.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V19

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
AuthorMessage
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jan 25, 2012 9:04 pm

aloy wrote:
unknownh wrote:
aloy wrote:
ade sape2 yang boley tolong x...moto aku problem kalau handle pusing ke kanan enjin mati...kalau ke kiri ok je...
wiring kot.cuba cek..
wiring ape yang nak kene check...kalu nak wat pusingan ke kanan kene main throttle, kalau x mesti enjin semput2 pas tu mati..
kabel throttle aku dah abeh ejas xbley gak...

cer ko tinggi kan timing dulu pastu pusing handle ke kanan, klu masih nak mati jugak ada wiring prob ler tuh, klu x mati ada masalah ngan kable throttle ko tuh, dabel check lagik kat mana dia sangkut....

_________________
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jan 25, 2012 9:23 pm

aloy wrote:
unknownh wrote:
aloy wrote:
ade sape2 yang boley tolong x...moto aku problem kalau handle pusing ke kanan enjin mati...kalau ke kiri ok je...
wiring kot.cuba cek..
wiring ape yang nak kene check...kalu nak wat pusingan ke kanan kene main throttle, kalau x mesti enjin semput2 pas tu mati..
kabel throttle aku dah abeh ejas xbley gak...
mungkin jgk tu.kabel throttle
Back to top Go down
aloy
Laskar Kanan


Posts : 250
Join date : 19/07/2010
Age : 27
Location : Kuantan~Shah Alam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jan 25, 2012 9:43 pm

mazakim wrote:
aloy wrote:
unknownh wrote:
aloy wrote:
ade sape2 yang boley tolong x...moto aku problem kalau handle pusing ke kanan enjin mati...kalau ke kiri ok je...
wiring kot.cuba cek..
wiring ape yang nak kene check...kalu nak wat pusingan ke kanan kene main throttle, kalau x mesti enjin semput2 pas tu mati..
kabel throttle aku dah abeh ejas xbley gak...

cer ko tinggi kan timing dulu pastu pusing handle ke kanan, klu masih nak mati jugak ada wiring prob ler tuh, klu x mati ada masalah ngan kable throttle ko tuh, dabel check lagik kat mana dia sangkut....
dah tinggikan timing still nak mati gak...kene check wiring la ni...TQ
kalo xbley gak anta soh pomen tengok la sok... Sad
Back to top Go down
aloy
Laskar Kanan


Posts : 250
Join date : 19/07/2010
Age : 27
Location : Kuantan~Shah Alam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jan 25, 2012 10:40 pm

dah setel...rupenye kabel choke yang sangkut kat blah kiri...patut la enjin mati bile pusing handle ke kanan... cheers
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jan 25, 2012 11:36 pm

aloy wrote:
dah setel...rupenye kabel choke yang sangkut kat blah kiri...patut la enjin mati bile pusing handle ke kanan... cheers

congratz!! haahhaha..anyway,cantik plak moto lam pic tuh.. lol!
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Jan 26, 2012 12:52 pm

Persoalan aku,125z ni kalo tambah wayar earth ke body ok @ x? cthnyer dari terminal ( - ) negative ke body,dari coil ke bodi dan lain2 yg boleh di earthkn ke bodi
atau x payah,yg asal biar mcm tu dah ok,x yah gatal2 jari jemari nk tambah2 kot2 ada efek yg buruk

kalo dah ada yg bt bg info sikit,sekian terima ksh

Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Jan 26, 2012 11:10 pm

bro, nak tya kat area selangor ni kat mana kedai nak cari cat untuk spray moto pkai air gun??
bkn spay tin.. ak nak li cat sahaja untuk spay moto..

ada sesiapa tau??
Back to top Go down
MCB
Laskar Muda


Posts : 4
Join date : 19/01/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri Jan 27, 2012 11:14 am

assalamualaikum. aku baru pasang kt moto aku 2 ari lepas. perubahan yg dpt dirasai setakat ni:

1. pikap bertambah. moto aku sebelum ni kalo naek bukit je mesti kantoi (spoket 15-37), tapi semalam pakai gear 6 pon larat lagi. terasa la pegi die tu.

2. nak dapat top macam cepat. tapi aku belum try betul2 top sebab jalan tak panjang.

3. pagi2 start ada beza kot (ataupon perasaan aku jek). 2, 3 kali tendang enjin da stable xperlu maen2 minyak. sebab function die stabilkan arus kot.(tulis kat kotak)

4. jimat minyak. haa yang ni aku belum rasa lagi jimatnya. sebab baru sehari dua sarung.

tapi yang aku tak faham cmane benda ni buat keje. yelah, nak pasang die mcm simple gile. bentuk die mcm gegelung cincin. cabut kepala kabel plug tu then masukkan natang ni. pastu pasang balik kepala kabel plug tu then cucuk kt plug cam biasa. pelikkan?

p/s : moto aku jadi bahan eksperimen sebab adek aku ni dealer ntang ni. so die nak uji kat motor 2 stroke pulak. dgr kabar, bdk2 LC sangap natang ni. ada yg pasang sekali 2, 3 kat kabel plug tu. aku try motor lc adek aku terangkat2 gak gear 1 2 3 die sebab die sarung 2 bijik skali. (aku bukan nk promote sekadar berkongsi) wassalam.
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri Jan 27, 2012 8:28 pm

Coil api 125zr oringinal berape RM ? nk pasang kat ex5
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Jan 28, 2012 1:09 am

coil starter atau coil plug?
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Jan 28, 2012 1:56 am

entah la, tapi member aku cakap kalo ex5 pakai coil api 125 boleh cecah 140-160kmh
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Jan 28, 2012 11:35 am

EjanNiz wrote:
entah la, tapi member aku cakap kalo ex5 pakai coil api 125 boleh cecah 140-160kmh
mcm pyh gk la ex5 blh pegi sampai 1 nam bile pakai c.plug 125z je,mesti ade modi2x lain punye,bocor piston awal2x dulu pastu 125z tunde dlm 1 nam dpt la aku rase..
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Jan 31, 2012 2:19 am

salam...mcm mana teknik betol utk polish coverset?

bukan polish set yg baru mmg dh kilat....tp polish set2 yg season...

anyone know?
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Jan 31, 2012 11:41 am

sbelum ni aku pkai piston 0.50.. mse pkai piston ni mainjet aku saiz 190 carb Z..skunk aku baru rebore blok pkai saiz 1.00 .. mainjet nk kna set lain ke ?..
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Jan 31, 2012 1:02 pm

babet wrote:
salam...mcm mana teknik betol utk polish coverset?

bukan polish set yg baru mmg dh kilat....tp polish set2 yg season...

anyone know?

kalo nk polish coverset, seelok-eloknye hantar kt kedai polish kete je, kalo polish gune tangan tk berape nk cantik, kalo hantar kt kedai dye ade tool dye ngan bahan wax dye yg btol2 tuk polish nye, cume bayar mahal skit la kot
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 01, 2012 10:45 am

Azrul wrote:
sbelum ni aku pkai piston 0.50.. mse pkai piston ni mainjet aku saiz 190 carb Z..skunk aku baru rebore blok pkai saiz 1.00 .. mainjet nk kna set lain ke ?..

bwk dulu tgk camne feeling dia, klu rasa ok cam bese xyah ler setting carb tuh tp klu rasa len mcm baru la setting...

_________________
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Feb 02, 2012 6:49 pm

mazakim wrote:
Azrul wrote:
sbelum ni aku pkai piston 0.50.. mse pkai piston ni mainjet aku saiz 190 carb Z..skunk aku baru rebore blok pkai saiz 1.00 .. mainjet nk kna set lain ke ?..

bwk dulu tgk camne feeling dia, klu rasa ok cam bese xyah ler setting carb tuh tp klu rasa len mcm baru la setting...

aku bwak moto rasa mcm biasa jew..tngk color reading plug pon oke.. tgh2 dye hitam , tepi2 pon hitam juga..rasa2 nye x pyh tukar mainjet da kot kn ?
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Feb 02, 2012 7:00 pm

Azrul wrote:
mazakim wrote:
Azrul wrote:
sbelum ni aku pkai piston 0.50.. mse pkai piston ni mainjet aku saiz 190 carb Z..skunk aku baru rebore blok pkai saiz 1.00 .. mainjet nk kna set lain ke ?..

bwk dulu tgk camne feeling dia, klu rasa ok cam bese xyah ler setting carb tuh tp klu rasa len mcm baru la setting...

aku bwak moto rasa mcm biasa jew..tngk color reading plug pon oke.. tgh2 dye hitam , tepi2 pon hitam juga..rasa2 nye x pyh tukar mainjet da kot kn ?

kalau ko btol2 nak tau moto ko dah cun,ko xleh cube bawak moto tu slow,atau biase..xkan ada error...cube ko tarik,ko main long...ada pape x..itu baru btol nk check setting moto dah ngam ke blum..
Back to top Go down
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Feb 02, 2012 10:06 pm

salam,Adakah plug reading sbelah laen2 mnunjukkn pembakaran yg kurang sempurna...???
blok calar b'kemungkinan x...??? compress kurang...???
sori kalo da de post tntg nie..
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Feb 06, 2012 2:05 am

nurkaye_akmal wrote:
babet wrote:
salam...mcm mana teknik betol utk polish coverset?

bukan polish set yg baru mmg dh kilat....tp polish set2 yg season...

anyone know?

kalo nk polish coverset, seelok-eloknye hantar kt kedai polish kete je, kalo polish gune tangan tk berape nk cantik, kalo hantar kt kedai dye ade tool dye ngan bahan wax dye yg btol2 tuk polish nye, cume bayar mahal skit la kot

mmg ada bercadang nk bwt....tp brp harga upah polish tu....mmg keje dia puas hati ke??
anyone penah bwat....
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 07, 2012 3:20 pm

125zr standard kuar kilang timing 2T dia bape benang ?
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 07, 2012 8:15 pm

EjanNiz wrote:
125zr standard kuar kilang timing 2T dia bape benang ?

ak pnye ari tu kuar kdai xde lngsung benang nmpk ak ase.. hahahha..tp skrg ak da bka sket je..nmpk sket alur pertma...
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 07, 2012 8:21 pm

ak nk tnye..
pe tnda2 beteri da xelok ey???
beteri asal mto lg.. mto thun 2010..
da tpop air bateri, try running... pastu matikan enjen n on suiz, lmpu N ngn merah idup cerah..
tp 1week lpas tu running sane sni, ak cek smula mse enjen xidup lmpu N ngn mearh malap..
spe tau pe msalah mto ak ni????? Sad Sad Sad
ak ase da pnh ad org tny tp nk survey 1 1 tenet brat..
lg pun klu tny smula ni msti lg bnyk kn pndpat yg ak dpt..
heheheh..
Back to top Go down
NCH_KU
Bintara Muda


Posts : 524
Join date : 19/06/2010
Location : gemencheh

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 07, 2012 8:32 pm

samporna ccn wrote:
ak nk tnye..
pe tnda2 beteri da xelok ey???
beteri asal mto lg.. mto thun 2010..
da tpop air bateri, try running... pastu matikan enjen n on suiz, lmpu N ngn merah idup cerah..
tp 1week lpas tu running sane sni, ak cek smula mse enjen xidup lmpu N ngn mearh malap..
spe tau pe msalah mto ak ni????? Sad Sad Sad
ak ase da pnh ad org tny tp nk survey 1 1 tenet brat..
lg pun klu tny smula ni msti lg bnyk kn pndpat yg ak dpt..
heheheh..

haha..sama ngan aku r ni..solution nya aku g kedai spare part beli bateri gel kaler kuning tu..ok dh balik.. Very Happy
Back to top Go down
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 08, 2012 2:29 am

pe kate try gie charge dlu bateri 2...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Today at 2:02 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V19
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: