.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next
AuthorMessage
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Nov 04, 2011 3:37 am

Bukak rumah baru...

rumah lama untuk rujukan ade kat sini..

setting carb & penggunaan pilot n mainjet-v2

setting carb & penggunaan pilot n mainjet-v3

setting carb & penggunaan pilot n mainjet-v4


kat sini semua citer pasal seting Carb..
jangan citer pasal benda lain kat sini..
kurangkan spam..
perbanyakkan info..

Ni pilotjet


Ni mainjet


Location pilotjet mainjet=



Good Lcuk.....

additional info.. Yamaha 125Z/ZR Carb.. VM22 Arrow http://www.mikuni.com/pdf/vmmanual.pdf

_________________
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Nov 04, 2011 3:39 am

Paktam wrote:



kalo camni ok x? aku ni kaki lenjan...

quote dri yg last...

klau kaki lenjan ok la tu.. mnyak lbeh... xyah risau mnyak x cukup.. jage 2t je...

_________________
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Nov 04, 2011 5:02 pm

paan1171 wrote:
Paktam wrote:



kalo camni ok x? aku ni kaki lenjan...

quote dri yg last...

klau kaki lenjan ok la tu.. mnyak lbeh... xyah risau mnyak x cukup.. jage 2t je...

minyak lebih bgos la nk wt long..minyak kuat skit laa..bwak slow x bobok kew ?..
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Nov 04, 2011 8:11 pm

ermm ni kalo tgk ni mcm minyak lebih, 2t pun lebih haha, sampai dah berkerak2 dah kt tepi tu, tgk gak pak tam, ni check plug time bile, kalo takat rem2 4,5 kali time pagi, lepas tu nk cek memang tk tepat la, kene pg bantai dlu topspeed kt highway ker, bile rase dah sampai top habes tu, tarik clutch, pas tu mati enjin, lepas tu tunggu la 5 -6 minit, pas tu baru bukak plug tgk mcm mane
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Nov 04, 2011 8:13 pm

Azrul wrote:
paan1171 wrote:
Paktam wrote:



kalo camni ok x? aku ni kaki lenjan...

quote dri yg last...

klau kaki lenjan ok la tu.. mnyak lbeh... xyah risau mnyak x cukup.. jage 2t je...

minyak lebih bgos la nk wt long..minyak kuat skit laa..bwak slow x bobok kew ?..

bwk slow boleh tahan bobok dia... smpai gear 3... gear 1,2,3 bobok kt rpm 5~6 gitu... start gear 4 smooth pg... boleh layan smpai rpm 9 gitu...

aku tanya pun sbb aku plan nk blk kampung nieh... jarak dlm 450km gitu... takut lak jem tgh2 jalan nnti...
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Nov 04, 2011 8:14 pm

nurkaye_akmal wrote:
ermm ni kalo tgk ni mcm minyak lebih, 2t pun lebih haha, sampai dah berkerak2 dah kt tepi tu, tgk gak pak tam, ni check plug time bile, kalo takat rem2 4,5 kali time pagi, lepas tu nk cek memang tk tepat la, kene pg bantai dlu topspeed kt highway ker, bile rase dah sampai top habes tu, tarik clutch, pas tu mati enjin, lepas tu tunggu la 5 -6 minit, pas tu baru bukak plug tgk mcm mane

ouh okok... nnti aku check balik... sok ke... Wink
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Nov 04, 2011 9:13 pm

abang-abang sume.
brpe height standrd float ye?
hambe nak adjust float moto hambe.
hu3.
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Nov 05, 2011 6:04 am

[quote="Paktam"]
Azrul wrote:
paan1171 wrote:
Paktam wrote:



kalo camni ok x? aku ni kaki lenjan...

quote dri yg last...

klau kaki lenjan ok la tu.. mnyak lbeh... xyah risau mnyak x cukup.. jage 2t je...

minyak lebih bgos la nk wt long..minyak kuat skit laa..bwak slow x bobok kew ?..

bwk slow boleh tahan bobok dia... smpai gear 3... gear 1,2,3 bobok kt rpm 5~6 gitu... start gear 4 smooth pg... boleh layan smpai rpm 9 gitu...

aku tanya pun sbb aku plan nk blk kampung nieh... jarak dlm 450km gitu... takut lak jem tgh2 jalan nnti... [/quote

biar minyak set lebih..konfiden skit nk jln jaoh n wt long kn~..hehe..ni pkai carb standart ke carb Z ?..
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Nov 05, 2011 9:53 am

ni carb stendert 125... tu lah yg aku pikir dlu... minyak lebih bru konpiden bwk jauh... Smile
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Nov 05, 2011 6:21 pm

tk bleh lebih sgt bro, nanti top jadik berat, tambah2 bile dah long distance t, becoz minyak dah flow byk, kalo set angin kurang nanti, tersengguk2 plak motor time top speed, kalo tgk plug kt tepi hitam lagi, kalo nk cun kene perang2 gak
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Nov 05, 2011 6:38 pm

tepi perang2 tu kering la kan.cume thread benang plug je kene basah.it means cukup 2t.betul?
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Nov 05, 2011 6:46 pm

nurkaye_akmal wrote:
tk bleh lebih sgt bro, nanti top jadik berat, tambah2 bile dah long distance t, becoz minyak dah flow byk, kalo set angin kurang nanti, tersengguk2 plak motor time top speed, kalo tgk plug kt tepi hitam lagi, kalo nk cun kene perang2 gak

dia yg kt plug tuh... tgh tu indicator angin erk? tepi minyak? aku kekadang konpius bab2 ni je...

tpi setakat ni aku bwk, xde tesengguk2 sgt... mcm xde sengguk pun... Very Happy
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Nov 06, 2011 1:21 am

nazjb wrote:
tepi perang2 tu kering la kan.cume thread benang plug je kene basah.it means cukup 2t.betul?

yup2 kalo basah2 kt bibir plug tu lagi cuun la, kalo perang2 gelap means pilot dah cun
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Nov 06, 2011 1:27 am

Paktam wrote:
nurkaye_akmal wrote:
tk bleh lebih sgt bro, nanti top jadik berat, tambah2 bile dah long distance t, becoz minyak dah flow byk, kalo set angin kurang nanti, tersengguk2 plak motor time top speed, kalo tgk plug kt tepi hitam lagi, kalo nk cun kene perang2 gak

dia yg kt plug tuh... tgh tu indicator angin erk? tepi minyak? aku kekadang konpius bab2 ni je...

tpi setakat ni aku bwk, xde tesengguk2 sgt... mcm xde sengguk pun... Very Happy

salah tu bro, dkt bahagian luar yg thread plug tu jage pilot jet, yang dlm tu jge menjet plak, menjet control flow minyak, kalo gelap sgt dah basah2 maknanya minyak lebey tu, tpi kalo long distance insyaallah selamat, kalo perang2 gelap lagi cun tuk daily ride ngan long distance, cume kene jge 2t je, kalo bahagian luar tu dah gelap2 or perang gelap, maknanya set angin dah cun la tu hihi, aku pun tgh belajar set2 carb sendiri ni, tu yg dah bleh bace skit2 dah ni kiki
Back to top Go down
komi
Bintara Muda


Posts : 593
Join date : 14/09/2009
Age : 30
Location : Bukit Katil, Melaka

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Nov 06, 2011 3:20 pm

nurkaye_akmal wrote:
Paktam wrote:
nurkaye_akmal wrote:
tk bleh lebih sgt bro, nanti top jadik berat, tambah2 bile dah long distance t, becoz minyak dah flow byk, kalo set angin kurang nanti, tersengguk2 plak motor time top speed, kalo tgk plug kt tepi hitam lagi, kalo nk cun kene perang2 gak

dia yg kt plug tuh... tgh tu indicator angin erk? tepi minyak? aku kekadang konpius bab2 ni je...

tpi setakat ni aku bwk, xde tesengguk2 sgt... mcm xde sengguk pun... Very Happy

salah tu bro, dkt bahagian luar yg thread plug tu jage pilot jet, yang dlm tu jge menjet plak, menjet control flow minyak, kalo gelap sgt dah basah2 maknanya minyak lebey tu, tpi kalo long distance insyaallah selamat, kalo perang2 gelap lagi cun tuk daily ride ngan long distance, cume kene jge 2t je, kalo bahagian luar tu dah gelap2 or perang gelap, maknanya set angin dah cun la tu hihi, aku pun tgh belajar set2 carb sendiri ni, tu yg dah bleh bace skit2 dah ni kiki

encik akmal tlg set carb sy bole?hehehe...spam sket...
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Nov 06, 2011 3:55 pm

haha tkde maknanye komi haha, ko lagi pandai ngeh2
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Nov 06, 2011 5:26 pm



ni bacaan plug lepas lenjan dri balik beraya tdi... (tpi xdela tarik clutch time top truz off enjin... ni lepas balek umah biar enjin sejuk)...

ikut bro akmal ckp... tgh tu minyak... ni minyak cam da ok... tepi tu itam maksudnye pj kurang ke lebih?
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Nov 07, 2011 2:59 pm

haha gambo yg ni nampak jelas, dalam tu pun dah cantik dah tu perang gelap, yg ring luar tu pun dah okay dah sebenarnye, pilot dah cantik dah tu, dye kalo hitam pun okay, perang gelap pun okay gak, cume jgn putih jer
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Nov 15, 2011 11:02 pm

tgn ngah gatal nk naikn pilotjet 1 mata... pilotjetnya da bli... kah kah kah...

aku pun rs nk kne upkn da pilotjet aku... skrg set angin cam da sedap... tpi bila sejuk nk start kne main minyak... kalo x remp minyak sure akan mati... ape pendapat otai2 sekalian???
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Nov 17, 2011 6:17 am

aku da tukar pkai jarum phanter..so,mainjet kna turun kn kew ?..
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Nov 17, 2011 5:42 pm

[img] [/img]
gmbar plug aku..
carb z
mj195
pj25
angin bukak 2suku
kotak angin xde..
ok x ek?
Back to top Go down
qayyum_qz
Laskar Kelas I


Posts : 112
Join date : 17/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Nov 17, 2011 6:59 pm

spec blok cmne lak 2?hehe...de korek2 x?
blok size brape?....cun da 2 plug...
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Nov 17, 2011 7:26 pm

blok saiz 0.50..port lubang angin minyak,angin,ekzos..
ade sket je tersangkut kt rpm 4ke5...idle blh tumbang rpm..
Back to top Go down
qayyum_qz
Laskar Kelas I


Posts : 112
Join date : 17/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Nov 17, 2011 11:03 pm

owh...aq nyer moto blok stndrd size 0.75...
pkai PJ 30,MJ 180...enjin sejuk mmg xley nk bwk....enjin sng mati...
cm minyak x smpai..tsenggok2 jek....carb rxz...
2 nk review2 ko nyer setting carb 2..hehe..
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Nov 19, 2011 7:36 am

kalau blok stended,blh je pakai mj stended z tu..try dr 190 hingga mj210,angin try je 22.5.....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Today at 5:58 am

Back to top Go down
 
Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 17Go to page : 1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next
 Similar topics
-
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: