.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Do It Yourself - (D.I.Y)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
AuthorMessage
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Oct 03, 2013 4:29 pm

hmm...nanti kalu lapang aku nk try cuba test tengok cabut carb kasi basuh ngan tukar mj die..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Oct 03, 2013 10:33 pm

aku kalau servis carb slalu basuh dgn air.. tkpe ke kalau basuh dgn air? takut gk kalau2 carb boleh rosak
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 08, 2013 9:46 am

letak pisang...thanks sharing....
er azeri, basuh ngan air ok je, tp kena pastikan carb betul2 kering la, baru pasang balik.... klu nak cepat, pas basuh tu keringkan lebih kurang n bilas ngan petrol sikit...hu3
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 08, 2013 7:09 pm

ok thanks bro  
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Oct 09, 2013 2:21 pm

[/quote][/quote]
benda tersebut dah bertahun2 aku x pakai.... entah mana ntah perginyer... aku cucuk gitu aje... no problem... x penah tercabut dgn sndrinyer
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Oct 09, 2013 3:38 pm

betul. tk pasang bnda tu pn elok je.. senang sikit nk cabut hose 2t Embarassed 
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Oct 11, 2013 12:17 pm

Salam..nak tanya sikit...ada siapa boleh kongsi gambar untuk buang ring at piston tu..sebab nak try tophaul sendiri..tapi takut tak boleh nak buang ring dan pasang balik..nampak pomen buang macam susah aje..hehe...kalo blok tu...rasa rasa boleh buat sendiri kot..hehe...
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Oct 12, 2013 8:28 am

aku pn de trpikir nk bukak nk cuci head ngan piston sendiri..kalu de sape2 pernah wat kasi detail kt sini..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Oct 12, 2013 6:43 pm

dah ada. tgk la pg mana satu dlm diy
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Oct 12, 2013 9:51 pm

ajizaimi wrote:
dah ada. tgk la pg mana satu dlm diy
Tapi tak berani nak try..hehe..nak buang senang..tapi bila pasang nanti..mampus la..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Oct 13, 2013 10:00 am

budak kt wrote:
ajizaimi wrote:
dah ada. tgk la pg mana satu dlm diy
Tapi tak berani nak try..hehe..nak buang senang..tapi bila pasang nanti..mampus la..
Tak susah tp kna ada keberanian. Bukannya benda yg betul2 teknikal. Cabut ring guna playar muncung tirus.
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Oct 13, 2013 10:59 am

dulu ak prnh buka head & block.. bila pasang balik enjin x mau hidup.. then ak hntr pomen.. dia kata nut block x brapa ketat... ak rasa ak dh ketatkan nut tu smpai gila2 pnya ketat
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Oct 13, 2013 4:56 pm

Azeri_conquistador wrote:
dulu ak prnh buka head & block.. bila pasang balik enjin x mau hidup.. then ak hntr pomen.. dia kata nut block x brapa ketat... ak rasa ak dh ketatkan nut tu smpai gila2 pnya ketat

Haha..gitu ke?kena memang ketat pada semua skru kat blok dan head tu?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Oct 13, 2013 11:03 pm

budak kt wrote:
Azeri_conquistador wrote:
dulu ak prnh buka head & block.. bila pasang balik enjin x mau hidup.. then ak hntr pomen.. dia kata nut block x brapa ketat... ak rasa ak dh ketatkan nut tu smpai gila2 pnya ketat
Haha..gitu ke?kena memang ketat pada semua skru kat blok dan head tu?
tapi nut head ketatkan agk2 je.. jgn terlampau ketat.. kalau ketat sgt boleh loose
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Oct 14, 2013 10:53 pm

Azeri_conquistador wrote:
dulu ak prnh buka head & block.. bila pasang balik enjin x mau hidup.. then ak hntr pomen.. dia kata nut block x brapa ketat... ak rasa ak dh ketatkan nut tu smpai gila2 pnya ketat
Ya ke? sebagai manusia standard dan 1st time buka head n blok takde masalah, entah la. Try la buka,senang je jgn takut
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 15, 2013 7:26 pm

ajizaimi wrote:
Azeri_conquistador wrote:
dulu ak prnh buka head & block.. bila pasang balik enjin x mau hidup.. then ak hntr pomen.. dia kata nut block x brapa ketat... ak rasa ak dh ketatkan nut tu smpai gila2 pnya ketat
Ya ke? sebagai manusia standard dan 1st time buka head n blok takde masalah, entah la. Try la buka,senang je jgn takut

hehe..okok..lepas tu nak tanya..plug tu kena ketatkan 100% ke?ke kena lepas sikit sikit??
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Nov 26, 2013 10:15 am

plug rasenye memang kene ketatkan..jgn loos takut nanti compression kureng lak..ketatkan pun ala kadar la sebab kite akan tukar plug gak nanti bile time servis..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Nov 26, 2013 10:49 am

budak kt wrote:
ajizaimi wrote:
Azeri_conquistador wrote:
dulu ak prnh buka head & block.. bila pasang balik enjin x mau hidup.. then ak hntr pomen.. dia kata nut block x brapa ketat... ak rasa ak dh ketatkan nut tu smpai gila2 pnya ketat
Ya ke? sebagai manusia standard dan 1st time buka head n blok takde masalah, entah la. Try la buka,senang je jgn takut
hehe..okok..lepas tu nak tanya..plug tu kena ketatkan 100% ke?ke kena lepas sikit sikit??
plug kena ketatkan 100%, tapi jgn la ketatkan smpai nk buka pn dh tk boleh, kalau terlampau ketat sgt pn lama2 boleh loose thread tu. sesedap rasa sudah
Back to top Go down
eshambulat87
Laskar Muda


Posts : 7
Join date : 09/09/2012
Age : 29
Location : Miri Sarawak

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Jan 03, 2014 8:20 pm

hyuhuu wrote:
superjoemanito wrote:


cork dgn vakum tu bnde yg sama jer...
cuma ada cork minyak yg jenis direct mcm rxz tu..
cork minyak 125z ni plak bervakum...kene ada 'kuasa sedutan' baru la minyak tu turun...
nk bg flow petrol ni mantaP, tukar cork yg ada vakum ni kpd cork yg takde vakum...

cork asal mmg dh lekat kt tank pun... Razz..cork ni yg ditukar...
pasang cork tmbhn sbb suis...kiranya dh ada 2 cork lar..
1 utk jadikan flow minyak direct, 1 lg utk jadi suis on/off minyak... Cool

aku pn tak phm kenape org pggl fuel pump tu cork.. Laughing

ni gambaran paip kt tengkuk carb tu dh dicabut & ditutup terus...


ni gambaran cork tmbhn (cork mesin rumput) yg diguna utk jd suis flow minyak tu..


gambaran cork original 125z..
http://img190.imageshack.us/img190/7862/dscn0184k.jpg  
http://img190.imageshack.us/img190/1593/dscn0185u.jpg

cork tnpa vakum yg mmg ngam dgn tangki minyak 125z..(cork Kriss110)
http://img249.imageshack.us/img249/8937/dscn1907x.jpg
pasang jer ni, minyak akan turun direct..takyah tggu vakum sedut baru minyak nk turun..

cork mesin rumput..
http://img69.imageshack.us/img69/2361/dscn0183h.jpg
oleh kerana minyak dh jd direct, cork ni dipasang sebagai suis utk kawal minyak...
kredit to vendetta..



ley sapa2 tlg jelas kn x..aku x bpe phm lah huhu,,

cork yg bwh tank tu tukar cork kriss ke?cne nk wt tu..nk kna welding bgai ke??

mana nak cari suis minyak ni?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Jan 03, 2014 10:56 pm

eshambulat87 wrote:
hyuhuu wrote:
superjoemanito wrote:


cork dgn vakum tu bnde yg sama jer...
cuma ada cork minyak yg jenis direct mcm rxz tu..
cork minyak 125z ni plak bervakum...kene ada 'kuasa sedutan' baru la minyak tu turun...
nk bg flow petrol ni mantaP, tukar cork yg ada vakum ni kpd cork yg takde vakum...

cork asal mmg dh lekat kt tank pun... Razz..cork ni yg ditukar...
pasang cork tmbhn sbb suis...kiranya dh ada 2 cork lar..
1 utk jadikan flow minyak direct, 1 lg utk jadi suis on/off minyak... Cool

aku pn tak phm kenape org pggl fuel pump tu cork.. Laughing

ni gambaran paip kt tengkuk carb tu dh dicabut & ditutup terus...


ni gambaran cork tmbhn (cork mesin rumput) yg diguna utk jd suis flow minyak tu..


gambaran cork original 125z..
http://img190.imageshack.us/img190/7862/dscn0184k.jpg  
http://img190.imageshack.us/img190/1593/dscn0185u.jpg

cork tnpa vakum yg mmg ngam dgn tangki minyak 125z..(cork Kriss110)
http://img249.imageshack.us/img249/8937/dscn1907x.jpg
pasang jer ni, minyak akan turun direct..takyah tggu vakum sedut baru minyak nk turun..

cork mesin rumput..
http://img69.imageshack.us/img69/2361/dscn0183h.jpg
oleh kerana minyak dh jd direct, cork ni dipasang sebagai suis utk kawal minyak...
kredit to vendetta..



ley sapa2 tlg jelas kn x..aku x bpe phm lah huhu,,

cork yg bwh tank tu tukar cork kriss ke?cne nk wt tu..nk kna welding bgai ke??

mana nak cari suis minyak ni?

kt situ kn dah tulis cork mesin rumput.. try cari kt kedai yg jual peralatan mesin rumput, potong pokok.. kedai motor tk tau plk ada jual ke tk
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Jun 19, 2014 11:26 am

beli je kat kedai moto... banyak moto ade benda ni.. contoh paling senang kriss ar,....

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Today at 11:57 pm

Back to top Go down
 
Do It Yourself - (D.I.Y)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 12 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: