.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Tue Oct 16, 2012 6:17 pm

wiseco wrote:
knpe ak xleh upload image...ade sape2 leh tlg ajar x???

cek inbox bro
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Tue Oct 16, 2012 9:32 pm

letak_pisang wrote:
wiseco wrote:
knpe ak xleh upload image...ade sape2 leh tlg ajar x???

cek inbox bro

bro ajarkan ak jga, ak pn x tahu nak upload pic
Back to top Go down
wiseco
Laskar Muda


Posts : 7
Join date : 09/10/2012

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Wed Oct 17, 2012 2:47 am

ak ingat mcm ni nk bce plug...






Last edited by wiseco on Thu Oct 18, 2012 12:54 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Wed Oct 17, 2012 3:10 am

Azeri_conquistador wrote:
bro ajarkan ak jga, ak pn x tahu nak upload pic

ok, cek pm bro.
Back to top Go down
wiseco
Laskar Muda


Posts : 7
Join date : 09/10/2012

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Sun Oct 21, 2012 2:15 am

knpe senyap je forum ni.....??????
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Mon Nov 26, 2012 11:19 am



cerr komen ok x nk main dalam bndar???....mj 175 pj xingat...2t bukak 3benang setengah...angin bkak 2.5 pusingan...carb z katak blok 1.25...yang lain standart...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Ijat Stylo
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 23/12/2011
Age : 28
Location : (KLang) Selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Mon Nov 26, 2012 5:14 pm

Shark pfa wrote:


cerr komen ok x nk main dalam bndar???....mj 175 pj xingat...2t bukak 3benang setengah...angin bkak 2.5 pusingan...carb z katak blok 1.25...yang lain standart...

aku rasa ok jer main bndar..kalau long highway kasi mj up skit..
pj dn 2t aku rasa cun..tpi pusingan kau bkk bg angin lebey..mesti kacau top skit
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Mon Nov 26, 2012 5:18 pm

ok2...kalau ak bukak angin 2pusingan je ok x???...ke nak bukak 2.15 pusingan?
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Ijat Stylo
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 23/12/2011
Age : 28
Location : (KLang) Selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Mon Nov 26, 2012 6:37 pm

Shark pfa wrote:
ok2...kalau ak bukak angin 2pusingan je ok x???...ke nak bukak 2.15 pusingan?

try 2 pusingan..coz member aku bkk 2 pusingan dh ok..
mmg rasa lmbat pick up..tpi long sedap..
kasi minyak lebey..
Back to top Go down
addin77
Laskar Muda


Posts : 22
Join date : 16/03/2012
Age : 22
Location : shah alam/klang

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Fri Dec 07, 2012 8:58 am

salam bro2 semua saya budak baru nak belajar kalau g kedai nak setting carb nak ckap ape ek kat pomen tu??
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Fri Dec 07, 2012 12:47 pm

addin77 wrote:
salam bro2 semua saya budak baru nak belajar kalau g kedai nak setting carb nak ckap ape ek kat pomen tu??

ckp nak tukar seting pilot ngan menjet jer bro, suh dye set angin sekali
Back to top Go down
addin77
Laskar Muda


Posts : 22
Join date : 16/03/2012
Age : 22
Location : shah alam/klang

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Fri Dec 07, 2012 1:00 pm

Tapi abg sy ckap surh ejas skru minyak dgan angin mane satu betul ni???agak2 setting mainjet,pilotjet sekali angin berapa kosnya???
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Fri Dec 07, 2012 2:41 pm

addin77 wrote:
Tapi abg sy ckap surh ejas skru minyak dgan angin mane satu betul ni???agak2 setting mainjet,pilotjet sekali angin
berapa kosnya???

takat nak adjust jetting tu tk mahal mane pon, tempat aku rm 10 je, menjet ngan pilot ko beli sendiri la, lepas setting jetting baru, memang kene adjust angin ngan timing skit, in case kalo motor standard, selalunye orang naik pilot je satu mata
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Tue Dec 25, 2012 3:11 pm

salam smue...aku bdk baru gak..xpandai ag bab tupaijet..
curb tu caburator kn?.. No (jgn gelak!)..tupai aku baru je g servis 1.1k mileage aritu..
mamat workshop kadai aku beli tupai aku tu..cam mls je keje..
die tkr myk itam ngan ejas rantai je kt tupai aku..len2 xde cek pn.. Mad
tupai aku kalu aku hiway..dlm 140kmh..enjin cam mengerang r..nape ek?
kt carb..yg mane angin n yg mane myk kalu nk set?

thanks.. Cool
Back to top Go down
addin77
Laskar Muda


Posts : 22
Join date : 16/03/2012
Age : 22
Location : shah alam/klang

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Tue Dec 25, 2012 3:35 pm

BCDSyaz wrote:
salam smue...aku bdk baru gak..xpandai ag bab tupaijet..
curb tu caburator kn?.. No (jgn gelak!)..tupai aku baru je g servis 1.1k mileage aritu..
mamat workshop kadai aku beli tupai aku tu..cam mls je keje..
die tkr myk itam ngan ejas rantai je kt tupai aku..len2 xde cek pn.. Mad
tupai aku kalu aku hiway..dlm 140kmh..enjin cam mengerang r..nape ek?
kt carb..yg mane angin n yg mane myk kalu nk set?

thanks.. Cool


Pendapat newbies disini motor mengerang turun spoket la apelagi 15-37/38/39
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Wed Dec 26, 2012 10:11 pm

moto ak bru lps modi setting suma dh cun..tp moto ak bla kt traffic light kdg2 dia rsa nk mti , so kna main throttle , nk start moto pn kdg2 maw 2-3 kali kick bru idop.. pkai carb 125zr , pj skg 17 , mj ak x taw and pomen tuh kta kna pkai 16/16.5 bru dia x mti , dia ckp dh 1 town dia crik x jmpa2 jgak 16 so trpksa la pkai 17 jgak smntra ni..
soalan ak btol ke klu ak tkr 16 nt top ak xkn sma cm top ak msa pkai pilot 17? (mmber ak la ckp hehe)
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Thu Dec 27, 2012 12:07 am

huhu memang tkde set mata pilot jet 16, dye nye kenaikan 1 mata=2.5, contohnya daripada 15 naik ke 17.5, 17.5 naik ke 20, gitu hehe, kalo menjet plak, kenaikan dye
1 mata=5 , contoh dari 100 trus naik 105, dan seterusnya, kalo tgk kes ko ni maybe menjet besar sgt kot, try bukak carb, tgk dye nye menjet, dah tahu, then try turunkan satu mata, kalo kes ni jadi jugak, try adjust pilot plak
Back to top Go down
muhd_amir
Laskar Muda


Posts : 5
Join date : 17/08/2012
Age : 26

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Thu Dec 27, 2012 12:34 am

block saiz 0.25. mainjet dn pilot saiz ape yg sesuai?
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Thu Dec 27, 2012 12:45 am

nurkaye_akmal wrote:
huhu memang tkde set mata pilot jet 16, dye nye kenaikan 1 mata=2.5, contohnya daripada 15 naik ke 17.5, 17.5 naik ke 20, gitu hehe, kalo menjet plak, kenaikan dye
1 mata=5 , contoh dari 100 trus naik 105, dan seterusnya, kalo tgk kes ko ni maybe menjet besar sgt kot, try bukak carb, tgk dye nye menjet, dah tahu, then try turunkan satu mata, kalo kes ni jadi jugak, try adjust pilot plak

oh ye ke?? hehe mgkin ak slap dgr kot
ok2 nt ak try thanks bro
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Thu Dec 27, 2012 12:59 am

muhd_amir wrote:
block saiz 0.25. mainjet dn pilot saiz ape yg sesuai?

kalo tk modi block lagi, kalo stkt 0.25-->0.75, still bleh gune setting standard kilang, mj 100, pj 15, nak sedap skit naik kan dua2 satu mata
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Thu Dec 27, 2012 1:04 pm

nurkaye_akmal wrote:
kalo tk modi block lagi, kalo stkt 0.25-->0.75, still bleh gune setting standard kilang, mj 100, pj 15, nak sedap skit naik kan dua2 satu mata

salam bro..

nk tanye bro.. Smile camne nk wat tu? nk ejas mj nagn pj tu? crite la sikit bro..kalu bro xkisah la..aku xnk pakse..hehe...(ngayat la tu) Smile
aku nk try kasi tupai aku punye meter..top cecah sampai 160-170km/h je..huhu...

thanks..
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Thu Dec 27, 2012 1:42 pm

hahaha motor baru kene layan standard dlu, jgn modi2 lagi hahahhahaa, nk tukat pilot jet ngan menjet kene bukak carb bro, rase sedap skit je haha, tk byk pun, tpi seelok2 nye kalo blok 00, tk payah buat ape2 kot, just bukak span ngan penutup (hidung b**i) kt air filter pon dah sedap dah
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Thu Dec 27, 2012 6:14 pm

baik bro...

thanks.. Very Happy
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Thu Dec 27, 2012 6:38 pm

bro klu lps dh dpt set jetting tuh cun and simpom2 tuh hlang, btol ker akn effect top moto ak??
sb mmber ak ckp pomen tuh dh set mmg cmtuh sb gear 123 mmg ley tarik lma x mcm sblm modi tarik lma skit je moto jd cm sebu moto xmo pg cm mnyk x support.
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Thu Dec 27, 2012 6:54 pm

skang pkai jetting brape, pastu ade modi ape2 tak, ce cter skit hehe, kalo dah dpt setting cun, konpem motor nye top lagi tambah bro, yg kes nak tarik panjang2 tu pun kene setting ngam2 gak bro, kalo kate menjet kecik, bahaya gak, sat g kang berlubang bro, pilot besar sgt kang jadi sebu plak, kalo bleh biar setting minyak lebey skit, layan bobok pun tkpe la haha, janji selamat
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6   Today at 5:58 am

Back to top Go down
 
Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V6
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: