.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Semua Tentang Clutch

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: Spring Clutch   Wed Apr 15, 2009 2:28 pm

kat mana nak cari spring clutch original Hong Leong Yamaha?

aku x mau la masuk barang racing dalam motor aku...
dekat kedai spare part ada jual ke atau aku nak kena order



confused


Last edited by deskcom on Wed Apr 15, 2009 9:04 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Apr 15, 2009 8:45 pm

deskcom wrote:
kat mana nak cari spring clutch original Hong Leong Yamaha?

aku x mau la masuk barang racing dalam motor aku...
dekat kedai spair part ada jual ke atau aku nak kena order



confused

kalo nasib baik ada kat kdai la bro, kalo kdai ckp nak kna order bru order, skrg pkai yg racing ke?
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Apr 15, 2009 9:07 pm

a'ah...sekarang guna spring clutch racing bee...
Dah lama dah pakai... 3 tahun lebih kot...
skarang aku nak jaga performance motor je... aku x nak lajuĀ²

bro guna spring clutch ape?
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Apr 15, 2009 9:49 pm

deskcom wrote:
a'ah...sekarang guna spring clutch racing bee...
Dah lama dah pakai... 3 tahun lebih kot...
skarang aku nak jaga performance motor je... aku x nak lajuĀ²

bro guna spring clutch ape?

spring racing i dier bg respon kuat la bnding standard, pickup ok
aku pkai uma racing
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Semua Tentang Clutch   Tue Apr 21, 2009 6:08 pm

apa benda clutch tu?? clutch plate? clutch racing?
kalau nak tukar berapa RM?
brand apa bagus?
camne rupa clutch?


mari kita bincangkan dari A to Z
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Apr 21, 2009 6:30 pm

Admin wrote:
apa benda clutch tu?? clutch plate? clutch racing?
kalau nak tukar berapa RM?
brand apa bagus?
camne rupa clutch?


mari kita bincangkan dari A to Z

clutch tu sebenarnye name sistem transmisi..

merangkumi - clutch lever,clutch plate,flywheel..

biasenye barang yang ditukar kat bahagian clutch ialah spring klac n clutchplate..

spring biasenye ditukar untuk tambah kesan lantunan pickup moto,n biasenye moto yg dah pakai spring racing,bile tarik klac akan rase keras cket..
brand: -faito,umaracing.

clutchplate plak sgt penting,ble clutchplate out,kite xleh nak masuk gear n gear slip senang terjadi (gear dah masuk tapi enjin mengaum).

seeloknye tuka pakai clutchplate ori,klau pakai local,clutchplate senang haus/terbakar..

brand: ori yamaha,FCC jepun (rm110 perset),atau[un pakai ori honda nye,rm18 sekeping..
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Apr 21, 2009 6:39 pm



kalau yang ni macam mana pula bro?
semuanya ada berapa keping?


Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Apr 21, 2009 6:46 pm

gambar 1st tula clutchplate,total 125z pakai 5 keping..

gamba 2nd tu mangkuk klac n primary part.

gamba 3rd tula sistem klac (spring+mangkuk klac+klacplate)
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Apr 21, 2009 7:44 pm

good info pasal clutch ni.. aku tau pasal tukar clutch plate ngan spring tu je.. Laughing

ni nak tanya pasal ribet mangkuk clutch..
macam mana process tu sebenarnya?
kenapa perlu diribet mangkuk clutch, dan ape effect die? study
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Apr 21, 2009 8:08 pm

aku masih lg pkai ori nye clutchplate, tp hr tu gtl tgn nak try spring uma racing, best gakla pkai, tp mula2 je ok keras bla dh lama2 aku rs mcm embut sket
ada servay rege clutchplate brand sugaya yg team yypang pkai rege dlm 95 kat cni
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Apr 21, 2009 8:10 pm

udin_014 wrote:
good info pasal clutch ni.. aku tau pasal tukar clutch plate ngan spring tu je.. Laughing

ni nak tanya pasal ribet mangkuk clutch..
macam mana process tu sebenarnya?
kenapa perlu diribet mangkuk clutch, dan ape effect die? study

dalam mangkuk klac tu ade getah,so ble pakai lame or ade wat modifikasi kat mangkuk klac atau slalu drop gear time hi rpm,getah tu akan haus..so rivert ni proses bukak mangkuk klac n ganti getah dalam tu.. biasenye rm25.. nak tau rivert dah ok ke x,cube twist kan mangkuk klac,klau susah nak twist n ketat means rivert ngan cemerlang.. klau leh gerak2 lagi,rivert x ngam..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Apr 27, 2009 11:06 am

macam mana nk modi jadi 6 spring kat mangkuk clutch.. Question
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Apr 27, 2009 11:07 am

kenapa aku tukar gear dpd 1 ke 2 kadang2 miss. adakah disebabkan minyak 4t yg cair sgt??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Apr 27, 2009 3:20 pm

lanunlaut wrote:
kenapa aku tukar gear dpd 1 ke 2 kadang2 miss. adakah disebabkan minyak 4t yg cair sgt??

miss x masuk ke ape? 4t ape ko pakai n gred?

lanunlaut wrote:
macam mana nk modi jadi 6 spring kat mangkuk clutch.. Question

ko kene bli mangkuk klac yg leh masuk 6 spring nye la,aftermarket nye..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Apr 27, 2009 3:26 pm

aku change gear jd tak masuk..aku guna 4t sprinta 4000 semi-synth
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Apr 27, 2009 3:40 pm

lanunlaut wrote:
aku change gear jd tak masuk..aku guna 4t sprinta 4000 semi-synth

clutchplate dah brape lame? ko kene bukak mangkuk klac then try susun balik btol2,pastu panjangkan klac cket.. tp aku suggest tggu lame cket la if ko baru tuka 4t tu..rugi je kene isi 4t baru..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Apr 27, 2009 3:44 pm

baru je tuka clutch lining sama spring racing UMA. Tapi sejak pakai 4t sprinta 4000 ni yg br jadi mcm tu.
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Apr 27, 2009 3:45 pm

sblm ni aku tgk pomen tu isi 4t castrol botol merah tu je. ok ke tu??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Mon Apr 27, 2009 7:17 pm

lanunlaut wrote:
sblm ni aku tgk pomen tu isi 4t castrol botol merah tu je. ok ke tu??

xpe,yg merah tu pun ok..
Back to top Go down
ridsect
Laskar Kanan


Posts : 225
Join date : 05/04/2009
Age : 27
Location : kelantan - melaka(stdy)

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Tue Apr 28, 2009 8:09 pm

wah......otai WKQ4913

aku xtau bendapom sal motor nie
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Wed Apr 29, 2009 12:28 am

ridsect wrote:
wah......otai WKQ4913

aku xtau bendapom sal motor nie

uih manede otai,aku tau basic2 je..
Back to top Go down
andy-wkv
Laskar Muda


Posts : 28
Join date : 30/04/2009

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Thu Apr 30, 2009 1:43 am

WKQ4913 wrote:


brand: ori yamaha,FCC jepun (rm110 perset),atau[un pakai ori honda nye,rm18 sekeping..

mhlnye..area aku(sgmt) clutch plate ori honda baru 7hengget sekeping...harga pomen..kalo harga bese pn rsenye 8 @ 9 hengget dpt..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Thu Apr 30, 2009 10:20 am

andy-wkv wrote:
WKQ4913 wrote:


brand: ori yamaha,FCC jepun (rm110 perset),atau[un pakai ori honda nye,rm18 sekeping..

mhlnye..area aku(sgmt) clutch plate ori honda baru 7hengget sekeping...harga pomen..kalo harga bese pn rsenye 8 @ 9 hengget dpt..

huhu name pun dok KL ma..barang sti harge KL gak..hehe
Back to top Go down
andy-wkv
Laskar Muda


Posts : 28
Join date : 30/04/2009

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Sat May 02, 2009 2:18 am

pergh...berbeza btul harga ek...mcm ne lah korg yg duk KL leh servis moto kalo clutch plate pn rm18 sekeping..perit tuh... Laughing
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Sat May 02, 2009 11:47 pm

andy-wkv wrote:
pergh...berbeza btul harga ek...mcm ne lah korg yg duk KL leh servis moto kalo clutch plate pn rm18 sekeping..perit tuh... Laughing

hehe wat sendiri la bro..kalo kat bengkel aku slalu g,nak top overhaul upah je rm25,campur 4t,gasket,plug,piston,ring = adela dalam rm150..

sebab tu takat servis head,block n carb aku wat sendiri je..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Semua Tentang Clutch   Today at 6:11 pm

Back to top Go down
 
Semua Tentang Clutch
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 16Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: