.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Do It Yourself - (D.I.Y)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Apr 01, 2011 11:49 pm

aku sekalikan mane2x diy yg forummer post,sng skit nk buat rujukan,sesape post tntg diy aku akan mergekan ngan top page,tpi still blh bincang2x kt sini,sekian..
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Apr 02, 2011 12:10 am

wahhhhh memang thread yang pling cun ar cni, sume ade dlm satu page jer, tq2 abam superjoemanito, memang really useful
Back to top Go down
judge125
Laskar Kelas I


Posts : 134
Join date : 09/01/2011

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Apr 02, 2011 7:07 pm

aku suka bab gps tracker tu.... mane nk cari gps tracker tu...?? dpt yg murah2 lg cun...
Back to top Go down
wgs4@9
Laskar Kelas I


Posts : 157
Join date : 13/01/2011
Age : 28
Location : Temerloh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Apr 04, 2011 12:11 pm

DIY suis lampu depan
barang2 yang diperlukan....

1. Suis on/off.... xkisah ape2 sius pun janji leh on off...p kedai moto cakap nak suis untuk lampu 125z, kalau payah nak jumpe, mintak suis moto ss2 pun boleh....aku gune suis ss2.
[img] [/img]

2. Insolation tape..nak balut wayar.
[img] [/img]

Cara2 nak pasang suis..

1. Bukak head moto anda.

2. Pasang suis pada handel...disebabkan tapak suis yang aku beli nie xngam dengan handel, kene grind tapak tu sket...gunakan kretiviti anda untuk grind tapak tu...kalau ade tool snang la, macam aku nie gune gergaji besi + tukul + skru driver je.
[img] [/img]

3. Dah grind bagi ngam tu pasang n ikat la ketat2 gune skru.
[img] [/img]

4. Potong wayar itam pada lampu depan tu kemudian bypass kan die pada wayar suis...
[img] [/img]

5. Dah siap bypass tu start moto & test suis tu berfungsi atau x..kalau berfungsi makne nye anda sudah berjaya cheers cheers , balut wayar yang terdedah tu dengan insolation tape kemudian pasang semule kepale 125z anda.

6. Dah siap....boleh la p wat bende laen lak seperti makan, minum, tido, ataupun picit2 arnab comot comel nie ha.. Very Happy Very Happy
[img] [/img]

Selamat mencube.

kredit to rakan maya aku :- superjoemanito & chaosworld
Back to top Go down
NCH_KU
Bintara Muda


Posts : 524
Join date : 19/06/2010
Location : gemencheh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Apr 04, 2011 8:21 pm

bleh ajar aku nti ni wgs.. Laughing ..tp syg lak nk usik motor baru ni.. Crying or Very sad
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Apr 04, 2011 10:06 pm

waaa hebat lar..nnti aku nk cuba wat gak lar..bpe ko beli suis on/off lmpu depan tu?
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Apr 04, 2011 10:33 pm

waa...eh joe..DIY aku tu buang la..xpun ko ringkaskn lm bntuk ayt je..hehe..sbb x thn jgk aku punye..just spe2 yg nk jimat je,ley a ikt
Back to top Go down
wgs4@9
Laskar Kelas I


Posts : 157
Join date : 13/01/2011
Age : 28
Location : Temerloh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Apr 05, 2011 8:21 am

NCH_KU wrote:
bleh ajar aku nti ni wgs.. Laughing ..tp syg lak nk usik motor baru ni.. Crying or Very sad

Ko nak wat boleh jang..xkacau wiring pun..kite wat wiring baru..xdk potong2 wayar...khas untuk moto baru ko.

Suis ss2 aku beli rm14 henget. mintak murah xdapat dah.huhu...kedai tu macam xcaye je aku leh wat sendri..siap offer lg cakap kalau die buat kan, upah rm20. cait, mahal tu 20henget...keje simple je.
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Apr 05, 2011 9:07 am

wgs4@9 wrote:
NCH_KU wrote:
bleh ajar aku nti ni wgs.. Laughing ..tp syg lak nk usik motor baru ni.. Crying or Very sad

Ko nak wat boleh jang..xkacau wiring pun..kite wat wiring baru..xdk potong2 wayar...khas untuk moto baru ko.

Suis ss2 aku beli rm14 henget. mintak murah xdapat dah.huhu...kedai tu macam xcaye je aku leh wat sendri..siap offer lg cakap kalau die buat kan, upah rm20. cait, mahal tu 20henget...keje simple je.

upah gile mhal nk mampus..bnde simple je...dah dekat nk sama upah pasang alarm kat tmpat aku.. ptong satu wayar je kn? pastu smbung kn dgn wyar swicth tu ek? nk gak wat lar..hehe..

p/s wgs, lampu mto ko tu lawa lar..yg kat avatar tu..bulat je kat dlm..yg tu DIY jugak ke atau beli len? aku nk gak satu
Back to top Go down
wgs4@9
Laskar Kelas I


Posts : 157
Join date : 13/01/2011
Age : 28
Location : Temerloh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Apr 05, 2011 9:11 am

chaosworld wrote:

upah gile mhal nk mampus..bnde simple je...dah dekat nk sama upah pasang alarm kat tmpat aku.. ptong satu wayar je kn? pastu smbung kn dgn wyar swicth tu ek? nk gak wat lar..hehe..

p/s wgs, lampu mto ko tu lawa lar..yg kat avatar tu..bulat je kat dlm..yg tu DIY jugak ke atau beli len? aku nk gak satu

yep, potong wayar itam tu je...pas2 ikat kemas2...yang lampu dada ironman tu aku beli headlamp yang dah siap LED tu...pas2 pasang sendri. senang je.
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Apr 05, 2011 9:14 am

bpe sen ko beli? beli kat ne?
Back to top Go down
wgs4@9
Laskar Kelas I


Posts : 157
Join date : 13/01/2011
Age : 28
Location : Temerloh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Apr 05, 2011 9:21 am

chaosworld wrote:
bpe sen ko beli? beli kat ne?

LED saje rm25..sebab aku xde tool + xreti nak bukak n gam balik headlamp, aku beli yang dah siap letak dalam headlamp rm50.
beli kat chuki2 di forum MBC.
http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php?action=profile;u=43857
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Apr 05, 2011 9:24 am

yg mne satu ko beli? gile bnyk nie..hehe
Back to top Go down
wgs4@9
Laskar Kelas I


Posts : 157
Join date : 13/01/2011
Age : 28
Location : Temerloh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Apr 05, 2011 9:29 am

Haha...memang banyak pun...lip lap lip lap..
cari Angle Eyes LED SMD. xpun ko pm die tanye Angle Eyes LED SMD ade lagi x.
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Apr 05, 2011 9:32 am

gila ko bnyk tol..smart2 blake.kena plak yg harga 200-350 tu..fuhh mmg mantap abis.. tunggu dpt gaji aku smbar gak satu..

p/s: sj je nk tukar sbb lampu ori aku skang dah ade pecah skit..hehe
Back to top Go down
wgs4@9
Laskar Kelas I


Posts : 157
Join date : 13/01/2011
Age : 28
Location : Temerloh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Apr 05, 2011 9:37 am

haha..aku pun dulu berangan nak beli projektor tu..lawa kot..dah a lawa, terang lak tu..
minggu lepas bukak kedai die tengok2 ade Angle eyes LED, terus aku sambar..
alang2 headlamp aku dah cair gara2 lampu terang osram , elok la beli headlamp baru terus..hehe
Back to top Go down
NCH_KU
Bintara Muda


Posts : 524
Join date : 19/06/2010
Location : gemencheh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Apr 05, 2011 1:16 pm

wgs4@9 wrote:
NCH_KU wrote:
bleh ajar aku nti ni wgs.. Laughing ..tp syg lak nk usik motor baru ni.. Crying or Very sad

Ko nak wat boleh jang..xkacau wiring pun..kite wat wiring baru..xdk potong2 wayar...khas untuk moto baru ko.

Suis ss2 aku beli rm14 henget. mintak murah xdapat dah.huhu...kedai tu macam xcaye je aku leh wat sendri..siap offer lg cakap kalau die buat kan, upah rm20. cait, mahal tu 20henget...keje simple je.

klau boleh cun r..ko bla blik sini?..barang nk kena order lg..ko order bleh?.. Razz
Back to top Go down
afiq_ilman
Laskar Muda


Posts : 5
Join date : 04/04/2011
Age : 21
Location : kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Apr 06, 2011 10:16 pm

salam sume..bley x tunjuk cre nak buat tapak nak letak roadtax kt bwah seat?tq
Back to top Go down
zai
Laskar Muda


Posts : 57
Join date : 24/01/2011
Age : 23
Location : kelantan---->Shah alam,selangor

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Apr 07, 2011 1:32 pm

afiq_ilman wrote:
salam sume..bley x tunjuk cre nak buat tapak nak letak roadtax kt bwah seat?tq


otai2 sekalian try la tolong member kite ni.....ak pun nk thu gak camne caranye....hehehe
Back to top Go down
AdHwA
Bintara Muda


Posts : 429
Join date : 04/03/2011
Age : 26
Location : Dungun

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Apr 07, 2011 4:32 pm

alar bks rodtax yg gntung kt kunci 2 kn ade lubg.. cri le sbrg skru 10mm kt bwh seat.. skrukn skli bwh seat.. knpem jadik..
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Apr 07, 2011 4:39 pm

bahaya letak road tax bwh mto..in case mto kena curi, senang lak pencuri tu claim tu mto tu..ahaha..pstu kalo kena tahan ngan polis, n road tax lak mti, polis akn bukak seat tgk ade x road tax..kalo x letak bwh seat, boleh kelentong ckp tinggal kat rumah pdahal road tax dah mati..hehe
Back to top Go down
wgs4@9
Laskar Kelas I


Posts : 157
Join date : 13/01/2011
Age : 28
Location : Temerloh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Apr 07, 2011 4:58 pm

1. Bukak seat.
2. Letak roadtax dekat mane2 yang berkenan. aku letak dekat tools moto.
3. Tutup seat.

Do at Your own risk.
Selamat mencube..
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Apr 07, 2011 6:03 pm

ntah..letak roadtax lm bekas die tu..pastu,skru jela bwh seat..cm adhwa kate tu..
tapi.......,,,,ade keburukan die..cm chaosworld ckp tu la..
lagi satu,kalau ea,KALAU moto kne curi,,boleh merumitkan proses claim insurans..sal t ye nk tgk roadtax la,kunci la..
cam aku,moto second je..haha..roadtax letak skali nga kunci..kan senang..klu roadblock,xyh bukak2 seat..hulur je kunci
Back to top Go down
NCH_KU
Bintara Muda


Posts : 524
Join date : 19/06/2010
Location : gemencheh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Apr 07, 2011 7:06 pm

laminate je roadtax tu..pastu letak dlam dompet..nk best kumpul suma roadtax yg
dh expired buat koleksi..aku baru ada 2 skang..haha
Back to top Go down
Que Danealle
Bintara Muda


Posts : 582
Join date : 03/01/2011
Age : 24
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Apr 07, 2011 10:34 pm

NCH_KU wrote:
laminate je roadtax tu..pastu letak dlam dompet..nk best kumpul suma roadtax yg
dh expired buat koleksi..aku baru ada 2 skang..haha

hahaha.. perangai kau.. best..
aku biase laminate jugak, tapi tak pernah terpikir nak buat camtu..
nanti nak buat le..
em, tapi bagi aku le, laminate ni paling best.. sebab boleh letak dalam wallet..
tak mungkin kau keluar tinggalkan wallet kan.? so, mesti tak risau terlupe bawak roadtax..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Today at 11:57 pm

Back to top Go down
 
Do It Yourself - (D.I.Y)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 12Go to page : 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: