.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
AuthorMessage
ariffm0hd
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1058
Join date : 16/02/2010
Age : 30
Location : baru nak merangkak~

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Sep 16, 2010 1:36 am

ade se jenis chain lube anti fling, brand motul.yg cap atas tu merah.kalo x salah ada tulis off road bla bla bla strong/ anti fling.utk motocross punye.yg ni ok la sikit.yg lain2 rege dlm rm7 ke belas2 hengget tu sume hampeh cap ayam.dr pengalaman la.

fungsinye utk lubricate part kat rantai tuh spaya movement lebih smooth.tp kan..bubuhlah anti fling ke anti thief ke ape ke..kang engkorang ligan laju2 abes sume terbang jugaknye.bukannye nk lari 20km/j je nk bubuh lawa2 kat rantai tu.


_________________
Back to top Go down
Shiro
Bintara Muda


Posts : 438
Join date : 03/01/2010
Age : 27
Location : kangaq

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Fri Sep 17, 2010 4:04 am

chain lube da bapa brand ek..
Back to top Go down
apishoul276
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 25/10/2010
Age : 22
Location : johor bahru laa

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Mon Oct 25, 2010 12:54 am

bg aku myk hitam aku sapu kat rantai kai jari,
then aku rasa da sedap,
aku amek tisu lap balek, kap tu smpai tisu hitam, bia myk tu tk merecik gy rim
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed Aug 21, 2013 5:31 pm

WKQ4913 wrote:
venom wrote:
aku confius betul pasal benda ni....

skrg aku nak tahu satu je.... brand minyak mana yg berkesan (tahan segalanya) tanpa mengotorkan rim..... tu jer  Very Happy
brand yg mahal2 kot..hehe motul ke silkolene ke ape2 je janji ade tulih anti fling off,tapi yg penting rantai kene cuci kasi bersih dulu,then baru sembur menatang ni,klau x same je rim ade kotor2..
 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Wed Aug 21, 2013 10:31 pm

ak gne rock oil je, so far so good..  
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Aug 22, 2013 10:16 am

rock oil dia cuci skali ke? atau lube shj.
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Aug 22, 2013 2:14 pm

letak_pisang wrote:
rock oil dia cuci skali ke? atau lube shj.
lube saja... hrga pn mhl jgk sbb kegunaannya utk rntai jenis o-ring dgn x-ring.. tapi puas hati jgk menggunakannya. Very Happy 
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Aug 22, 2013 4:36 pm

oo okay..aku skarang tengah cari jalan utk cuci rantai+sprocket. dlu slalu guna WD40 je tapi orang cakap nanti grease dalam roller rantai tu akan hilang..maknanya bila grease hilang air pulak senang masuk @ cepat karat..

masalahnya rantai tupai ni jenis macam mana ye, ada yang o-ring, x-ring, z-ring. konpius2~
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Thu Aug 22, 2013 5:40 pm

letak_pisang wrote:
oo okay..aku skarang tengah cari jalan utk cuci rantai+sprocket. dlu slalu guna WD40 je tapi orang cakap nanti grease dalam roller rantai tu akan hilang..maknanya bila grease hilang air pulak senang masuk @ cepat karat..

masalahnya rantai tupai ni jenis macam mana ye, ada yang o-ring, x-ring, z-ring. konpius2~
pomen penah pesan jgn gna WD40, nnti rantai cpt karat.. nasib malang putus rntai tu... apa kta klau ko beli chain lube yg khas utk o-ring, x-ring, z-ring(kalau ada).. senang tkyh pening2 kpala
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Fri Aug 23, 2013 1:14 am

da penah beli. tapi nak pakai lube lagi2 yang ada anti-fling off (anti mercik kotor2 kat rim) tu kena cuci betul2 rantai tu. kalau tak sama je. ko slalu cuci pkai apa
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Fri Aug 23, 2013 11:10 pm

letak_pisang wrote:
da penah beli. tapi nak pakai lube lagi2 yang ada anti-fling off (anti mercik kotor2 kat rim) tu kena cuci betul2 rantai tu. kalau tak sama je. ko slalu cuci pkai apa
diesel je..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???   Today at 9:05 am

Back to top Go down
 
Chain Lube, Grease & Minyak Hitam Pada Rantai???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 8 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Borak Rasmi Geng² 125Z Pantai Timur
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: