai Timur
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: