.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V18

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
AuthorMessage
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Bila anda akan servis 125zr ?   Sun Oct 02, 2011 4:14 pm

aq msih x thu bile nk servis 125zr aq ni..da 6000km jalan..tuka minyak itam je..tgk kt block smpi da terkeluar da carbon..ini 1st time pakai 2stroke..so tk reti lagi bab2 maintainence ni
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Sun Oct 02, 2011 10:49 pm

kalau beli motor baru mesti ada buku manual dia kn?..dlm buku tu ada bagi tau bila mase nak servis motor..(persoalan ni leh pos kat tread segala persoalan.tak perlu buka topik baru)

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 3:55 pm

Mari sambung di sini...

Link topik2x lama :-

Segala Persoalan V17
Segala persoalan V16
Segala persoalan V15
Segala persoalan V14
Segala Persoalan V13
Segala persoalan V12
Segala Persoalan V11
Segala Persoalan V10
Segala persoalan V9
Segala Persoalan V8
Segala Persoalan V7
Segala persoalan V6
Segala Persoalan V5

PESANAN PENAJA :- SILA GUNAKAN BAHASA/PENULISAN YANG BOLEH DIFAHAMI SELAIN MENJAGA TATASUSILA.HORMATI SATU SAMA LAIN

DAN SALING MEMBANTULAH KITA SESAMA KITA.ELAKKAN DARI MENGGUNAKAN SHORTFORM YANG MELAMPAU SEHINGGA

MENYULITKAN PEMBACAAN/PEMAHAMAN.

_________________
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 3:58 pm

ak nak tanya skit ngan korang yg ada pengalaman ilang moto nih...

moto klu enjin kena curi insuran bayar tak ????? dia leh declare muto hilang/kne curi

or apa ????

_________________
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 8:53 pm

pergh ko ckp psal curi tringat ak smalm mse tngk sprint kt jengka..
nseb baek ak dok xjauh sngt ngn moto ak tu..
da la lock endal je..
ak pasan ad bdk dok ats mto ak..
pastu bla coz ak skmo tngk je..
ble ak dtg blik n nk cucuk knci ak, dia mcm stuck@sangkut..
sepruh knci je msuk.. ak pkse msuk.lps tp nk trik kuar xlps n psing pun xbley..
last2 ak pulas je kuat2 bru lps..
blik umh bru ak prasn kt tmpt kunci 2 mcm kemek sket..
rse mcm bdk tu nk rgol tp xlps...
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 8:58 pm

Shark pfa wrote:
helpppp!!!!

moto watt hal lagiii...

lampu meter aq x nyala mase suiz on...biasanye klau kite on suiz..lampu meter aq benyala kan...tp ni x nyala....sema mcm lampu belakang....klau stat moto lampu blakang x nyala....tp masa pulas throttle baru nyala sikit...pas tu mati balik.....aq ingatkan beteri motor rosak...pas tkar beteri....masaalah sama tetap tjadi....

ak ase ko pnye fius terbkar tu.. try tkar fius laen..
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 9:12 pm

samporna ccn wrote:
pergh ko ckp psal curi tringat ak smalm mse tngk sprint kt jengka..
nseb baek ak dok xjauh sngt ngn moto ak tu..
da la lock endal je..
ak pasan ad bdk dok ats mto ak..
pastu bla coz ak skmo tngk je..
ble ak dtg blik n nk cucuk knci ak, dia mcm stuck@sangkut..
sepruh knci je msuk.. ak pkse msuk.lps tp nk trik kuar xlps n psing pun xbley..
last2 ak pulas je kuat2 bru lps..
blik umh bru ak prasn kt tmpt kunci 2 mcm kemek sket..
rse mcm bdk tu nk rgol tp xlps...

lebih kurang mcm kes aku gak ni..tp aku lg truk..trus xlpas msuk kunci apatah lg nk pusing.. kejadian jd kat masjid time smyg jumaat..siot punya pencuri.. aku lock handle je time tu..giler btol..org smyg kat dlm dia leh wat kije gitu kat luar.. last2 pggil budak2 aku dtg tgk.. pakuk tmpat kunci tu smpai hncur..dpt free kn handle, pstu tunda mto balik..esok smpai kunci ori HLY bpak aku beli..hahahaha
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 9:30 pm

su wrote:
as salam semua...
npe eh tgh2 rembat tetiba moto nyedut?...tanda2 nk jem ker? ke ade sebab2 len? scratch
cek plug tgk ok..

pakai carb standard ke?,cube tarik gear ke gear ngan rpm tinggi,klu moto tersedut-sedut tue minyak krg,kene up mainjet..

carb rxz mili..kotak angin xde tebuk filter xpkai..ok2...nnti try..
Back to top Go down
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 10:29 pm

samporna ccn wrote:
pergh ko ckp psal curi tringat ak smalm mse tngk sprint kt jengka..
nseb baek ak dok xjauh sngt ngn moto ak tu..
da la lock endal je..
ak pasan ad bdk dok ats mto ak..
pastu bla coz ak skmo tngk je..
ble ak dtg blik n nk cucuk knci ak, dia mcm stuck@sangkut..
sepruh knci je msuk.. ak pkse msuk.lps tp nk trik kuar xlps n psing pun xbley..
last2 ak pulas je kuat2 bru lps..
blik umh bru ak prasn kt tmpt kunci 2 mcm kemek sket..
rse mcm bdk tu nk rgol tp xlps...
yang bile punya nihh...yang mase aku g jengka gan ko tu kew??
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 10:37 pm

samporna ccn wrote:
Shark pfa wrote:
helpppp!!!!

moto watt hal lagiii...

lampu meter aq x nyala mase suiz on...biasanye klau kite on suiz..lampu meter aq benyala kan...tp ni x nyala....sema mcm lampu belakang....klau stat moto lampu blakang x nyala....tp masa pulas throttle baru nyala sikit...pas tu mati balik.....aq ingatkan beteri motor rosak...pas tkar beteri....masaalah sama tetap tjadi....

ak ase ko pnye fius terbkar tu.. try tkar fius laen..

fius tuu ade kat mane???...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 11:10 pm

aq nk tnya sket nie..aq baru buat top overhaul..cuci block/cuci pinston/cuci carberator...da siap aq pn bwk la jalan2..rasa ringan..tapi asal mcm ada xda je kuar asap..time start je ada asap tu pun sikit bwk jalan 5meter da tk nmpk asap..normal ke ni ? member aq pn pelik asal 125zr aku tk da asap
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 11:13 pm

fuse yg samporna bg tau tue duk kt bwh penutup cdi n bateri,bkk je penutup tue dah blh nmpk ade kotak warne putih,dlm tue ade fuse..klu fuse tue burn indicator N n 2T x nyala time on kunci,tpi nyala lps stat moto..
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 11:19 pm

EjanNiz wrote:
aq nk tnya sket nie..aq baru buat top overhaul..cuci block/cuci pinston/cuci carberator...da siap aq pn bwk la jalan2..rasa ringan..tapi asal mcm ada xda je kuar asap..time start je ada asap tu pun sikit bwk jalan 5meter da tk nmpk asap..normal ke ni ? member aq pn pelik asal 125zr aku tk da asap

abg joe..tlong Smile
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 11:38 pm

superjoemanito wrote:
fuse yg samporna bg tau tue duk kt bwh penutup cdi n bateri,bkk je penutup tue dah blh nmpk ade kotak warne putih,dlm tue ade fuse..klu fuse tue burn indicator N n 2T x nyala time on kunci,tpi nyala lps stat moto..

oooo...klau fius ni tbakar...dia ade effect jgak lar kat lampu blakang mtor....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 11:45 pm

EjanNiz wrote:
aq nk tnya sket nie..aq baru buat top overhaul..cuci block/cuci pinston/cuci carberator...da siap aq pn bwk la jalan2..rasa ringan..tapi asal mcm ada xda je kuar asap..time start je ada asap tu pun sikit bwk jalan 5meter da tk nmpk asap..normal ke ni ? member aq pn pelik asal 125zr aku tk da asap

maybe ko nye 2t bukak kecik kot, try la besarkan skit, sebelum ni mcm mane?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 11:50 pm

Shark pfa wrote:
oooo...klau fius ni tbakar...dia ade effect jgak lar kat lampu blakang mtor....
time moto hdp ke ape?,lampu blkg ade 2,satu kt mentol besar n satu lgi kt bwh untuk no plat,bkk tgk dah tau terbakar ke x..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 11:52 pm

nurkaye_akmal wrote:
EjanNiz wrote:
aq nk tnya sket nie..aq baru buat top overhaul..cuci block/cuci pinston/cuci carberator...da siap aq pn bwk la jalan2..rasa ringan..tapi asal mcm ada xda je kuar asap..time start je ada asap tu pun sikit bwk jalan 5meter da tk nmpk asap..normal ke ni ? member aq pn pelik asal 125zr aku tk da asap

maybe ko nye 2t bukak kecik kot, try la besarkan skit, sebelum ni mcm mane?
xpun kabel 2t x psg ke,tercabut kt pum ke,ade sumbat mane2x ke,125z pepagi mesti byk asap punye,klu skit tue mmg ade something la..
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 11:53 pm

nurkaye_akmal wrote:
EjanNiz wrote:
aq nk tnya sket nie..aq baru buat top overhaul..cuci block/cuci pinston/cuci carberator...da siap aq pn bwk la jalan2..rasa ringan..tapi asal mcm ada xda je kuar asap..time start je ada asap tu pun sikit bwk jalan 5meter da tk nmpk asap..normal ke ni ? member aq pn pelik asal 125zr aku tk da asap

maybe ko nye 2t bukak kecik kot, try la besarkan skit, sebelum ni mcm mane?

tadi buat top overhaul nat 2T x usik..sblmni bwk bole nmpk asap..kalo lepas mrembat pn still boleh nmpk lagi dye kuar sikit2..skg nie bwk rilex2 ja tpi asap x nmpk langsung
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 11:54 pm

mmg esk g kedai balik la jwb nye
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Mon Oct 03, 2011 11:57 pm

haha kalo kabel 2t tk pasang bhaye woooooo, jem free2 ko esok
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Tue Oct 04, 2011 8:21 am

Biasanya kabel yg sgkut pam 2T tu yg senang lepas..dengan hose 2T ke carburetor tu pun senang tanggal kalau pin da hilang..kena slalu pastikan..

mmg bahaya..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Tue Oct 04, 2011 11:57 am

chaosworld wrote:
samporna ccn wrote:
pergh ko ckp psal curi tringat ak smalm mse tngk sprint kt jengka..
nseb baek ak dok xjauh sngt ngn moto ak tu..
da la lock endal je..
ak pasan ad bdk dok ats mto ak..
pastu bla coz ak skmo tngk je..
ble ak dtg blik n nk cucuk knci ak, dia mcm stuck@sangkut..
sepruh knci je msuk.. ak pkse msuk.lps tp nk trik kuar xlps n psing pun xbley..
last2 ak pulas je kuat2 bru lps..
blik umh bru ak prasn kt tmpt kunci 2 mcm kemek sket..
rse mcm bdk tu nk rgol tp xlps...

lebih kurang mcm kes aku gak ni..tp aku lg truk..trus xlpas msuk kunci apatah lg nk pusing.. kejadian jd kat masjid time smyg jumaat..siot punya pencuri.. aku lock handle je time tu..giler btol..org smyg kat dlm dia leh wat kije gitu kat luar.. last2 pggil budak2 aku dtg tgk.. pakuk tmpat kunci tu smpai hncur..dpt free kn handle, pstu tunda mto balik..esok smpai kunci ori HLY bpak aku beli..hahahaha

oey.. ak ingt nk bli kunci yg bntuk nazi tu la.. hehehhe.. ok x kngkwan???
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Tue Oct 04, 2011 11:59 am

Apislegend wrote:
samporna ccn wrote:
pergh ko ckp psal curi tringat ak smalm mse tngk sprint kt jengka..
nseb baek ak dok xjauh sngt ngn moto ak tu..
da la lock endal je..
ak pasan ad bdk dok ats mto ak..
pastu bla coz ak skmo tngk je..
ble ak dtg blik n nk cucuk knci ak, dia mcm stuck@sangkut..
sepruh knci je msuk.. ak pkse msuk.lps tp nk trik kuar xlps n psing pun xbley..
last2 ak pulas je kuat2 bru lps..
blik umh bru ak prasn kt tmpt kunci 2 mcm kemek sket..
rse mcm bdk tu nk rgol tp xlps...
yang bile punya nihh...yang mase aku g jengka gan ko tu kew??

bru ni ad lg sprint kt jngke.. mse ko gi knvoi ke lpar utara tu.. 1 n 2 ari bln 10 bru ni..
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Tue Oct 04, 2011 12:05 pm

Shark pfa wrote:
superjoemanito wrote:
fuse yg samporna bg tau tue duk kt bwh penutup cdi n bateri,bkk je penutup tue dah blh nmpk ade kotak warne putih,dlm tue ade fuse..klu fuse tue burn indicator N n 2T x nyala time on kunci,tpi nyala lps stat moto..

oooo...klau fius ni tbakar...dia ade effect jgak lar kat lampu blakang mtor....

fius tu ibrat mcm suiz ke2 utk hdupkan lmpu2 mto ko la lps ko on kunci.. klu terbkar dia maka xhdup la lmpu2 tu.. tp tu mse ko strt enjen.. klu ko da strt dia hdup smula coz mse tu lmpu2 ko menggunakn elktik dri mgnet ko yg tngh berpusing tu(ye kowt) tp klu xrem dia malap je kan.. klu rem tnggi2 bru cerah.. heheheh..pndai2 je ak ni.. xpe ko try cek dlu.. ak ase klu fius ori dri mto zr bentuk n tapak dia sme dgn fius krete.. klu 125z ak xtau fius sme ke x tapak dia..
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Tue Oct 04, 2011 2:44 pm

superjoemanito wrote:
Shark pfa wrote:
oooo...klau fius ni tbakar...dia ade effect jgak lar kat lampu blakang mtor....
time moto hdp ke ape?,lampu blkg ade 2,satu kt mentol besar n satu lgi kt bwh untuk no plat,bkk tgk dah tau terbakar ke x..

mase moto idup.....lmpu blakang aq x pkai mentol tp pkai LED...
aq dh cek fius tu...xnmpak kesan tbakar pn...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V18   Today at 9:06 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V18
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 16Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: