.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Wed Dec 30, 2009 12:26 am

memandangkan laptop aku dah hilang.. aku cadang nak beli desktop jew.. untuk kegunaan aku kat umah.. bajet aku dalam RM1+++, adakah aku leh beli desktop yg boleh maen game2 berat atau just cikai2 punya game.. memandangkan aku noob sangat pasal PC ni.. cuba korang bagi cadangan bernas kat aku.. desktop ni akan aku guna untuk online kat umah+gamming+donlod muvie

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Wed Dec 30, 2009 12:39 am

ko nk skali ngan monitor,mouse n keyboard ke ape?,klu cpu aje blh ngan bajet rm1000,klu rm1500 pun dah sedap..
d.load nie http://www.hardwarezone.com.my/priceguide/download.php?action=dl&fid=46412&cat=1
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Wed Dec 30, 2009 12:44 am

huish... boring la aku desctop kat umah ni talkleh blah... aku nak monitor+CPU+cable... mouse n keyboard mmg aku ade dah.. tapi kalau dapat pree masyuk gak tu.. RM1500 dah cukup kan.. hmmmm takpe.. aku kumpul $$$ slow2 ar..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Wed Dec 30, 2009 12:52 am

rm1500 blh la,amd la tapinye,sbb murah skit,bajet untuk intel mahal skit,mouse n keyboard die x bg free la,wakaka..
Back to top Go down
hanturaya111
Kadet


Posts : 1572
Join date : 23/10/2009
Age : 30
Location : Bandar Kinrara - Puchong - Johor Bahru

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Wed Dec 30, 2009 9:16 am

aku x berapa paham sgt kalau ko tulis 1+++... mungkin boleh jadi RM 1999.00..
klu tuan umah nak angkat pc, dgn bajet 1500, bersepah sgt sekrang ni...
Spec dia boleh tahan mengancam la... aku pun x tahu sgt pasal core, core2, coreduo.. aku pening bile ade byk2 sgt ni... yang aku tahu core2 dah ok... aku kat umah pun still guna di takuk la... pentium 4. 3.20ghz. 2gb ram... siap upgrade lgi... skrang dah keluar core... semua dah x layan pentium 4...
Back to top Go down
oliey2u
Kadet


Posts : 1433
Join date : 13/09/2009
Age : 28
Location : Seksyen 7 SHah alam & Kelate

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Wed Dec 30, 2009 11:23 am

rex...jom gi ngn aku lowyat...meh aku wat...jd bpe ko nk?1500?ok jerk..

tp spek
amdx3/x4 300-400
lcd monitor 18/20 300-400
500gb 3mb sata2 dlm 180
ram 2gb dlm 100
graphic nvidia 200
motherbard 200-150
keybord mouse 40
casing+p.supply 150
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Wed Dec 30, 2009 6:27 pm

oliey2u wrote:
rex...jom gi ngn aku lowyat...meh aku wat...jd bpe ko nk?1500?ok jerk..

tp spek
amdx3/x4 300-400
lcd monitor 18/20 300-400
500gb 3mb sata2 dlm 180
ram 2gb dlm 100
graphic nvidia 200
motherbard 200-150
keybord mouse 40
casing+p.supply 150
1-rasenye spec proc blh didowngradekn oliey,better pakai proc yg rendah skit tapi mainboard@motherboard yg baik skit..
2-lcd da ok..
3-hardisk pun ok dah sbb beza storage ngan harga skit je perbezaannye..
4-ram 2gig dah sedap,sumbat 1gig dulu pun ok gk..
5-klu spec amd,pakai gpu ATI,lbh compatible untuk sofware n hardware..
6-mainboard@motherboard cari yg bgs skit..
7-keybord n mouse balun je ape2 janji blh jalan,aku sarankan logitech..
8-p.supply lak xblh pakai yg asal diberi skali ngan casing,sbb gpu dah upgrade,so better pakai p.supply watt tggi skit..
9-rom tertinggal,better pakai brand LG,senyap n terbukti kehandalannye..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Thu Dec 31, 2009 12:50 am

superjoemanito wrote:
oliey2u wrote:
rex...jom gi ngn aku lowyat...meh aku wat...jd bpe ko nk?1500?ok jerk..

tp spek
amdx3/x4 300-400
lcd monitor 18/20 300-400
500gb 3mb sata2 dlm 180
ram 2gb dlm 100
graphic nvidia 200
motherbard 200-150
keybord mouse 40
casing+p.supply 150
1-rasenye spec proc blh didowngradekn oliey,better pakai proc yg rendah skit tapi mainboard@motherboard yg baik skit..
2-lcd da ok..
3-hardisk pun ok dah sbb beza storage ngan harga skit je perbezaannye..
4-ram 2gig dah sedap,sumbat 1gig dulu pun ok gk..
5-klu spec amd,pakai gpu ATI,lbh compatible untuk sofware n hardware..
6-mainboard@motherboard cari yg bgs skit..
7-keybord n mouse balun je ape2 janji blh jalan,aku sarankan logitech..
8-p.supply lak xblh pakai yg asal diberi skali ngan casing,sbb gpu dah upgrade,so better pakai p.supply watt tggi skit..
9-rom tertinggal,better pakai brand LG,senyap n terbukti kehandalannye..

1. yang ni aku tak kisah sangat... tapi mmg prefer AMD.. tak pernah guna intel lagi.. tapi kalau guna AMD aku kena beli banyak kipas la pulak..
2. LCD tu maybe ambik 18-20 inch.. tengok pada keadaan poket
3. hard disk tu nak ambik yg 320@500 GB je sbb untuk storage gamming jew.. nak beli xternal HD 1TB.. for backup n tuuuut
4. Ram-at least 2G tapi prefer 4G-tengok bajet camner
5. GPU.. klu leh nk yg power-ikut bajet...
6. motherboard kalau leh nak yg ok punyer.. supaya sng upgrade..
7. mouse n keyboard dah ade.. tapi ingat nak cuci keyboard tu la..
8. power supply mmg nak yg ok.
9. ahaks.... yg ni nak full function.. DVD CD n bajet cukup kalau ada nak blu ray HD bla bla

thanks semua...

bajet ,RM2K (tak termasuk monitor)

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Thu Dec 31, 2009 1:06 am

1-xpyh kipas byk2 pun xpe,aku betulkan statement ek,amd dah xpns cam dulu,amd panas zaman k6 nyer proc,time tu je mcm2 problem tentang proc amd nie..
4-ram better amik yg triple je,3gig plg max,sbb m.board skrg ade limitation untuk operating system 32bit(optimize 3gig je wlupun sumbat 4gig) n 64bit(optimize over 4gig),klu nk pakai gak ram 4gig n kene pakai os 64bit,tapi ingat sofware untuk 64bit berbeza,cam installer game n app lain,klu x pandai main ngan os 64bit mmg pening nk cari software yg compatible..

p/s=os yg biase digunakan skrg ialah 32bit punye..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Thu Dec 31, 2009 1:54 am

owh... yeke joe.. ehem... save dah bajet nak beli kipas... rasanyer RM1500 untuk CPU mmg dah leh tahan la kan untuk gamming n surfing net..... 1st saye nak beli platform dulu.. pas tu saya akan upgrade secara perlahan-lahan.. dah malas nak pakai laptop kat umah lar.. macam tak besh dah pakai laptop nie.. ..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Thu Dec 31, 2009 10:40 am

tumpang lalu..

*ak rse kipas xperlu bnyk2..juz bia casing tu terbuke jer...udara panas xla terperangkap sngt..
*ram 1-2gb pon da bes ak rse..
*tpi tang GC tu skang nie da turun harge gile2..beli yg galaxy pon da sedap gile pakai..9600gt dlm rm3++ gitu..
*klu nk nmpk ganas xpyh pakai casing..hehe..biar terbongkang gitu jer..
*p.supply ak rse cooler master..460 da ok ..leh da nk sumbat mcm2..
*mobo rm 150 da ok...foxcoon ker..
*rse ak rm150 da bleh dpt yg blue ray kot..rse2 la..

buat la bro rex...pastu tunjuk sni..
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Thu Dec 31, 2009 4:47 pm

ha.. ckp ak nih.. kpas tuh pakai kipas angin pun leh.. letak kat sbelah.. csing kasi bukak.. tapi kalau masuk cicak xbrani jamin ek.. hehe..

aku punye harddisk da kong.. ade sape2 leh bagi suggestn ape harddisk yang best?.. capacity 500GB ke atas..yang tahan kalau kene lenjan dengan game berat2.. hehehe...

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Thu Dec 31, 2009 7:02 pm

geeks wrote:
ha.. ckp ak nih.. kpas tuh pakai kipas angin pun leh.. letak kat sbelah.. csing kasi bukak.. tapi kalau masuk cicak xbrani jamin ek.. hehe..

aku punye harddisk da kong.. ade sape2 leh bagi suggestn ape harddisk yang best?.. capacity 500GB ke atas..yang tahan kalau kene lenjan dengan game berat2.. hehehe...

aku suggest western digital@seagate..
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Fri Jan 15, 2010 3:37 pm

semalam aku budget untuk satu pc yang pakai lcd 20".. dalam 1500 leh lepas.. so kalau sape2 berminat nak wat pc.. budget 1500 dah leh lepas dah.. .. just roughly total ok.. harge barng2 pc nih cepat gile berubah2... depend on daily market.. betul ke?.. huhuhu...

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Fri Jan 15, 2010 5:54 pm

iye ke geek... kalau macam tu.. ade duit nnt aku contack ko ar.... aku nak yg bajet 1k je la kalau macam tu...

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
tupai_tempur
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 411
Join date : 21/07/2009
Location : Taman molek,jb

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Fri Jan 15, 2010 8:37 pm

nak beli tunggu ada pc fair. pergi hari terakhir

_________________
always get what you need,not what you want
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Sat Jan 16, 2010 4:47 pm

ahahhahaaa.... kat kl hari2 pc fair la..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
hafidz
Laskar Muda


Posts : 87
Join date : 31/07/2009
Age : 33
Location : malacca

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Sun Feb 07, 2010 2:24 pm

salam..kawan2 leh tolong tak...

aku nk spec cpu yang utk men game dan internet leh tau tak kos dia bp?
Back to top Go down
http://hafudezu.blogspot.com
kemeja kotak
Laskar Kanan


Posts : 237
Join date : 06/04/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Sun Feb 07, 2010 3:31 pm

nk sedap maen game gne la NVIDIA [GRAFIK CARD]
Back to top Go down
EmpatBelasRatus
Laskar Muda


Posts : 58
Join date : 08/01/2010
Age : 22
Location : Shah Alam , Bukit Jalil

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Sun Feb 07, 2010 10:07 pm

ya . . . . aku sokong NVIDIA ... wew ~
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Mon Feb 08, 2010 5:25 pm

nak maen game.. nak yg mantap.. yang 20K pun ade..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???   Today at 8:27 am

Back to top Go down
 
Spec Desktop Untuk Bajet Ciput???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» Picture Of The Day
» BADMINTON zon tengah
» Gambar 1st TT Perlis 30/10/2009

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: