.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Penjagaan Motor & Perincian

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
kenzou
Laskar Kelas I


Posts : 139
Join date : 22/03/2010
Age : 23
Location : k.l

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Sat Jul 31, 2010 5:13 pm

aku pkai pncuci kat carwash tuh...
aku pi kat carwash tuh..
minx chemical *utk rim..kasi ilang itam2 tuh...
minx kiwi tayar...
amek sikit die nye pncuci...
blek umah bsuh...
klu ada lecak2 yg mcm segan nk kuar, aku suh je bangla tuh tmbak...

hahaha...
Back to top Go down
bdkbarunaik
Laskar Kanan


Posts : 231
Join date : 28/02/2010
Location : kb, kelantan

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Aug 06, 2010 8:13 pm

Bob Sensei wrote:
ok...
ni pengalaman aku cara2 menjaga coverset...
benda ni dah lama aku praktikkan...
keta aku yg thn 2000 tu pon masih berkelip2 warnanya mcm baru...
benda ni dah dipraktikkan oleh arwah atok aku...
diturunkan kepada abah aku..
dan akhirnya aku plak yg guna...
dan kemudian, akan dikongsikan bersama korang suma hehehe....


benda2 yang diperlukan :

1- syampu motor (x kisah ape brand)
2- minyak diesel (x kisah petronas ke, caltex ke, shell ke)
3- AJAX fabuluso lantai punye (dulu2 arwah atok x pakai, aku saje je nambah2)
4- kesabaran...


1- syampu motor




2- minyak diesel




3- AJAX fabuluso lantai






cara2nya ialah :

1- masukkan satu penutup minyak diesel + AJAX fabuluso ke dalam satu alat penyembur :






2- setelah digoncang2, spraykan campuran terbabit ke area2 seperti di bawah :

a- RIM



b- cover2 enjin



c- monoshock dan mana2 sahaja tempat yg sukar utk dicapai






3- biarkan selama 5 minit...

4- masukkan satu/dua penutup diesel + syampu motor ke dalam satu baldi dan campurkan dgn air..

5- siramilah motor anda dgn air bersih terlebih dahulu sebelum memulakan basuhan (mengelakkan dari terbasuh sekali dgn pasir2 akan menyebabkan calar2 pada body)

6- kemudian, basuhlah motor anda dgn campuran air+syampu motor+diesel tersebut...

7- biar sehingga kering sendiri. jgn lap dahulu.

8- dah agak kurang basah, baru la lap motor anda dgn kain lembut yang bersih.


apakah akan terjadi?? motor anda jadi kilat nak mampos selepas tu??? ohhh.. no no no... motor anda x akan menjadi kilat selepas itu, tapi anda akan tersenyum pada 10 thn kemudian melihatkan motor2 rakan anda yg sebaya dgn anda tapi tidak sekilat andaaaaaa..... heee heee heeee...


ni contoh gambar motor member aku yg mengamalkan petua tersebut... plat JGD... thn 2000/2001...

















akhir kata, selamat mencuba....

ckgu bob,bpe nisbah diesel ngn ajax tu??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?ref=profile&
Bob Sensei
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1026
Join date : 01/06/2010
Age : 34
Location : Ayer Hitam - Batu Pahat - Kluang - JB

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Aug 06, 2010 8:49 pm

ajax fabuluso tu ikot suke ati la.. pakai byk, wangi gile nanti muto ko lepas basuh.. 3 hari x ilang..

diesel tu kalo utk spray dalam botol, letak 1 pnutup je.. kalo time nak basuh, 2 penutup botol masuk dlm baldi campur syampu muto ngan ajax sket..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Mon Aug 23, 2010 8:38 pm

Attention To All

kalau boleh jangan OFF topic kat sini... sebelum nak posting, baca 1st page dulu.. tengoh tuan tanah nak bincang pasal topic ape... untuk rujukan.. 1st post supaya korang paham pasal topic ni..

darksics wrote:
Slm pd semua riders M125Z Community...
Ak igin bekongsi pendapat korg sume mcm mane korg menjaga coverset, sportrim n eksoz... Bg tip basuh coverset gne ape?, bsuh rim gne ape lbh2 lg rim putih or cerah....

Biasenye kat carwash akn gne "chemical" utk bsuh rim kasi tnggalkn kesan miyak rantai yg melekat... tp ak gne "benda"(gmbar dibawah) ni utk bsuh rim silver tupai ak....



kesannye mmg memuaskn...sembur kat rim n tinggalkn 5minit...pastu lap ngn kaen bersih...mmg besinar rim lpas tu hehehe

cm coverset plak org ckp gne "soft 99" utk kekal kilat? ak xpnah gne n xtau pn bende tu...bleh spe2 tlg explain ngn gmba skali???


p/s: Tuan tanah pun tak boleh off topic... jangan posting pasal minyak kat sini.. ko sendiri yang bagi tajuk.. sendiri bagi definisi untuk topic ni.. ko pulak yang start bincang pasal benda lain kat sini...??? post yang tak berkaitan dengan topic akan di delete.. kalau sikit takpe.. biasa la spam skit2.. kalau dah 2 page melalut pasal benda lain.. aku delete je..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Mon Aug 23, 2010 8:58 pm

hahaha mod yg prihatin...mane ad ak start ckp pasal minyak...diorg ni yg post dulu psal EO plak...ak layan je la
Back to top Go down
23sh0pah0lic
Laskar Kelas I


Posts : 157
Join date : 16/08/2009
Age : 27
Location : jln san peng,kl

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Tue Aug 24, 2010 5:30 am

perghh aku igt threat ni tok jual sabun la td..hihi
Back to top Go down
sha88
Laskar Muda


Posts : 49
Join date : 03/08/2010
Age : 28
Location : shah alam & johore

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Mon Aug 30, 2010 2:37 pm

syok laa tajuk post ko ni din...
terbukak minda aku...

aku ade gak skill
basuh coversets dengan diesel
dengan sukatan 1 penutup kecil botol
dicampur dengan sabun basuh pinggan (yg liquid ok)

p/s : klau nak cuci rantai wane emas boley ke pakai diesel or petrol?
sepanjang aku main moto ni tak pena basuh rantai...bg info sikit...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Mon Aug 30, 2010 6:28 pm

sha88 wrote:
syok laa tajuk post ko ni din...
terbukak minda aku...

aku ade gak skill
basuh coversets dengan diesel
dengan sukatan 1 penutup kecil botol
dicampur dengan sabun basuh pinggan (yg liquid ok)

p/s : klau nak cuci rantai wane emas boley ke pakai diesel or petrol?
sepanjang aku main moto ni tak pena basuh rantai...bg info sikit...


kalo nk basuh rantai, gune diesel je k...tu yg paling baek...jgn gne petrol....kalo gune petrol, akn rosakkn rantai tu...ak slalu gak cuci rantai 2bln skali nk kasi nmpk kaler 'emas' tu hahaha
Back to top Go down
imanhalimi
Bintara Kanan


Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 29
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Sep 01, 2010 10:45 am

aku penah basuk mto guna sabun yg bercampur diesel nh..mmg puas hati berkilat je..tp kn diesel nh x menghakis ke??
Back to top Go down
ariffm0hd
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1058
Join date : 16/02/2010
Age : 30
Location : baru nak merangkak~

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Thu Sep 16, 2010 1:43 am

pd hemat aku..ok dah kot basuh ngn diesel.orang pon dok wat pakai diesel tuk sental sgala kotor yg lekat kat chassis ngn celah2 enjin.cuma tengok empunya tangan je rajin ke mls nk buat.campur ngn sabun sunlight.kalo xmo campur2, guna je WD40.lama2 rantai jadik kering.hihi

ape aku dok melalut ni.

_________________
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 01, 2010 3:00 am

kiwi kleen ni berapa hrge sebotol ye??

slama ni ak pakai soft99 je...
basuh moto macam biasa...on the way nk kering sapu soft 99 dgn span...
biarkan 5 minit n then lap dan gosok coverset dgn kain bersih(yg serap air)....
kompem.......bkilat beb!!!
rim pown ak sental je dgn soft99....mmg hilang kotoran....
xpown dgn sabun pencuci pinggan.......

tapi ak xsedap ht plak bile ad dgr ura2 ckp soft99 kalaw pkai utk jgka masa lama bleh makan kaler coverset tu ...
so skrg ad suggestion x wax brand ape yg djamin kilat tp xmrosakkn coverset utk jgka masa pnjg???
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 01, 2010 11:53 am

babet wrote:
kiwi kleen ni berapa hrge sebotol ye??

slama ni ak pakai soft99 je...
basuh moto macam biasa...on the way nk kering sapu soft 99 dgn span...
biarkan 5 minit n then lap dan gosok coverset dgn kain bersih(yg serap air)....
kompem.......bkilat beb!!!
rim pown ak sental je dgn soft99....mmg hilang kotoran....
xpown dgn sabun pencuci pinggan.......

tapi ak xsedap ht plak bile ad dgr ura2 ckp soft99 kalaw pkai utk jgka masa lama bleh makan kaler coverset tu ...
so skrg ad suggestion x wax brand ape yg djamin kilat tp xmrosakkn coverset utk jgka masa pnjg???

kiwi cleen tu hrga lbh kurang rm5 je...soft99 agak mahal...kepada yg mmpu, xkesah psal harga...stakat ni ak gne kiwi cleen tu utk sental rim n casis kire ok la...tnggal sume minyak2...kat cover set xleh gne kiwi tu sbb nnt kaler akn pudar jgk...ak gne syampoo rmbot je utk cuci cover set... Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
125zRskala
Bintara Muda


Posts : 484
Join date : 22/06/2010
Age : 30
Location : liang lahad dan masih hidup....

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 01, 2010 3:45 pm

aku cuci guna sabun buku cap buruh pastuh campor petrol,tenyeh pakai berus dawai.... kilat giler doe...
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 06, 2010 2:00 pm

Formula aku guna untuk cuci enjin kereta..sama macam cuci tupai
+ enjin, rantai, blok, rim, disc, ekzos (mana2 bahagian motor yg berminyak dan bergris.)
Dynamo (botol biru,sikit cukup) + Shower Cream - murah (bukan dettol atau sewaktu dengannya)+ Air
Bubuh dalam penyembur. Sembur.
Biar satu malam. (Bukan satu hari)
Besok bilas...
Hasilnya... conform berkilat. Shower cream tu kasi wangi sikit kat seat ko tu..asik melepas je..
Coverset bek pakai pencuci biasa berasaskan limau atau lemon jer.
Back to top Go down
naem 2345
Bintara Muda


Posts : 424
Join date : 25/08/2010
Age : 25
Location : keratong-jengka town....

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 06, 2010 4:52 pm

shahir_5847 wrote:
Formula aku guna untuk cuci enjin kereta..sama macam cuci tupai
+ enjin, rantai, blok, rim, disc, ekzos (mana2 bahagian motor yg berminyak dan bergris.)
Dynamo (botol biru,sikit cukup) + Shower Cream - murah (bukan dettol atau sewaktu dengannya)+ Air
Bubuh dalam penyembur. Sembur.
Biar satu malam. (Bukan satu hari)
Besok bilas...
Hasilnya... conform berkilat. Shower cream tu kasi wangi sikit kat seat ko tu..asik melepas je..
Coverset bek pakai pencuci biasa berasaskan limau atau lemon jer.




btol laa sgt2....
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 06, 2010 7:26 pm

alamak...aku terbeli kiwi kleen for cleaning glass....
adesss......tsilap plak...
ak try guna utk rim ok la...
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 08, 2010 9:37 am

hehehehe..

apa pun saya sarankan jangan sekali menggunakan pencuci berasaskan soda..
seperti serbuk pencuci baju...
soda akan mempercepatkan proses "pengoksidaan" iaitu membunuh kegemilangan / pencahayaan / kehenseman coverset anda.
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 08, 2010 2:24 pm

kalaw sabun pencuci pinggan tu kategori soda x?
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 08, 2010 2:29 pm

sabun cecair pencuci pinggan tidak mengandungi soda..
axion sya tak conform. tapi ada testimoni kawan2 bagitahu axion memang kasi hancusss coverset.
Back to top Go down
xapex
Pegawai Waran II


Posts : 1040
Join date : 02/12/2009
Age : 21

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 08, 2010 2:37 pm

babet wrote:
kiwi kleen ni berapa hrge sebotol ye??

slama ni ak pakai soft99 je...
basuh moto macam biasa...on the way nk kering sapu soft 99 dgn span...
biarkan 5 minit n then lap dan gosok coverset dgn kain bersih(yg serap air)....
kompem.......bkilat beb!!!
rim pown ak sental je dgn soft99....mmg hilang kotoran....
xpown dgn sabun pencuci pinggan.......

tapi ak xsedap ht plak bile ad dgr ura2 ckp soft99 kalaw pkai utk jgka masa lama bleh makan kaler coverset tu ...
so skrg ad suggestion x wax brand ape yg djamin kilat tp xmrosakkn coverset utk jgka masa pnjg???

soft99 mmg mnghakis...mmber aq bli LC 1st model kaler merah n gune soft99...
dye guna smpai 2nd model kuar...scare xsedar ble dibandingkan ngan LC yg sejenis n plat yg same ngan dye...
moto dye brubah kaler pink...mmg xsedar lngsung...conclusion nye...aq rse pkai skali skale xpe kot..
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 08, 2010 2:41 pm

http://high-n.com/motul.php?c_id=98

ni link senarai pencuci motor berjenama motul..semuanya eco-freindly dan organic-->
anti oksida..(bebas soda)
anti klorin...(bebas bleach, bebas phosphates, bebas chlorine)

nak lebih organic...pakai cuka + garam + limau nipis @kasturi.
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 08, 2010 3:53 pm

oraite...thnx a lot for the info dudes...
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 08, 2010 4:21 pm

selain cuci body, mcm mana nk buang karat2 kat skru n disc dengan senang? mcm mana nk atasi karat2....tupai aku cepat karat sebab slalu parking kat jeti...
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 08, 2010 4:39 pm

karat takleh nak tolong tu...melainkan ko tukar "Galvanise iron" skru..
Kedai hardware "Bolt and Nuts" ada jual tu. Bawak sample. Stainless Steel tetap jugak berkarat. Cuma kurang berkarat. Nama pun "stain less"
Air masin memang agen karat@pereput paling cepat. Selain hidrogen+oksigen dalam air. Disc tu sensitif. Rasanye tak elok cuci dengan bahan berasaskan minyak. Kiwi Clean all purpose cleaner macam sesuai..portable pulak tu...
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 08, 2010 4:44 pm

shahir_5847 wrote:
karat takleh nak tolong tu...melainkan ko tukar "Galvanise iron" skru..
Kedai hardware "Bolt and Nuts" ada jual tu. Bawak sample. Stainless Steel tetap jugak berkarat. Cuma kurang berkarat. Nama pun "stain less"
Air masin memang agen karat@pereput paling cepat. Selain hidrogen+oksigen dalam air. Disc tu sensitif. Rasanye tak elok cuci dengan bahan berasaskan minyak. Kiwi Clean all purpose cleaner macam sesuai..portable pulak tu...

thanks bro...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Today at 6:09 pm

Back to top Go down
 
Penjagaan Motor & Perincian
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» DRFC Camp Jasin,Melaka 29/30-5-2010
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: