.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Masalah Oilseal & Nut Minyak Hitam Patah

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
za8noobz
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 06/12/2013

PostSubject: Masalah Oilseal & Nut Minyak Hitam Patah   Thu Dec 26, 2013 2:24 pm

Asssalamualaikum.

Minta pendapat dan jawapan dari member yang tahu .

Saya nak overhaul enjin, nak beli barang nak bagi pomen pasang.

1.Ada siapa tau berapa banyak oilseal yg ada dekat enjin?
Nak pegi kedai nak beli ckp ape?
Sebab skrang moto asap keluar banyak, hujung ekzos dah bau hangit, lagi 1, minyak menitik dari gear pedal. oilseal dekat gear pedal tu yg menitik minyak (gambar dibawah), kalau beli di kedai satu set, oilseal gear pedal tu pun termasuk ke? atau asing dengan oilseal yg ada dlm enjin?
Berapa total oilseal yg ada dlm enjin?

2. Nut minyak hitam patah masa nak ketatkan, mcm mana nak selesai kan?

ini gmbar yg leaking
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Masalah Oilseal & Nut Minyak Hitam Patah   Thu Dec 26, 2013 10:24 pm

za8noobz wrote:
Asssalamualaikum.

Minta pendapat dan jawapan dari member yang tahu .

Saya nak overhaul enjin, nak beli barang nak bagi pomen pasang.

1.Ada siapa tau berapa banyak oilseal yg ada dekat enjin?
Nak pegi kedai nak beli ckp ape?
Sebab skrang moto asap keluar banyak, hujung ekzos dah bau hangit, lagi 1, minyak menitik dari gear pedal. oilseal dekat gear pedal tu yg menitik minyak (gambar dibawah), kalau beli di kedai satu set, oilseal gear pedal tu pun termasuk ke? atau asing dengan oilseal yg ada dlm enjin?
Berapa total oilseal yg ada dlm enjin?

2. Nut minyak hitam patah masa nak ketatkan, mcm mana nak selesai kan?

Waalaikumsalam..skru 4t patah hantr kedai.. dh pernh kena dh dulu pomen nnti drill skru tu smpai terkeluar.. asap keluar bnyak + bau hangit tu kena check tgk piston ring mungkin da haus ataupn block da calar.. oil seal shaft dh bocor la tu.. tu sbb la mnyk keluar dkt2 bahagian cover magnet yg berbentuk bulat + ada tulisan yamaha... tukar je oilseal yg dalam cover magnet tu.. dia jual je kalau ko nk tukar 1 oil seal je pn
Back to top Go down
za8noobz
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 06/12/2013

PostSubject: Re: Masalah Oilseal & Nut Minyak Hitam Patah   Fri Dec 27, 2013 1:23 am

Azeri_conquistador wrote:

Waalaikumsalam..skru 4t patah hantr kedai.. dh pernh kena dh dulu pomen nnti drill skru tu smpai terkeluar.. asap keluar bnyak + bau hangit tu kena check tgk piston ring mungkin da haus ataupn block da calar.. oil seal shaft dh bocor la tu.. tu sbb la mnyk keluar dkt2 bahagian cover magnet yg berbentuk bulat + ada tulisan yamaha... tukar je oilseal yg dalam cover magnet tu.. dia jual je kalau ko nk tukar 1 oil seal je pn

TQ BRO.
LAGI 1 PASAL OILSEAL YG SAYE TANYE TU, KALAU PEGI KEDAI MINTA 1 SET OILSEAL OVERHAUL MMG DAPAT SEMUA KAN OILSEAL YG DLM ENJIN TERMASUK YANG SHAFT GEAR PEDAL PUNYE MCM DLM GMBAR YG SAYA BULAT TU? TU PUN OILSEAL KAN? (YANG DIBULATKAN)
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Masalah Oilseal & Nut Minyak Hitam Patah   Fri Dec 27, 2013 4:48 pm

za8noobz wrote:

TQ BRO.
LAGI 1 PASAL OILSEAL YG SAYE TANYE TU, KALAU PEGI KEDAI MINTA 1 SET OILSEAL OVERHAUL MMG DAPAT SEMUA KAN OILSEAL YG DLM ENJIN TERMASUK YANG SHAFT GEAR PEDAL PUNYE MCM DLM GMBAR YG SAYA BULAT TU? TU PUN OILSEAL KAN? (YANG DIBULATKAN)

yup yg tu pn oil seal(tgk page 17 part no 13 kalau tk salah dalam document yg ak bgi tu).. kalau kt tmpat ak ni dia bagi satu set enjin pnya je.. kalau nk yg tu kena beli asing..
Back to top Go down
muhaimin.zamani
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 08/01/2014

PostSubject: Re: Masalah Oilseal & Nut Minyak Hitam Patah   Wed Jan 08, 2014 8:28 pm

salam...duit dividen dah kluar...moto saya dah dekat 1 thun dah asyik oil seal bcor je...ingt esok nak g overhaul..alang2 nak tukar coverset skali...sbb dah nmpak mcm mto msuk ladang dah...spe ade coverset 125z yg jual murah2, cantik...bleh bgtaus sy x?
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Masalah Oilseal & Nut Minyak Hitam Patah   Wed Jan 22, 2014 4:30 pm

muhaimin.zamani wrote:
salam...duit dividen dah kluar...moto saya dah dekat 1 thun dah asyik oil seal bcor je...ingt esok nak g overhaul..alang2 nak tukar coverset skali...sbb dah nmpak mcm mto msuk ladang dah...spe ade coverset 125z yg jual murah2, cantik...bleh bgtaus sy x?

kalau tak kisah pasal ori tak ori.. beli je kaverset hld.. mseki.. atau ada bajet lebih beli hly punyer.. kalau nak lain dari yang lain.. cat sendiri.. kalau nak harga kaw2 tinggi.. brli je yang rare punya (selalu pencuri aim)
Ni mesti banyak duit dividen masyuk ni kan.. ekekkee

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Masalah Oilseal & Nut Minyak Hitam Patah   Today at 4:00 am

Back to top Go down
 
Masalah Oilseal & Nut Minyak Hitam Patah
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Borak Rasmi GengĀ² 125Z Pantai Timur
» Baju M125ZC 2nd Batch

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: