.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Petrol yang anda gunakan?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next

Petrol yang anda gunakan?
BHP
5%
 5% [ 9 ]
Caltex
7%
 7% [ 11 ]
Esso/Mobil
11%
 11% [ 19 ]
Petronas
26%
 26% [ 43 ]
Projet
0%
 0% [ 0 ]
Shell
50%
 50% [ 84 ]
LainĀ²...sila nyatakan
1%
 1% [ 1 ]
Total Votes : 167
 

AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue May 12, 2009 10:07 am

ridsect wrote:
WKQ4913 wrote:
akubesh wrote:
WKQ4913 wrote:
aku pakai vpower xdela mantap sgt.. lagipun pomen aku kate moto bikin xyah pakai vpower ni..stakat pakai nak cuci enjin sebulan skali ok la...

mmg btol petronas lagi bagus..petronas tu antara shell regular n vpower..

shell ijau<petronas<shell vpower..

sebab tu aku prefer isi petronas.. tapi kalo terdesak sumbat je la ape2 pun sementare.,tp yg pasti sumbat bhp moto jd lemau,xtau nape.. tp skang aku isi caltex,bukan ape,awek cashier yg jage tu cun gilerrrrr,xleh tdo mlm aku..hehehe Twisted Evil

aku pn prefer petronas..dari dulu lagi..cume minyak 2T&4T je gune shell.hehe..nape bro2 len gune shell,esso?kalau ade kebaikan,tingkatkan performance gune minyk selain petronas bagitau.aku nak berubah angin lak ar.. Razz

aku pilih selain petronas kalo awek yg jage cashier tu lawa..hehehe

kat area aku,plg dekat petronas je + smua cashier awek. y dah kawenpon still cun Twisted Evil

huahuahua.. Laughing isi minyak tak ikhlas namanye tu,semata nak usha awek je padanla tank tu minyak tak penuh..awek tu dah sedut balik dah..hehehehe..kelakar tol ar geng.. Laughing
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue May 12, 2009 10:40 am

hehe itu sudah mesti,awek lawa lg penting dari jenama minyak yg diisi..hahaha lol!
tp smpai skang aku x knal lagi awek caltex tu,padahal tiap2 pagi duk isi myk kat situ,duk bayar kat die..ari2 snyum je..wahahah lol!
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue May 12, 2009 10:59 am

WKQ4913 wrote:
hehe itu sudah mesti,awek lawa lg penting dari jenama minyak yg diisi..hahaha lol!
tp smpai skang aku x knal lagi awek caltex tu,padahal tiap2 pagi duk isi myk kat situ,duk bayar kat die..ari2 snyum je..wahahah lol!

[b]haha,memang cantekk...g je la bwat salam perkenalan bro..hehehe.tp kalu aku kat tempat bro,memang aku tak akan senyum kat awek tu bro,malu giler...silap2 ari bulan,aku terankgat kepala diesel,sedap je tekan masuk lam moto.jahanam moto...huhu.tak pun,memang aku akan tunduk+jalan+nek moto pn pandang jalan raya je nnti..malux23 sey.huhuhu No
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue May 12, 2009 12:27 pm

kalo aku x kire la cntek ke x yg ptg isi myk bro
brand dh x kisah sbb kalo memilih sgt pn x gune last2 myusahkan diri kita gak Very Happy
Back to top Go down
UnCensored
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 13/05/2009
Age : 30
Location : KK-KB-Penang

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Wed May 13, 2009 10:44 am

Kerajaan memperkenalkan petrol baru, RON95, dijual pada harga RM1.75 seliter bagi memastikan rakyat mendapat bekalan bahan api yang lebih berkualiti dan murah.

Buat permulaan, petrol itu dijual di dua stesen minyak Petronas di Presint 9 di sini mulai semalam, dinamakan Primax 95, dan akan diikuti syarikat minyak utama lain secara berperingkat sebelum berkuatkuasa sepenuhnya pada 1 September.

Mulai 1 September juga, petrol RON92 akan dimansuhkan, manakala RON97 dijadikan produk premium dengan harganya dinaikkan 20 sen kepada RM2 seliter.

petrol baru Very Happy
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Wed May 13, 2009 11:41 am

UnCensored wrote:
Kerajaan memperkenalkan petrol baru, RON95, dijual pada harga RM1.75 seliter bagi memastikan rakyat mendapat bekalan bahan api yang lebih berkualiti dan murah.

Buat permulaan, petrol itu dijual di dua stesen minyak Petronas di Presint 9 di sini mulai semalam, dinamakan Primax 95, dan akan diikuti syarikat minyak utama lain secara berperingkat sebelum berkuatkuasa sepenuhnya pada 1 September.

Mulai 1 September juga, petrol RON92 akan dimansuhkan, manakala RON97 dijadikan produk premium dengan harganya dinaikkan 20 sen kepada RM2 seliter.

petrol baru Very Happy

hehe tule.aku baru bace ni ha kat paper.. mknenye shell ade 3 la cmtu,shell super ron97,shell vpower n shell ron95..hoho.. nak g presint 9 la cmni g try setank dlu..hahaha
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Wed May 13, 2009 11:47 am

WKQ4913 wrote:
UnCensored wrote:
Kerajaan memperkenalkan petrol baru, RON95, dijual pada harga RM1.75 seliter bagi memastikan rakyat mendapat bekalan bahan api yang lebih berkualiti dan murah.

Buat permulaan, petrol itu dijual di dua stesen minyak Petronas di Presint 9 di sini mulai semalam, dinamakan Primax 95, dan akan diikuti syarikat minyak utama lain secara berperingkat sebelum berkuatkuasa sepenuhnya pada 1 September.

Mulai 1 September juga, petrol RON92 akan dimansuhkan, manakala RON97 dijadikan produk premium dengan harganya dinaikkan 20 sen kepada RM2 seliter.

petrol baru Very Happy

hehe tule.aku baru bace ni ha kat paper.. mknenye shell ade 3 la cmtu,shell super ron97,shell vpower n shell ron95..hoho.. nak g presint 9 la cmni g try setank dlu..hahaha

huhu.. bro.. takkan nak gune RON95 pulak.. moto akan jadi berat sikit tau.. sebab nilai RON rendah sikit.. ni teknik nak naikkan rege minyk la ni.. bukan semua orang boleh tertipu
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Wed May 13, 2009 12:21 pm

mantadkb wrote:
WKQ4913 wrote:
UnCensored wrote:
Kerajaan memperkenalkan petrol baru, RON95, dijual pada harga RM1.75 seliter bagi memastikan rakyat mendapat bekalan bahan api yang lebih berkualiti dan murah.

Buat permulaan, petrol itu dijual di dua stesen minyak Petronas di Presint 9 di sini mulai semalam, dinamakan Primax 95, dan akan diikuti syarikat minyak utama lain secara berperingkat sebelum berkuatkuasa sepenuhnya pada 1 September.

Mulai 1 September juga, petrol RON92 akan dimansuhkan, manakala RON97 dijadikan produk premium dengan harganya dinaikkan 20 sen kepada RM2 seliter.

petrol baru Very Happy

hehe tule.aku baru bace ni ha kat paper.. mknenye shell ade 3 la cmtu,shell super ron97,shell vpower n shell ron95..hoho.. nak g presint 9 la cmni g try setank dlu..hahaha

huhu.. bro.. takkan nak gune RON95 pulak.. moto akan jadi berat sikit tau.. sebab nilai RON rendah sikit.. ni teknik nak naikkan rege minyk la ni.. bukan semua orang boleh tertipu

haha xla bro,aku keje ampang ni,mmg xla aku nak g putrajaya tu.. ala bro biase la..taktik gov..polisi diorang bab2 camtu..haha
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Wed May 13, 2009 1:03 pm

aha.. ni aku copy n paste dari forum lain.. tapi ni perbandingan antara RON92 n RON 97..

Ramai mengatakan minyak RON92 adalah minyak lama,hanya sesuai untuk kereta lama atau hanya untuk kereta yang menggunakan karburetor.Ada pula mengatakan minyak RON92 akan mengotorkan engine anda dan ada juga yang mengatakan minyak RON92 kurang berkuasa berbanding minyak RON97.Sebelum anda semua membuat tanggapan palsu,kita lihat apa maksud sebenar RON.

RON adalah RESEARCH OCTANE NUMBER dimana octane number ataupun octane rating bermaksud ketahanan minyak tersebut sebelum ianya meletup atau dinyalakan di dalam engine anda. Ini bermakna rating yang lebih tinggi iaitu 97 lebih susah untuk dinyalakan atau diletupkan manakala RON92 adalah lebih senang untuk dinyalakan.
Kenapa wujudnya minyak yang mempunyai rating tinggi?Minyak yang mempunyai RON yang tinggi pada asasnya direka untuk kereta yang berprestasi tinggi seperti kereta sport dan kereta lumba.Ini adalah untuk mengelakkan letupan pra matang;bermaksud letupan sebelum nyalaan spark plug,juga dikenali sebagai KNOCKING.Knocking boleh terjadi oleh beberapa sebab iaitu compression engine yang terlalu tinggi,nyalaan spark plug terlalu awal(advance ignition)ataupun campuran angin dan minyak yag terlalu panas.Kebanyakan kereta moden dilengkapi dengan Knock Sensor dimana ia akan mengesan fenomena knocking dan secara automatic akan melambatkan nyalaan spark plug(retard ignition) untuk mengelakkan nyalaan pra matang atau knocking.

Tetapi bukan semua kereta memerlukan Octane Rating yang tinggi.Kebanyakan kereta yang berada di jalan sekarang masih lagi boleh menggunakan minyak RON92. Apa yang perlu anda buat ialah rujuk buku panduan kereta anda untuk Rating Octane minimum yang boleh dipakai dan juga kereta anda perlu menggunakan minyak unleaded(tanpa plumbum) ataupun leaded(plumbum).
Selain di dalam buku panduan,anda juga boleh melihat stiker Octane Rating minimum di lid penutup minyak anda.
Dengan menggunakan minyak RON92 anda dapat menjimatkan duit anda dan ingat RON yang lebih tinggi tidak bermaksud ianya lebih berkuasa, tetapi ia bermaksud minyak itu lebih susah untuk dinyalakan dan setiap engine direka dengan minimum octane rating yang tersendiri.


rasenyer.. moto tak perlu RON lebih tinggi kecuali dah modi tahap dewa..
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu May 14, 2009 2:53 am

pakai je apa yg ade jual bro, yg ptg isi myk mtr leh gerak
skrg ni propaganda krjn byk sgt, kta x yah la nak ikut sgt, x bbaloi Evil or Very Mad
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu May 14, 2009 3:05 pm

naik lagi minyak...

secara tak langsung... 2T pun naik gak. Evil or Very Mad
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Thu May 14, 2009 9:35 pm

HailToKing wrote:
pakai je apa yg ade jual bro, yg ptg isi myk mtr leh gerak
skrg ni propaganda krjn byk sgt, kta x yah la nak ikut sgt, x bbaloi Evil or Very Mad

kalau moto dah modi macam moto hailtoking ni.. mesti nak RON100.. hehehe
sebenarnya moto 2stroke boleh gune RON92 jugak..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri May 15, 2009 10:56 am

mantadkb wrote:
HailToKing wrote:
pakai je apa yg ade jual bro, yg ptg isi myk mtr leh gerak
skrg ni propaganda krjn byk sgt, kta x yah la nak ikut sgt, x bbaloi Evil or Very Mad

kalau moto dah modi macam moto hailtoking ni.. mesti nak RON100.. hehehe
sebenarnya moto 2stroke boleh gune RON92 jugak..

hehe pastu moto die kene tmbah fuel addictive,kasi up sampai RON105..hehe lol!
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri May 15, 2009 1:35 pm

betul ka yg minyak ron 92 ni leaded yg ron 97 ni unleaded?

atau kenyataan ni just propaganda je..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Fri May 15, 2009 1:37 pm

bukan apa, kalau dah jadi ron 95 maknanya unleaded+leaded=leadedunleaded ke??
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat May 16, 2009 4:10 pm

lanunlaut wrote:
bukan apa, kalau dah jadi ron 95 maknanya unleaded+leaded=leadedunleaded ke??

haha kot2 ron 95 ni campuran antara 92 ngn 97 unleaded+leaded Question
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat May 16, 2009 6:52 pm

tak boleh nak buat apalah pada 1 september nanti

RM 1.75 x 10liter = RM 17.50
RM 2.00 X 10liter = RM 20.00

RM 1.75 x 100 = RM 175.00
RM 2.00 X 100 = RM 200.00

RM 1.75 x 1000 = RM 1750.00
RM 2.00 X 1000 = RM 2000.00

kalau isi minyak RON 97 sikit mungkin x ketara perbezaannya...
kalau isi setiap hari selama beberapa bulan... banyak beza tu...

tapi rasanya takde masalah sangat kot guna RON 95 ni semasa memandu...
tapi dalam engine x tau la macam mana...
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sat May 16, 2009 10:52 pm

perghh kalo yg aku ni koman2 pn 25liter seminggu

25 x 2.00 = 50.00

kalo sebulan 25 x 4 = 100 =100 x 2.00 = 200.00

huhu byk beza la
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Sun May 17, 2009 1:08 am

ni sumber pasal RON myk dari forum paultan.org..

RON stands for Research Octane Number, a rating used to measure a fuels knocking resistance in spark-ignition internal combustion engines. Before we attempt to understand this mumbo jumbo, we have to know what knocking is. Knocking is what happens when parts or all of the air-fuel mixture prematurely ignites before the flame from the spark plug can reach it. This can be caused by ignition timing that is too early or engine overheating, where the heat from the cylinder itself causes the mixture to combust before the spark plug can burn the mixture. This causes a decrease in performance and might also harm the engine.

It is a misunderstanding to think that RON97 fuels produce more power than RON92 fuels, even more so with the fact that in reality a higher RON number means the fuel burns less easily! RON refers to the ability of the fuel to resist knocking and nothing else.

By pumping the RON97 into a car which engine only requires the RON92, all youre going to get is an emptier wallet hardly counts for performance gains via weight reduction!

Engines are designed to have a minimum RON rating for its fuel. Do check your service manual for the minimum RON rating that it requires. For engines that require a minimum of RON92, you might as well pump RON92 fuel and save abit of money since RON92 is cheaper by 4 cents per liter. Another common minimum RON rating is RON95, but since we do not have RON95 fuel in our market, we have to use RON97 fuel for the engine. These engines normally have higher compression ratios, like the one found in the Satria GTI so it needs higher knock resistance to withstand higher compression.

If you find that your engine can use RON92 petrol and decide to save abit of money, do check out if a petrol stations RON92 petrol is leaded or unleaded. All RON97 petrol is unleaded, but some RON92 petrol might be leaded although this is very very rare.

*There are often misconceptions with regard to the technical aspects of high and low octane fuel,example:
if your car's engine is tuned and recommended by the manufacturer for a minimum of RON92, then you are not going to get increased performance using RON97 or RON99. Just because the octane is higher does not give you more 'power' because it does not work like that in combustion.

There was also mention that RON95 will be of a 'lower quality' than RON97 and this is probably what is causing concern among motorists. The quality will be lower only if the additive package is minimal compared to the higher octane fuel which petrol companies have typically promoted more strongly (eg. Shell promotes V-Power).
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon May 18, 2009 10:04 am

caltex mmg jimat...tambahan plak klu pakai stormberg fuel save..mmg2 jimat


minyak RON?? dah de jual ke
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon May 18, 2009 10:40 am

hehehe dl2 masa lepas skolah aku keje part time kat stesen minyak shell..

ada 2 stesen aku keje..mula2 stesen yg kecik,kurang dijaga,pengurusan stail kampung..noozle tu dah tahap tukun dah

ambe dah lupa nama apa proses utk sukat minyak dlm tangki tu..tp masa sukat minyak tu kitorang ada apply sejenis wax kat hujung kayu penyukat tu utk kesan kehadiran air dlm tangki..wax tu akan bertukar jadi warna merah x silap kl ada air

skali tgk hampir 4 inci wax tu jadi warna merah..maknanya bukan stakat ada air, tp dah flood dah dlm tangki tu dgn air kekekeke..tp tokey dia cakap ok je tinggi tu..aku mase tu xtau pape lg trus caye je lar..

stesen yg kedua shell jgk,masa buat proses tu lasum xde air dlm tangki..tokey dia bagitau mmg xbleh ada air,kl ada gak tangki kene kosongkan then kene bersihkan balik..hohoho

soo sini aku nak nasihatkan kl nmpk lori tangki minyak tu baru topup minyak kat stesen, kl bleh elak ler stesen tu utk sementara waktu..sbb masa tengah topup tu kemungkinan besar segala keladak atau air yg termendap kat bawah dah tercampur skali ngan minyak baru..

bayangkan kl korang isi minyak kat stesen yg memula aku keje tu masa diorang baru topup tangki diorang,bukan stakat additive, air pun korang dapat skali kekekeke

diorang mmg ada filter kat pump tu,tp air yg dah bercampur ngan minyak tu rasanya mmg akan terlepas skali..satu lg besenya pump station yg dah lama2 nih kurang sket tahap penjagaan diorang..soo jangan hairan kl lepas isi minyak tetiba moto rasa cam berat,lps tu semput2..mgkn minyak tu dah bercampur air kekekekeke

p/s : hoh baru ingat,proses tu nama dipping


Last edited by chocolate on Wed May 20, 2009 10:23 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : "action beep beep beep")
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon May 18, 2009 2:28 pm

tiq wrote:
caltex mmg jimat...tambahan plak klu pakai stormberg fuel save..mmg2 jimat


minyak RON?? dah de jual ke

skang RON 92 n 97.. ROn 95 bulan 9 baru ade,tapi kat presint 9 putrajaya dah ade dah RON 95 ni..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon May 18, 2009 9:53 pm

chocolate wrote:
hehehe dl2 masa lepas skolah aku keje part time kat stesen minyak shell..

ada 2 stesen aku keje..mula2 stesen yg kecik,kurang dijaga,pengurusan stail kampung..noozle tu dah tahap tukun dah

ambe dah lupa nama apa proses utk sukat minyak dlm tangki tu..tp masa sukat minyak tu kitorang ada apply sejenis wax kat hujung kayu penyukat tu utk kesan kehadiran air dlm tangki..wax tu akan bertukar jadi warna merah x silap kl ada air

skali tgk hampir 4 inci wax tu jadi warna merah..maknanya bukan stakat ada air, tp dah flood dah dlm tangki tu dgn air kekekeke..tp tokey dia cakap ok je tinggi tu..aku mase tu xtau pape lg trus caye je lar..

stesen yg kedua shell jgk,masa buat proses tu lasum xde air dlm tangki..tokey dia bagitau mmg xbleh ada air,kl ada gak tangki kene kosongkan then kene bersihkan balik..hohoho

soo sini aku nak nasihatkan kl nmpk lori tangki minyak tu baru topup minyak kat stesen, kl bleh elak ler stesen tu utk sementara waktu..sbb masa tengah topup tu kemungkinan besar segala keladak atau air yg termendap kat bawah dah tercampur skali ngan minyak baru..

bayangkan kl korang isi minyak kat stesen yg memula aku keje tu masa diorang baru topup tangki diorang,bukan stakat additive, air pun korang dapat skali kekekeke

diorang mmg ada filter kat pump tu,tp air yg dah bercampur ngan minyak tu rasanya mmg akan terlepas skali..satu lg besenya pump station yg dah lama2 nih kurang sket tahap penjagaan diorang..soo jangan hairan kl lepas isi minyak tetiba moto rasa cam berat,lps tu semput2..mgkn minyak tu dah bercampur air kekekekeke

huhu.. betul tu.. lagi 1.. kalu boleh elakkan kedai minyak yang selalu kena banjir.. ataupun dalam kawasan yang selalu banjir
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Mon May 18, 2009 10:19 pm

mantadkb wrote:
chocolate wrote:
hehehe dl2 masa lepas skolah aku keje part time kat stesen minyak shell..

ada 2 stesen aku keje..mula2 stesen yg kecik,kurang dijaga,pengurusan stail kampung..noozle tu dah tahap tukun dah

ambe dah lupa nama apa proses utk sukat minyak dlm tangki tu..tp masa sukat minyak tu kitorang ada apply sejenis wax kat hujung kayu penyukat tu utk kesan kehadiran air dlm tangki..wax tu akan bertukar jadi warna merah x silap kl ada air

skali tgk hampir 4 inci wax tu jadi warna merah..maknanya bukan stakat ada air, tp dah flood dah dlm tangki tu dgn air kekekeke..tp tokey dia cakap ok je tinggi tu..aku mase tu xtau pape lg trus caye je lar..

stesen yg kedua shell jgk,masa buat proses tu lasum xde air dlm tangki..tokey dia bagitau mmg xbleh ada air,kl ada gak tangki kene kosongkan then kene bersihkan balik..hohoho

soo sini aku nak nasihatkan kl nmpk lori tangki minyak tu baru topup minyak kat stesen, kl bleh elak ler stesen tu utk sementara waktu..sbb masa tengah topup tu kemungkinan besar segala keladak atau air yg termendap kat bawah dah tercampur skali ngan minyak baru..

bayangkan kl korang isi minyak kat stesen yg memula aku keje tu masa diorang baru topup tangki diorang,bukan stakat additive, air pun korang dapat skali kekekeke

diorang mmg ada filter kat pump tu,tp air yg dah bercampur ngan minyak tu rasanya mmg akan terlepas skali..satu lg besenya pump station yg dah lama2 nih kurang sket tahap penjagaan diorang..soo jangan hairan kl lepas isi minyak tetiba moto rasa cam berat,lps tu semput2..mgkn minyak tu dah bercampur air kekekekeke

huhu.. betul tu.. lagi 1.. kalu boleh elakkan kedai minyak yang selalu kena banjir.. ataupun dalam kawasan yang selalu banjir

kat tmpt aku ni slalu gak stesen myk banjir bro, nak buat cmne kat ctu gak la beli myk, setakat ni x de effect burukla
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Tue May 19, 2009 6:55 pm

air x bercampur ke dgn minyak time banjir? motor x rosak meh??
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Petrol yang anda gunakan?   Today at 9:53 am

Back to top Go down
 
Petrol yang anda gunakan?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: