.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 2T & 4T Pilihan Anda V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next
AuthorMessage
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Thu Mar 18, 2010 11:37 pm

Rumah lama http://125z.darkbb.com/diskusi-motosikal-f4/2t-4t-pilihan-anda-v4-t758.htm

antara 4T pilihan :


Shell VSX semi 10w40
Shell
Ultra Full syn 10w40
Petronas 4000 semi 10w40
Petronas 5000 Fully
10w40
Motul Transoil 10w30 / Transoil Expert 10w40
Motul 3100 /
5100
Caltex Gold semi 10w40 / 15w50
Maxoil advance / superbike

2T
pilihan :


Shell SX Mineral
Shell VSX semi syn
Petronas
2000 mineral + part syn
Petronas 4000 semi syn
Petronas 5000
fully
Maxoil TCW3
Quicksilver TCW3
Evinrude Johnson XD 30 TCW3
Castrol
Gold semi syn

Terbaru EO Diesel!

- gear change yang smooth
- kurang bunyik kasar yang bertukang kat gearbox / mangkuk klac
- ternyata smooth time hi rpm,x rase lemau
- bawak laju nak menten hi speed steady je
- recommended for kaki lenjan n menten top speed and long distance
- harge sangat murah berbanding EO motor yang setanding
- kat MBC dah banyak motor dah pakai,LC,RxZ,Belang,ZX2,wave,Shogun,125z,Naza GTR..

anda biler lagi????


antara brand : Shell Rimula R3X,Mobel Super Diesel

-try 1 liter dulu kalau nak rase penangan die

shell = Rm14.50,Mobil = Rm14..

-kalau nak try brand lain cari yang ade tulis heavyduty and gred allison C-4 (khas untuk gearbox)

-boleh pakai 100% EO diesel trus atau campur kan 30% ATF (Auto Transmission Fluid) yang ade gred Dextron 3 + 70 % EO diesel..

- mule2 pakai mmg akan rase berat sket sebab die terkejot tetibe masuk myk itam lori plak,pas tu dah sebati rase la penangan die..

*cube dulu baru komen / kondem..time kasih..

kami tidak bertanggungjawab atas segala kerosakan yang timbul setelah anda bertukar ke EO Diesel ini.. sendiri tanggung ye brader2..hehe

antara puak2 yang berpaling tadah dari EO motor kearah EO diesel :

1. WKQ 4913 - Shell Rimula R3X + ATF 3 Shell
2. Amex - Shell Rimula R3X
3. Tupai Tempur - Shell Rimula R3X
4. Vendetta - Shell Rimula R3X
5. Inseniorshah - Shell Rimula R3X
6. Geeks - Shell Rimula R3X
7. Chrome - Shell Rimula R3X
8. Man JGN8917 - Shell Rimula R3x
9. Sona - Shell Rimula R3X
10. Mousepink - Shell Rimula R3X
11. Osiris - Mobil Delvac MX
12. kudaunismall - Shell Rimula R3X
13. Arjuna 86 - Shell Rimula R3X
14. chocolate - Shell Rimula R3X
15. Hafidz - Shell Rimula R3X
16. Thunder - Shell Rimula R3X
17. Ijat666 - Shell Rimula R3X



Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Fri Mar 19, 2010 12:08 am

nnty akn ku postkn pic 2t petronas bru.hua3
Back to top Go down
ijat666
Support Crew
Support Crew


Posts : 857
Join date : 14/10/2009
Age : 29
Location : GEMENCHEH,N9

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Fri Mar 19, 2010 1:16 am

wah...umah bru la.....
ha....ada myk 2t gak ke petronas bru tu??
okeh2....nk tgk gak cmne....

_________________
durjana kau yang punya angkara
mengalih setiap pandangan manusia
yang benar kau palsukan
tugasmu seumpama syaitannnn!!!

Back to top Go down
http://www.facebook.com/?ref=home#!/ijat666?ref=profile
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Fri Mar 19, 2010 1:28 am

oryte.nnty kn.esk lepas blek part time.akn ku tepek kt cni.keh3.
hrge pown keras gk.
hu3.
Back to top Go down
hidup_sihat
Laskar Kanan


Posts : 222
Join date : 03/11/2009
Age : 28
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Fri Mar 19, 2010 1:52 am

sape2 bleh terangkan ape maksud nombor2 gred kat minyak engine?
Back to top Go down
hanturaya111
Kadet


Posts : 1572
Join date : 23/10/2009
Age : 30
Location : Bandar Kinrara - Puchong - Johor Bahru

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Fri Mar 19, 2010 9:50 am

malam tadi siap servis blok...

ape yang buat aku puas hati ....

Ok... Buat kali pertama aku menggunakan 2T maxoil... baru abis sebotol setengah aku guna... lebih kurang 3-4 minggu...

sebelum ni aku guna SHELL ADVANCE SX dan VSX... bukan aku x berpuas hati dgn 2T ni... ok la jugak..

Sebelum ni aku buke head dah nampak kotoran yang separuh itam dan separuh putih... Entah mcmane aku boleh tetiba nak guna MAXOIL ni.. so aku cube la...

abis sebotol aku try nak servis tgk mcmane baiknyer maxoil ni... Kalau sebelum ni dah biase ngan hitam kat head... malam tadi aku terkejut tgk kesan hitam bekas2 VSX dan SX tu ilang... yang aku nampak hanya putih.. bersih gile...

So aku berpaling pada piston aku... kerak kat piston tu pun dah tercabut sikit2... memang puas hati beb guna Maxoil ni..
Back to top Go down
enzoanz
Laskar Kanan


Posts : 363
Join date : 29/06/2009
Age : 28
Location : Ipoh mali/ Taiping

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Fri Mar 19, 2010 10:42 am

absolute_ahben wrote:
nnty akn ku postkn pic 2t petronas bru.hua3

ak pun nk tau gk ttg lube petronas br tu.. smlm ak iklan kt tv3 time news.. ade "dual tech" katenye.. agk2 ape tu ye.. ak dh try cr info kt tenet tp xbnyk info ak dpt.. ni ja yg ade buat mse ni.. :-

The new synthetic range, specially engineered using our proprietary technology formula, trademarked DualTech™, offers customers the benefits of high performance lubricant that gives maximum power output, cleaner engine and enhanced gear transmission performance.

All products in the Syntium Moto range have been developed with the technology and experience gathered from various PETRONAS’ motor sports’ programmes. The products have also been tested and proven in field, racetrack and laboratory environments to deliver exceptional engine power, protection and fuel economy.

A result of our continuous long-term lubricant development programme, Syntium Moto is yet further proof of R & D ingenuity in developing world-class lubricant products. The Syntium Moto range includes fully synthetic RS4 and 4SP also semi-synthetic 4SX and Syntium Moto Scooter.

All Syntium Moto products meet or exceed the American Petroleum Institute (API) SM international standards, currently the highest performance benchmark for gasoline engine oils. As such, the Syntium Moto range offers avid bikers the ultimate engine performance and protection, even under the most extreme and demanding motoring conditions.

“Apart from that, this range also complies with the Japanese JASO MA 2 specification, which is also one of the most respected in the industry,” said Mr. Domenico Ciaglia, PLI’s General Manager of Marketing, Strategy & Business Development.

“With Syntium Moto’s DualTech™ avid riders can look forward to a smoother riding experience as it not only helps to optimise fuel consumption but also enhances the gear-change performance which in turn gives greater pick-up which translates to improved power and efficiency.”

PLI also plans to market Syntium Moto to several countries including Indonesia, Thailand China Japan, Singapore and India soon.

Syntium Moto is currently available at all PETRONAS service stations and Kedai Mesra stores nationwide and is competitively priced between RM88.00 and RM23.00.

p/s: gamba xde lg.. huhu
Back to top Go down
enzoanz
Laskar Kanan


Posts : 363
Join date : 29/06/2009
Age : 28
Location : Ipoh mali/ Taiping

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Fri Mar 19, 2010 10:48 am

hanturaya111 wrote:
malam tadi siap servis blok...

ape yang buat aku puas hati ....

Ok... Buat kali pertama aku menggunakan 2T maxoil... baru abis sebotol setengah aku guna... lebih kurang 3-4 minggu...

sebelum ni aku guna SHELL ADVANCE SX dan VSX... bukan aku x berpuas hati dgn 2T ni... ok la jugak..

Sebelum ni aku buke head dah nampak kotoran yang separuh itam dan separuh putih... Entah mcmane aku boleh tetiba nak guna MAXOIL ni.. so aku cube la...

abis sebotol aku try nak servis tgk mcmane baiknyer maxoil ni... Kalau sebelum ni dah biase ngan hitam kat head... malam tadi aku terkejut tgk kesan hitam bekas2 VSX dan SX tu ilang... yang aku nampak hanya putih.. bersih gile...

So aku berpaling pada piston aku... kerak kat piston tu pun dah tercabut sikit2... memang puas hati beb guna Maxoil ni..

ak pakai 2t PENNZOIL Marine Synthetic Outboard 2-Cycle Oil TC-W3.. br je dlm 2 3 mggu.. ble ko ckp cmtu ak pn rs mcm nk serbis blok je tgk kesannye cane.. huhu.. sblum ni pn ak pkai vsx gk..
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Fri Mar 19, 2010 2:37 pm

enzoanz ko duk ipoh blaja poli ke?
Back to top Go down
~*PeRaK MaLI*~
Laskar Kelas I


Posts : 148
Join date : 17/07/2009
Age : 26
Location : Manjung,Ipoh

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Fri Mar 19, 2010 3:22 pm

sesape pnah dngar x 2t tcw3 jenama warren??ok x??sbb aku jmpe aritu kt kdai mto area umah aku..rege rm12..tp gred tcw3..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Fri Mar 19, 2010 8:22 pm

hanturaya111 wrote:
malam tadi siap servis blok...

ape yang buat aku puas hati ....

Ok... Buat kali pertama aku menggunakan 2T maxoil... baru abis sebotol setengah aku guna... lebih kurang 3-4 minggu...

sebelum ni aku guna SHELL ADVANCE SX dan VSX... bukan aku x berpuas hati dgn 2T ni... ok la jugak..

Sebelum ni aku buke head dah nampak kotoran yang separuh itam dan separuh putih... Entah mcmane aku boleh tetiba nak guna MAXOIL ni.. so aku cube la...

abis sebotol aku try nak servis tgk mcmane baiknyer maxoil ni... Kalau sebelum ni dah biase ngan hitam kat head... malam tadi aku terkejut tgk kesan hitam bekas2 VSX dan SX tu ilang... yang aku nampak hanya putih.. bersih gile...

So aku berpaling pada piston aku... kerak kat piston tu pun dah tercabut sikit2... memang puas hati beb guna Maxoil ni..

salam. bukan ke 2t tcw3 ni ,apa2 jnama memang krg karbon n bersih. sesapa yg pnah pki n pnah servis moto slps pki 2t tcw3 jnama selain maxoil tlg bg komen
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 12:42 am

blanje pic 2t petronas bru =D

Petronas Syntium Moto 2 SX





Specification Petronas Syntium Moto 2 SX
API TC
JASO FC
ISO EGC

Harge : RM23.00

Petronas Syntium Moto 2 SP





Specification Petronas Syntium 2 SP
API TC
JASO FD
ISO EGD

Harge : RM42.00

Petronas Syntium Moto RS-2





Specification Petronas Syntium RS-2
API TC

Harge : RM85.00

Petronas Sprinta 5000





Specification Petronas Sprinta 5000
API TC
JASO FC
ISO EGD

Harge : RM39.50
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 2:05 am

rm85 hengget Petronas Syntium RS-2 tue,mmg giler la klu nk beli,ha3x..
Back to top Go down
supcendawan
Laskar Muda


Posts : 79
Join date : 08/01/2010
Age : 29
Location : Ipoh-Sepang-Shah Alam

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 2:34 am

mak ai. lagi super duper dari sprinta 5000. bleh buat moto jadi roket ni
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 2:37 am

ajizaimi wrote:
hanturaya111 wrote:
malam tadi siap servis blok...

ape yang buat aku puas hati ....

Ok... Buat kali pertama aku menggunakan 2T maxoil... baru abis sebotol setengah aku guna... lebih kurang 3-4 minggu...

sebelum ni aku guna SHELL ADVANCE SX dan VSX... bukan aku x berpuas hati dgn 2T ni... ok la jugak..

Sebelum ni aku buke head dah nampak kotoran yang separuh itam dan separuh putih... Entah mcmane aku boleh tetiba nak guna MAXOIL ni.. so aku cube la...

abis sebotol aku try nak servis tgk mcmane baiknyer maxoil ni... Kalau sebelum ni dah biase ngan hitam kat head... malam tadi aku terkejut tgk kesan hitam bekas2 VSX dan SX tu ilang... yang aku nampak hanya putih.. bersih gile...

So aku berpaling pada piston aku... kerak kat piston tu pun dah tercabut sikit2... memang puas hati beb guna Maxoil ni..

salam. bukan ke 2t tcw3 ni ,apa2 jnama memang krg karbon n bersih. sesapa yg pnah pki n pnah servis moto slps pki 2t tcw3 jnama selain maxoil tlg bg komen

selaen maxoil,
qs @ quicksilver , penzoil marine , evinrude johnson pown bersih gk blok n head =D
penggune tegar evinrude =))
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 2:41 am

yeah.
hrge mmg keras kaw2 nye.
performance 2t bru tu x tawu ler cmne.
cz tauke petronas x bg pown seliter tuk trial.
keh3.
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 9:02 am

blom penah lagik ak gune produk petronas nih.....
ntah tetiba rs menarik plak produk baru nih....
nak try ah....

Specification Petronas Syntium 2 SP
API TC
JASO FD
ISO EGD

Harge : RM42.00

Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

_________________
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 9:08 am

mak aih... mahal tu........... cakap rega compettve... tapi rega mahal sangat..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 10:10 am

mazakim wrote:
blom penah lagik ak gune produk petronas nih.....
ntah tetiba rs menarik plak produk baru nih....
nak try ah....

Specification Petronas Syntium 2 SP
API TC
JASO FD
ISO EGD

Harge : RM42.00

Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

2T Sampai RM42 hinggit... mak oihh...

_________________
Back to top Go down
net
Laskar Muda


Posts : 59
Join date : 17/02/2010
Age : 29
Location : battown, johor

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 10:34 am

jgn xcaye,,
ade yg seliter rm94,,
Back to top Go down
rufaz
Laskar Muda


Posts : 98
Join date : 10/10/2009
Age : 23
Location : arau perlis

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 10:36 am

2x price maxoil.. mak oi.. ape la kelebihannye yek
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 11:13 am

Depa release 2T mahal² ni untuk segmen motor apa ?
Sportbike 2stroke banyak ke kat Malaysia ?

takkan LC pulak nak pakai 2T...
means market 2t untuk motor moped 2 stroke n RXZ...

atau hanya semudah... kalau ada 4T brand tu... mesti ada 2T...

_________________
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Sat Mar 20, 2010 9:19 pm

net wrote:
jgn xcaye,,
ade yg seliter rm94,,

tu bro.RM 89.00.
hi3
Back to top Go down
tupai_tempur
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 411
Join date : 21/07/2009
Location : Taman molek,jb

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Mon Mar 22, 2010 8:44 pm

aku sebelum ni pakai 2t sv. pastu saja nak try pakai petronas 2000. aku rasa cam cepat habis je. slalu nak kena topup. tak macam aku pakai sv. 2t dia pun cair kit. ada sapa2 pernah lalui apa yang aku rasa? ke perasaan aku je???

_________________
always get what you need,not what you want
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Mon Mar 22, 2010 11:34 pm

btl2x,cepat hbs..sbb mnyk die nipis skit agnye,pstue asap xingat punyer,blh buat fogging
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V5   Today at 6:12 pm

Back to top Go down
 
2T & 4T Pilihan Anda V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 17Go to page : 1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: