.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Petrol yang anda gunakan?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 16  Next

Petrol yang anda gunakan?
BHP
5%
 5% [ 9 ]
Caltex
7%
 7% [ 11 ]
Esso/Mobil
11%
 11% [ 19 ]
Petronas
26%
 26% [ 43 ]
Projet
0%
 0% [ 0 ]
Shell
50%
 50% [ 84 ]
Lain²...sila nyatakan
1%
 1% [ 1 ]
Total Votes : 167
 

AuthorMessage
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Apr 28, 2009 8:44 pm

ahh tension ma...kat sabah takde v power. dah la korek petroleum kat sabah tapi kat tpt sendiri plak tak dpt advantage.....sedey..sedey.... Crying or Very sad
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Apr 28, 2009 8:52 pm

rasa2 macam takda beza pun mane2 stesen ni..
tp tak tau la apsal aku prefer shell.. kalo takda baru cari petronas..
yg lain rasa2 macam jarang sgt la, kecuali kalo terdesak.. Laughing

tp kalo rossi @ lorenzo menang motogp taun ni, aku pun nak bertukar pada petronas la.. lol!
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue Apr 28, 2009 11:01 pm

udin_014 wrote:
rasa2 macam takda beza pun mane2 stesen ni..
tp tak tau la apsal aku prefer shell.. kalo takda baru cari petronas..
yg lain rasa2 macam jarang sgt la, kecuali kalo terdesak.. Laughing

tp kalo rossi @ lorenzo menang motogp taun ni, aku pun nak bertukar pada petronas la.. lol!

cheers
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Wed Apr 29, 2009 12:24 am

aku pakai vpower xdela mantap sgt.. lagipun pomen aku kate moto bikin xyah pakai vpower ni..stakat pakai nak cuci enjin sebulan skali ok la...

mmg btol petronas lagi bagus..petronas tu antara shell regular n vpower..

shell ijau<petronas<shell vpower..

sebab tu aku prefer isi petronas.. tapi kalo terdesak sumbat je la ape2 pun sementare.,tp yg pasti sumbat bhp moto jd lemau,xtau nape.. tp skang aku isi caltex,bukan ape,awek cashier yg jage tu cun gilerrrrr,xleh tdo mlm aku..hehehe Twisted Evil
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Wed Apr 29, 2009 12:36 pm

WKQ4913 wrote:
aku pakai vpower xdela mantap sgt.. lagipun pomen aku kate moto bikin xyah pakai vpower ni..stakat pakai nak cuci enjin sebulan skali ok la...

mmg btol petronas lagi bagus..petronas tu antara shell regular n vpower..

shell ijau<petronas<shell vpower..

sebab tu aku prefer isi petronas.. tapi kalo terdesak sumbat je la ape2 pun sementare.,tp yg pasti sumbat bhp moto jd lemau,xtau nape.. tp skang aku isi caltex,bukan ape,awek cashier yg jage tu cun gilerrrrr,xleh tdo mlm aku..hehehe Twisted Evil

aku pn prefer petronas..dari dulu lagi..cume minyak 2T&4T je gune shell.hehe..nape bro2 len gune shell,esso?kalau ade kebaikan,tingkatkan performance gune minyk selain petronas bagitau.aku nak berubah angin lak ar.. Razz
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu Apr 30, 2009 10:19 am

akubesh wrote:
WKQ4913 wrote:
aku pakai vpower xdela mantap sgt.. lagipun pomen aku kate moto bikin xyah pakai vpower ni..stakat pakai nak cuci enjin sebulan skali ok la...

mmg btol petronas lagi bagus..petronas tu antara shell regular n vpower..

shell ijau<petronas<shell vpower..

sebab tu aku prefer isi petronas.. tapi kalo terdesak sumbat je la ape2 pun sementare.,tp yg pasti sumbat bhp moto jd lemau,xtau nape.. tp skang aku isi caltex,bukan ape,awek cashier yg jage tu cun gilerrrrr,xleh tdo mlm aku..hehehe Twisted Evil

aku pn prefer petronas..dari dulu lagi..cume minyak 2T&4T je gune shell.hehe..nape bro2 len gune shell,esso?kalau ade kebaikan,tingkatkan performance gune minyk selain petronas bagitau.aku nak berubah angin lak ar.. Razz

aku pilih selain petronas kalo awek yg jage cashier tu lawa..hehehe
Back to top Go down
ridsect
Laskar Kanan


Posts : 225
Join date : 05/04/2009
Age : 27
Location : kelantan - melaka(stdy)

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu Apr 30, 2009 12:03 pm

WKQ4913 wrote:
akubesh wrote:
WKQ4913 wrote:
aku pakai vpower xdela mantap sgt.. lagipun pomen aku kate moto bikin xyah pakai vpower ni..stakat pakai nak cuci enjin sebulan skali ok la...

mmg btol petronas lagi bagus..petronas tu antara shell regular n vpower..

shell ijau<petronas<shell vpower..

sebab tu aku prefer isi petronas.. tapi kalo terdesak sumbat je la ape2 pun sementare.,tp yg pasti sumbat bhp moto jd lemau,xtau nape.. tp skang aku isi caltex,bukan ape,awek cashier yg jage tu cun gilerrrrr,xleh tdo mlm aku..hehehe Twisted Evil

aku pn prefer petronas..dari dulu lagi..cume minyak 2T&4T je gune shell.hehe..nape bro2 len gune shell,esso?kalau ade kebaikan,tingkatkan performance gune minyk selain petronas bagitau.aku nak berubah angin lak ar.. Razz

aku pilih selain petronas kalo awek yg jage cashier tu lawa..hehehe

kat area aku,plg dekat petronas je + smua cashier awek. y dah kawenpon still cun Twisted Evil
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri May 01, 2009 8:24 am

aku setuju pasal minyak bhp tu, motor jadi ntah ape²...
yang aku hairannya... dulu bhp pernah wat test kat kereta orang... dia isi full tank kat kereta orang tu tapi dia tak bagi tau minyak apa yang dia letak...
guna selama 4 hari pastu bagi tau perkembangan.... ada la kata lebih kilometer la.. lagi pickup la... smooth la...

ntah² bukannye minyak biasa dorang letak... tapi minyak yang dicampur additif baik punya
ala² shell v power...

pasal marketing dorang pengguna bukan tau tau...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat May 02, 2009 10:41 pm

deskcom wrote:
aku setuju pasal minyak bhp tu, motor jadi ntah ape²...
yang aku hairannya... dulu bhp pernah wat test kat kereta orang... dia isi full tank kat kereta orang tu tapi dia tak bagi tau minyak apa yang dia letak...
guna selama 4 hari pastu bagi tau perkembangan.... ada la kata lebih kilometer la.. lagi pickup la... smooth la...

ntah² bukannye minyak biasa dorang letak... tapi minyak yang dicampur additif baik punya
ala² shell v power...

pasal marketing dorang pengguna bukan tau tau...

haha biasela,marketing strategy bende2 service ni mmg invisible..
vpower = shell biase yg ditambah ngan addictive yg disukat pade nilai yg effisyen..
same je cam korang g isi shell biase pastu letak addictive yg aftermarket tu,yg save fuel n increase power tu..same je..
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri May 08, 2009 10:38 am

mantadkb wrote:
penjimatan tu.. saye tak berani cakap la.. sebab beza v power racing dgn petrol biase dalam lebih 30sen la...

30sen kalau isi seliter ....kalau isi fulltank dah rm1.92

rugi la motor isi v-power, baik isi kat kete....
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri May 08, 2009 10:42 am

aku biasa isi SHELL... sbb dekat ngan rumah dan office.

tapi yg tak best nyer...ada sesetengah SHELL, yg jaga pam tu bangla... aku cakap nak isi penuh, suruh dia set RM10. dia siap tgk dlm tank... pastu pegi set RM8.00...bodoh!! motor aku, aku tau la brape kapasiti minyak... bodoh punya bangla!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri May 08, 2009 2:59 pm

venom wrote:
aku biasa isi SHELL... sbb dekat ngan rumah dan office.

tapi yg tak best nyer...ada sesetengah SHELL, yg jaga pam tu bangla... aku cakap nak isi penuh, suruh dia set RM10. dia siap tgk dlm tank... pastu pegi set RM8.00...bodoh!! motor aku, aku tau la brape kapasiti minyak... bodoh punya bangla!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

aku pun pernah kene,sabar bro.. siot tol,dah la nyemak dalam negare orang..haha aku plak teremo skali... lol!
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat May 09, 2009 5:06 pm

masa aku kerja Shell dulu... ramai customer kata bangla kat Shell tu pemalas...

bila aku gi Shell tu balik... aku suruh je bangla tu belikan aku kereta Ferrari coz aku x isi pun RM40 tuh... he he he he
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sun May 10, 2009 12:55 am

kalau petronas jual minyak yang die korek+sedut kat sini.. memang best la... tapi rasanya semua kedai pam minyak ni jual minyak yang sama.. yang lebih die .. bahan aditif yang disumbat tak sama.. semua minyak tu datang luar.. minyak padang pasir.. minyak yang sedut kat sini jual kat tempat lain sebab kite tak mampu beli minyak gred 1.. hehehe.. itu kenyataan..so nak gune minyak ape.. terpulang la kat owner motor.. selalu saye akan isi antara petronas atau shell.. shell sebab kalau bawak long distence.. memang jimat.. terbukti.. tapi bawak short distence.. tak jimat.. petronas untuk short distence.. memang jimat berbanding shell.. tapi long distence.. kurang sikit dari shell.. boleh cakap hampir2 same la.. hehehe.. cube korang try pulak.. manatau dapat result yang lain pulak..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sun May 10, 2009 1:22 am

mantadkb wrote:
kalau petronas jual minyak yang die korek+sedut kat sini.. memang best la... tapi rasanya semua kedai pam minyak ni jual minyak yang sama.. yang lebih die .. bahan aditif yang disumbat tak sama.. semua minyak tu datang luar.. minyak padang pasir.. minyak yang sedut kat sini jual kat tempat lain sebab kite tak mampu beli minyak gred 1.. hehehe.. itu kenyataan..so nak gune minyak ape.. terpulang la kat owner motor.. selalu saye akan isi antara petronas atau shell.. shell sebab kalau bawak long distence.. memang jimat.. terbukti.. tapi bawak short distence.. tak jimat.. petronas untuk short distence.. memang jimat berbanding shell.. tapi long distence.. kurang sikit dari shell.. boleh cakap hampir2 same la.. hehehe.. cube korang try pulak.. manatau dapat result yang lain pulak..

yep btol,satu fakta yg aku nak ckp aritu tp takut jadi konflik (kat MBC penah jd isu semata2 sebab fakta ni,ade org x puas hati ngan fakta ni,biasela short minded)..
myk yg dicarigali di kawasan perairan kite adelah myk gred A,xkesahla petronas ke shell ke exxon mobil nye pelantar ke,same je bahan mentah,yg beze bile time penapisan n penambahan addictive.. kite eksport keluar supaya dapat jana ekonomi kite(dpt jual kat negare lain yg amek ngan harga mahal),yg masuk kat negara kite gred b or c..
ramai beranggapan petronas ni diskriminasi kepade rakyat lalu xnak support petronas,n sanggup isi myk lain dek kerana berpegang pada pahaman tu.. apeda,padal myk yg lain tu pun import dari luar gak,same gred je.. pemahaman mcm ni yg wat malaysia susah nak maju dari segi keterbukaan pemahaman rakyat terhadap negara.. waah,cam politician plak aku..hehe

*maap pade yg terase yer.. myk gred A petronas = rm12 per liter = racing fuel yg diorang pakai kat kete / moto untuk racing trek / drag..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sun May 10, 2009 2:04 am

WKQ4913 wrote:
mantadkb wrote:
kalau petronas jual minyak yang die korek+sedut kat sini.. memang best la... tapi rasanya semua kedai pam minyak ni jual minyak yang sama.. yang lebih die .. bahan aditif yang disumbat tak sama.. semua minyak tu datang luar.. minyak padang pasir.. minyak yang sedut kat sini jual kat tempat lain sebab kite tak mampu beli minyak gred 1.. hehehe.. itu kenyataan..so nak gune minyak ape.. terpulang la kat owner motor.. selalu saye akan isi antara petronas atau shell.. shell sebab kalau bawak long distence.. memang jimat.. terbukti.. tapi bawak short distence.. tak jimat.. petronas untuk short distence.. memang jimat berbanding shell.. tapi long distence.. kurang sikit dari shell.. boleh cakap hampir2 same la.. hehehe.. cube korang try pulak.. manatau dapat result yang lain pulak..

yep btol,satu fakta yg aku nak ckp aritu tp takut jadi konflik (kat MBC penah jd isu semata2 sebab fakta ni,ade org x puas hati ngan fakta ni,biasela short minded)..
myk yg dicarigali di kawasan perairan kite adelah myk gred A,xkesahla petronas ke shell ke exxon mobil nye pelantar ke,same je bahan mentah,yg beze bile time penapisan n penambahan addictive.. kite eksport keluar supaya dapat jana ekonomi kite(dpt jual kat negare lain yg amek ngan harga mahal),yg masuk kat negara kite gred b or c..
ramai beranggapan petronas ni diskriminasi kepade rakyat lalu xnak support petronas,n sanggup isi myk lain dek kerana berpegang pada pahaman tu.. apeda,padal myk yg lain tu pun import dari luar gak,same gred je.. pemahaman mcm ni yg wat malaysia susah nak maju dari segi keterbukaan pemahaman rakyat terhadap negara.. waah,cam politician plak aku..hehe

*maap pade yg terase yer.. myk gred A petronas = rm12 per liter = racing fuel yg diorang pakai kat kete / moto untuk racing trek / drag..

cyclops cyclops bro.. kalau tak silap aku.. yang ade kat sini gred paling murah la.. antara C atau D.. sebab minyak padang pasir ni tak berapa ok.. tu pasal murah.. ape nak takut kalau itu adalah fakta yang sebenar.. kalau korang nak tau.. warne minyak mentah yang fresh.. warna merah tua kalau tak silap saye.. bau pulak.. hampir2 macam kerosene.. tak mudah terbakar.. hahaha.. sebenarnya fakta macam ni la yang patut kita tau.. aku tau pon banyak member aku keje dengan kampeni minyak ni.. kalau nak masuk.. memang senang tapi kejer kampeni minyak takde LIFE.. sory ye.. menyimpang sikit..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sun May 10, 2009 7:09 am

tak pernah lagi aku dengar ada masalah kalau guna minyak gred C atau D
orang kita ni manja sangat... mmg la kita pengeluar minyak...
tapi itu bukan lesen untuk kita guna minyak yang kita keluarkan sendiri...
rugilah... benda boleh buat duit... kalau tak guna sebaik mungkin

lainlah kalau lepas ni ada RnD untuk wat petrol dari minyak kelapa sawit
minyak hitam pun guna kelapa sawit....


dulu masa minyak naik RM2.70... minyak gred kureng sampai RM2.70????
dalam masa yang sama taknak memperkenalkan alternatif secara besar-besaran...
NGV atau bio fuel... kalau minyak sampai RM10.00/seliter sekalipun...

kalau kerajaan bagi pinjaman untuk upgrade engine...
pastu ada banyak stesyen NGV ngan bio fuel...
aku rasa takde masalah...

apa² sahaja nak starting perlukan kos yang besar... tapi ini projek untuk long term..

study
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sun May 10, 2009 9:36 am

deskcom wrote:
tak pernah lagi aku dengar ada masalah kalau guna minyak gred C atau D
orang kita ni manja sangat... mmg la kita pengeluar minyak...
tapi itu bukan lesen untuk kita guna minyak yang kita keluarkan sendiri...
rugilah... benda boleh buat duit... kalau tak guna sebaik mungkin

lainlah kalau lepas ni ada RnD untuk wat petrol dari minyak kelapa sawit
minyak hitam pun guna kelapa sawit....


dulu masa minyak naik RM2.70... minyak gred kureng sampai RM2.70????
dalam masa yang sama taknak memperkenalkan alternatif secara besar-besaran...
NGV atau bio fuel... kalau minyak sampai RM10.00/seliter sekalipun...

kalau kerajaan bagi pinjaman untuk upgrade engine...
pastu ada banyak stesyen NGV ngan bio fuel...
aku rasa takde masalah...

apa² sahaja nak starting perlukan kos yang besar... tapi ini projek untuk long term..

study

sebenarnye bro.. bio fueal ni dah digunakan oleh orang kampung yang tinggal nkat ulu-ulu ni.. sebab susah sangat nak gi pekan.. kalau tak silap aku.. kena tanam pokok jatropha.. lebih kurang la bunyi dia ni.. selalunya kalau kat sabah.. kat kawasan pedalaman n estet.. minyak hasil dari pokok ni digunakan macam biase.. tapi keter gune diesel je la yang boleh pakai.. hehe.. kalau korang perasan... kerajaan TIDAK BERI SUBSIDI untuk keter biodiesel@Biofuell mase rege minyak naik..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sun May 10, 2009 10:21 am

off topic sat
minyak kelapa sawit digunakan sebagai minyak enjin...
yang ni dekat semenanjung ramai yang guna... depa kata best...
murah & kerete smooth

kerajaan patutnya rnd pasal benda ni coz kita tau pasal short term yang memuaskan..
tapi kita x tau masalah long term

study
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sun May 10, 2009 11:06 pm

deskcom wrote:
off topic sat
minyak kelapa sawit digunakan sebagai minyak enjin...
yang ni dekat semenanjung ramai yang guna... depa kata best...
murah & kerete smooth

kerajaan patutnya rnd pasal benda ni coz kita tau pasal short term yang memuaskan..
tapi kita x tau masalah long term

study

kerajaan taknak buat RnD sebab takut bekalan minyak masak negara kurang sebab minyak sawit sumbat kat keter.. lol! lol! lol! lol! gurau je..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon May 11, 2009 12:49 am

memang pun org kite ni ade yg manje sgt..n tak tahu pucuk pangkal trus nak pangkah ckp mcm2 mcm la diorang tu tau sgt ape yg terjadi..

*semenjak myk turun rege balik,ramai pengusahe NGV garuk2 pale... aku pun x paham nape gvrment xnak advancekan teknologi alternatif selain myk ni,mmgla costly tp long term?
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon May 11, 2009 6:16 am

bro... bukannye nak kondem... kalau dah namanye gov...
mmg macam² kerenah...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon May 11, 2009 2:55 pm

deskcom wrote:
bro... bukannye nak kondem... kalau dah namanye gov...
mmg macam² kerenah...

sistem diorang x proffesion..bukan ape,kebanyakkan atasan x think outside the box,masih di takuk yg lama..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon May 11, 2009 5:45 pm

WKQ4913 wrote:
deskcom wrote:
bro... bukannye nak kondem... kalau dah namanye gov...
mmg macam² kerenah...

sistem diorang x proffesion..bukan ape,kebanyakkan atasan x think outside the box,masih di takuk yg lama..

betul to.. lain cerita la kalau benda tu boleh menebalkan lagi poket orang atasan.. memang benda tu laaaaaaaaaaaaaju je nak buat
Back to top Go down
andy-wkv
Laskar Muda


Posts : 28
Join date : 30/04/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon May 11, 2009 8:28 pm

government = rigid + slow + criticism
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Today at 1:59 pm

Back to top Go down
 
Petrol yang anda gunakan?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 16  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: