.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V19

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16  Next
AuthorMessage
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Feb 27, 2012 5:09 pm

absolute_ahben wrote:
letak_pisang wrote:
h@ziQ wrote:
Adakah normal kotak angin berbau petrol? kuat bau dia. n dlm kotak angin tu basah2 skit cam kene percik petrol.

air box bau petrol normal kwn. Yg basah air box @ span dlm tu??
kalau motor baru ting2 HLY mmg letak mnyk 2t/4t skit pada span bg habuk melekat.

owh. basah kat dinding n lantai airbox,
nmpak mcm kesan percik. tapi tak meleleh.
dkat span sblah dalam pun mcm kne petrol jgak sbb berbau.

sblum ni span tu mmg aku cuci n letak 2t xmenitik mcm dlm manual aja.

macam karburetor tembak petrol naik atas airbox je nmpk gayenye. scratch andaian shj

memang betul pun,
petrol yang berlebihan masuk ke blok akan ditendang blek keluar dari mulut carb.
kalau tak caya, buka hos yang menyambungkan kotak angin ke kaburater.
start enjin + high rem sambil tengok mulut karburater.
tu sebab ada ahli dalam forum ni pakai yeis.
hohoho

oo...ok2, tq for the info bro. Wink
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Feb 27, 2012 9:42 pm

adeqyana wrote:
salam..aku ada skit persoalan ttg enjin 125 ni..mcm mana nak tau :

1. piston & blok calar?
2. ring piston haus??

aku cari post2 sblm ni,tp xjumpa plak pasal penerangan ttg simptom2 ttg permasalahan kat atas tu..nak tau juga tanda2 awal yg menunjukkn masalah d atas..sori la byk tanya sbb aku br pakai motor..motor pun motor 2nd..itu yg byk lg yg xtau tu..

tima kasi semua..

asenye nnti akn kuar bnyi ksar kt blok..
xpun nk snang bka je head pastu tkan kick starter bg pston trun kebwah.. then msuk kn jari kt dlm cylinder blok..try rse gne jari.. klu smooth je xde rase pe2 jalur tu tndeny blok xclar la..
psal nk tau ring haus plak mngkin compression jd kurng kot scratch scratch ak sebut je ni.. hehehhe..
sme2 bru lg dlm dunia 2t ni.. hehehhe
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Feb 27, 2012 11:54 pm

owh mcm tu ya bro samporna ccn..klu buka head,blh main buka & pasang je ke?? maksud aku gasket blh pakai blk ke?? sori bro,pasal bab2 enjin ni aku mmg gagal..hihi..
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 28, 2012 2:02 am

piston + blok calar :
asap 2t kurang.
bunyi bertukang la jugak kalau perasan.
susah nak start.
etc..

piston ring tak fit :
compression kurang [boleh rasa time nak start moto]
kelajuan motosikal kurang dari kebiasaan.
etc..

Smile
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 28, 2012 12:17 pm

Tq bro absolute ahben atas info tu..maksud bro kurang asap 2T tu time bergerak ke atau time idup enjin.? Sbb motor aku time idup enjin dan time bwh 80km/h asap 2T byk..tp time 100km/h keatas asap 2T mcm xada..

Sorri sbb aku masi br lg dgn motor..xtau apa2 lg..harap otai2 dpt ajar..
Back to top Go down
hyuhuu
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 30/11/2011
Age : 28

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 28, 2012 3:23 pm

adeqyana wrote:
nurkaye_akmal : owh mcm tu ya bro,tq byk2 bro..aku br tau yg minyak 2T aku terbuka besar..bro,rasa2 berapa jarak yg plg ok aku turunkan nat kt thread tu?? sori bro,byk tanya skit..

[img] [/img]

aku nye bukak 1benang je hehehe.. jocolor
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 28, 2012 3:26 pm

ok ke bro buka 1 benang je?? xrisau piston jem??
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 28, 2012 3:38 pm

saya bukan otai pun.
insan biasa ja.
masa jalan memang la susah nak nampak asap.
time start pun boleh nampak, asap kurang dari biasa atau pun takde.
Back to top Go down
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 28, 2012 9:35 pm

moto aku blok calar + ejoz bocor + ring da bunyik + head bocor = macam org b'tukang da aku dgr...
kompresyen da kurang..pembakaran jd xsempurna..
mmg nk kne bukak wak kuar blok 2 gak kalo nk tgk kecalaranmu itu...

rpm lmbt trn time panas punce pilot jet je ker erkkk...???
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 28, 2012 10:11 pm

yup salah satu punca rpm lambat turun sebb pilot jet kicik hihi
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Feb 28, 2012 10:16 pm

sapa penah cuci 125z (fully) skali dgn part2 chasis dan bhgian2 yg tersorok tu....?
kt mana biasa boleh buat?
Back to top Go down
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 29, 2012 1:17 am

babet wrote:
sapa penah cuci 125z (fully) skali dgn part2 chasis dan bhgian2 yg tersorok tu....?
kt mana biasa boleh buat?

mende cmnie de kedai wat gak ker...???
biase org wat kt umah sendiri n pakai tangan sendiri jer... Laughing
tp nk kne luangkan mase dlm shari gak,bru puas ati kot...
aku penah try time first time ekseden..
time bogelkn n sblm salin moto aku bantai cuci/lap smpi ke chasis...
sampai luke2 gak la tangan nie duk seluk sane sini...
jnji pueh ati...
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 29, 2012 9:59 am

adeqyana wrote:
owh mcm tu ya bro samporna ccn..klu buka head,blh main buka & pasang je ke?? maksud aku gasket blh pakai blk ke?? sori bro,pasal bab2 enjin ni aku mmg gagal..hihi..

boleh je bro..bg ak mmg head kne slalu bka utk cuci crbon2 yg mlekat kt kawah head tu.. Xnk pkai pun bleh jgk tp bro kne spu gam gasket dlu la kt tmpt gasket tu..gne gum jnis silikon yg wane merh..ak pun xpkai gsket head tu..effect dia compression bleh jd tnggi..
Tp klu ring da haus mmg cmpression jd xkuat n mto lemau time pnas+laju jd kurng..
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 29, 2012 12:34 pm

sherlock wrote:
babet wrote:
sapa penah cuci 125z (fully) skali dgn part2 chasis dan bhgian2 yg tersorok tu....?
kt mana biasa boleh buat?

mende cmnie de kedai wat gak ker...???
biase org wat kt umah sendiri n pakai tangan sendiri jer... Laughing
tp nk kne luangkan mase dlm shari gak,bru puas ati kot...
aku penah try time first time ekseden..
time bogelkn n sblm salin moto aku bantai cuci/lap smpi ke chasis...
sampai luke2 gak la tangan nie duk seluk sane sini...
jnji pueh ati...

tht why ak tnye kot2 ada kdai yg boleh bwt servis ni....
letih gak nk lap2 semua, baik sembur chemical yg biasa kedai bwt kt rantai/monoshock tu kt semua tmpt baru liplap2 balik.......
Back to top Go down
sauf125z
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 25/12/2011
Age : 25
Location : Gemas, N.Sembilan/Kampung Lapan, Melaka

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 29, 2012 7:42 pm

nak tanyo buleh? kalo kat cover signal depan n cover lampu belakang utk 1st model tu kalo dia tulis YIMM tu ori ke x ek? hehe.. Question
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 29, 2012 8:08 pm

samporna ccn : owh mcm tu ya bro samporna ccn..ok2,tq bro..nnti tmie cuti sk ni br la buat projek utk buka head..bro,klu bearing tayar dah rosak,tyr jd berpusing xrata ke??maksudnya tayar berpusing jd xrata..motor aku klu double stand dan pusing tayar,ada bunyi2 mcm "krik..kroik..krik...mcm sproket sangkut2..itu tanda bearing dah rosak ke??
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 29, 2012 8:46 pm

bearing, ketegangan rantai pun boleh jadi macam tu.
Back to top Go down
Kato_125
Bintara Kanan


Posts : 682
Join date : 28/09/2010
Age : 26
Location : kUaNtaN mEnJeRiT

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 29, 2012 10:03 pm

sauf125z wrote:
nak tanyo buleh? kalo kat cover signal depan n cover lampu belakang utk 1st model tu kalo dia tulis YIMM tu ori ke x ek? hehe.. Question


Klu ori semesti ny ada tulih 'yamaha'...
Back to top Go down
sauf125z
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 25/12/2011
Age : 25
Location : Gemas, N.Sembilan/Kampung Lapan, Melaka

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 29, 2012 10:28 pm

Kato_125 wrote:
sauf125z wrote:
nak tanyo buleh? kalo kat cover signal depan n cover lampu belakang utk 1st model tu kalo dia tulis YIMM tu ori ke x ek? hehe.. Question


Klu ori semesti ny ada tulih 'yamaha'...

bkn YIMM tu Yamaha Indonesia Motor Manufacturing ke? cube search kat google.. hehe..
Back to top Go down
hyuhuu
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 30/11/2011
Age : 28

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 29, 2012 10:54 pm

babet wrote:
sherlock wrote:
babet wrote:
sapa penah cuci 125z (fully) skali dgn part2 chasis dan bhgian2 yg tersorok tu....?
kt mana biasa boleh buat?

mende cmnie de kedai wat gak ker...???
biase org wat kt umah sendiri n pakai tangan sendiri jer... Laughing
tp nk kne luangkan mase dlm shari gak,bru puas ati kot...
aku penah try time first time ekseden..
time bogelkn n sblm salin moto aku bantai cuci/lap smpi ke chasis...
sampai luke2 gak la tangan nie duk seluk sane sini...
jnji pueh ati...

tht why ak tnye kot2 ada kdai yg boleh bwt servis ni....
letih gak nk lap2 semua, baik sembur chemical yg biasa kedai bwt kt rantai/monoshock tu kt semua tmpt baru liplap2 balik.......

skg aku x anta carwash da..sejak2 da jmpa chem yg ley ilgkan mnyk ni kt hardware..aku spray je sendiri hehe..smp absober pn kilat hehe..mnyk2 kt spoket blkg xyh cite lah hehe..kilat gitu..pastu kna lah urut rantai ckit ngn mnyk sbb da kering dek degrese chem. hehe
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Feb 29, 2012 11:00 pm

try upload skit gambar chemical yang digunakan.
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Mar 01, 2012 3:03 pm

owh mcm tu bro absolute_ahben..tq2..tp bila rantai aku longgar pun ada bunyi2 mcm tu..mgapa ek??
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Mar 01, 2012 9:59 pm

absolute_ahben wrote:
try upload skit gambar chemical yang digunakan.

betol2....kasi up gambar, detail ckit n harga...mau cari jgk...
Back to top Go down
hyuhuu
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 30/11/2011
Age : 28

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri Mar 02, 2012 12:48 am

[img]%20%20Uploaded%20with%20ImageShack.us[/img]

ptt lah aku tuari pas aku gna bnda ni, aku ley bwk msk blk..rupa nya ada hkmah huhu..
bnda alah ni aku beli saploh henget..nk kaw, trus tembak, xyh cmpur air hehe..stakat ni da 2btol da aku pkai..almaklom lah..pas buh mnyk kt rantai, bila jln cmfem spotrim kna mnyk, so, tembak lah kje aku hehe..
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri Mar 02, 2012 3:19 pm

hyuhuu wrote:
[img]%20%20Uploaded%20with%20ImageShack.us[/img]

ptt lah aku tuari pas aku gna bnda ni, aku ley bwk msk blk..rupa nya ada hkmah huhu..
bnda alah ni aku beli saploh henget..nk kaw, trus tembak, xyh cmpur air hehe..stakat ni da 2btol da aku pkai..almaklom lah..pas buh mnyk kt rantai, bila jln cmfem spotrim kna mnyk, so, tembak lah kje aku hehe..

tembak kt rim,warna rim xrosak ke?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Today at 12:01 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V19
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 16Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: