.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V19

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next
AuthorMessage
hyuhuu
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 30/11/2011
Age : 28

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri Feb 17, 2012 9:13 pm

kawa zx150 krr... mintak pndapat geng?
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri Feb 17, 2012 9:28 pm

Shark pfa wrote:
hyuhuu wrote:
Shark pfa wrote:
samporna ccn wrote:
bak tnye ag.. hadui mcm msalah mto ak skrg ni..

Npe ak pnye brake blakang bunye?? sdangkan pad bru ag tukar..brake mkn ag..
tp time jlan slow mula la dia bebunyi mcm bnyi tikus..
ngilu je tlinga ni ase.. pastu pgng kt disc da mcm mkn sket disc ak tu..
knape jd gni kt brake blakng ak... Sad Sad Sad
tlng la wei..

double stand motor lpas tu pusing tayar blakng...ade x bunyi tu...klau ade....adjust kepit udang.....errr....kepit udang tu klau xthu...tempat ejas nk te
gangkan rantai tu....

kepit udang Razz Razz Razz
teringat zaman men basikal ms kecik2 dlu..hehe..Laughing Laughing

hehehe....xthu org pangil ape benda tu....jadi pikir2 kluar lar kepit udang...

puas da adjust.. sme gak.. ble dauble stand n ak psing tyar mmg disc ak rpat ngn pad.. nk kate ak adjust tayar xcentre, ak cbut pump n ak psing.. 6 mate mlihat n menilai mmg tyar ak da centre n xsnget....
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Feb 18, 2012 9:31 am

bolt yg ikat bracket pump brake da longgarkan ker masa adjust tayar?..bolt size 14..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Feb 18, 2012 7:00 pm

devilmeasha wrote:
bolt yg ikat bracket pump brake da longgarkan ker masa adjust tayar?..bolt size 14..

smua da ketat.. xde longgr.tyar da centre..
analisis dibuat n result yg ak dpt pad ak mmg xde gap antra disc..
konklusi dia pad ak tebal.. hahahah... ye dok ak pny pndpt ni...
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Feb 19, 2012 10:39 pm

klu awal2x tkr b.pad kuar bunyi biase la,klu lame sgt mmg ade lain mcm la,contoh masuk pasir dlm oilseal time tolak piston sbb nk tkr pad baru,piston x return ngan cun,servis ptt dah ok kot..
Back to top Go down
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Feb 20, 2012 9:51 pm

1 bearing brek blkg aku da jem...
mybe sbb bior lame sgt xservis...
pe conclusion otai2...???
mende 2 de jual 1 1 ke...???
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 21, 2012 8:15 am

bearing brek

_________________
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 22, 2012 10:18 am

Adakah normal kotak angin berbau petrol? kuat bau dia. n dlm kotak angin tu basah2 skit cam kene percik petrol.
Back to top Go down
h@ziQ
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 14/04/2010
Location : KLANG

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 22, 2012 12:25 pm

Adakah normal kotak angin berbau petrol? kuat bau dia. n dlm kotak angin tu basah2 skit cam kene percik petrol.

air box bau petrol normal kwn. Yg basah air box @ span dlm tu??
kalau motor baru ting2 HLY mmg letak mnyk 2t/4t skit pada span bg habuk melekat.
Back to top Go down
eddy8075
Support Crew
Support Crew


Posts : 971
Join date : 03/02/2010
Age : 29
Location : shah alam-k.lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 22, 2012 3:06 pm

samporna ccn wrote:
devilmeasha wrote:
bolt yg ikat bracket pump brake da longgarkan ker masa adjust tayar?..bolt size 14..

smua da ketat.. xde longgr.tyar da centre..
analisis dibuat n result yg ak dpt pad ak mmg xde gap antra disc..
konklusi dia pad ak tebal.. hahahah... ye dok ak pny pndpt ni...
buh mnyk skt kt kain pstu lap kt disc.
aku prnh try.tp pstu bunyi blk.kui3.
last2 aku bk blk, pkai brake pad sblh je yg baru.sblh lg pkai yg lme.
setel problem.wang pn jimat.hahaha.
tp biase ar tu bnyi skt2,
untgla ade brake pad baru. lol!

_________________
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 22, 2012 5:03 pm

h@ziQ wrote:
Adakah normal kotak angin berbau petrol? kuat bau dia. n dlm kotak angin tu basah2 skit cam kene percik petrol.

air box bau petrol normal kwn. Yg basah air box @ span dlm tu??
kalau motor baru ting2 HLY mmg letak mnyk 2t/4t skit pada span bg habuk melekat.

owh. basah kat dinding n lantai airbox,
nmpak mcm kesan percik. tapi tak meleleh.
dkat span sblah dalam pun mcm kne petrol jgak sbb berbau.

sblum ni span tu mmg aku cuci n letak 2t xmenitik mcm dlm manual aja.

macam karburetor tembak petrol naik atas airbox je nmpk gayenye. scratch andaian shj
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 22, 2012 6:02 pm

superjoemanito wrote:
klu awal2x tkr b.pad kuar bunyi biase la,klu lame sgt mmg ade lain mcm la,contoh masuk pasir dlm oilseal time tolak piston sbb nk tkr pad baru,piston x return ngan cun,servis ptt dah ok kot..

ak ase ye doh la.. ase mcm msuk psir je kt piston tu... urm bsok pg la gi service n tkar mnyak brake skali...
Back to top Go down
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 22, 2012 8:23 pm

mazakim wrote:
bearing brek

bearing plak daaa...
clap2,piston assy 2 la...
2 batang besi yg tolak brekpad 2 laa...
de jual 1 1 ker erkkk...
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Feb 25, 2012 7:07 pm

salam semua kepada otai2 125..aku ada persoalan skit ni ttg nak besarkn pump 2t..klu nak besar kan minyak 2t kat motor,edjas screw yg bertanda anak panah dlm gbr d bawah tu je ke?? sori la,aku ni masi br lg pakai motor..tolong otai2...mcm mana nak kasi besar dan kaci kecik minyak 2t kat motor??

[img] [/img]
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Feb 25, 2012 7:37 pm

adeqyana wrote:
salam semua kepada otai2 125..aku ada persoalan skit ni ttg nak besarkn pump 2t..klu nak besar kan minyak 2t kat motor,edjas screw yg bertanda anak panah dlm gbr d bawah tu je ke?? sori la,aku ni masi br lg pakai motor..tolong otai2...mcm mana nak kasi besar dan kaci kecik minyak 2t kat motor??

[img] [/img]

ejas nat tu je.

kalau nak besarkan 2t, pulas nat naik ke atas. maknanye, smakin banyak benang skru tu, semakin besar 2t.

cam tu jugak sebalik nya,
makin sikit benang, makin kecik 2t.

aku tlg ape aku tau je ^.^v
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Feb 25, 2012 9:52 pm

fuiyooo byknye benang 2t tu, konpem seminggu sekali refill ni huhu, bro kecik kan skit la nut tu, semakin skit nampak benang semakin kecik 2t hihi
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Feb 26, 2012 12:04 am

letak_pisang : tq bro letak_pisang atas penjelasan tu..br aku tau itu plak nut edjast 2T..

nurkaye_akmal : ya ka bro,patut la aku heran dlm seminggu lbh mesti lampu 2T tu idup menandakan 2T kurang..rupanya terlampau besar kna buka aku punya 2T..padahal jarak tmpt kerja aku dalam 5km je,tp 2T cpt sgt abis..klu jln jauh br buka besar ka bro?? tp klu selalu meroket bro xapa2 ke 2T kecik?? kn yg benda bulat warna itam tu ada nombor mcm 0,1,2..so mcm mana nak set 2T ni bg cantik bro?? sbb aku ni br pakai motor,masi xtau apa2 lg..
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Feb 26, 2012 12:43 am

adeqyana wrote:
letak_pisang : tq bro letak_pisang atas penjelasan tu..br aku tau itu plak nut edjast 2T..

nurkaye_akmal : ya ka bro,patut la aku heran dlm seminggu lbh mesti lampu 2T tu idup menandakan 2T kurang..rupanya terlampau besar kna buka aku punya 2T..padahal jarak tmpt kerja aku dalam 5km je,tp 2T cpt sgt abis..klu jln jauh br buka besar ka bro?? tp klu selalu meroket bro xapa2 ke 2T kecik?? kn yg benda bulat warna itam tu ada nombor mcm 0,1,2..so mcm mana nak set 2T ni bg cantik bro?? sbb aku ni br pakai motor,masi xtau apa2 lg..

mak aih 5km ulang alik dan boleh merah dalam masa seminggu, memang parak tu, kalo agak2 selalu nk meroket, just bagi besar skit je thread 2t tu bro, mcm dalam pic tu, agak besar tu sebenarnya 2t consume kt motor, kalo rase tkut nk meroket lagi, bancuh la 2t dalam tank minyak, insyaallah selamat hihiks, yg kat pum 2t tu, tak perlu ejas lagi, ejas dlu yg kt nut tu, kalo rase kt thread tu dah kecik, tpi 2t still cepat habes, baru ejas kt roda tu......hihihiks
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Feb 26, 2012 1:13 am

nurkaye_akmal : owh mcm tu ya bro,tq byk2 bro..aku br tau yg minyak 2T aku terbuka besar..bro,rasa2 berapa jarak yg plg ok aku turunkan nat kt thread tu?? sori bro,byk tanya skit..

[img] [/img]
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Feb 26, 2012 1:30 am

haha berape MM tu aku tk pandai nk agak jugak haha, selalu kalo tgk motor baru kuar kedai nampak mcm ttup habis dye nye thread tu, tapi better at least bukak la 2-4 benang 2t tu, rase selamat skit, kalo tgk kt ko nye 2t tu, lebey kurang 9 benang tu kan hihi
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Feb 26, 2012 1:40 am

aku xberapa faham la bro ttg "2-4 benang 2t tu"..maksudnya mcm mana tu bro?? maksud bro "benang" tu yg alur thread tmpt nut tu ke bro?? atau
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Feb 26, 2012 9:08 am

yup2 dekat alur yang tempat nut tu la
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Feb 26, 2012 11:27 am

Owh,mcm tu..ok bro,nnti aku set blk 2T aku tu..tq sgt2 bro bg ilmu yg brguna kat aku yg xtau apa2 ni..
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Feb 26, 2012 5:02 pm

letak_pisang wrote:
h@ziQ wrote:
Adakah normal kotak angin berbau petrol? kuat bau dia. n dlm kotak angin tu basah2 skit cam kene percik petrol.

air box bau petrol normal kwn. Yg basah air box @ span dlm tu??
kalau motor baru ting2 HLY mmg letak mnyk 2t/4t skit pada span bg habuk melekat.

owh. basah kat dinding n lantai airbox,
nmpak mcm kesan percik. tapi tak meleleh.
dkat span sblah dalam pun mcm kne petrol jgak sbb berbau.

sblum ni span tu mmg aku cuci n letak 2t xmenitik mcm dlm manual aja.

macam karburetor tembak petrol naik atas airbox je nmpk gayenye. scratch andaian shj

memang betul pun,
petrol yang berlebihan masuk ke blok akan ditendang blek keluar dari mulut carb.
kalau tak caya, buka hos yang menyambungkan kotak angin ke kaburater.
start enjin + high rem sambil tengok mulut karburater.
tu sebab ada ahli dalam forum ni pakai yeis.
hohoho
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Feb 27, 2012 4:49 pm

salam..aku ada skit persoalan ttg enjin 125 ni..mcm mana nak tau :

1. piston & blok calar?
2. ring piston haus??

aku cari post2 sblm ni,tp xjumpa plak pasal penerangan ttg simptom2 ttg permasalahan kat atas tu..nak tau juga tanda2 awal yg menunjukkn masalah d atas..sori la byk tanya sbb aku br pakai motor..motor pun motor 2nd..itu yg byk lg yg xtau tu..

tima kasi semua..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Today at 2:03 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V19
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: