.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Persoalan Tentang Disc???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Dec 31, 2009 10:03 am

tupai_tempur wrote:
design pakai autocad. mould ikut disk brek sekarang. design je lain. kos material murah rasanya. kos permesinan yang tak tau. pakai cnc. berbaloi2. hehehe.aku pernah terbaca 1 virago ni dia wat sendiri disk brek. cuma aku tak paham apa fungsinya rivet kat disk tu
ni ape yang aku tau la..rivet ni berfungsi untuk bagi ruang pada disc bahagian luar dan dalam bergerak atau dalam istilah lain FLOATING DISC..kebiasaannya disc besar akan ada dua bahagian,dalam dan luar yang disambungkan menggunakan rivet ni..kalau rivet tu dicabut,2 bahagian disc tu akan terasing serta merta..FLOATING DISC ni digunakan pada disc yang besar terutama pada big bike..fungsi ruang yang terhasil ni adalah untuk kurangkan risiko disc bengkok semasa breaking dan membenarkan caliper brake melekap cantik pada disc yang sedikit fleksibel dan memberikan daya breaking yang lagi mantap (bergantung pada bahan)..makin besar jejari disc,makin mudah untuk disc bengkok..jadi,untuk elak risiko bengkok,disc besar dibahagikan kepada 2 bahagian yang disambung dgn rivet..

*kalau nak beli disc besar,cek betul2 bahagian rivet tu,pastikan disc tu terputus pada bahagian rivet untuk mendapatkan fungsi rivet yang sebenar dan mengelakkan membeli disc yang menggunakan rivet hanya sebagai kosmetik..

_________________

soNa - 0194485713
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Dec 31, 2009 2:38 pm

ak lagi tak paham haper benda yg korang citer nih....
rivet...??? disk...??? kasi picture skit coz ak tak leh nk
bayangkan situasi yg korang dok citer nih la....
ak nie buta seni jgn gelak eh....

_________________
Back to top Go down
tupai_tempur
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 411
Join date : 21/07/2009
Location : Taman molek,jb

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Dec 31, 2009 8:58 pm




pinjam gambar mudah. rivet bulat merah tu.
kiranya rivet ni cam adjuster untuk disklah. untuk tidak memberi keizinan pada disk plate untuk membengkok semasa brek. tul tak? kalo disk kecik je takde rivet2 ni kan. nak costum sendiri leh rasanya. ada rivet2 ni yang tak tau nak wat cam ne. hehee

_________________
always get what you need,not what you want
Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Dec 31, 2009 11:02 pm

btl r 2.....ari 2 sona ade tnjuk kat aku gak FLOATING DISC ni,

(situasi) klau pusingkan rim pastu dia tesekat2,x pusing elok....

soalannya,

1.kalau rim bengkok,disk leh bengkok gak ke disebabkan oleh rim yg bengkok 2?
2.mcm na nk tau disc 2 dah bengkok terutama disk belakang?
adakah dengan hanya pusing rim 2 (dlm keadaan disc terpasang di moto)
Back to top Go down
|ashefast|
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 30/04/2009
Age : 32
Location : UnderTheAppleTree

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jan 01, 2010 1:01 am

pusing rim.. tgk dari tepi..

kalu rajin. buka letak atas permukaan yg betul2 flat. macam cermin. pg kedai buat cermin lagi bagus. letak tgk ada bengkok ke x.
Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jan 01, 2010 1:03 am

agak2 blh bg elok balik x disc 2?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jan 01, 2010 9:29 am

amex wrote:
agak2 blh bg elok balik x disc 2?
pusing n ketuk ngan tukul,klu sgkut ketuk lagi,smpi xsgkt,hantar kedai mcm beli baru je rasanya
Back to top Go down
tupai_tempur
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 411
Join date : 21/07/2009
Location : Taman molek,jb

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Sun Jan 03, 2010 5:22 pm

paling mudah kalo kat disc tu,ada bahagian yang licin tanpa kesan brek,bengkoklah tu. kalo disk depan,time undur kebelakang berbunyi. disc belakang tak tau plak. hehee

_________________
always get what you need,not what you want
Back to top Go down
wan2pai
Laskar Kelas I


Posts : 119
Join date : 09/12/2009
Location : sabah

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Feb 04, 2010 1:07 pm

aku setuju ngan en hariz ni.... aku punya motor semua depan belakang dah tukar. upgrade.
so, kalau membrake tu memang cengkam gile lah....pengalaman aku guna brake brembo bersama disk racing boy kat belakang.... kalau ride motor takyah tekan brake depan, blkg pun dah cukup..... tapi memang kena tekan brake 'secukup rasa lah'.... kalau main tekan je....ada yang tergolek nanti...
Back to top Go down
tupai_tempur
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 411
Join date : 21/07/2009
Location : Taman molek,jb

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Feb 04, 2010 8:52 pm

wan2pai wrote:
aku setuju ngan en hariz ni.... aku punya motor semua depan belakang dah tukar. upgrade.
so, kalau membrake tu memang cengkam gile lah....pengalaman aku guna brake brembo bersama disk racing boy kat belakang.... kalau ride motor takyah tekan brake depan, blkg pun dah cukup..... tapi memang kena tekan brake 'secukup rasa lah'.... kalau main tekan je....ada yang tergolek nanti...

brembo ori ke lokel? ada jual kat kedai tapi thailand mari takut pulak nak pakai. aku tengok subaru bos aku brembo kaler merah tapi yang thai kaler apa ntah. leh pakai ke?

_________________
always get what you need,not what you want
Back to top Go down
are_pey
Laskar Muda


Posts : 68
Join date : 19/12/2009

PostSubject: disc besar ori dan local (125zr baru)   Fri Feb 05, 2010 12:32 am


salam..
mcmane nk taw ori dn local disc 2??
JKJR ada wt tetapan syarat untuk brek kenderaan....
julai ni start kot...
sya bru dpt disc ni, tp bunga dia if dah pasang akn terbalik...
kalau local, bleh ke JKJR taw itu brg local??
salah ke x salah??
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Feb 05, 2010 1:21 am

tak salah.... asalkan ade disc. kalau takde disc, tukar drum ex5, tu dah kira modifikasi. ngehehehe..
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Feb 05, 2010 10:27 am

kudaunismall wrote:
tak salah.... asalkan ade disc. kalau takde disc, tukar drum ex5, tu dah kira modifikasi. ngehehehe..

ngaa?
biase aku tgk org upgrade dr pkai drum ke disc,
dr disc kcik ke disc besor..
tk pnah lg aku jmpe org downgrade disc ke drum..
hahaha...
Back to top Go down
madie
Laskar Kanan


Posts : 395
Join date : 06/04/2010
Age : 23
Location : kuantan, kerteh...

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Wed Apr 14, 2010 11:31 pm

nak tnye korang...
125z kalau kat berlakang pakai disk bunga cantik x????????
maksud aku nampak tip top x????????
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Apr 15, 2010 12:03 am

madie wrote:
nak tnye korang...
125z kalau kat berlakang pakai disk bunga cantik x????????
maksud aku nampak tip top x????????

terpulang pade taste n selere sendiri la de,lain orang lain taste..
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Apr 15, 2010 11:14 am

Ultra-Z wrote:
kudaunismall wrote:
tak salah.... asalkan ade disc. kalau takde disc, tukar drum ex5, tu dah kira modifikasi. ngehehehe..

ngaa?
biase aku tgk org upgrade dr pkai drum ke disc,
dr disc kcik ke disc besor..
tk pnah lg aku jmpe org downgrade disc ke drum..
hahaha...

eh.. tapi kalau ikutkan waktu hujan.. drum lagi efisien.. betul tak?..

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
anelactive_1j
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 07/03/2010
Age : 26
Location : klang-s.alam

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Apr 15, 2010 11:42 am

btul2...time ujan jln dlm keadaan licin.
so,kalu da terbrek lebih2....paham2 je la..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Apr 15, 2010 4:21 pm

drum or disc,yang penting teknik kawalan brek tu penting,kene paham biler and brape banyak perlu brek,braking point etc...
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Apr 15, 2010 9:57 pm

bang diorg ckp saye main koner tak pki brake bang...
teknik aper saye gne tue bang...???
tp nape piring tue da mkn tgh...??? terlampau grip ker..???
bulih ajar saye camne teknik2 nk brake tue bang...???
tulun lah bang saye nk maen brake nih....

sapa mau piring RB ak.....angkt tangan cheers

_________________
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Apr 15, 2010 11:21 pm

mazakim wrote:
bang diorg ckp saye main koner tak pki brake bang...
teknik aper saye gne tue bang...???
tp nape piring tue da mkn tgh...??? terlampau grip ker..???
bulih ajar saye camne teknik2 nk brake tue bang...???
tulun lah bang saye nk maen brake nih....

sapa mau piring RB ak.....angkt tangan cheers

tu teknik pergi ke gaung tanpa halangan namanye.. ramai yang terbuat teknik tu dengan tidak sengaje,hasilnye amatla memberangsangkan..

piring tu makan tengah?xpe bia dulu,bagi die makan tepi plak,kesian piring tu,lapor la tu.. t dah habis makan,ko ganti ngan piring makan..

senang je teknik2 brake nih,bawak laju2 pastu brek..then benti tepi jalan,trus letak muke kat disc.. tu antara teknik yg aku x berpeluang nak wat tapi aku turunkan kat ko dulu..


*nafsu nak spam malam ni...hahahaha
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Apr 16, 2010 1:37 am

hehe.. dari letak muke bek letak lidah.. lagi masyukk.. nice~~~... hahaha..

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
imanhalimi
Bintara Kanan


Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 29
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Mon Jun 28, 2010 7:15 pm

emmmm
sapa2 tlg cta cket cmana dorg wt disc blakag 2 dya alihkan kebawah benda yg cengkam disc 2...aku xtaw nama benda 2 nk cakapkan...huhuhu
otai2 tulun
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Mon Jun 28, 2010 8:33 pm

yg bende alih bwh tuh name die.
caliper.

nk alih bwh tnye choco.
die buat pade muto nyer.
Back to top Go down
imanhalimi
Bintara Kanan


Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 29
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Mon Jun 28, 2010 8:47 pm

absolute_ahben wrote:
yg bende alih bwh tuh name die.
caliper.

nk alih bwh tnye choco.
die buat pade muto nyer.

tq bro.....
Back to top Go down
assasin_lunxe
Pegawai Waran I


Posts : 1222
Join date : 22/06/2009
Age : 26
Location : kuantan--->pinang

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Mon Jun 28, 2010 9:11 pm

imanhalimi wrote:
absolute_ahben wrote:
yg bende alih bwh tuh name die.
caliper.

nk alih bwh tnye choco.
die buat pade muto nyer.

tq bro.....

ni aku kebas folder dye..mcm nie ek ?
click lar kat bawak untk melihat keadaan sebenar

http://125z.darkbb.com/galeri-pemilik-125z-f7/my-ride-chocolate-t265.htm
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Today at 10:01 am

Back to top Go down
 
Persoalan Tentang Disc???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 13Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V7
» Segala Persoalan V6
» Segala Persoalan V11

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: