.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Persoalan Tentang Body Motosikal

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
tupaiterbang
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Location : Sibu - Kuantan

PostSubject: Persoalan Tentang Body Motosikal   Sun Jul 01, 2012 1:32 am

apa yang dikatakan body bengkok?
adakah body bengkok ni bermaksud rangkanya yang telah bengkok/senget dan sebagainya?

nak dijadikan cerita,aritu aku terbabas lepas ambik korner, pastu bila member aku follow aku dri belakang, dia kata body motor aku dh bengkok sbb tayar mcm dh senget sket ke tepi (x sama lurus dgn tayar depan)
aku pun dh risau betol ke body aku bengkok, atau pun tayar je yg teralih sket?

member aku cakap lagi, benda ni la yg paling ditakuti skali kalu motor dh tergolek, sbb body kalu dh bengkok mmg xleh buat apa dah..
adoih2.. x sampai setahun kot motor tu, dh dua kali baring atas jalan..
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Sun Jul 01, 2012 2:19 am

tupaiterbang wrote:
apa yang dikatakan body bengkok?
biasanya terjadi sebab eksiden; yg melibatkan hentaman kuat. tengok gak la cara eksiden.. kalo body tak bengkok, mungkin fork, mungkin t-clamp fork, mungkin swing arm.. kene kasi check dulu..

adakah body bengkok ni bermaksud rangkanya yang telah bengkok/senget dan sebagainya?
.....body tak sama ke dengan rangka? so, ye la kot jawapannye.
nak check:
1. mintak tolong member pegangkan moto dlm posisi tegak. handle pun tegak k..
2. berdiri di belakang moto, posisikan pipi anda(sukati pipi kiri atau kanan) kira2 1inci dari permukaan lantai.
3. tengok la tayar depan selari ke tak dengan tayar belakang...
4. adjust sudut penglihatan ke kiri n kanan sambil tengok keselarian rim depan n belakang..

ceritanya:
nak dijadikan cerita,aritu aku terbabas lepas ambik korner, pastu bila member aku follow aku dri belakang, dia kata body motor aku dh bengkok sbb tayar mcm dh senget sket ke tepi (x sama lurus dgn tayar depan)
aku pun dh risau betol ke body aku bengkok, atau pun tayar je yg teralih sket?


member aku cakap lagi, benda ni la yg paling ditakuti skali kalu motor dh tergolek, sbb body kalu dh bengkok mmg xleh buat apa dah..
member ko nak pancing jual moto ko dgn die murah2 la tu.. haha.. body bengkok boleh tegakkan balik.. tapi tak dijamin 100% tegak macam asal. nak tegak macam baru, beli moto baru. memang konfem tegak ting2 punye. hahaha..
kos baikpulih body bengkok ni dalam rm150-2xx..
tapi baik check betul2 dulu bahagian mane problem..


luahan hati:
adoih2.. x sampai setahun kot motor tu, dh dua kali baring atas jalan..

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
tupaiterbang
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Location : Sibu - Kuantan

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Mon Jul 02, 2012 1:32 am

Ultra-Z wrote:
tupaiterbang wrote:
apa yang dikatakan body bengkok?

adakah body bengkok ni bermaksud rangkanya yang telah bengkok/senget dan sebagainya?
.....body tak sama ke dengan rangka? so, ye la kot jawapannye.
nak check:
1. mintak tolong member pegangkan moto dlm posisi tegak. handle pun tegak k..
2. berdiri di belakang moto, posisikan pipi anda(sukati pipi kiri atau kanan) kira2 1inci dari permukaan lantai.
3. tengok la tayar depan selari ke tak dengan tayar belakang...
4. adjust sudut penglihatan ke kiri n kanan sambil tengok keselarian rim depan n belakang..


aku dh check, rim depan blkg memang x selari.. tp sket je laa.
apa efek dia eh? aku xde rasa perubahan pun, cuma trauma sket je.. hahaha
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Wed Jul 11, 2012 6:01 pm

naluri ko ckp ok tu,kre ok la.senang ati
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Sat Dec 22, 2012 7:50 pm

kalau body patah plak mcm mne ??
125z selalu akan patah ,,,
korg prasan tak body 125z and 125zr berbeza ,..
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Sun Dec 23, 2012 2:05 pm

hi guys ,, knpe sy punya body takde besi ni ???
bole buat kt kdai ke ?????


Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Sun Dec 23, 2012 6:17 pm

Ko bli second ke, mcm mane ko sangkut footrest tu
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Sun Dec 23, 2012 7:03 pm

nurkaye_akmal wrote:
Ko bli second ke, mcm mane ko sangkut footrest tu

yeap ,,
knp ek besi tu tkde ?? confused
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Sun Dec 23, 2012 9:01 pm

areyz95 wrote:
nurkaye_akmal wrote:
Ko bli second ke, mcm mane ko sangkut footrest tu

yeap ,,
knp ek besi tu tkde ?? confused

tempat letak kaki utk penumpang ada x?
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Sun Dec 23, 2012 9:32 pm

Azeri_conquistador wrote:
areyz95 wrote:
nurkaye_akmal wrote:
Ko bli second ke, mcm mane ko sangkut footrest tu

yeap ,,
knp ek besi tu tkde ?? confused

tempat letak kaki utk penumpang ada x?

ada .. tp lapik besi tu takda ,, (spt dlm cntoh gambr)
esok aku tunjuk gmbr moto aku yg tkda besi tu ..
korg rse boleh buat ke besi tu kt kdai ??
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Sun Dec 23, 2012 9:48 pm

niee ,,
yg warna merah tu la besi yg tkda tu ,,
yg warna biru tu tempat patah , bekas aku welding pun ade ..



Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Tue Dec 25, 2012 10:42 am

salam smue..
pasal besi tu..rs2 nye bole je kalu nk pasang (welding la)..
boleh je..

1 ag kalu kite nk cek samada moto kite body die bengkok ke x..
bg aku..aku ceck camni..
drive moto kt jln yg lengang(x byk kenderaan la) serta flatness dan xde sudut jln nye..
drive slow je dlm 30-40 km/h..
pastu ko drive ngan lps tgan dua2 blah..
jgn laju2 la..free gear..dlm netural gear..
maksudnye bwk moto smbil lpas tangan..
kalu body x bengkok(kiat) moto akan lurus je jln..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Persoalan Tentang Body Motosikal   Today at 9:05 am

Back to top Go down
 
Persoalan Tentang Body Motosikal
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Borak Rasmi GengĀ² 125Z Pantai Timur
» Segala Persoalan V7
» Segala Persoalan V11

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: