.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15  Next
AuthorMessage
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Sat Oct 05, 2013 7:53 pm

Azeri_conquistador wrote:
budak kt wrote:
Azeri_conquistador wrote:
budak kt wrote:
Satu question lagi..Kalo biasanya rxz pasang kat 125z, kena pakai mainjet and pilotjet size apa?blok size 0.50.. harap boleh kongsikan ilmu.. =)
soalan ni kna tnggu brader2 yg mmg dh berpengalaman dgn carb rxz utk jawab..
Orite..kalo kita try setting angin tu buat sendiri..blok akan rosak tak ?kalo kita asyik pusing jarum angin tu..ke ada effect lain?sebab skrg nak try setting sendiri..tak takut benda dalam akan rosak...  
skru angin buat sndiri je, pusing 1 pusingan setengah bagi carb 125z, carb rxz ak tk brapa pasti..

pusing 1 pusingan setengah dah cun ke?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Mon Oct 07, 2013 3:16 pm

setting angin standard mcmtu la yg aku tahu.. kalau motor ak pusing bnyk tu mmg dh
Back to top Go down
Snake125z
Laskar Muda


Posts : 20
Join date : 24/07/2012
Age : 32
Location : Kuala Krai Kelantan

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Fri Oct 11, 2013 10:14 am

Budak Kt, biar saya jawab soalan kamu tu, pengalaman saya pemasangan karburater rxz millenium kepada 125z block standard, disesuaikan pilot jet 27.5....untuk senang permulaan penyalaan api, satu kali kick start terus hidup, dan main jet tukar kepada saiz 190 memang best result bagi motor saya, warna plug pun coklat, tapi syaratnya takat jarum jangan usik biar tengah dan karburater mesti asal Jepun. Kalau rasa engin masih ada kurang pickup atau lancar Kotak agin pula pemilihan diantara tebuk lubang letak span, ataupun buang span je. Setting agin.....lebih kurang daripada dua pusingan.
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Fri Oct 11, 2013 12:14 pm

Snake125z wrote:
Budak Kt, biar saya jawab soalan kamu tu, pengalaman saya pemasangan karburater rxz millenium kepada 125z block standard, disesuaikan pilot jet 27.5....untuk senang permulaan  penyalaan api, satu kali kick start terus hidup,  dan main jet tukar kepada saiz 190 memang best result bagi motor saya, warna plug pun coklat, tapi syaratnya takat jarum jangan usik biar tengah dan karburater mesti asal Jepun. Kalau rasa engin masih ada kurang pickup atau lancar Kotak agin pula pemilihan diantara tebuk lubang letak span,  ataupun buang span je. Setting agin.....lebih kurang daripada dua pusingan.
Salam snake..ilmu saya setakat mainjet dengan pilot aje..kalo jarum..tak pandai nak ejas..hehe..semua barang asal jepun la..rasa pickup tak cukup...rasa motor berat dan speed tak increase tapi rpm jarum tu increase macam lightning aje..hehe..kotak angin dah tebuk lubang...macam mana erk?  
Back to top Go down
Snake125z
Laskar Muda


Posts : 20
Join date : 24/07/2012
Age : 32
Location : Kuala Krai Kelantan

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Fri Oct 11, 2013 2:47 pm

Antara cara cara yang dicadangkan untuk motor standard ialah :

Setting sporcket 15-37
Tukar kepada rim alloy lidi tayar 70-80,
Check tengok breake pad ketat sebab piring disk belok
Tukar 4 bearing racing pada rim anda, satu pada sproket hub.
Extream lagi boleh tebuk lubang pada chasis dan swing arm anda supaya lebih ringan.

Untuk engine pula, tapi syaratnya engine masih berkeadaan baik....

Tukarkan coil api motor original seperti nsr, yz 125, atau pro sikit kereta "kancil" ,pakai plug ngk power, Cdi cut off tapi original .
Pakai boyesen reed valve dual stage, atau yang mahal v Force4,
Tukar cluth spring yang tegangan tinggi,
Pakai minnyak hitam and 2t yang berkualiti,
dan satu lagi teknik pakai booster botol seperti RXZ "Yamaha Induction Energy Sistem"

Sekian mencuba.



Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Sat Oct 12, 2013 11:55 am

Snake125z wrote:
Antara cara cara yang dicadangkan untuk motor standard ialah :

Setting sporcket 15-37
Tukar kepada rim alloy lidi tayar 70-80,
Check tengok breake pad ketat sebab piring disk belok
Tukar 4 bearing racing pada rim anda, satu pada sproket hub.
Extream lagi boleh tebuk lubang pada chasis dan swing arm anda supaya lebih ringan.

Untuk engine pula, tapi syaratnya engine masih berkeadaan baik....

Tukarkan coil api motor original  seperti nsr, yz 125, atau pro sikit  kereta "kancil"   ,pakai plug ngk power, Cdi cut off tapi original .
Pakai boyesen reed valve dual stage, atau yang mahal v Force4,
Tukar cluth spring yang tegangan tinggi,
Pakai minnyak hitam and 2t yang berkualiti,
dan satu lagi teknik pakai booster botol seperti RXZ "Yamaha Induction Energy Sistem"

Sekian mencuba.





Kena usik banyak tu..haha..sproket aku 15-38...CDI pakai MJE aje...
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Sat Oct 12, 2013 9:53 pm

Satu soalan lagi..skrg dah pakai carb 125z..tapi kenapa kadang-kandang pagi boleh kick satu dah start..tapi lepas bawa..(macam beli barang kat kedai)lepas tu nak start balik..kena pulas throttle?pagi pagi start tu tak pulas dan boleh start gitu je..kenapa erk?macam ada yang tak kena aje...pomen dah guna tape tu tapekan kotak angin yang dah tebuk tu..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Sun Oct 13, 2013 10:53 am

naikkan mata pilot jet
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Sun Oct 13, 2013 4:58 pm

Azeri_conquistador wrote:
naikkan mata pilot jet
Kalo bawa biasa..
(80- 100) rpm 6 dan 7 gitu..lepas tutup engine..start satu kick dan tak payah pulas throttle..tapi kalo aku full throttle...lepas off dan mau start balik engine..kena pulas throttle dan kena kick macam 3 dan 4 kali..
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Mon Oct 14, 2013 8:51 am

biase kalu masalah ideal timing @ throttle tutup..yg main peranan adalah pilotjet..
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Tue Oct 15, 2013 7:25 pm

Pilot jet 15..mainjet 125..kotak angin tu dah tebuk tapi sudah tape tinggal sikit lubang je..blok standard 050.. start pagi memang payah..plug hitam je..yang tgh tu dgn luar sama kolour..apa saya kena buat?naik pilot?skru angin tu separuh pusingan saje..
Back to top Go down
Snake125z
Laskar Muda


Posts : 20
Join date : 24/07/2012
Age : 32
Location : Kuala Krai Kelantan

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Tue Oct 22, 2013 12:00 am

Ada satu kemungkinan besar iaitu carb 125z kamu sudah cukup masa untuk ditukar. Saya pernah mengalami carb rxz saya tidak dapat setting angin yang baik dan bobok walaupun saya tebok lubang buang getah kotak air cleaner, tukar jarum asah, testing setting macam macam.... hampir setting nak gila....Selepas ganti yang baru. Masalah pun selesai lagi mudah setting. Tapi belilah original buatan Jepun.
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Fri Oct 25, 2013 10:40 pm

Snake125z wrote:
Ada satu kemungkinan besar iaitu carb 125z  kamu sudah cukup masa untuk ditukar. Saya pernah mengalami carb rxz saya tidak dapat setting angin yang baik dan bobok walaupun saya tebok lubang buang getah kotak air cleaner, tukar jarum asah,  testing setting macam macam.... hampir setting nak gila....Selepas ganti yang baru. Masalah pun selesai lagi mudah setting. Tapi belilah original buatan Jepun.
Carb 125z ori jepun tu berapa harganya?
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Wed Dec 04, 2013 3:05 am

blok 0.0 dh korek,head ptong,kotak angin dh buang span n tebuk,ekzos tebok stopper
nk msuk carb z mili pilot n menjet ap yg sesuai?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Thu Dec 05, 2013 12:10 pm

NiTRO697 wrote:
blok 0.0 dh korek,head ptong,kotak angin dh buang span n tebuk,ekzos tebok stopper
nk msuk carb z mili pilot n menjet ap yg sesuai?
kalau nk yg cun betul2 kena try semua saiz kalau boleh.. sbb lain motor lain setting dia.. tapi kalau mau yg tahap setting yg okay2 je ko tnggu abam2 yg gna carb z memberi jawapan..
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Fri Dec 06, 2013 4:13 pm

Azeri_conquistador wrote:
NiTRO697 wrote:
blok 0.0 dh korek,head ptong,kotak angin dh buang span n tebuk,ekzos tebok stopper
nk msuk carb z mili pilot n menjet ap yg sesuai?
kalau nk yg cun betul2 kena try semua saiz kalau boleh.. sbb lain motor lain setting dia.. tapi kalau mau yg tahap setting yg okay2 je ko tnggu abam2 yg gna carb z memberi jawapan..
orite bro , kalu ak test moto pulas throttle rpm naik mencanak tp meter kmh pegi lembab knpa ye? mj ke pj yg x ok?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Fri Dec 06, 2013 9:29 pm

NiTRO697 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
NiTRO697 wrote:
blok 0.0 dh korek,head ptong,kotak angin dh buang span n tebuk,ekzos tebok stopper
nk msuk carb z mili pilot n menjet ap yg sesuai?
kalau nk yg cun betul2 kena try semua saiz kalau boleh.. sbb lain motor lain setting dia.. tapi kalau mau yg tahap setting yg okay2 je ko tnggu abam2 yg gna carb z memberi jawapan..
orite bro , kalu ak test moto pulas throttle rpm naik mencanak tp meter kmh pegi lembab knpa ye? mj ke pj yg x ok?
sprocket saiz berapa? masa rpm laju je dia naik ,speed berapa masa tu?
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Sat Dec 07, 2013 1:27 am

Azeri_conquistador wrote:
NiTRO697 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
NiTRO697 wrote:
blok 0.0 dh korek,head ptong,kotak angin dh buang span n tebuk,ekzos tebok stopper
nk msuk carb z mili pilot n menjet ap yg sesuai?
kalau nk yg cun betul2 kena try semua saiz kalau boleh.. sbb lain motor lain setting dia.. tapi kalau mau yg tahap setting yg okay2 je ko tnggu abam2 yg gna carb z memberi jawapan..
orite bro , kalu ak test moto pulas throttle rpm naik mencanak tp meter kmh pegi lembab knpa ye? mj ke pj yg x ok?
sprocket saiz berapa? masa rpm laju je dia naik ,speed berapa masa tu?  
sprocket 15/36 428 , contoh rpm dh 4 tp kmh baru 30 nk ke 40 , rsanya ak slah settng carb leh ades letih dh duk bukak psg tp xkena jugak set:(
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Sat Dec 07, 2013 10:05 pm

NiTRO697 wrote:

sprocket 15/36 428 , contoh rpm dh 4 tp kmh baru 30 nk ke 40 , rsanya ak slah settng carb leh ades letih dh duk bukak psg tp xkena jugak set:(
adoiyaii klau susah2 sgt antr pomen je senang..dh try tgk colour plug? confirm ke salah setting carb.. clutch cable semua ok.. klau boleh ambil gmbr plug then post kt sini..baru abam2 yg terer boleh bgi jawapan.
Back to top Go down
arai
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 05/05/2014

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Mon May 05, 2014 4:01 pm

salam sume bro2 otai2 . saya na tumpang tanya . carburator rxz mili dgn katok apa perbezaan die dr segi kelajuan ... tgh pening na beli yg mane . sbb stgh ckp mili stgah ckp katok . mintak pendapat dan tunjuk ajar yehh .. trima kasih
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Wed May 07, 2014 9:04 pm

kalau ak carb mili dah ok.. carb apapn mcm mili ka bosch ka kalau setting cun baru leh rasa power + penjimatan mnyk dia .. kalau setting tk cun, siap la duit bnyk2 nk isi petrol  Laughing
Back to top Go down
madan77
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 30/05/2014
Age : 24
Location : Penang

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Fri May 30, 2014 4:13 am

salam buat semua, saya nak tanya sikit tentang set carb rxz catalyzer ni, ekzos potong, sarang buang silencer tukar pakai rxz. blok stendet. spoket 15-37. nak set jimat minyak ja. brapa size minjet dah pilot yg diperlukan? mohon penjelasan. saya baru ja belajar set2 carb ni, jadi tolong kasi info yg mudah utk faham ya kawan2 semua.
Back to top Go down
kadi7161
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 25/08/2014

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Mon Aug 25, 2014 3:53 am

Salam bro2 tupai .nak tnye cket nie .gua bru sarung carb mili .mj 190 pj 225 .sume standart .kotak angin da tacap boh washer .ok x mj n pj tu ?so far so good tpi ad pomen ckp jgn rembat .npe ae ?ape kesan nye ?
Back to top Go down
kadi7161
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 25/08/2014

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Mon Aug 25, 2014 3:59 am

Lgi satu nk tnye ,ad x cdangan laen nk set pj n mj slaen dari mj '190 pj 225 tuk spec tupai gua nie ?harap blas cpat .
Back to top Go down
khairool
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 21/07/2015

PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Tue Jul 21, 2015 11:07 am

To kadi7161: jetting carb z kw tu dh ok if kotak angin just buboh washer tnpa tebok2... pomen tu xnk tggugjwb la kiranya if kw jamkan piston kw... setting ni selamat utk dilenjan dn safe minyak...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4   Today at 1:50 pm

Back to top Go down
 
125Z + Carb Rxz @ Carb Panther @ Carb Tzm @ Aftermarket V4
View previous topic View next topic Back to top 
Page 14 of 15Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15  Next
 Similar topics
-
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: