.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Do It Yourself - (D.I.Y)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Aug 22, 2013 11:16 am

dok memikir ni camne nk kasi kuar carb nk kasi basuh..
memang kene basuh pakai petrol ke?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Aug 22, 2013 1:59 pm

BCDSyaz wrote:
dok memikir ni camne nk kasi kuar carb nk kasi basuh..
memang kene basuh pakai petrol ke?
ak basuh gna air ja.. guna petrol bnyk belanja
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Aug 22, 2013 4:24 pm

BCDSyaz wrote:
dok memikir ni camne nk kasi kuar carb nk kasi basuh..
memang kene basuh pakai petrol ke?
modal lebih beli carburetor/throttle body cleaner spray tin utk kereta kat kedai sparepartbelas2 xpun 20 lbih..
<<<<<< tak penah buat pun.. he3 spam2
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Aug 26, 2013 8:23 am

Azeri_conquistador wrote:
BCDSyaz wrote:
dok memikir ni camne nk kasi kuar carb nk kasi basuh..
memang kene basuh pakai petrol ke?
ak basuh gna air ja.. guna petrol bnyk belanja
model lama punya carb x de sekat kat situ.... so senang je la nak cabut... try tanya pomen terdekat la....
aku basuh guna diesel je... pas tu bilas ngan petrol he3... tp skang dah mls... biasanya sub kat kwn2 yg rajin nak buat.... keh3
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Aug 26, 2013 12:59 pm

redline wrote:
Azeri_conquistador wrote:
BCDSyaz wrote:
dok memikir ni camne nk kasi kuar carb nk kasi basuh..
memang kene basuh pakai petrol ke?
ak basuh gna air ja.. guna petrol bnyk belanja
model lama punya carb x de sekat kat situ.... so senang je la nak cabut... try tanya pomen terdekat la....
aku basuh guna diesel je... pas tu bilas ngan petrol he3... tp skang dah mls... biasanya sub kat kwn2 yg rajin nak buat.... keh3
a'ah betul model lama mmg takde bnda tu.. kna hntr pomen jgk nmpk gayanya Sad 
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Aug 26, 2013 1:12 pm

for 1st time, anta pomen, tgk die wat cam ne... next time dah bleh senyum wat sendiri... jgn lupa pos kat forum... leh share ilmu hu3
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Aug 26, 2013 7:08 pm

redline wrote:
for 1st time, anta pomen, tgk die wat cam ne... next time dah bleh senyum wat sendiri... jgn lupa pos kat forum... leh share ilmu hu3
alright.. insyaALLAH
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Sep 06, 2013 6:14 pm

Ada siapa boleh sharekan gambar tentang cara nak buang semua 2t?sebab aku nak guna 2t lain dah..tak nak guna 2t tu..tapi aku tak mampu nak tunggu dia abis guna..boleh share?Very Happy 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Sep 06, 2013 11:00 pm

budak kt wrote:
Ada siapa boleh sharekan gambar tentang cara nak buang semua 2t?sebab aku nak guna 2t lain dah..tak nak guna 2t tu..tapi aku tak mampu nak tunggu dia abis guna..boleh share?Very Happy 





pinjam gmbr kejap ye... ok 1st ko bkak coverset yg belah kanan(kalau dipandang dari hadapan).. 2nd cabut tiub tu hati2 sebab ada clip(wrna hitam tiub tu).. 3rd tadah 2t yg hendak dibuang ke dalam bekas..4th.. pasang balik tiub tu dan ketatkan clip.. last, pasang balik c.set dan tuang 2t baru.. settle masalah
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Sep 07, 2013 5:27 pm

Azeri_conquistador wrote:
budak kt wrote:
Ada siapa boleh sharekan gambar tentang cara nak buang semua 2t?sebab aku nak guna 2t lain dah..tak nak guna 2t tu..tapi aku tak mampu nak tunggu dia abis guna..boleh share?Very Happy 




pinjam gmbr kejap ye... ok 1st ko bkak coverset yg belah kanan(kalau dipandang dari hadapan).. 2nd cabut tiub tu hati2 sebab ada clip(wrna hitam tiub tu).. 3rd tadah 2t yg hendak dibuang ke dalam bekas..4th.. pasang balik tiub tu dan ketatkan clip.. last, pasang balik c.set dan tuang 2t baru.. settle masalah

Terima kasih!aku cuba try..hehe..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Sep 07, 2013 11:01 pm

budak kt wrote:
Terima kasih!aku cuba try..hehe..
try jgn tk try bkn susah pn.. Very Happy 
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Sep 10, 2013 2:07 pm

rajinnya.... aku ni mudguard rongak dah pun tak tetukar-tukar lg...
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Sep 22, 2013 5:30 pm

Salam sume...ada siapa boleh kongsikan cara nak potong fork cover dan mudguard dengan cantik dan mudah??fork motorku dah diturunkan..alat-alat ataupun tools apa yang perlu kita guna??
Back to top Go down
softoperator
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 699
Join date : 12/01/2010
Age : 27
Location : kl

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Sep 23, 2013 2:06 am

budak kt wrote:
Salam sume...ada siapa boleh kongsikan cara nak potong fork cover dan mudguard dengan cantik dan mudah??fork motorku dah diturunkan..alat-alat ataupun tools apa yang perlu kita guna??
pki handrill pon boleh...tebok besar duet 50sen lame...kene bajet2 la ukur btol2 position fork tu..aku pon anto kedai je sbb tool xde..huhuhuhu

_________________
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Sep 23, 2013 2:27 pm

softoperator wrote:
budak kt wrote:
Salam sume...ada siapa boleh kongsikan cara nak potong fork cover dan mudguard dengan cantik dan mudah??fork motorku dah diturunkan..alat-alat ataupun tools apa yang perlu kita guna??
pki handrill pon boleh...tebok besar duet 50sen lame...kene bajet2 la ukur btol2 position fork tu..aku pon anto kedai je sbb tool xde..huhuhuhu
Handril power tak cukup..guna hand saw boleh?tapi tempat curve to susah...
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Sep 23, 2013 2:36 pm

aku pun anta kedai je..turun fork dan wat sekali tebuk lubang kt cover fork tu..
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Sep 23, 2013 4:25 pm

BCDSyaz wrote:
aku pun anta kedai je..turun fork dan wat sekali tebuk lubang kt cover fork tu..
Dah try tadi..hehe..tak susah mana pun..hamba kena potong lagi mudguard dekat fork situ..sebab tayar depan size 80/90..
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Sep 26, 2013 11:42 am

Azeri_conquistador wrote:
letak_pisang wrote:
a'ah, yang warna hitam n ada besi clip ke apa tu xtau. camna nak bukak, tarik? kepak?





yg ni??? kalau yg ni ak pn tertanya-tnya jgk cmna nk cabut tiub tu.. ari tu dh tarik kuat2 pn tk tertanggal tiub tu dari carb Sad
ok baru tau klip tu nak buka mcm mana. klip ni rupanya kepingan besi yang bergulung, macam spring sikit. tolak dengan benda nipis macam mata pisau lipat belah yg tak tajam. kalau xbleh, paling teruk pakai mata pisau lipat belah yang tajam. hati2 jgn sampai hos 2t luka. atau cara paling senang pulas je benda tu pakai jari bagi longgar (arah macam buka skru) pastu jauhkan dari carb. baru la hos 2t boleh tarik ^_^. -dari nubis.

Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Sep 26, 2013 3:59 pm

letak_pisang wrote:

ok baru tau klip tu nak buka mcm mana. klip ni rupanya kepingan besi yang bergulung, macam spring sikit. tolak dengan benda nipis macam mata pisau lipat belah yg tak tajam. kalau xbleh, paling teruk pakai mata pisau lipat belah yang tajam. hati2 jgn sampai hos 2t luka. atau cara paling senang pulas je benda tu pakai jari bagi longgar (arah macam buka skru) pastu jauhkan dari carb. baru la hos 2t boleh tarik ^_^. -dari nubis.
akn dicuba nnti.. tq bro
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Sep 30, 2013 2:46 pm

letak_pisang wrote:




ok baru tau klip tu nak buka mcm mana. klip ni rupanya kepingan besi yang bergulung, macam spring sikit. tolak dengan benda nipis macam mata pisau lipat belah yg tak tajam. kalau xbleh, paling teruk pakai mata pisau lipat belah yang tajam. hati2 jgn sampai hos 2t luka. atau cara paling senang pulas je benda tu pakai jari bagi longgar (arah macam buka skru) pastu jauhkan dari carb. baru la hos 2t boleh tarik ^_^. -dari nubis.

nak pasang balik camne? senang cam kuarkan x?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Sep 30, 2013 3:47 pm

BCDSyaz wrote:

nak pasang balik camne? senang cam kuarkan x?
mcmna buka mcmtu pasang balik kot.. ak pn takut nk try.. sat buka boleh pasang x boleh.. masalah tu
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 01, 2013 2:41 pm

lepas pasang hos 2t, cara paling selamat nak msuk blik klip tu pulas2 ngan jari la, arah lawan jam sambil tolak masuk smpai rapat macam dlm gamba azeri atas ni. mula2 cam susah, 2 3 kali cabut pasang jd senang la. alang2 da bukak tu, boleh la praktis Wink cuma hati2 dengan hos 2t.
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 01, 2013 3:13 pm

alah bisa tegal biasa  
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Oct 02, 2013 11:08 am

tu pasal la..aku dok bercadang nk basuh carb tupai aku tu dan nk tukar mj die..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Oct 02, 2013 3:43 pm

 
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Today at 6:29 pm

Back to top Go down
 
Do It Yourself - (D.I.Y)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 11 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: