.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Persoalan Tentang Disc???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next
AuthorMessage
tupai_tempur
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 411
Join date : 21/07/2009
Location : Taman molek,jb

PostSubject: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 9:20 pm

tumpang tanya brader2 semua
asal disk plate 125z depan besar,belakang kecik?
superbike pun sama
ada sebab ke atau memang diorang saja2 wat cam tu?
kalo aku nak tukar disk plate belakang besar kit dari saiz asal ada pape kesan x?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 9:50 pm

tupai_tempur wrote:
tumpang tanya brader2 semua
asal disk plate 125z depan besar,belakang kecik?
superbike pun sama
ada sebab ke atau memang diorang saja2 wat cam tu?
kalo aku nak tukar disk plate belakang besar kit dari saiz asal ada pape kesan x?

sebab bile braking,kite pakai brek depan untuk kurangakan momentum..so sebab tu disc depan lagi besaar dari blakang.. kalo race pun memang rider banyak pakai brake depan dari blakang.. kire nak senang citer dari segi pemberhentian motor,pakai brake depan lagi berkesan dalam kurangkan momentum sebab kite gerak kedepan.. kalo motor gerak ke blakang barula kite pakai brek balakang..hehe..kire gune konsep fizik la..

kesan die xde yg buruk pun klau ko nak tuka yg besar kat depan..
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 10:13 pm

bro wan..ko nie mesti teror fizik mse skolah dlu nie..kje per skang??
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 10:27 pm

bro wan teror add mate kot,pandai bt kira2,he3x,tp bile ko tkr yg bsr kt dpn n ko brek ko rase cm handle ko nk pegi ke kiri,nk kurngkn tu kene pakai damper Very Happy
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 10:30 pm

per 2 damper superjoe?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 10:44 pm

superjoemanito wrote:
bro wan teror add mate kot,pandai bt kira2,he3x,tp bile ko tkr yg bsr kt dpn n ko brek ko rase cm handle ko nk pegi ke kiri,nk kurngkn tu kene pakai damper Very Happy

ataupun ketatkan handle je..

ni sebab bile disc besar=momentum besar,force yang perlu dikenekan kat disc ni lebih berbanding pakai disc standed,tu yang gegar.. nak2 plak time hardbraking..

*mane terror wey,biase2 je,x koje lagi,masih menuntut,final year...
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 11:06 pm

oo..blaja lgi..abis blaja mesti jdi engineer nie..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 11:10 pm

ketat handle la best,time nk cilok2 pun xgoyg,tp jgn la ketat sgt,damper tue cam lc biase pki,kt fok dieorg..
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 11:14 pm

ntah laa..xprasan ak..mende 2 camner bentuknyer?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 11:22 pm

cmne ek,ala yg bdk2 sprint test pki tue..
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 11:23 pm

laa..ak xdpt bygkn lgi..mende 2 duk kat disk ker kat ner?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 11:44 pm

cmne ek,ade jns kt fok,rxz n lc psg kt fok,sbb mudguard die kt bwh,klu 125z nie lak mudguard kt ats,klu nk potong mudguard,xtau la skrg org bt cmner..
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Thu Jul 23, 2009 11:47 pm

haha..ak msih blur..sng2 ko ltk la gambo klu ad..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jul 24, 2009 12:14 am

nnt la ade pic,skrg aku pun xde mendenye..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jul 24, 2009 12:25 am

ni yang cam LC pakai..



ni yang cam kat rxz or 125z.. slalunye ikat kat body.. klau sbk kat atas..

Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jul 24, 2009 8:06 am

hah,nie la die Very Happy
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jul 24, 2009 8:31 am

oo..yg lc 2..yg duduk kat tengah2 fox??
tpi yg rxz or 125 2 nk pasang kat ner??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jul 24, 2009 9:07 am

ak wrote:
oo..yg lc 2..yg duduk kat tengah2 fox??
tpi yg rxz or 125 2 nk pasang kat ner??


a..ah LC letak situ..kalo 125z ko ikat kat handle n welding kat body..mmg kene tebuk cvrset la..
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jul 24, 2009 4:38 pm

oo..maknenyer klu pki damper nie..force yg bertindak kat setiap fox adalah sme kn??
so,fox akan gerak sme2 la kn setiap kli brek??
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jul 24, 2009 5:10 pm

disc belakang besar nih bahayer la pd pendapat aku...
yg kecik stended tu pon kalo brake da bole wat sliding..
ni kan plak yg pakai besar2..

disc depan besar sudah memadai...
mmg betol cakap taiko wan...dlm race sendiri rider akan kerap guner brake depan dari blkg..
tengok motoGP cukup lerr..disc depan dier gile besar tp biler tengok disc blkg..
macam lg kecik dr disc blkg 125z pon ader..

ape yg aku tahu..rider2 motoGP lebih byk menggunakan brake depan dari belakang..
sebab kalo diorg gune brake blkg selalu lg2 time nak masuk corner..peratusan tayar tu nak menggelungsur amat lah tggi dan ini boleh membuatkan rider jatuh/terbabas dgn gaya, mutu, keunggulan..

aku cakap bahaya sbb aku da kene..
time ujan jgn la ngade2 nak gune brake blkg..
sbb kalo guner brake blkg dgn keras biase nyer tayar akan terkunci & moto xkan berenti dgn cpt..
ni baru je disc stended belom yg size gadabak lagi..
disc blkg superbike yg laju macam taufan tu pon kecik bro..inikan kiter...kapcai..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Fri Jul 24, 2009 7:22 pm

ak wrote:
oo..maknenyer klu pki damper nie..force yg bertindak kat setiap fox adalah sme kn??
so,fox akan gerak sme2 la kn setiap kli brek??

yep lebih kurang mcmtu la.. tapi kalu eksiden,die tarik skali due2 batang fork...
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Sat Jul 25, 2009 10:38 am

oo..tq2 bro wan..
Back to top Go down
|ashefast|
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 30/04/2009
Age : 32
Location : UnderTheAppleTree

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Sat Jul 25, 2009 1:41 pm

hehe.. tergelak baca tajuk thread ni.. bkn apa.. minggu lepas aku jmpa sorg mamat ni.. motor skala baru.. nak jadi crita.. disk dpn dia kecik. aku pn tanya la disc besar skala mana? ingtkan kena curi..

selamber je dia cakap.. "kalu pki disc besar tu, xnampak la sport rim yamaha 6 btg silver ni.." cheers
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Sat Jul 25, 2009 2:26 pm

hehe..ad jgk cam 2.. Laughing Laughing
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Sat Jul 25, 2009 11:38 pm

|ashefast| wrote:
hehe.. tergelak baca tajuk thread ni.. bkn apa.. minggu lepas aku jmpa sorg mamat ni.. motor skala baru.. nak jadi crita.. disk dpn dia kecik. aku pn tanya la disc besar skala mana? ingtkan kena curi..

selamber je dia cakap.. "kalu pki disc besar tu, xnampak la sport rim yamaha 6 btg silver ni.." cheers

apedaaa camni nye rider pun ade..padahal rim tu bukan la barang limited sgt mcm disc tu..haha
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Persoalan Tentang Disc???   Today at 11:00 am

Back to top Go down
 
Persoalan Tentang Disc???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 13Go to page : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V7
» Segala Persoalan V6
» Segala Persoalan V11

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: