.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 16  Next
AuthorMessage
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed May 20, 2009 9:21 am

chocolate wrote:
WKQ4913 wrote:

ko nye blok porting ape saiz?aku nye 29-41,ujung x brape pegi (8.5 keatas cam berat),adekah sebab blok port x cukup or pasal ekzos yg standed or setting?

tinggi 30 tp lebar x pasti ler..tinggi deck 25.5-26mm..rasanya sbb ekzos le wan,suh kecik set balik ler,aku bukannya pandai sgt wahahahaha..ko pki menjet 290 ngan pilot 35 set ngan ekzos stended ke?

rasanya tu dah cukup luas tu..kover airfilter ko bukak ke?..muto aku aritu berat pasal cover air box tu tutup,kl bkk bleh tahan jgk ler ringan

haha sebab aku set sndiri kot..hehe.em memule aku try 260,270,285 sume x leh,so aku bubuh 295,baru ok,lepas seminggu aku layan,bile tukar head standard,trus jadi bobokgiler,aku drop pakai 260 balik.. trus ujung berat..hehe,cvr pakai tapi aku tebuk 3 baris lubang r..klau bukak kene set pilot balik x?
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed May 20, 2009 10:31 am

WKQ4913 wrote:

haha sebab aku set sndiri kot..hehe.em memule aku try 260,270,285 sume x leh,so aku bubuh 295,baru ok,lepas seminggu aku layan,bile tukar head standard,trus jadi bobokgiler,aku drop pakai 260 balik.. trus ujung berat..hehe,cvr pakai tapi aku tebuk 3 baris lubang r..klau bukak kene set pilot balik x?

hoho,jom sama2 blajar..aku pun dah segan nak suh pomen set karb nih,nak wat sendiri jer Shocked

pilot tengok kat saiz lubang ekzos ngan manifold ekzos..lg besar manifold ngan lubang ekzos lg tinggi saiz pilot..aku rase berat sbb pilot besar sgt nih

macam blok aku skrg kl pki pipe chamber menjet 285 pilot 35..tp kl set ngan ekzos stended pomen aku suh mula set ngan pilot saiz 25 menjet saiz 215..kendian kl rem bunyi x sedap br up sket..

head kecik port camne?

FC ? Shocked


Last edited by chocolate on Wed May 20, 2009 10:33 am; edited 1 time in total (Reason for editing : welkam to the world~ of tumorrow)
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed May 20, 2009 10:56 am

chocolate wrote:
WKQ4913 wrote:

haha sebab aku set sndiri kot..hehe.em memule aku try 260,270,285 sume x leh,so aku bubuh 295,baru ok,lepas seminggu aku layan,bile tukar head standard,trus jadi bobokgiler,aku drop pakai 260 balik.. trus ujung berat..hehe,cvr pakai tapi aku tebuk 3 baris lubang r..klau bukak kene set pilot balik x?

hoho,jom sama2 blajar..aku pun dah segan nak suh pomen set karb nih,nak wat sendiri jer Shocked

pilot tengok kat saiz lubang ekzos ngan manifold ekzos..lg besar manifold ngan lubang ekzos lg tinggi saiz pilot..aku rase berat sbb pilot besar sgt nih

macam blok aku skrg kl pki pipe chamber menjet 285 pilot 35..tp kl set ngan ekzos stended pomen aku suh mula set ngan pilot saiz 25 menjet saiz 215..kendian kl rem bunyi x sedap br up sket..

head kecik port camne?

FC ? Shocked

ujung mggu ni lah aku set balik,nak kasi cuci head n blok skali..hehe..
head aku kecik tarah 1.5mm kot,rata trus sebab aku ckp nak pickup..hehe last2 xleh nak layan hiway lame2 sebab compression tggi sgt,bile lama sgt hi rpm akan knocking,skang pakai head standard je.. idle die ade letus2 cket..hehe

*skang FC leh la gak 100km fulltank..tgk cara bawak gak la..hehe
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Mon Jun 01, 2009 10:29 pm

amboi..dasat2 ye semua otai2 ni..main nombor2 je eh..aku je tak faham2 nombor2 tu..hehe..aku pon set sendiri je carb..pilot n menjet set sendiri je sampai sekarang baru dapat yang cun..aku pakai carb stended je..tak laju pon..aku dah port+polish intake aku,pakai menjet 110 n pilot 15 je..plug reading dah cun..tapi bila tanya kat seseorang tu,die cakap "macam mane dah port menjet kecik leh jadi rich?"..macam tak percaya pulak..ni mungkin macam kes wan..sais macam kecik tapi plug reading dah cun..sape ade nak bg pandangan?..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Jun 02, 2009 10:22 am

soNa wrote:
amboi..dasat2 ye semua otai2 ni..main nombor2 je eh..aku je tak faham2 nombor2 tu..hehe..aku pon set sendiri je carb..pilot n menjet set sendiri je sampai sekarang baru dapat yang cun..aku pakai carb stended je..tak laju pon..aku dah port+polish intake aku,pakai menjet 110 n pilot 15 je..plug reading dah cun..tapi bila tanya kat seseorang tu,die cakap "macam mane dah port menjet kecik leh jadi rich?"..macam tak percaya pulak..ni mungkin macam kes wan..sais macam kecik tapi plug reading dah cun..sape ade nak bg pandangan?..

sbb x port byk sgt kot..tp kata x try lg kan full? try up sket menjet dlm 5 mata tgk ok ke x
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Jun 02, 2009 11:37 am

soNa wrote:
amboi..dasat2 ye semua otai2 ni..main nombor2 je eh..aku je tak faham2 nombor2 tu..hehe..aku pon set sendiri je carb..pilot n menjet set sendiri je sampai sekarang baru dapat yang cun..aku pakai carb stended je..tak laju pon..aku dah port+polish intake aku,pakai menjet 110 n pilot 15 je..plug reading dah cun..tapi bila tanya kat seseorang tu,die cakap "macam mane dah port menjet kecik leh jadi rich?"..macam tak percaya pulak..ni mungkin macam kes wan..sais macam kecik tapi plug reading dah cun..sape ade nak bg pandangan?..

kadang2 kalo tgk saiz jetting tu mmg same tapi cube tgk secare fizikal plak.. mcm aku nye jetting,aku pnah try saiz 265 tapi dari segi fizikal lubang die lagi besar dari 285.. jadi sebab tu lain moto lain saiz jettingnye.. nilai kecik tapi lubang besar.. yg kes ko cakap tu mungkin jetting saiz kecik tp lubang die besar..biase la,jetting kan mcm2 brand..hehe..

*cube korang g bli jetting dari kedai2 yg berlainan tapi bli saiz yg sama..possibility nak dapat kes cam aku ckp tu tggi gak la..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Jun 02, 2009 11:50 am

WKQ4913 wrote:
soNa wrote:
amboi..dasat2 ye semua otai2 ni..main nombor2 je eh..aku je tak faham2 nombor2 tu..hehe..aku pon set sendiri je carb..pilot n menjet set sendiri je sampai sekarang baru dapat yang cun..aku pakai carb stended je..tak laju pon..aku dah port+polish intake aku,pakai menjet 110 n pilot 15 je..plug reading dah cun..tapi bila tanya kat seseorang tu,die cakap "macam mane dah port menjet kecik leh jadi rich?"..macam tak percaya pulak..ni mungkin macam kes wan..sais macam kecik tapi plug reading dah cun..sape ade nak bg pandangan?..

kadang2 kalo tgk saiz jetting tu mmg same tapi cube tgk secare fizikal plak.. mcm aku nye jetting,aku pnah try saiz 265 tapi dari segi fizikal lubang die lagi besar dari 285.. jadi sebab tu lain moto lain saiz jettingnye.. nilai kecik tapi lubang besar.. yg kes ko cakap tu mungkin jetting saiz kecik tp lubang die besar..biase la,jetting kan mcm2 brand..hehe..

*cube korang g bli jetting dari kedai2 yg berlainan tapi bli saiz yg sama..possibility nak dapat kes cam aku ckp tu tggi gak la..
yang aku bolt tu betul wan..selalu dah aku tgk..aku penah kena menjet 145 lagi kecik dari 125..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Jun 02, 2009 11:57 am

cara nak elak camni kene stick pada satu manufactor jer..tp kdg2 manufactor sama pun bleh jadi gak

ambe slalu guna menjet ngan pilot jenis safety
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Jun 02, 2009 12:31 pm

aku plak main beli jer..huhu.. xtau name brand ape sebab xde dalam plastic,yg ade dalam bungkusan yg pernah aku bli brand TAA je..
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Jun 09, 2009 1:46 pm

Salam semua...

semalam aku gi bengkel servis motor... piston standard aku ada masalah skit...
kalau start motor... dia bunyi ktak ktak ktak...

blok aku pun dah macam calar dalam tu... pomen kata suh potong blok...

jenis aku ni x suka mod kaw kaw... sebab aku guna motor tuh long distance @ hari²...

so... apa pendapat korang? ada idea?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Jun 09, 2009 4:24 pm

Admin wrote:
Salam semua...

semalam aku gi bengkel servis motor... piston standard aku ada masalah skit...
kalau start motor... dia bunyi ktak ktak ktak...

blok aku pun dah macam calar dalam tu... pomen kata suh potong blok...

jenis aku ni x suka mod kaw kaw... sebab aku guna motor tuh long distance @ hari²...

so... apa pendapat korang? ada idea?

mungkin bunyik ring kot,dah tggu mase nak tuka..
potong blok = rebore,klau blok dah calar seeloknye tuka,sebab bile ring dah haus=loss compression..
bro tuka piston n ring saiz 0.25 n rebore saiz 0.25.. ni x kacau setting standed n still leh kate standed lagi..masih releven nak wat daily..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed Jun 10, 2009 9:22 am

WKQ4913 wrote:
Admin wrote:
Salam semua...

semalam aku gi bengkel servis motor... piston standard aku ada masalah skit...
kalau start motor... dia bunyi ktak ktak ktak...

blok aku pun dah macam calar dalam tu... pomen kata suh potong blok...

jenis aku ni x suka mod kaw kaw... sebab aku guna motor tuh long distance @ hari²...

so... apa pendapat korang? ada idea?

mungkin bunyik ring kot,dah tggu mase nak tuka..
potong blok = rebore,klau blok dah calar seeloknye tuka,sebab bile ring dah haus=loss compression..
bro tuka piston n ring saiz 0.25 n rebore saiz 0.25.. ni x kacau setting standed n still leh kate standed lagi..masih releven nak wat daily..
betul cakap wan tu..mungkin perlu rebore blok tu n masukkan piston 0.25..

*kalau naikkan 0.25 tak perlu nak kacau@setting benda lain macam carb(pilot&menjet)@sporket..sebab..

sais standard piston 0.00 = 53.00mm
sais bore stended 0.00 = 53.8mm

(untuk stended kilang,gap antara piston dan bore = 0.80mm,maksudnya ruang yang terbaik antara piston ngn dinding silinder = 0.80mm)

lepas rebore untuk oversize 0.25,sais piston jadi = 53.00mm 0.25mm = 53.25mm..
sais bore akan bertambah kepada: 53.8mm 0.25mm = 54.05mm..

jadi perubahan sais tu tak banyak hanya 0.25mm..pertambahan yang sedikit ini tak perlukan tambahan minyak@penambahan kuantiti angin yang masuk@penambahan kuasa spark@lain2... dan bila perubahan sais piston berlaku,CC@cylinder centimeter cubic akan bertambah sedikit..

3.142 x 27.025^2 x 54.7 = 125507mm^3@125.5cm^3 (dengan piston sais 0.25)

*dengan buat perubahan ni,mto still macam wan cakap td..boleh dikira stended lg..nak weng2 macam biasa pon boleh lg..tapi pastikan pemilihan piston+ring yang berkualiti...kalau nak best n mmg tetap stended lg,amik YAMAHA ORIGINAL PART.. ni kod part dari part catalog..


5BU-11635-00 (PISTON,0.25MM O/S)
5BU-11604-00 (PISTON RING SET,0.25MMO/S) Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed Jun 10, 2009 10:50 am

thanks banyak² kat korang... at least aku dah dapat idea apa yang aku nak buat nanti...
harga bayaran semua skali dalam RM160... ok x harga ni?

rebore + piston + piston ring + upah ??


-----------------------------------------------------

ari tu aku ada gi 1 bengkel
piston ring + upah = RM 60

ngan pomen yang skarang ni... servis head, blok, carb, gasket, upah + piston ring = RM 64
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed Jun 10, 2009 11:25 am

Admin wrote:
thanks banyak² kat korang... at least aku dah dapat idea apa yang aku nak buat nanti...
harga bayaran semua skali dalam RM160... ok x harga ni?

rebore + piston + piston ring + upah ??


-----------------------------------------------------

ari tu aku ada gi 1 bengkel
piston ring + upah = RM 60

ngan pomen yang skarang ni... servis head, blok, carb, gasket, upah + piston ring = RM 64
sama2..rasenya ok dah kot harga tu..yang RM160 tu..kat KL kan bro?..
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed Jun 10, 2009 1:25 pm

x... itu harga kat Pekan... pomen ni just wat bengkel utk servis + setting... dia x jual barang...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed Jun 10, 2009 1:38 pm

aku rase cam mahal je tu bro kat part yg rm160..biasenye:

full servis upah = rm25
gasket head,blok + plug = rm10
ring = rm25+ (NPR japan ring)
piston TOP japan = rm30-40..

aku tuka piston,ring,upah,service kat UTMracing x smpai 120..
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed Jun 10, 2009 1:53 pm

bukan bro.. RM160 tu untuk rebore + piston + piston ring + upah... x buat lagi pun... just tanye harga...




yang servis ari tu RM64... just tukar piston ring, gaket ngan servis
Back to top Go down
Sonic
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 04/06/2009
Location : borneo

PostSubject: head potong   Fri Jun 12, 2009 5:26 pm

utk mengelakan over potong brapa mm yg sesuai?
Back to top Go down
smoulder
Laskar Muda


Posts : 1
Join date : 11/06/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Sun Jun 14, 2009 8:01 pm

em kalo minjet up kotak angin kena bukak eh? org ckp sbb minjet besa kena angin lebih..
tp ade effect x bukak kotak angin ni??? confused
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Sun Jun 14, 2009 8:33 pm

mana lagi bagus, buka kotak angin biar lopong terus atau ada kotak angin(stended) atau ada kotak angin tapi buang sarang n tebuk lubang kat tepi tu atau pasang KNN filter? ada efek pikup ke atau top?
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Sun Jun 14, 2009 8:39 pm

vote for kotak angin... kalau x de takut segala bendasing, habuk & pasir masuk...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Thu Jun 18, 2009 10:21 am

pakai jela kotak angin.. bukak kotak angin setakat nak dapatkan clearance pade hi rpm + menambah bende asing masuk carb n enjin + kuat myk.. standard modi klau pakai daily tebuk kotak angin wat lubang halus2 je.. tu pun dah ok.. lain la moto wat lenjan sekali sekala kuar rumah..
Back to top Go down
sharlu
Laskar Muda


Posts : 8
Join date : 20/06/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Mon Jul 13, 2009 9:59 pm

askum bro sume .. chantek sumeny blok ea.. sy pnye blok truk .. lubang asap dh 3 jari leh masuk dri dlm.. 4 lubang angn usik skit je x licin pown.. 2 lubang mnyk yg kecik 2 dh x de dinding n tpak bwh lubang mynk tu dh buat bentuk lengkung kasi lawas abis mnyk.. mmg sakit r mnyk tp stakat 180 x smpai skilo leh dpt .. rpm 10k ++ kowt ..sbb x pnah test abis pown.. coz x nk nnt owg ckp kyte kerek lak.. nnt x de owg nk lumbe ngan kyte ..kn3.. lg 1 sy paki cdi yg40 inggit je.. mbr pkai yg cap Yamaha pown kt blkg ..tp mmg cdi pown pnting cume syny cdi cap yamaha rosak da.
Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Tue Jul 14, 2009 8:16 pm

sharlu wrote:
askum bro sume .. chantek sumeny blok ea.. sy pnye blok truk .. lubang asap dh 3 jari leh masuk dri dlm.. 4 lubang angn usik skit je x licin pown.. 2 lubang mnyk yg kecik 2 dh x de dinding n tpak bwh lubang mynk tu dh buat bentuk lengkung kasi lawas abis mnyk.. mmg sakit r mnyk tp stakat 180 x smpai skilo leh dpt .. rpm 10k ++ kowt ..sbb x pnah test abis pown.. coz x nk nnt owg ckp kyte kerek lak.. nnt x de owg nk lumbe ngan kyte ..kn3.. lg 1 sy paki cdi yg40 inggit je.. mbr pkai yg cap Yamaha pown kt blkg ..tp mmg cdi pown pnting cume syny cdi cap yamaha rosak da.

ni moto kuat ni...joki otai ni Twisted Evil Twisted Evil dok mane bro??
Back to top Go down
sharlu
Laskar Muda


Posts : 8
Join date : 20/06/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Wed Jul 15, 2009 5:05 pm

sy dok mlke bro.. x de kuat mne pown biase2 je.. sy pown bru bljr.. bru 19 bro
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head   Today at 10:00 am

Back to top Go down
 
Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V6
» Segala Persoalan V7
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: