.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Spec. 125Z Standard

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  Next
AuthorMessage
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Sun May 09, 2010 6:09 am

meter tu bro..ko pye 2nd edition kot
Back to top Go down
enzoanz
Laskar Kanan


Posts : 363
Join date : 29/06/2009
Age : 28
Location : Ipoh mali/ Taiping

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Sun May 09, 2010 8:19 am

meter ringan kot..
Back to top Go down
madie
Laskar Kanan


Posts : 395
Join date : 06/04/2010
Age : 23
Location : kuantan, kerteh...

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Mon May 10, 2010 2:56 pm

moto aku naik 190 rapat...hehehe....
meter ringan...bangga aku..hahaha
Back to top Go down
enzoanz
Laskar Kanan


Posts : 363
Join date : 29/06/2009
Age : 28
Location : Ipoh mali/ Taiping

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Mon May 10, 2010 3:51 pm

back to topic...
ak ade tny sportrim standart 125zr yg 6btg yamaha 2 kt kdai brg moto, tauke 2 kate ade 2 jenis.. siam mari (yg wane htm) n indon mari(silver).. harga die pon beza.. htm-RM500, silver-RM800 cmtu.. bernas ke pe yg die ckp 2..?? huhu
_________________
4T HI-REV
704 SAE10w40 Semi-synthetic exceeds API SM
2T
PENNZOIL Marine Synthetic Outboard 2-Cycle Oil TC-W3
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Mon May 10, 2010 6:15 pm

nmpk sgt la tokei kedai tue menipu cam gaban,ha3x..
Back to top Go down
enzoanz
Laskar Kanan


Posts : 363
Join date : 29/06/2009
Age : 28
Location : Ipoh mali/ Taiping

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Mon May 10, 2010 6:55 pm

superjoemanito wrote:
nmpk sgt la tokei kedai tue menipu cam gaban,ha3x..

kalo slh, pe yg betulnye..???
huhu
Back to top Go down
|ashefast|
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 30/04/2009
Age : 32
Location : UnderTheAppleTree

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Mon May 10, 2010 11:59 pm

mak aih.. mahalnya. ari tu aku beli pun baru RM350. Yamaha silver.
Back to top Go down
enzoanz
Laskar Kanan


Posts : 363
Join date : 29/06/2009
Age : 28
Location : Ipoh mali/ Taiping

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Tue May 11, 2010 9:14 am

oh yeah.?? nsb baik ak x bli.. hehe.. ingt nk tuka sportrim lain plk sbb da lme pkai 8btg rb ni.. nk pkai 6btg yamaha or 3btg rb..
Back to top Go down
MAT4311
Laskar Kelas I


Posts : 174
Join date : 12/01/2010
Age : 38
Location : ALor Gajah (currently in Paseo De Sta Rosa, Laguna, Phils)

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Tue May 18, 2010 9:32 pm

tupai ZR aku tahun 2001 (kaler biru putih stripe petak) rim japan stock standard leh gi 160km/h. dgn sprocket std. aku test pun tahun 2001. la ni da x leh kot. maybe sbb berat aku la ni da bertambah. ekekekkeke...
Back to top Go down
wormzx
Support Crew
Support Crew


Posts : 1825
Join date : 05/04/2010
Location : kemaman<--->kerteh

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Sun May 30, 2010 2:54 pm

aku bli motor jan 2010, abis je running in...try tapaw ex5 mod, aku dpt 140kmph AJE!! dah la ex5 tu senang2 jer tgal aku....huhuhu, tp aku membonceng la, xheran sgt tp sedih la jugaak..huhuhu
Back to top Go down
MAT4311
Laskar Kelas I


Posts : 174
Join date : 12/01/2010
Age : 38
Location : ALor Gajah (currently in Paseo De Sta Rosa, Laguna, Phils)

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Sun May 30, 2010 3:30 pm

125z skng ni cut-off 140kmh jer kot? 1st model kawan aku pakai leh dapat 160kmh senang2 jer..ikut nasib la agaknya kot? mcm pengalaman aku pakai kriss 1st model, setting sprocket, pakai K&N leh dapat 150kmh kat highway. jalan biasa leh dpt 140kmh. moto kwn2 yg seangkatan pun sama gak. masuk 2nd model leh gi 120 - 130kmh jer.
Back to top Go down
zr90
Laskar Kanan


Posts : 397
Join date : 18/02/2010
Age : 26
Location : Perak

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Mon May 31, 2010 1:36 pm

wormzx wrote:
aku bli motor jan 2010, abis je running in...try tapaw ex5 mod, aku dpt 140kmph AJE!! dah la ex5 tu senang2 jer tgal aku....huhuhu, tp aku membonceng la, xheran sgt tp sedih la jugaak..huhuhu
x heran tapi sedih? hehe
musti en.wormzx da psg niat naiktaraf tupai anda ke 150cc..kn?kn?

ex5 tu tah2 135cc..
or 145cc
or 175cc..
Back to top Go down
jem_125zr
Laskar Kanan


Posts : 237
Join date : 12/11/2009
Age : 27
Location : melaka-kuala lumpur

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Tue Jun 01, 2010 11:07 am

eh...sayang nk buat moto nie...dara lg 2...org buat moto nie ak tgk nnt mesti msk standard blk..setuju x??
Back to top Go down
zr90
Laskar Kanan


Posts : 397
Join date : 18/02/2010
Age : 26
Location : Perak

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Tue Jun 01, 2010 12:29 pm

jem_125zr wrote:
eh...sayang nk buat moto nie...dara lg 2...org buat moto nie ak tgk nnt mesti msk standard blk..setuju x??
a'ah sbb x tahan minyak makan..
tapi std dgn std modi lebih kurg sama je minyaknya
klau bwk slow, slow le minyak..klau full throttle laju le minyak jln..
Back to top Go down
Bob Sensei
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1026
Join date : 01/06/2010
Age : 34
Location : Ayer Hitam - Batu Pahat - Kluang - JB

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Thu Jun 03, 2010 12:59 am

sorry mencelah..
nubis je ni..
nak tanye sket pasal aku baca dari page 1 ni suma mengatakan tentang kenaikan cc bile lay blok dan tukar saiz piston besar...
btul ke??
kalo ikut pengetahuan aku yg x berapa nak tau sgt ni, ukuran cc sesebuah kenderaan tu bukan pada saiz pistonnya...
tp pada kapak2 di crankshfat nye...
di crank la mereka ukur cc sesebuah kenderaan...
bukan pd saiz piston...
biar besar mane pon piston, kalo 125z tetap 125z... xkan jadi 150z...175z... dan sebagainye...
tp kalo ade pomen yg berani korek enjin kaw2 pastu masukkan crank panther or sebagainye, baru la motor 125z tu akan jd 125z 150cc berdasarkan kiraan crank kapak yg besar dan tinggi pada crankshaft panther tersebut...
tu pon kalo bleh masuk la...
as long as korang still guna crankshaft asal, 125z tetap 125z 125cc...

sorry kalo salah, saya budak baru belajar...
Back to top Go down
hidup_sihat
Laskar Kanan


Posts : 222
Join date : 03/11/2009
Age : 28
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Thu Jun 03, 2010 3:20 am

CC = Cubic Centimetres atau engine displacement ialah isipadu ruang yang disapu oleh piston dalam lubang silinder blok.

makin besar piston -> makin besar lubang silinder blok -> makin besar isipadu ruang yang disapu
(taktau nak gune perkataan ape. gune sapu )


CC = pi/4 x bore² x stroke x bilangan silinder
= pi/4 x 53.8² x 54.7 x 1
= 124348 mm³ ≈ 124.3 cm³ 124.3 cc (moto stended)

betul kan kalo salah
Back to top Go down
Bob Sensei
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1026
Join date : 01/06/2010
Age : 34
Location : Ayer Hitam - Batu Pahat - Kluang - JB

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Thu Jun 03, 2010 3:34 am

oo camtu...
lain la dgn kereta nye konsep rupenya...
sbb kalo keta, selagi blok 1.3, kalo masuk piston 1.5, still keta tu cc 1.3 cuma piston je besar...
tp kalo masuk blok 1.5 komplit crank, conrod, piston (stroker kit 1.5), baru la dia jd cc 1.5...
for the example mcm keta iswara aku masuk blok 1.5..
then aku masukkan crankshaft waja, komplit conrod, bearing n piston (lebih mudah dikenali sebagai stroker kit 1.6), cc dia automatik bertukar kepada 1.6 disebabkan stroker tersebut...
sbb pomen aku ckp kalo ko setakat tukar piston saiz besar mcm mane pon sampai abis licin blok, still x dpt nak merubah cc... yg naik pon hanya point2 nye sahaja... melainkan ko tukar stroker 1 set (crankshaft, conrod, piston)... baru lah dia akan merubah keseluruhannya...
sorry kalo silap sbb aku pon baru blaja...
Back to top Go down
Bob Sensei
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1026
Join date : 01/06/2010
Age : 34
Location : Ayer Hitam - Batu Pahat - Kluang - JB

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Thu Jun 03, 2010 3:51 am

byk dpt belajar dlm ni...

tq bro~


ok, misal kata kalo dah lay yg ke-4 maknanya saiz piston 1.0 kan? (kalo x silap la...)

jadi kiraan dia akan jadi pi/4 x 54.8² x 54.7 x 1 ??

camne nak calculate? ajar aku weh..
Back to top Go down
Bob Sensei
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1026
Join date : 01/06/2010
Age : 34
Location : Ayer Hitam - Batu Pahat - Kluang - JB

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Thu Jun 03, 2010 3:59 am

Bob Sensei wrote:
byk dpt belajar dlm ni...

tq bro~


ok, misal kata kalo dah lay yg ke-4 maknanya saiz piston 1.0 kan? (kalo x silap la...)

jadi kiraan dia akan jadi pi/4 x 54.8² x 54.7 x 1 ??

camne nak calculate? ajar aku weh..


ok2, dah dpt... jumlahnya 129014.44090331628... maknanya betul la leh mengubah cc... dah jadi 130cc dah tuuu...

thanks m125zc!!!

belajo kire cc kat sini hak hak hak --> http://www.csgnetwork.com/cubicinchcalc.html
Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Thu Jun 03, 2010 10:38 pm

MAT4311 wrote:
125z skng ni cut-off 140kmh jer kot? 1st model kawan aku pakai leh dapat 160kmh senang2 jer..ikut nasib la agaknya kot? mcm pengalaman aku pakai kriss 1st model, setting sprocket, pakai K&N leh dapat 150kmh kat highway. jalan biasa leh dpt 140kmh. moto kwn2 yg seangkatan pun sama gak. masuk 2nd model leh gi 120 - 130kmh jer.

cdi 125z takde cut off..
blok stendet kuar kilang boleh pegi @8000rpm je..
kalau sproket 43 @8000rpm = 140km/j
cube turun sproket 36 @8000rpm = 160km/j..

cut off ni die cut rpm..
tak caye..cube try free gear..rem smpai rpm 11..boleh je kan..itu terbukti cdi 125z takde cut-off..
knape blok 125 boleh pegi 8000rpm je?tnye engineer..hehe..
nk pegi lebih..kene porting..tp pastu da tak stendet ah..
Back to top Go down
gilgamesh88
Laskar Kanan


Posts : 330
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : wang ulu yg best....

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Thu Jun 03, 2010 11:16 pm

ak confuse sket la...
klo CDI ade cut kt api kan,
x ke piston leh blow ke time high rpm...
Back to top Go down
Bob Sensei
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1026
Join date : 01/06/2010
Age : 34
Location : Ayer Hitam - Batu Pahat - Kluang - JB

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Thu Jun 03, 2010 11:25 pm

cut off ke speed cut? speed cut tu maybe la tp xde melibatkan elektronik atau api rasenye... kalo ada cut off maknanya masa rev tu rpm stuck kat 7000 atau 8000 padahal rpm ada 11000... haaa..kalo gitu baru la dinamakan cut off... tp masa rev kan jarum leh lentik jejak lantai... maknanye xde cut off la tu..
Back to top Go down
gilgamesh88
Laskar Kanan


Posts : 330
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : wang ulu yg best....

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Fri Jun 04, 2010 12:22 am

Bob Sensei wrote:
cut off ke speed cut? speed cut tu maybe la tp xde melibatkan elektronik atau api rasenye... kalo ada cut off maknanya masa rev tu rpm stuck kat 7000 atau 8000 padahal rpm ada 11000... haaa..kalo gitu baru la dinamakan cut off... tp masa rev kan jarum leh lentik jejak lantai... maknanye xde cut off la tu..

mknenye cdi stendet cop M tu limit 8k rpm????
Back to top Go down
Bob Sensei
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1026
Join date : 01/06/2010
Age : 34
Location : Ayer Hitam - Batu Pahat - Kluang - JB

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Fri Jun 04, 2010 12:35 am

ko rev free gear mati kat situ ke?? kalo mati kat 8k mungkin la kot ada rev cut... kalo ko meroket gear 6 mati kat 8k tu maknanya speed cut atau maximum speed yg telah diset oleh stended kilang la.. kalo nak lebih2 kena la mod head, porting, carb dan sebagainye...

tp kalo ko tgh free gear pon mati kt 8k tu ade la yg x kena tu... cut off ni bermaksud rev cut... motor sistem injection je yg ade rev cut setau aku... kalo carb mcm kite ni kitai la carb tu kaw2 pon xde hal.. mmg xde rev cut..

tu pendapat aku yg nubis je...
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Fri Jun 04, 2010 1:31 am

gilgamesh88 wrote:
Bob Sensei wrote:
cut off ke speed cut? speed cut tu maybe la tp xde melibatkan elektronik atau api rasenye... kalo ada cut off maknanya masa rev tu rpm stuck kat 7000 atau 8000 padahal rpm ada 11000... haaa..kalo gitu baru la dinamakan cut off... tp masa rev kan jarum leh lentik jejak lantai... maknanye xde cut off la tu..

mknenye cdi stendet cop M tu limit 8k rpm????

takdenyer limit kat 8K.. free gear leh jew ketuk dinding.. dah try bandingkan cop M n cop logo yamaha tu.. lebih kurang jew..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Spec. 125Z Standard   Today at 11:56 pm

Back to top Go down
 
Spec. 125Z Standard
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 11Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: