.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Jenis Rantai

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next

Rantai yg korg pkai?
RK-M
37%
 37% [ 63 ]
Osaki
5%
 5% [ 8 ]
MCS
2%
 2% [ 3 ]
Daytona
1%
 1% [ 2 ]
KMC
1%
 1% [ 2 ]
SSS
35%
 35% [ 60 ]
Renthal
0%
 0% [ 0 ]
RK-Chain
1%
 1% [ 2 ]
Saiz 415
8%
 8% [ 13 ]
Saiz 428
10%
 10% [ 17 ]
Total Votes : 170
 

AuthorMessage
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Jenis Rantai   Wed Apr 01, 2009 12:37 am

Dulu mula2 pkai rntai biasa je brand energy 428 thn try DID jepun 428, mmg thn DID ni tp susah nak jmpe skrg,
then nmpk promosi set aloi sss 415 trus lyn smpi skrg, mahal mmg mahal tp ketahanan berbaloi,
kat tmpt aku ni mo 90 satu set


Last edited by HailToKing on Tue Sep 15, 2009 10:09 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed Apr 01, 2009 1:17 am

RKM je aku mampu... size 428

ape beza 415, 420 & 428?
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed Apr 01, 2009 12:16 pm

beza yg aku nmpk saiz dier je kalo 415 kecik, kalo 420 sdg2, kalo 428 besar standard motor pkai tu, aku cdg nak tukar blik 428, lenguh tgn tiap2 mggu kena tegang rantai kalo pkai 415 sss
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed Apr 01, 2009 12:22 pm

adakah prestasi motor meningkat??

confused

kalau rantai 415... sprocket pun kena tukar kan
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed Apr 01, 2009 12:36 pm

deskcom wrote:
adakah prestasi motor meningkat??

confused

kalau rantai 415... sprocket pun kena tukar kan

prestasi yg dpt cume ringan je kot, kalo bro tgk iklan rntai sss 415 ni dier akan ckp thn utk 10 000 km, myk pn save
sproket ni mmg ringan, aloi aluminiumla ktkan

dier kalo rantai 415 sproket pn 415 gak
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed Apr 01, 2009 12:52 pm

hailtoking wrote:
deskcom wrote:
adakah prestasi motor meningkat??

confused

kalau rantai 415... sprocket pun kena tukar kan

prestasi yg dpt cume ringan je kot, kalo bro tgk iklan rntai sss 415 ni dier akan ckp thn utk 10 000 km, myk pn save
sproket ni mmg ringan, aloi aluminiumla ktkan

dier kalo rantai 415 sproket pn 415 gak

bro.. adakah rantai kecik sesuai untuk long distance? takut rantai putus tengah jalan
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed Apr 01, 2009 9:26 pm

rantai 415 sm kekuatannye dgn 428, tp kalo utk long distance better pkai 428 yg heavy duty nye
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Apr 05, 2009 4:43 am

skang pakai yg rkm 428 sebab heavy duty..
tp best pakai SSS 415 spoket aloi..ringan = pickup = throttle response cepat = myk jimat.. tahan pun tahan,tp jiwe ni je x cukup kering nak wat long distance..hee,rege pun leh tahan..aritu bli satu set rm100 kat UTMRacing..
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Apr 05, 2009 8:40 pm

Aku bru tukar rantai 428 brand daytona gold chain bru rm60, hehe nak pkai 415 pergh rm 110 satu set sss kat cni
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sat Apr 18, 2009 9:14 am

kalau rantai ketat sgt apa jadi??
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sat Apr 18, 2009 9:34 am

lanunlaut wrote:
kalau rantai ketat sgt apa jadi??

kalo ketat sgt akan berbunyi bro, lgpn x sdap bwa jln, dier msti ngm2 smooth je bia pusing tyr tu
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sat Apr 18, 2009 9:36 am

bro HailToKing bila nk dtg kk??
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sat Apr 18, 2009 9:38 am

lanunlaut wrote:
bro HailToKing bila nk dtg kk??

mggu dpn kot hr sabtu tp pkai ketala sbb nak byr bil2 hehe
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Mon Apr 20, 2009 10:52 pm

lanunlaut wrote:
kalau rantai ketat sgt apa jadi??

potensi nak putus tggi,tambah2 plak if rantai dah kurang myk n if naek 2 org..sebab tu if jenis bawak penumpang,rantai jgn ketat sgt,bia longgar ckeettt je..
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Apr 21, 2009 12:15 am

WKQ4913 wrote:
lanunlaut wrote:
kalau rantai ketat sgt apa jadi??

potensi nak putus tggi,tambah2 plak if rantai dah kurang myk n if naek 2 org..sebab tu if jenis bawak penumpang,rantai jgn ketat sgt,bia longgar ckeettt je..

brape byk 'if' daa... hehehe...
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Apr 21, 2009 12:16 am

deskcom wrote:
RKM je aku mampu... size 428

ape beza 415, 420 & 428?

sama la ngan aku....
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Apr 21, 2009 1:25 am

WKQ4913 wrote:
lanunlaut wrote:
kalau rantai ketat sgt apa jadi??

potensi nak putus tggi,tambah2 plak if rantai dah kurang myk n if naek 2 org..sebab tu if jenis bawak penumpang,rantai jgn ketat sgt,bia longgar ckeettt je..

btol2.. org kata biar ada free play sikit..
tp jgn kendur sgt plak.. takut nanti tercabut plak rantai dari spoket tuh..
kalo ketat sgt, leh putus kalau tarik kaw2.. Laughing
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Apr 21, 2009 10:39 am

deskcom wrote:
RKM je aku mampu... size 428

ape beza 415, 420 & 428?

beze die dari segi saiz mate rantai.. 415 tu kecik,428 besar n standed.. 420 susah nak jumpe.. pakai 428 je ok,nak lenjan ke jalan jauh ke pun ok.. pakai yang rkm heavy duty..aku pakai ni je..hehe
Back to top Go down
andy-wkv
Laskar Muda


Posts : 28
Join date : 30/04/2009

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sat May 02, 2009 2:21 am

aku pnh pakai 415..xbgs r..xthn lme..elakkan putus jer kalo jln jauh..bek pkai 428 jer kalo nk thn lme...
rantai RKM adlh pilihanku..harga berpatutan dan kualiti ok...
nk pkai DID terkencing plak regenyer nnt..huhu
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sat May 02, 2009 6:01 am

DID / DID Racing ade ker?

kiranya DID ni lagi bagus lah dari RKM??
boleh tak siapa² tolong wat list dari bagus ke dari worst...


DID
RKM
SSS
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sat May 02, 2009 10:36 pm

deskcom wrote:
DID / DID Racing ade ker?

kiranya DID ni lagi bagus lah dari RKM??
boleh tak siapa² tolong wat list dari bagus ke dari worst...


DID
RKM
SSS

setahu aku DID ni brand ori jepun = RK jepun..
sebenarnye 415 ni xla cepat putus,ikut pemanduan gak la..
klau jenis kejap2 laju,kejap2 pelan,bawak kasar2(ala2 despatch) bek pakai 428 heavy duty..
nak 415 yg tahan lame n durable pakai SSS racing tu,yg stok cubprix tu..
aku pakai 6 bulan xde ape2,g trekday,men bukit,layan hiway ipoh -kl ,kl-cameron hi speed xdehal..
janji pandai jage lubricant n rajin cek rantai kendur ke x,klau x jage ni,rantai besi pun leh putus..
Back to top Go down
andy-wkv
Laskar Muda


Posts : 28
Join date : 30/04/2009

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Mon May 04, 2009 10:46 pm

WKQ4913 wrote:


setahu aku DID ni brand ori jepun = RK jepun..
sebenarnye 415 ni xla cepat putus,ikut pemanduan gak la..
klau jenis kejap2 laju,kejap2 pelan,bawak kasar2(ala2 despatch) bek pakai 428 heavy duty..
nak 415 yg tahan lame n durable pakai SSS racing tu,yg stok cubprix tu..
aku pakai 6 bulan xde ape2,g trekday,men bukit,layan hiway ipoh -kl ,kl-cameron hi speed xdehal..
janji pandai jage lubricant n rajin cek rantai kendur ke x,klau x jage ni,rantai besi pun leh putus..

mcm sindir jer...hhaha..aku stuju,415 ni mmg cpt kendur...
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue May 05, 2009 12:36 am

andy-wkv wrote:
WKQ4913 wrote:


setahu aku DID ni brand ori jepun = RK jepun..
sebenarnye 415 ni xla cepat putus,ikut pemanduan gak la..
klau jenis kejap2 laju,kejap2 pelan,bawak kasar2(ala2 despatch) bek pakai 428 heavy duty..
nak 415 yg tahan lame n durable pakai SSS racing tu,yg stok cubprix tu..
aku pakai 6 bulan xde ape2,g trekday,men bukit,layan hiway ipoh -kl ,kl-cameron hi speed xdehal..
janji pandai jage lubricant n rajin cek rantai kendur ke x,klau x jage ni,rantai besi pun leh putus..

mcm sindir jer...hhaha..aku stuju,415 ni mmg cpt kendur...

bkn sindir tu bro dh mmg tiap2 mggu kena tegang rantai 415 ni
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue May 05, 2009 1:49 am

eh..bkn ke masalah rantai kendur tu disebabkan nut yang ikat tayar tu makin longgar ke?? Question
Back to top Go down
andy-wkv
Laskar Muda


Posts : 28
Join date : 30/04/2009

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue May 05, 2009 8:12 pm

lanunlaut wrote:
eh..bkn ke masalah rantai kendur tu disebabkan nut yang ikat tayar tu makin longgar ke?? Question

xjgk bro..kdg2 asyik kene air pn die kndur gak...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Jenis Rantai   Today at 4:09 pm

Back to top Go down
 
Jenis Rantai
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 16Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3
» Futsal N Bola Sepak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: