.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17  Next
AuthorMessage
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Tue Oct 11, 2011 1:56 pm

devilmeasha wrote:
da okey da tu...kalau bobok low rpm..turunkn pilot..

ow..da oke la plug cm ni ?..klau nk bwak long kt highway x pew ke ?..risao plak nk long lama2..masa pkai carb standart dlu bobok ada juga time low rpm..semenjak pkai carb Z bobok x de langsong..smooth ja ase..
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Wed Oct 12, 2011 3:04 pm

nak selamat kaler coklat la..basah2 skit..tp takat nak pakai dlm town ok la tu..
aku pun mgalami pengalaman yg sma masa pakai carb z..xde bobok..Smile

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Thu Oct 13, 2011 12:49 am

Azrul wrote:
devilmeasha wrote:
da okey da tu...kalau bobok low rpm..turunkn pilot..

ow..da oke la plug cm ni ?..klau nk bwak long kt highway x pew ke ?..risao plak nk long lama2..masa pkai carb standart dlu bobok ada juga time low rpm..semenjak pkai carb Z bobok x de langsong..smooth ja ase..

mcm yg ak pnah dpt...setting smooth giler...xde bobok....
tp sbln kmudian bkak blok tgk2 piston blekuk...hua2...
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Thu Oct 13, 2011 11:49 am

yeke?..masa tu pj aku 40..mmg low rpm xde bobok,..tp top mmg xde la..dpt 120kmj jer pn tsedak2 nak mati..paling lama aku sumbat carb z pun 2 bulan jer..pastu sumbat std blk...

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Thu Oct 13, 2011 4:50 pm

itu hasil ak en devilmeasha....
setting ak pj22.5 mj 190 jarum asah...
tp blok ak stnded...

piston blekuk...trus tukar carb 125...tggu pomen la setting nt sng ckit...
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Thu Oct 13, 2011 7:35 pm

salam semua.... aku nk tanya skit... kalo tuka pj ngn mj ape effect dia? sorry soalan nubis....
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Thu Oct 13, 2011 9:37 pm

setting minyak akan berubah..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Thu Oct 13, 2011 10:11 pm

ouh ok tq bro.... tdi aku da try gak setting carb cm ko gtau tdi... bunyi da sedap... tpi pickup xdak lak... spoket 15-37 428... moto smua sandart gaban... (gatal nk try blajar kt moto standart jadi cmni lahh ... hahahaha)
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Fri Oct 14, 2011 8:20 am

da setting angin ke blum?..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Fri Oct 14, 2011 2:56 pm

Dah setting... Pg tdi susah nk start lak... Kne remp skit bru ok skit... Aku kacau balik setting... Mcm ok... Senang nk start... Bnde mmg btl2 kne trial n error byk kali... (akibat gatal kacau factory setting... Hahahaha)
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Fri Oct 14, 2011 9:42 pm

biasa la tu bro..betul2 otai jer sekali try trus dapat setting..

aku pun ntah berapa ratus kali da..hehehe..kalau susah start pagi2..try up 1 mata pilot..

bro kena tau apa simptom kalau MJ atau PJ kalau lebih atau kurang..smua ada dlm forum version sblm2 ni..

*aku siap ada buku nota sendiri utk setting carb ni..hehe..catit ilmu dalam forum ni.

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Sat Oct 15, 2011 7:18 pm

devilmeasha wrote:
biasa la tu bro..betul2 otai jer sekali try trus dapat setting..

aku pun ntah berapa ratus kali da..hehehe..kalau susah start pagi2..try up 1 mata pilot..

bro kena tau apa simptom kalau MJ atau PJ kalau lebih atau kurang..smua ada dlm forum version sblm2 ni..

*aku siap ada buku nota sendiri utk setting carb ni..hehe..catit ilmu dalam forum ni.


hahhaa... tulah otai2 je boleh skali setting... aku kacau balik setting aku yg smlm... tpi kali ni aku dpt skit pickup... start pun da cm standart balek... xyah nk remp takut mati...

apa maksud bro up 1 mata pilot? besarkn pilot erk? aku malas lu nk kacau setting standart ni(tuka tuka la)... lgipun aku nk kumpul lu ilmu nk setting carb ni... agak2 da fasih skit boleh la salin carb Very Happy
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Sun Oct 16, 2011 6:46 pm

pilotjet naik 0.25 (1mata)
mainjet naik 5 (1 mata)..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Sun Oct 16, 2011 11:33 pm

babet wrote:
Azrul wrote:
devilmeasha wrote:
da okey da tu...kalau bobok low rpm..turunkn pilot..

ow..da oke la plug cm ni ?..klau nk bwak long kt highway x pew ke ?..risao plak nk long lama2..masa pkai carb standart dlu bobok ada juga time low rpm..semenjak pkai carb Z bobok x de langsong..smooth ja ase..

mcm yg ak pnah dpt...setting smooth giler...xde bobok....
tp sbln kmudian bkak blok tgk2 piston blekuk...hua2...

yke,risao plak akuw cm ni..piston berlekuk tanda piston nk berlubang n tiba masa t bobos kew ?..hehe..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Sun Oct 16, 2011 11:45 pm

hebat korang semua. Aku xberani nak usik benda ni hati tak tenteram, maklumlah mat standard
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Mon Oct 17, 2011 11:58 am

kalau rpm sangkut sket kat 5.5-6, tandenye pilot kecik ke?
kalau rpm sangkut kat 10-11 menjet besar?betul?
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Mon Oct 17, 2011 4:33 pm

x rasa nya..
kalau tgk chart carb..


pilot banyak main peranan masa throttle off sahaja hingga trotel dpulas 1/4..

kemudian slide, jarum, dan last mainjet..

kalau dfikir kan..xkn la slide yg problem..pada mid rpm..?.Smile

so..renung2kan..dan selamat mroket.. What a Face


_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Mon Oct 17, 2011 5:56 pm

tumpang tanya agi... kalo enjin time sejuk nk start (pg2/malam) kne remp2 skit bru boleh idup asal ar? kalo x remp timing die rendah gila... maksud aku... start2 kene truz main throttle bru idup... kalo x pulas throttle dia mati... pening aku....
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Mon Oct 17, 2011 6:47 pm

pilot kecik kot...
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Mon Oct 17, 2011 7:17 pm

mainjet ada bnyk brand kew ?..slalu mainjet bape RM kdai jual..
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Mon Oct 17, 2011 7:21 pm

Azrul wrote:
mainjet ada bnyk brand kew ?..slalu mainjet bape RM kdai jual..

byk je brand2 yg jual menjet ni, aftermarket nye mcm faito ke, kalo standard carik yg yamaha pun okay dah, aku bli hari tu rm 8 kot
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Mon Oct 17, 2011 7:29 pm

nurkaye_akmal wrote:
Azrul wrote:
mainjet ada bnyk brand kew ?..slalu mainjet bape RM kdai jual..

byk je brand2 yg jual menjet ni, aftermarket nye mcm faito ke, kalo standard carik yg yamaha pun okay dah, aku bli hari tu rm 8 kot

ow..satu mainjet harga pon 8 ringgit..bnyk model klau nk set carb sendiri ni..huhu
Back to top Go down
Paktam
Laskar Kelas I


Posts : 131
Join date : 04/10/2011
Age : 26
Location : Miri,Sarawak/Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Mon Oct 17, 2011 8:06 pm

su wrote:
pilot kecik kot...

agak2 nk tuka size brapa? skrg moto stendet gaban... xde tuka2 agi... naik 1 mata cm devil ckp ke?
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Mon Oct 17, 2011 8:34 pm

aku sbenarnya tak pro...newbies jer...byk lagi otai2 dlm ni myepi..

sedikit quote dari thread sebelum ni..faham kan..

sedikit panduan ..
1. Cari kamus
2. Bace ni

BIKE WON'T START AFTER A CRASH HEAVY USAGE/ENGINE TEMP. HIGH


Pilot too lean
Idle set too high
Improper starting procedure



BIKE RUNS ON OR WONT IDLE DOWN WHEN THROTTLE IS CHOPPED

Idle set too high
Air leak in intake or engine
Pilot too rich (when bike is hot)


BIKE SPUTTERS/WONT CLEAN OUT AT HIGH RPM

Main jet too rich
Air filter over-oiled
Spark plug has debris on electrode

BIKE COUGHS & STALLS IN SLOW TURNS

Pilot jet too lean
Idle set too low
Valves set too tight
Decompressor is set too tight, so turning the bars engages release slightly

BIKE HESITATES OR BOGS OVER DEEP WHOOPS OR G-0UTS

Float level too low
Carb vent tubes blocked
Main jet splash shield not installed
Float level too high, gas is trapped in vent tunes (install T-vents)

BIKE STARTS BUT WONT TAKE THROTTLE WITHOUT SPUTTERING

Pilot jet too rich
Water in fuel
Debris in main jet

BIKE SUDDENLY STARTS SPUTTERING/GAS FLOWS FROM VENT TUBES

Stuck float check valve
Debris in gas or carb

BIKE RUNS HOT/FEELS SLOW & FLAT ON STRAIGHTS

Main jet too lean
Fuel octane too low, causing detonation

BIKE COUGHS & STALLS WHEN YOU WICK OPEN THROTTLE

Needle too lean
Slide cutaway too lean
Pumper circuit blocked or too lean

__________________________________________________________________
ermmm..ni bab ni dah kire masuk dalam pengeluwapan petrol kat dalam carb tuh..

(kalau sape tau camne air-cond berfungsi akan faham mende nih)

-petrol menyerap tenaga haba untuk menjadi wap....maka apabila haba disekitar(dekat carb) dah kene serap maka body carb turut menjadi sejuk....(biler dah sejuk kondensasi berlaku maka carb pun berpeluh)


jarum lbh baik jgn adjust lgsg...letak kt takuk tgh je klip jarum tu....

plug perang dh cukup bagus lar tu...lbh2 nnt minyak kuat + bwk slow blh sbbkan plug cpt kong..
melainkan nk setting jln jauh/ men highway, mmg kene bg jd coklat gelap skit...

ni setting yg biase aku lalui lar...lain org lain skill...
ada org setting men pulas2 minyak smpai nk pecah enjin, pastu tgk plug..
ada org setting try set kt jln, kalo rasa tak cun, baru setting blk..

tmpt aku punya setting, try bwk,tarik gear 1,2,3 pastu mati enjin,tgk plug...
nk set tgk plug ni lbh baik pakai plug yg lama, biar ada carbon skit2...
plug baru nnt ssh plak nk tgk die punya color..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
tgk kt plug...
-kalau semua putih = main jet kecik , pilot jet besar
-kalau tgh putih , tepi hitam = main jet kecik , pilot jet kecik
-kalau tgh hitam , tepi putih = main jet besar , pilot jet besar

-kalau tgh coklat , tepi putih = main jet dh cun , pilot jet kene kecikkan
-kalau tepi coklat , tgh hitam = pilot jet dh cun , main jet kene kecikkan

-kalo plug dh coklat cun tp mcm ada kelabu2 skit = 2T kurang

-up main jet - plug tgh tgh jd itam klu bsar sgt.
-up pilot jet - plug tepi jd putih klu bsr sgt.

lain bengkel, lain cara...yg penting, hasil akhir, dpt setting yg cun....
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Aku ader satu cara setting carb yg lain dari semua,
biasanya aku setting untuk carb Uma racing...
caranya sangat senang bagi mereka yg tak tau
nak set carb jenis powerjet nih,
first cari moto yg sama pakai carb tu,
start dan rem biar sama bunyi ngan moto kita.
tune sampai betul2 sama.
aku tak gerenti 100% jadi,
tapi comform bole jalan....

-step dia::

1) tinggikan timing dalam 3k (agak-agak)
2) pusing skru angin tutup sampai enjin semput-semput nak mati
3) bukak skru angin perlahan-lahan sampai rpm naik maksimum (meraung paling tinggi masa bukakn skru angin tuh)
4)ejas timing bagi stended..
5)test...
6)check plug
7)kalau ok..berjaya
8)kalau plug itam sangat atau putih sangat cuba rujuk dekat link dalam page1 apa yang kene buat


*kalo setting carb lean=senang nk hidup waktu sejuk (terutama waktu pagi)..tetapi time running boleh menyebabkan kerosakan pada enjin kerana suhu combustion chamber yg terlampau panas(valve bengkok/piston berlubang/PV cair@patah/motor jem panas)

4 stroke memang cepat panas dan lambat sejuk..
lagi panas lagi sedap..
cuma kalau panas sebab setting lean memang jadi seperti yg dinyatakan di atas...


aku nak terai jawab..kalau ko dah set dgn air filter dapat cun,pastu baru nak buka filter tu jawabnya lari balik la setting tu nanti sbb flow rate angin tu dah lain..mula2 set dgn halangan (filter),tiba dapat udara direct pulak tanpa halangan (filter)..mahu tersedak carb tu nanti..(membobok la tu)..so kalau nak setting carb ni,kena set dgn suma barang yang ko nak pakai..macam air filter tu..kalau ko nak pakai air filter,ko pasang n set carb..kalau taknak pakai,juz buka n set carb tu..

pasal susah senang dapat setting tu aku ta berapa pasti bagi moto dah modi..tapi bagi moto stended kuar kilang,senang kalau pakai filter rasenya..sbb kuar kilang pon mmg dah ade dgn filter yang mmg dah jurutera kaji masa design..

dah buat dan sukses sukses ( bak kater ajis do re mi )




-perasan x kalau kita bukak skru ejas angin nanti timing akan naik lepastu kalau bukak lagi sampai satu tahap timing akan turun kembali dan semput-semput...itu kalau pilot jet sesuai....tapi kalau pilot jet tak cukup besar pusing sampai skru angin tercabut pun timing takkan turun semula...

To re-emphisize: If the idle never drops when you're turning the fuel screw in, you need a smaller pilot jet. If the idle never drops when you're turning the fuel screw out, you need a bigger pilot jet.


-katakan kita mula set dengan pilot saiz #20.0....dari skru setting angin tutup habis..kita bukak pelan-pelan dan rpm akan naik dengan sendiri....tapi bila dah bukak habis skru setting pun still xdapat lawas (akan dengar dekat ekjoz letup-petup halus)....jadi sebab pilot xcukup besar untuk membenarkan angin masuk dalam takung carb untuk tolak minyak masuk melalui ruang-vakum...jadi minyak xsampai...

-kalau pilot terlebih besar pulak akan jadi bila dah tutup trottle tapi RPM lambat turun....sebab::minyak still masuk dalam ruang pembakaran melalui lubang vakum pilot jet... (pilot jet=bypass slide carb)


-jumlah udara yang masuk dimalarkan/ditetapkan...dan kita perlu melaraskan jumlah minyak untuk mencapai pembakaran yg sempurna....jika pilot jet kecik...kita perlu open screw dengan besar(bukak abis) untuk mencapai pembakaran yang sempurna...sebaliknya jika pilot besar...kita bukak sikit je fuel screw pun dah memadai untuk mencapai pembakaran yg sempurna....


-katakan pilot jet terlalu kecil...kita dah bukak abis screw..tapi pembakaran belum sempurna....so kita perlu upkan pilot(besarkan pilot--seperti yg bro pomen sarankan sebelum nie)...


*rasenye bro sendiri yang keliru ni...fungsi PJ tu cube bro fahamkan semula...PJ pada carb "air screw" mahupun "fuel screw" tetap sama..iaitu membenarkan minyak masuk berpandukan aliran udara tekanan vakum...

*rujuk semula 2 gambar ni...kalau bro ibaratkan paip air dengan "shutter valve" *anggap sebagai "air" atau "fuel" screw dan pilot jet pulak kita bayangkan sebagai meter air...





*bro tengok kedudukan shutter valve tu sebelum serta selepas meter bacan meter tetap sama jika penggunaan air pada kedua-dua meter sama...(anggap meter sebagai pilot jet yang sama saiz)

*jadi jika perlu pilot besar maka bacaan meter menjadi besar....jika perlu pilot kecil bacaan meter menjadi kecil....tidak kira kedudukan shutter valve dimana (dalam kes carb tidak kira skru tu jenis "air" atau jenis "fuel"


-rujuk gambar...area biru...pilotjet lengkapkan coverage semua area..(dari 0 trottle sampai full trottle) *tengok area 0 trottle sampai 1/4 trottle hanya pilot jet yg ada kaler biru=fungsi utama pilot




kes pilot ngam>>dgn "fast-idle@1800" cube bro tutup skru angin sampai habis...and then bro bukak skru tu pelan2 timing akan naik tinggi maksimum contohnya@2700rpm betul x???bila sampai tahap tu dah kira ngam....tapi katakan kita gatal tangan bukak lagi skru tu beberapa pusingan..idle yang dah naik tadi akan jatuh semula ke tahap contoh@1600rpm dan akan dengar dekat ekjoz semput2(tuss tuss tuss)

kes pilot kecik>>dgn fast idle yang sama@1800rpm tutup skru angin sampai habis....and then bukak skru tu pelan2 timing akan naik...tapi masalahnya dah bukak sampai habis pun even cabut skru tu pun timing cuma naik tinggi sikit jer contoh@2300rpm jer...(skru jadi kurang sensitif pada perubahan)

kes pilot besar>>dgn fast idle yang sama@1800rpm tutup skru angin sampai habis...and then bukak skru tu pelan2 timing akan naik...tapi masalanya baru bukak 0.6 pusingan timing dah naik maksimum ke contoh@2700rpm...dan even terbukak lebih sikit 0.65-0.7 pusingan timing akan terus jatuh mendadak dan semput (skru jadi super-sensitif pada perubahan)
*sila bc pelan2 n phmkn ye kwn2...selamat mencuba Very Happy
*from mbc

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Mon Oct 17, 2011 8:53 pm

satu menjet rm8?dolo2 aku beli rm2.50 je..brand safety..pilot le mahal skit,dlm rm5.50-7.50

_________________
i'am wearing a poker face,until when can i hold it?...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4   Today at 10:04 pm

Back to top Go down
 
Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V4
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 17Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17  Next
 Similar topics
-
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: