.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V19

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
AuthorMessage
ahmag
Laskar Muda


Posts : 1
Join date : 03/01/2012

PostSubject: asap tlalu byk klua pd ekzos,smpai meleleh2.   Tue Jan 03, 2012 4:30 pm

moto 125zr sy tlalu byk asap klua pd ekzos,lebih drpd biasa,sampaikn minyak dh meleleh2 macam hingus klua.apakah masalahnya itu?sy kurang pengetahuan tentang pkara itu...
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Jan 03, 2012 6:18 pm

xyah bkak thread baru post je kt sini
http://125z.darkbb.com/t2503-segala-persoalan-v18

nanti taiko2 ckp ar pe msalah kau...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Jan 03, 2012 6:47 pm

ahmag wrote:
moto 125zr sy tlalu byk asap klua pd ekzos,lebih drpd biasa,sampaikn minyak dh meleleh2 macam hingus klua.apakah masalahnya itu?sy kurang pengetahuan tentang pkara itu...

boleh p tgk kt link yg shark bg..ni pndapat ak je...mungkin 2t ko dh terlebih...ko bncuh 2t ngan petrol ke?
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Segala Persoalan V19   Sun Jan 15, 2012 7:16 am

Mari sambung di sini...

Link topik2x lama :-

Segala Persoalan V18
Segala Persoalan V17
Segala persoalan V16
Segala persoalan V15
Segala persoalan V14
Segala Persoalan V13
Segala persoalan V12
Segala Persoalan V11
Segala Persoalan V10
Segala persoalan V9
Segala Persoalan V8
Segala Persoalan V7
Segala persoalan V6
Segala Persoalan V5

PESANAN PENAJA :- SILA GUNAKAN BAHASA/PENULISAN YANG BOLEH DIFAHAMI SELAIN MENJAGA TATASUSILA.HORMATI SATU SAMA LAIN

DAN SALING MEMBANTULAH KITA SESAMA KITA.ELAKKAN DARI MENGGUNAKAN SHORTFORM YANG MELAMPAU SEHINGGA

MENYULITKAN PEMBACAAN/PEMAHAMAN.

_________________
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jan 15, 2012 1:34 pm

piston aku retak..klau tukar piston n piston ring baru , blok kna rebore x ?..tukar psiton baru t takot bnyk freeplay plak..takot gk tukar piston baru t bunyi ring kuat lak.. kaler plug oke jaa , hitam ..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Jan 16, 2012 5:02 pm

sedang kemas stor ala2 kandang ayam,terjumpa balik dgn beberapa brg yg sekian lama aku cari,gara2 terlupa simpan kt mana,smlm dpt jumpa balik,iaitu magnet ori.... tapi dah berkaratttt,nguahh!! adeh.

jadi persoalan aku,kalo aku gosok smpai berkilat balik,bole pakai balik x?

aku sertakn skali picture magnet tu dibwh.

[img] [/img]

[img] [/img]



[img] [/img][img] [/img]

pict tu aku dah start gosok sikit,mula2 jumpa... fuh mmg terserlah betul karatnyer
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Jan 16, 2012 10:16 pm

Azrul wrote:
piston aku retak..klau tukar piston n piston ring baru , blok kna rebore x ?..tukar psiton baru t takot bnyk freeplay plak..takot gk tukar piston baru t bunyi ring kuat lak.. kaler plug oke jaa , hitam ..

nak tukar piston ngan ring baik rebore jer trus jalan terbaik tuk hayat blok anda... Razz

_________________
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jan 18, 2012 2:32 pm



muncung ape tu eh??....tempat minyak kluar ke??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jan 18, 2012 11:22 pm

tmpt buang mnyk la tue..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jan 18, 2012 11:24 pm

-sLip- wrote:
sedang kemas stor ala2 kandang ayam,terjumpa balik dgn beberapa brg yg sekian lama aku cari,gara2 terlupa simpan kt mana,smlm dpt jumpa balik,iaitu magnet ori.... tapi dah berkaratttt,nguahh!! adeh.

jadi persoalan aku,kalo aku gosok smpai berkilat balik,bole pakai balik x?

aku sertakn skali picture magnet tu dibwh.

pict tu aku dah start gosok sikit,mula2 jumpa... fuh mmg terserlah betul karatnyer
blh lgi tue,hntr kedai suh lay smpi bersih,baru la ringan skit..kene bkk ribet dier,kedai tau la nk bt cmner..
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Jan 19, 2012 3:14 am

mazakim wrote:
Azrul wrote:
piston aku retak..klau tukar piston n piston ring baru , blok kna rebore x ?..tukar psiton baru t takot bnyk freeplay plak..takot gk tukar piston baru t bunyi ring kuat lak.. kaler plug oke jaa , hitam ..

nak tukar piston ngan ring baik rebore jer trus jalan terbaik tuk hayat blok anda... Razz

skunk motor da jem .. masa piston retak.. aku x rebore .. beli piston n ring baru saiz yg sama aku troz pasang ja.. pkai x smpi seminggu da jem..roller kt rod pon pecah juga..beli roller baru kna taruk 2T skit x kt roller 2.. ..blok pon calar agk dlm juga..skunk saiz 0.50 ..elok rebore saiz 0.75 ke 1.00 ?..
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Jan 19, 2012 3:14 pm

superjoemanito wrote:
tmpt buang mnyk la tue..

klau standrt dia abd ltak wayer ke kt si2??...sbab moto aq klau bwak laju2 pas tu ade bau hangit2...lpas tu stat pkai carb z ni....asap kt xzos mcm kluar bnyak je....nk2 masa plas throtle setengah pas tu kekal....kepul2 asap kluar...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Jan 19, 2012 10:28 pm

Shark pfa wrote:
superjoemanito wrote:
tmpt buang mnyk la tue..

klau standrt dia abd ltak wayer ke kt si2??...sbab moto aq klau bwak laju2 pas tu ade bau hangit2...lpas tu stat pkai carb z ni....asap kt xzos mcm kluar bnyak je....nk2 masa plas throtle setengah pas tu kekal....kepul2 asap kluar...

bese ader wayer die sambung kat muncung tuh...muncung tuh fungsinye bile petrol dlm karb terlebih mgkin kgagalan pelampung dlm tuh...asap byk tuh mgkin wayar 2t ko byk bukak kot..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Jan 19, 2012 10:30 pm

superjoemanito wrote:
-sLip- wrote:
sedang kemas stor ala2 kandang ayam,terjumpa balik dgn beberapa brg yg sekian lama aku cari,gara2 terlupa simpan kt mana,smlm dpt jumpa balik,iaitu magnet ori.... tapi dah berkaratttt,nguahh!! adeh.

jadi persoalan aku,kalo aku gosok smpai berkilat balik,bole pakai balik x?

aku sertakn skali picture magnet tu dibwh.

pict tu aku dah start gosok sikit,mula2 jumpa... fuh mmg terserlah betul karatnyer
blh lgi tue,hntr kedai suh lay smpi bersih,baru la ringan skit..kene bkk ribet dier,kedai tau la nk bt cmner..

ok tQ,nnti aku tanyer kedai,lega hati aku magnet tu boleh diselamatkn balik,
alamak akan jdi ringan sikit,tapi kalo ringan sikit x efek kt cranksap kn.
Back to top Go down
mrbean
Laskar Muda


Posts : 39
Join date : 29/04/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Jan 19, 2012 11:27 pm

aku bawu belaja bawa 125,,,,,,nak tanyaaaaaaa niiii
oran cakapppppp kena lepas slow222222 klac dengan minyakkkkkk(seuinmbangkan)
tapi kalau kita bawak lajuuuuuu nak lepas slow gak ke???????????

satu lagi kalau klac tak habis lagiiiiii lepas, tak boleh ram2 ke?(yang bunyi weng2 tu))))
Back to top Go down
jokker
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 01/04/2010
Age : 30
Location : Gua Musang Kelantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri Jan 20, 2012 3:22 am

mrbean wrote:
aku bawu belaja bawa 125,,,,,,nak tanyaaaaaaa niiii
oran cakapppppp kena lepas slow222222 klac dengan minyakkkkkk(seuinmbangkan)
tapi kalau kita bawak lajuuuuuu nak lepas slow gak ke???????????

satu lagi kalau klac tak habis lagiiiiii lepas, tak boleh ram2 ke?(yang bunyi weng2 tu))))

xada masalah pasal tu...kalo lepas kelas mengejut akan melompat la moto tu....
masa laju kene lepas cepat la baru lancar....
Back to top Go down
jokker
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 01/04/2010
Age : 30
Location : Gua Musang Kelantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri Jan 20, 2012 3:25 am

superjoemanito wrote:
-sLip- wrote:
sedang kemas stor ala2 kandang ayam,terjumpa balik dgn beberapa brg yg sekian lama aku cari,gara2 terlupa simpan kt mana,smlm dpt jumpa balik,iaitu magnet ori.... tapi dah berkaratttt,nguahh!! adeh.

jadi persoalan aku,kalo aku gosok smpai berkilat balik,bole pakai balik x?

aku sertakn skali picture magnet tu dibwh.

pict tu aku dah start gosok sikit,mula2 jumpa... fuh mmg terserlah betul karatnyer
blh lgi tue,hntr kedai suh lay smpi bersih,baru la ringan skit..kene bkk ribet dier,kedai tau la nk bt cmner..

nasib baik...aku pun ada jgk sepasang crankshaft jd mcm nie.....
blh buat balik...
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri Jan 20, 2012 8:41 pm

jokker wrote:
superjoemanito wrote:
-sLip- wrote:
sedang kemas stor ala2 kandang ayam,terjumpa balik dgn beberapa brg yg sekian lama aku cari,gara2 terlupa simpan kt mana,smlm dpt jumpa balik,iaitu magnet ori.... tapi dah berkaratttt,nguahh!! adeh.

jadi persoalan aku,kalo aku gosok smpai berkilat balik,bole pakai balik x?

aku sertakn skali picture magnet tu dibwh.

pict tu aku dah start gosok sikit,mula2 jumpa... fuh mmg terserlah betul karatnyer
blh lgi tue,hntr kedai suh lay smpi bersih,baru la ringan skit..kene bkk ribet dier,kedai tau la nk bt cmner..

nasib baik...aku pun ada jgk sepasang crankshaft jd mcm nie.....
blh buat balik...

nsb baik aku bertnya,hampir2 nk jual ke besi buruk magnet tu,kalo x,alamakkk aiii rugi,(nsb baik2x),oh kalo crankshaft jdi karat mcm tu pn bole bt balik,orait 1 info yg bagus
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Jan 21, 2012 4:26 pm

nk ejas timing mcm mane eh???
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Jan 21, 2012 7:07 pm

Shark pfa wrote:
nk ejas timing mcm mane eh???
pulas skru yg ada spring tu dkt2 dgn skru angin....


ak nk tnye...selain TKRJ,bearing dgn pin piston apa lg yg bagus?
brand safety cmne?
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Jan 21, 2012 8:40 pm


ok2.....1lagi masa aq naik moto laju..lpas tu off throttle....rasa mcm moto tu nk mati je.....dan rasa mcm moto slow sperti tkan brek....tp aku x tekan brek....ni sbab 2t kecik ke?? atau sbab pilot xkene...nk thu pilot xcun mcm mane ehh??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
mrbean
Laskar Muda


Posts : 39
Join date : 29/04/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jan 22, 2012 12:24 pm

nak tanye kalau bawa 125 tekan klac tapi tak lepas222-tapi minyak dipulasssss
mcamne jadiiiiii?? rosak ke?????
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jan 22, 2012 12:44 pm

mrbean wrote:
nak tanye kalau bawa 125 tekan klac tapi tak lepas222-tapi minyak dipulasssss
mcamne jadiiiiii?? rosak ke?????
akan kluar bunyi rem45 lar...tp klau plas throtle kuat sngt jngan lepas clutch laju2 nanti terwhelie motor...

Shark pfa wrote:

ok2.....1lagi masa aq naik moto laju..lpas tu off throttle....rasa mcm moto tu nk mati je.....dan rasa mcm moto slow sperti tkan brek....tp aku x tekan brek....ni sbab 2t kecik ke?? atau sbab pilot xkene...nk thu pilot xcun mcm mane ehh??

masaalh ni dh slesai...tp kluar lax masaalh lampu idle kat meter tu...masa aq on suiz lampu idle xnyala....masa stat pn x nyala....cek fius ok je...klau beterri kong mesti masa stat moto lampu idle nyala malap2....adoiiii WTH nii??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jan 22, 2012 2:44 pm

shark pfa>
1.ko dah check mentol,kot2 mentol terbakar,nk check segala mentol kt meter tu,ko terpaksa la buka cover kpala dgn meter tu.

2.kalo ko dah buka,dah tgk suma mentol kecik2 kt meter ok.ko check lak ignition suis ala yg kunci on/off tu,aku penah kena suis kunci tu wyr dlm dia dah rosak.benda suis tu kalo ada kwn yg pakai 125z bole try jap tukar,kang ko beli baru pn msh x nyala rugi je beli

kalo fius,mentol,suis kunci,bateri ok,selain tu aku x tau.

try check mentol dlu

kalo x leh jgak ko tggu otai2 nnti bg jwpn

otai2 gi melancong keh3...
Back to top Go down
payjalrazali
Laskar Muda


Posts : 55
Join date : 15/01/2011

PostSubject: 9 power...   Sun Jan 22, 2012 11:48 pm

apa benda tu?? blh x bnde ni masok kat 2stroke? ada sapa2 yg pernah guna kat 2stoke?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Today at 7:09 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V19
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 16Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: