.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
AuthorMessage
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Segala Persoalan V5   Tue Jan 19, 2010 11:33 am

Rumah pertanyaan baru kita huhu

Rumah Lama ---> http://125z.darkbb.com/diskusi-bengkel-diy-f5/segala-persoalan-v4-t653.htm V4

_________________
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Tue Jan 19, 2010 11:35 am

gearbox RXZ tak boleh masuk sebiji terus kat tupai..shaft dia tak same..gearbox RXZ ni aku tak berapa pasti berapa harga die..

_________________

soNa - 0194485713
Back to top Go down
anep4742
Laskar Kelas I


Posts : 140
Join date : 12/01/2010
Age : 28
Location : wangsa maju-kuantan-???

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Tue Jan 19, 2010 3:53 pm

soNa wrote:
gearbox RXZ tak boleh masuk sebiji terus kat tupai..shaft dia tak same..gearbox RXZ ni aku tak berapa pasti berapa harga die..

oo..ok2..
Back to top Go down
fizerpool
Bintara Kanan


Posts : 697
Join date : 11/08/2009
Location : Penang / kdg2 bidor,perak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Tue Jan 19, 2010 10:53 pm

kalo mono kua minyak ada efek x???
kalo still nk pkai lg boleh ker???bape lame agak2 leh?
xda duet nk gnti baru....
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 20, 2010 7:16 pm

fizerpool wrote:
kalo mono kua minyak ada efek x???
kalo still nk pkai lg boleh ker???bape lame agak2 leh?
xda duet nk gnti baru....

bukak mono tgk bocor tang mane,klau bocor kecik2 leh weld balik,ko inkjet balik mono kasi keras..tapi klau bocor x dapat diselamatkan,bek tukar baruu je..dalam <RM150..
Back to top Go down
anep4742
Laskar Kelas I


Posts : 140
Join date : 12/01/2010
Age : 28
Location : wangsa maju-kuantan-???

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Fri Jan 22, 2010 5:56 pm

salam sme..

aku nk tnye skit..
blk klas td,ms naik bkit,byk asap kua la kt exzos..
sblm2 ni xde pn..
nape ek cmtu?
mtor tgh dlm pntang lg..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Fri Jan 22, 2010 8:12 pm

anep4742 wrote:
salam sme..

aku nk tnye skit..
blk klas td,ms naik bkit,byk asap kua la kt exzos..
sblm2 ni xde pn..
nape ek cmtu?
mtor tgh dlm pntang lg..

Quote dari Vendetta dari Forum MBC

penyelasaian paling mudah...
masa naik bukit, maintain throtle, jgn pulas throtle lgsg..tp kalau lps throtle takpe...
naik bukit, mtr slow, rpm/kmph brape jer, tp throtle pulas lebih = 2t pn masuk lebih = asap ber-kepul2 klua..
biasa org set 2t, kalau bwk dlm 100-120kmph tu, muncung ekzos ada basah skit...
kalau sampai berkepul asap, siap meleleh kt ekzos, berbintik kt mudgat blkg+nmbr flet, tu dh lebih lar...

biar ada asap skit2, jgn takde asap lgsg...
mmg seronok bwk 125z takde asap ni..skali dh jem, tau la seronok ker tak lps tu...
Back to top Go down
anep4742
Laskar Kelas I


Posts : 140
Join date : 12/01/2010
Age : 28
Location : wangsa maju-kuantan-???

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Fri Jan 22, 2010 8:54 pm

oo..
ok2..tq..
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Fri Jan 22, 2010 9:26 pm

anep4742 wrote:
salam sme..
aku nk tnye skit..
blk klas td,ms naik bkit,byk asap kua la kt exzos..
sblm2 ni xde pn..
nape ek cmtu?
mtor tgh dlm pntang lg..

kt sini pun ada?
petua aku..jgn bwk mtr asik tgk ekzos..tgk jln kt dpn tu...
dh byk kes bdk2 2stroke (mmber2 aku lar), yg bwk mtr asik tgk ekzos, tau2 dh berdentum dgn org dpn....

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
anep4742
Laskar Kelas I


Posts : 140
Join date : 12/01/2010
Age : 28
Location : wangsa maju-kuantan-???

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Sat Jan 23, 2010 7:22 am

vendetta wrote:

kt sini pun ada?
petua aku..jgn bwk mtr asik tgk ekzos..tgk jln kt dpn tu...
dh byk kes bdk2 2stroke (mmber2 aku lar), yg bwk mtr asik tgk ekzos, tau2 dh berdentum dgn org dpn....


hahaha..
aku tgk pn kt side mirror..
lgpn jln clear ms tu..
dlm u,jln x bz sgt..
Back to top Go down
CerealKiller
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 19/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 12:00 am

Salam bro suma, nk tnye la..

Skru oil sump/takung minyak enjin tu patah dlm la...patah time nk ketatkan die..skru tu tinggal separuh je, separuh lg tinggal dlm enjin..

So no choice kene anta kdai gak..nanti pomen turunkn enjin ke utk kuarkan skru tu? Ke ade ape2 option lain??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 12:56 am

CerealKiller wrote:
Salam bro suma, nk tnye la..

Skru oil sump/takung minyak enjin tu patah dlm la...patah time nk ketatkan die..skru tu tinggal separuh je, separuh lg tinggal dlm enjin..

So no choice kene anta kdai gak..nanti pomen turunkn enjin ke utk kuarkan skru tu? Ke ade ape2 option lain??

rasenye memang kene turun enjin kot,nak bukak casing enjin belah kanan tu,kasi kuarkan skru tu,rase2nye kene wat thread baru nanti.. aku x sure la,pandangan aku jer ni,tak try tanye kat bengkel?
Back to top Go down
CerealKiller
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 19/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 1:07 am

WKQ4913 wrote:

rasenye memang kene turun enjin kot,nak bukak casing enjin belah kanan tu,kasi kuarkan skru tu,rase2nye kene wat thread baru nanti.. aku x sure la,pandangan aku jer ni,tak try tanye kat bengkel?

blum anta bengkel lg, benda baru jd mlm nie..

agak2 la kalo da turun enjin ade x pape suggestion utk replace/service mane2 part2 dlm tu?..

ye la alang2 da bukak skali 1 shot la keje senang cite..yg plan nk tukar clutch plate + rivet mangkuk clutch je la..kot2 ade pape lg leh di wat?

moto taun 2005 x penah overhaul lg..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 7:50 am

CerealKiller wrote:
WKQ4913 wrote:

rasenye memang kene turun enjin kot,nak bukak casing enjin belah kanan tu,kasi kuarkan skru tu,rase2nye kene wat thread baru nanti.. aku x sure la,pandangan aku jer ni,tak try tanye kat bengkel?

blum anta bengkel lg, benda baru jd mlm nie..

agak2 la kalo da turun enjin ade x pape suggestion utk replace/service mane2 part2 dlm tu?..

ye la alang2 da bukak skali 1 shot la keje senang cite..yg plan nk tukar clutch plate + rivet mangkuk clutch je la..kot2 ade pape lg leh di wat?

moto taun 2005 x penah overhaul lg..
kalau dah overhol tu cek la sekali:

-conrod
-bearing
-oilseal
-gearbox (kot-kot terasa nak kacuk ke)

*tapi pasal skru tu patah takyah overhol kot..bukak cover clutch je dah boleh tgk batang skru yang patah tu rasenye..pendek sgt ke tertinggal kat dalam?..

_________________

soNa - 0194485713


Last edited by soNa on Wed Jan 27, 2010 12:57 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 8:33 am

xpyh turun enjin pun xpe,skru tue blh nmpk klu bukak cover bahagian mgkuk klac,cara nk kuarkan drill lbg tue pakai mata drill bit,pakai mata yg kecik skit n tebuk ngan hati2x..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 11:08 am

huhu bab skru minyak hitam patah aku penah kene skali

pi kedai pomen kata suh oberhoul,aku dah gelabah
mari pomen sorang lagi kata xyah oberhoul,dia tulun buatkan
dia cuma pahat skru tu kuar slow2
lps tu setel hu2

_________________
i'am wearing a poker face,until when can i hold it?...
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 12:45 pm

gilo btol spi patah skru dikerjakan.....hancuss la gearbox klu hang
start enjin p jejln huhu.....

_________________
Back to top Go down
Yutt
Laskar Muda


Posts : 31
Join date : 14/01/2010
Age : 42
Location : WngsaMaju-Sunway

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 4:49 pm

Case semlm - 2T box bocor

turun dr off menghala ke moto - nampak ade minyak kaler Biru dekat rear tayar,
(x perasan sbb keadaan agak gelap parking basement) unlock sume lock yg sewaktu dgn nye terus jln ,, petrol dah cecah red (sunway ke tabung haji) sampai ni, terus jln maintain 100km -
sampai esso isi full- tergerak lak nak isi angin rear tayar - terkejut ade minyak pade fander/cvr rantai - terus flash back masa kat opis tadi- laa yg minyak atas lantai tu , 2t oil aku laaa sbb kaler biru (2T QS memang kaler biru).
chk tgk memang ade myk 2t dr tiang box 2t kaler putih terus balik sampai je d rmh - amik tools tanggal cvr set dan rubber yg cvr atas 2t box,

tgk host 2t ke carb ok - try angkat sikit box 2t tu ade kesan toreh, lap sikit hilangkan itam2 tu nampak laa oil tu keluar, dr mana box ni kena,, ooo jumpa dah

bila letak balik 2t box tu pd asal nye , box tu akan bertindih dgn hook yg lekat pd petrol tank ( pembonceng lebeh muatan laa ni ) sbb tu box 2t koyak, 2t box ni xlaa keras sgt, then amik kain lap kasi bersih pd crack tu, gosok lilin pas tu gosok lagi ngan sabun..tunggu ade leaking lg ke tak, da stop - amik double tape, 1 d box dan satu d hook, buat sementara menuggu weekend ni, nasib baik koyak atas, klu bwh abis laa.

adakah sesapa yg mengalami masaalah yg serupa ?
cara apa yg baik utk selesaikan - cth
-guna super glue
-hook d petrol tank kasi leper
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 4:54 pm

[/quote]( pembonceng lebeh muatan laa ni )[quote]

monoshock ko dah out ker Laughing

beli tank 2t yg baru jer la....gam2 nih kurang meyakinkan ler Razz

_________________
Back to top Go down
Yutt
Laskar Muda


Posts : 31
Join date : 14/01/2010
Age : 42
Location : WngsaMaju-Sunway

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 5:28 pm

mazakim wrote:
( pembonceng lebeh muatan laa ni )
Quote :


monoshock ko dah out ker

beli tank 2t yg baru jer la....gam2 nih kurang meyakinkan ler


klu d ikutkan , biasa bwk Queen je x laa overweight - mono still ok

bape rm 2t box ? anggaran rege nye
tgk dr segi diy - senang je

balik ni bleh terus pi sentul NSK
Back to top Go down
kudaunismall
Laskar Kelas II


Posts : 937
Join date : 02/06/2009
Age : 28
Location : Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 5:40 pm

Yutt wrote:
Case semlm - 2T box bocor

turun dr off menghala ke moto - nampak ade minyak kaler Biru dekat rear tayar,
(x perasan sbb keadaan agak gelap parking basement) unlock sume lock yg sewaktu dgn nye terus jln ,, petrol dah cecah red (sunway ke tabung haji) sampai ni, terus jln maintain 100km -
sampai esso isi full- tergerak lak nak isi angin rear tayar - terkejut ade minyak pade fander/cvr rantai - terus flash back masa kat opis tadi- laa yg minyak atas lantai tu , 2t oil aku laaa sbb kaler biru (2T QS memang kaler biru).
chk tgk memang ade myk 2t dr tiang box 2t kaler putih terus balik sampai je d rmh - amik tools tanggal cvr set dan rubber yg cvr atas 2t box,

tgk host 2t ke carb ok - try angkat sikit box 2t tu ade kesan toreh, lap sikit hilangkan itam2 tu nampak laa oil tu keluar, dr mana box ni kena,, ooo jumpa dah

bila letak balik 2t box tu pd asal nye , box tu akan bertindih dgn hook yg lekat pd petrol tank ( pembonceng lebeh muatan laa ni ) sbb tu box 2t koyak, 2t box ni xlaa keras sgt, then amik kain lap kasi bersih pd crack tu, gosok lilin pas tu gosok lagi ngan sabun..tunggu ade leaking lg ke tak, da stop - amik double tape, 1 d box dan satu d hook, buat sementara menuggu weekend ni, nasib baik koyak atas, klu bwh abis laa.

adakah sesapa yg mengalami masaalah yg serupa ?
cara apa yg baik utk selesaikan - cth
-guna super glue
-hook d petrol tank kasi leper

aku kena gak baru2 ni. tapi kat bahagian pelampung 2T tu. crack dari dalam. 2T tak boleh refill penuh. kalau tak membazir je menitis2. solution? tak penah terfikir pasal lilin tu. tapi aku guna selotep biasa untuk sementara waktu. harga tank 2T tu aku tak tahu la bro..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Wed Jan 27, 2010 10:05 pm

harga tank 2t aku beli dulu2 local punye RM25..dah kat 2 tahun masih bertahan dengan jayenye..hehe
Back to top Go down
spitol
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 31/01/2010
Age : 29
Location : serdang-pagoh

PostSubject: cara injet monoshock   Mon Feb 01, 2010 12:16 am

salam sume..
kt thread ni aku bka untuk tnyekn soalan cmne nk injet mono.
dgr cm sng je nk wat tp nk gak tau ape lgkah2 yg perlu dilakukan untuk injet mono.harap kte boleh kgsi pglaman b'sme.
Back to top Go down
http://autozonecare.blogspot.com
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Mon Feb 01, 2010 12:24 am

hu3....senang2 pon sy denga2 makan RM100-RM2++ gak la.....

mcm susah je.....
Back to top Go down
spitol
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 31/01/2010
Age : 29
Location : serdang-pagoh

PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Mon Feb 01, 2010 12:50 am

2la psal sng je dgr sng wit mlayang...huhu
Back to top Go down
http://autozonecare.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V5   Today at 6:42 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 16Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: