.
HomeRegisterLog in
Share | 
 

 Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Next
AuthorMessage
HailToKing
Laskar Kanan


Posts: 321
Join date: 24/03/2009
Age: 33
Location: KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Apr 07, 2009 7:04 pm

Leh bincang kat cni, ada lg yg x phm fungsi benda ni cmne Smile
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts: 1565
Join date: 04/04/2009
Age: 27
Location: Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Apr 07, 2009 9:10 pm

korek = porting blok (ni fungsi dia nak melawaskan enjin n secara amnye nak naikkan power moto)
potong head = tggikan compression motor
rebore = besar kan lubang n saiz piston (besarkan bore) secare amnye pickup bertambah tp x byk,depends kat saiz piston
polish = bersihkan lubang2 intake kat blok supaye lebih licin n smmoth..
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts: 109
Join date: 23/03/2009
Age: 28
Location: taman melawati - kl

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Fri Apr 10, 2009 8:58 pm

brape saiz maksimum untuk rebore? ade yg sampai saiz 1.75 aku dengar.. What a Face
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts: 321
Join date: 24/03/2009
Age: 33
Location: KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Apr 14, 2009 9:00 pm

HailToKing wrote:
lanunlaut wrote:
Salam bro-bro sekalian... baru2 ni saya ada antar moto kat kedai motor kat area kk ni sbb masalah moto semput n tak cukup laju. Tupai sy mampu gi 120km/j je. So pomen ni dah rekemen sy utk buat porting kat sumer lubang angin ngan ekzos. Lepas porting je, sy test mmg laju gear 5 tarik sampai 140 rpm 9k bila masuk gear 6 terus rpm drop ke 7k n top cuma 110km/j je. Harap otai2 or bro2 sekalian yg ada pengalaman boleh tolong sy atasi masalah mcm ni.

Leh bincang kat cni bro, set karb tu lg, kasi cun2
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts: 522
Join date: 30/03/2009
Location: kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Apr 14, 2009 9:50 pm

HailToKing wrote:
HailToKing wrote:
lanunlaut wrote:
Salam bro-bro sekalian... baru2 ni saya ada antar moto kat kedai motor kat area kk ni sbb masalah moto semput n tak cukup laju. Tupai sy mampu gi 120km/j je. So pomen ni dah rekemen sy utk buat porting kat sumer lubang angin ngan ekzos. Lepas porting je, sy test mmg laju gear 5 tarik sampai 140 rpm 9k bila masuk gear 6 terus rpm drop ke 7k n top cuma 110km/j je. Harap otai2 or bro2 sekalian yg ada pengalaman boleh tolong sy atasi masalah mcm ni.

Leh bincang kat cni bro, set karb tu lg, kasi cun2
bro kena buang gear 6 tu kot..kasi bikin jadi 125z 5 speed...hehe..gurau je tu..biasenya kalau drop gear 6 ni pasal setting sporket tak cun..mungkin pasal ratio kecik sgt kot..sporket sais berapa bro pakai?..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts: 107
Join date: 14/04/2009
Age: 30
Location: Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed Apr 15, 2009 12:24 pm

15-39 bro. karberator stended je. adakah overporting seperti yg diperkatakan oleh pomen dkt kedai yg baru aku try ni??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts: 1565
Join date: 04/04/2009
Age: 27
Location: Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Mon Apr 20, 2009 9:44 pm

lanunlaut wrote:
15-39 bro. karberator stended je. adakah overporting seperti yg diperkatakan oleh pomen dkt kedai yg baru aku try ni??

spoket xde masalah,aku rase ni setting x ngam n mungkin blok ko overporting,lubang ekzos brape besar ko wat?
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts: 107
Join date: 14/04/2009
Age: 30
Location: Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Mon Apr 20, 2009 9:51 pm

aku tak dpt ng bg secara number tp lubang ekzos lebih besar dr yg asal.



yg dlm gambar kat atas tu bentuk lubang asal. kat bawah tu la bentuk yg sekarang ni.
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts: 1565
Join date: 04/04/2009
Age: 27
Location: Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Mon Apr 20, 2009 10:06 pm

kalu ko port lubang ekzos licin habis,ko kene up menjet sebab moto ko akan sebu n kurang myk..port lubang ekzos ni tambah pickup tapi top lenyap,klau ko pakai ekzos chamber baru ok.. sebab lagi luas lubang ekzos,lagi tggi rpm enjin moto ko kene men baru ade power.. cadangan aku ko set carb balik,set sampai plug ko warne perang..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts: 107
Join date: 14/04/2009
Age: 30
Location: Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Mon Apr 20, 2009 10:10 pm

ok aku try lpas ni. skrg ni aku pakai ekzos stended. so kalau pakai chamber ada kacau idling tak or fc makin bertambah?
menjet plak brpa saiz yg disarankan??
pilot jet camner??
sbb pomen tu dan port liaw2 nyer kat lubang ekzos n angin. kalau polish kasi licin ok tak kat lubang porting td??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts: 1565
Join date: 04/04/2009
Age: 27
Location: Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Mon Apr 20, 2009 10:29 pm

lanunlaut wrote:
ok aku try lpas ni. skrg ni aku pakai ekzos stended. so kalau pakai chamber ada kacau idling tak or fc makin bertambah?
menjet plak brpa saiz yg disarankan??
pilot jet camner??
sbb pomen tu dan port liaw2 nyer kat lubang ekzos n angin. kalau polish kasi licin ok tak kat lubang porting td??

idling x kacau tp FC sure kacau.. pakai ekzos standed je.. polish cume bersihkan lubang je.. aku x tau nak letak brape sebab aku pakai carb rxz..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts: 107
Join date: 14/04/2009
Age: 30
Location: Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Mon Apr 20, 2009 10:35 pm

oo kalau rxz mainjet 295 tak sama nilai 125 mainjet 295.

apa beza kalau aku pakai ekzos ahm or yy pang or bm power dgn chamber??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts: 1565
Join date: 04/04/2009
Age: 27
Location: Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Mon Apr 20, 2009 10:43 pm

lanunlaut wrote:
oo kalau rxz mainjet 295 tak sama nilai 125 mainjet 295.

apa beza kalau aku pakai ekzos ahm or yy pang or bm power dgn chamber??

xsame bro wlaupun jename carb same..

chamber tu jenis ekzos bro,yang yypang/bmpower/ahm tu brand ekzos.. pakai ekzos standed je bro,pastu buang selapis dalam ekzos tu..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts: 2358
Join date: 22/03/2009
Age: 31
Location: kota belud

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed Apr 22, 2009 1:32 pm

aku nak modi motor aku tu.. modi yang macam mane bagus..
ade sape2 boleh rekemen bengkel+bajet die bape ek.. aku nak korek blok aku tu.. bagi piston besar skit.. atau pun kengkawan ade cadangan lain tak..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts: 1565
Join date: 04/04/2009
Age: 27
Location: Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Sat Apr 25, 2009 8:24 pm

mantadkb wrote:
aku nak modi motor aku tu.. modi yang macam mane bagus..
ade sape2 boleh rekemen bengkel+bajet die bape ek.. aku nak korek blok aku tu.. bagi piston besar skit.. atau pun kengkawan ade cadangan lain tak..

klau pakai piston besar rebore namenye = tambah pickup je tapi top blum tentu naik..
klau korek blok = porting namenye
nak port blok ni bukan leh main2 port,silap port leh jadi useless blok tu,kene carik blok baru plak t..
1st. port lubang ekzos n lubang angin yg empat tu kasi licin n tajam,lubang minyak (reedvalve xyah kacau)
2nd. nak lagi mantap,head kasi potong cket dalam 0.5mm

pastu set ngam2 carb n spoket,stakat nak 180 tu bleh la..

bengkel UTMRacing = rm350 (blok n head n setting)

klau nak murah lagi,meh datang sentul kl,ade member aku @ pomen lepas keje..die leh wat gak..
Back to top Go down
andy-wkv
Laskar Muda


Posts: 28
Join date: 30/04/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Sat May 02, 2009 2:28 am

WKQ4913 wrote:
mantadkb wrote:
aku nak modi motor aku tu.. modi yang macam mane bagus..
ade sape2 boleh rekemen bengkel+bajet die bape ek.. aku nak korek blok aku tu.. bagi piston besar skit.. atau pun kengkawan ade cadangan lain tak..

klau pakai piston besar rebore namenye = tambah pickup je tapi top blum tentu naik..
klau korek blok = porting namenye
nak port blok ni bukan leh main2 port,silap port leh jadi useless blok tu,kene carik blok baru plak t..
1st. port lubang ekzos n lubang angin yg empat tu kasi licin n tajam,lubang minyak (reedvalve xyah kacau)
2nd. nak lagi mantap,head kasi potong cket dalam 0.5mm

pastu set ngam2 carb n spoket,stakat nak 180 tu bleh la..

bengkel UTMRacing = rm350 (blok n head n setting)

klau nak murah lagi,meh datang sentul kl,ade member aku @ pomen lepas keje..die leh wat gak..

aku nk tmbh skit..pakai carb rxz..spring clutch racing,clutch plate ori..piston xyh besor2..
bru mantap..huhu Smile
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts: 109
Join date: 23/03/2009
Age: 28
Location: taman melawati - kl

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Sat May 02, 2009 3:50 am

kalau polish je intake blok tu, nak kene ubah set pilot ngan mainjet tak?
ade sape2 penah buat? Twisted Evil
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts: 522
Join date: 30/03/2009
Location: kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Sat May 02, 2009 10:19 am

udin_014 wrote:
kalau polish je intake blok tu, nak kene ubah set pilot ngan mainjet tak?
ade sape2 penah buat? Twisted Evil
aku penah buat udin..kalau nak sedap kasi up setakuk menjet tu..kasi rich skit..bila dah polsh,flow bahan api ke silinder dah meningkat,tapi tak la banyak sgt..untuk counter balik yang u,kasi up skit menjet n sesuaikan dgn plug reading..
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts: 321
Join date: 24/03/2009
Age: 33
Location: KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Sat May 02, 2009 1:45 pm

udin_014 wrote:
kalau polish je intake blok tu, nak kene ubah set pilot ngan mainjet tak?
ade sape2 penah buat? Twisted Evil

mmg kena up bro menjet ngn pilot
Back to top Go down
andy-wkv
Laskar Muda


Posts: 28
Join date: 30/04/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Sat May 02, 2009 1:52 pm

up minkjet 110 pilot 30 Very Happy
Back to top Go down
 

Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 20Go to page : 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Next

 Similar topics

-
» Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head
» Port n Polish
» History Of The 4AG Engine -- Sejarah injin 4AG
» kelebihan dan keburukan port & polish Head
» Potong elaun menteri tidak rasional

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community ::  :: -