.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Penjagaan Motor & Perincian

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Mon Oct 11, 2010 7:17 pm

selimut moto berapa harganye ye??
Back to top Go down
125zRskala
Bintara Muda


Posts : 484
Join date : 22/06/2010
Age : 30
Location : liang lahad dan masih hidup....

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Tue Oct 12, 2010 11:47 am

babet wrote:
selimut moto berapa harganye ye??

dlu aku bli rm20 rsenye.. klu x slp la... thun lps..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Tue Oct 12, 2010 3:18 pm

cmne rupa "soda' yg org gunakn utk basuh ekzos tu? ak tanye kat kdai hardware sekitar s.alam sume xtau pasal soda tu...org ad pekataan laen yg kdai hardware gune pkai utk menjelaskn mksud soda tu? brape rm? bentuk cmne? berat? n cara penggunaan.... Very Happy
Back to top Go down
mR.nobita
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 14/09/2009
Location : tganu - shah alam

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Tue Oct 12, 2010 7:20 pm

darksics wrote:
cmne rupa "soda' yg org gunakn utk basuh ekzos tu? ak tanye kat kdai hardware sekitar s.alam sume xtau pasal soda tu...org ad pekataan laen yg kdai hardware gune pkai utk menjelaskn mksud soda tu? brape rm? bentuk cmne? berat? n cara penggunaan.... Very Happy

ade ke kt s.alam ni... meh dtg umah aku.. aku tnjuk kdai mne.. lalalalala

P/s: bantu rakan2..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 13, 2010 9:12 am

aku ada 1 alternatif utk korang yg susah nk dpatkan soda, aku br test benda ni n sejibik efek dia mcm soda masa taruk dlm ekzos br2 ni.....


Back to top Go down
125zRskala
Bintara Muda


Posts : 484
Join date : 22/06/2010
Age : 30
Location : liang lahad dan masih hidup....

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 13, 2010 10:32 am

dlu pnh bli ni... tapi x pulak terpikir nk try kt exzos.......
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 13, 2010 10:35 am


lanunlaut, cane dengan kesan die?.. memuaskan?.. so lepas ni tak payah bakar & potong ekzos la.. Very Happy

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 13, 2010 10:56 am

perghh...mmg multiuse btol brg2 kiwi kleen ni ek....
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 13, 2010 7:31 pm

terbukti menanggalkan kerak2 yg padu dan jitu didalam ekzos yg terperam selama berkurun-kurun..........1 botol serbuk tu taruk semua dalam lubang ekzos, pastu campur air paip agak2 3/4 penuh. pastu biarkan semalaman.......

kalau nk tau serbuk tu berfungsi ke tak, cuba pegang ekzos lepas campur air, panas ke tak.....
lepas rendam semalaman, masa nk buang isi tu, goncang dulu.....

tgk lah hasil yg terpendam masa nk buang nanti....

selamat mencuba.....
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 13, 2010 7:35 pm

kalau korang gi kedai hardware pastu tanya nk soda utk cuci ekzos moto, kompom sesetengah tokey tu cakap, tarak jual ma.....

utk tidak mengkompiuskan tokey kedai tu, baik korang ckp mcm ni, 'bos, serbuk soda utk cuci paip tersumbat ada ka?' tak cayer try ar....mesti ada kat kedai hardware

sbnrnya soda yg korang maksudkan tu lebih kurang sama je bahan2 yg dalam botoi kiwi clean ni.....

kalau modified sket bleh buat bahan letupan...
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 13, 2010 7:55 pm

lanunlaut wrote:
kalau korang gi kedai hardware pastu tanya nk soda utk cuci ekzos moto, kompom sesetengah tokey tu cakap, tarak jual ma.....

utk tidak mengkompiuskan tokey kedai tu, baik korang ckp mcm ni, 'bos, serbuk soda utk cuci paip tersumbat ada ka?' tak cayer try ar....mesti ada kat kedai hardware

sbnrnya soda yg korang maksudkan tu lebih kurang sama je bahan2 yg dalam botoi kiwi clean ni.....

kalau modified sket bleh buat bahan letupan...

bro... ada resepi tak??
nak belajar la... hehehehe...

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 13, 2010 9:47 pm

hehehe bahaya, nanti apa2 jadi aku jgk nk kena jwb.... Mad
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Wed Oct 13, 2010 11:42 pm

ala... buli la geng...
kalau d KB tu.. senang2 saja pungut peluru hidup..
hehehehe..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Thu Oct 14, 2010 8:28 am

lanunlaut wrote:
terbukti menanggalkan kerak2 yg padu dan jitu didalam ekzos yg terperam selama berkurun-kurun..........1 botol serbuk tu taruk semua dalam lubang ekzos, pastu campur air paip agak2 3/4 penuh. pastu biarkan semalaman.......

kalau nk tau serbuk tu berfungsi ke tak, cuba pegang ekzos lepas campur air, panas ke tak.....
lepas rendam semalaman, masa nk buang isi tu, goncang dulu.....

tgk lah hasil yg terpendam masa nk buang nanti....

selamat mencuba.....

owh, ini serbuk ker?.. bukan cecair?

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Thu Oct 14, 2010 8:37 am

geeks wrote:
lanunlaut wrote:
terbukti menanggalkan kerak2 yg padu dan jitu didalam ekzos yg terperam selama berkurun-kurun..........1 botol serbuk tu taruk semua dalam lubang ekzos, pastu campur air paip agak2 3/4 penuh. pastu biarkan semalaman.......

kalau nk tau serbuk tu berfungsi ke tak, cuba pegang ekzos lepas campur air, panas ke tak.....
lepas rendam semalaman, masa nk buang isi tu, goncang dulu.....

tgk lah hasil yg terpendam masa nk buang nanti....

selamat mencuba.....

owh, ini serbuk ker?.. bukan cecair?

soda hanya dapat bertindak jika dilarutkan bersama air..
air panas akan mempercepatkan dan menambah keberkesanan soda tadi.
Tidak sesuai menggunakan air panas untuk sinki. Sebab salur paip pvc tersebut akan mengembang dan masalah lain akan timbul. Proses memecah pepejal lemak di dalam salur tadi memakan masa.
Soda di jual dalam bentuk pepejal sebab dalam bentuk tersebut soda tidak aktif dan mudah dibungkus hanya dengan plastik sahaja. Wassalam.
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Thu Oct 14, 2010 12:01 pm

bukan...yg gmbar lanun laut bg tu kiwi kleen dalam bentuk serbuk ke cecair tu?
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Thu Oct 14, 2010 12:16 pm

Shocked Shocked ..nak kata cecair ..unit tertera lak 750 "gram"..unit metrik untuk pepejal.
nak kata serbuk, air pun rasanye ada org kira kilo...macam santan..kahkahkah...sorry ter"spam".

Apa pun LanunLaut dah ngomong "1 botol serbuk"..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Thu Oct 14, 2010 1:16 pm


___________________________________________________________________________
Bagaimana hendak membuatkan keseluruhan kerata atau motor anda seolah-olah kalis air

dengan cara mudah...(maksudnya bukan kalis banjir...tapi kalis air hujan je).Biasanya, kenderaan yang
kalis air (air tak lekat pada body)ialah kenderaan yang baru sahaja dihantar poslish kat kedai. Tapi buat
sakit hati je kalau lepas polish dua tiga hari...kesan kalis air sudah mula kurang dan akhirnya kenderaan
menjadi comot. Kos untuk polish pula bukannya murah...malah berpuluh-puluh ringgit.
Di sini nak berkongsi tip tentang cara mudah untuk menghasilkan body kereta yang kalis air.
Rahsia ialah.....bilas dengan PELEMBUT PAKAIAN.

Cara-caranya ialah:
1. Cuci kereta anda sebersih-bersihnya.
2. Bilas dengan air biasa dahulu.
3. Sediakan separuh baldi air dan bancuhkan dengan sepenutup penuh
pelembut pakaiaan.
4. Larutan tadi anda boleh lap dengan kain atau disemburkan dengan
pam pemyembur pada seluruh body kereta anda. (getah/cermin semua boleh).
5. Biarkan larutan itu seketika pada badan kereta anda. Pada masa ini
anda akan dapat melihat kesan serta merta larutan itu terhadap air
yang melekat pada body kereta. Air yang melekat akan serta-merta
menjadi bintik-bintik dan akhirnya mengalir turun.(kenapa?..takpercaya ka?)
6. Jangan tunggu kering baru lap....tetapi lap dengan kain lembab
dengan larutan tadi sehingga kering.

Dengan cara ini...anda seolah olah telah mempolish kereta atau motor anda. Anda
boleh ulang berkali-kali proses (4)~(6) pada bila-bila masa (kalau
kereta tak kotor sangat).
Larutan itu juga anda boleh masukkan ke dalam tangki pengelap cermin
supaya cermin anda seperti mencurah air di daun keladi.
Kebaikan guna larutan ini ialah ia tidak mengaratkan logam (baik
untuk body kereta dan pemancut cecair cermin) malah menghalang
pengaratan kerana benda ini selamat pada mesen basuh anda.
Semua PELEMBUT PAKAIAN adalah sesuai..tak kiralah apa brand pun.
Selamat mencuba.

(dipetik dpd http://www.scribd.com/doc/10998239/Tips-Jaga-Kereta)
Back to top Go down
shahir_5847
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 05/10/2010
Age : 36
Location : Kg Jln Kebun, Seksyen 30 Shah Alam

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Thu Oct 14, 2010 1:36 pm

mantap la link ko bagi...
tapi takleh download...nak try grab ler...teeheeee
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Thu Oct 14, 2010 4:13 pm

darksics wrote:
cmne rupa "soda' yg org gunakn utk basuh ekzos tu? ak tanye kat kdai hardware sekitar s.alam sume xtau pasal soda tu...org ad pekataan laen yg kdai hardware gune pkai utk menjelaskn mksud soda tu? brape rm? bentuk cmne? berat? n cara penggunaan.... Very Happy

ckp mcm ni..."alo tokey apa mcm ini ari...sudah mkn?bisnes apa mcm?..itu lu pye anak amoy sihat ka?...
lepas kne pelempang laju2 dgn tokey tu ko bgtaula hajat sebenar ko...ckp nak soda keping...rasanya byk tokey phm istilah ni...
selamat mencari.... Very Happy
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Thu Oct 14, 2010 4:21 pm


bagus la lanunlaut, good info.

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Thu Oct 14, 2010 7:33 pm

wa... baru aku taw.. info lanunlaut ni hampir sama dengan info orang tua aku.. beza dier bapak aku lap kat cermin kreta sebelah dalam n guna syampo rambut.. biasa la kreta tadak aircon.. susah nak jalan time musim hujan..
kesan kat bodikit seakan2 baru polish coverset.. tapi berbeza dengan polish... tak silap aku... ni lebih kepada teknik coating..
polish=potong lapisan cat.. bagi rata..
coating=tambah lapisan.. ni kira lapisan lutsinar lor...

persamaan kedua2 teknik... kasi kilat itu coverset lor..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
125zRskala
Bintara Muda


Posts : 484
Join date : 22/06/2010
Age : 30
Location : liang lahad dan masih hidup....

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 15, 2010 10:31 am

man JGN8917 wrote:
darksics wrote:
cmne rupa "soda' yg org gunakn utk basuh ekzos tu? ak tanye kat kdai hardware sekitar s.alam sume xtau pasal soda tu...org ad pekataan laen yg kdai hardware gune pkai utk menjelaskn mksud soda tu? brape rm? bentuk cmne? berat? n cara penggunaan.... Very Happy

ckp mcm ni..."alo tokey apa mcm ini ari...sudah mkn?bisnes apa mcm?..itu lu pye anak amoy sihat ka?...
lepas kne pelempang laju2 dgn tokey tu ko bgtaula hajat sebenar ko...ckp nak soda keping...rasanya byk tokey phm istilah ni...
selamat mencari.... Very Happy

perghhh........... nk tnye soda je... ble kna lempang plak... bek bli aiskrim soda jek... lol!
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 15, 2010 1:12 pm

man JGN8917 wrote:
darksics wrote:
cmne rupa "soda' yg org gunakn utk basuh ekzos tu? ak tanye kat kdai hardware sekitar s.alam sume xtau pasal soda tu...org ad pekataan laen yg kdai hardware gune pkai utk menjelaskn mksud soda tu? brape rm? bentuk cmne? berat? n cara penggunaan.... Very Happy

ckp mcm ni..."alo tokey apa mcm ini ari...sudah mkn?bisnes apa mcm?..itu lu pye anak amoy sihat ka?...
lepas kne pelempang laju2 dgn tokey tu ko bgtaula hajat sebenar ko...ckp nak soda keping...rasanya byk tokey phm istilah ni...
selamat mencari.... Very Happy

man...style lah idea ko...ko cuba dulu...ak follow n rakam ko kne lempang...pastu br ak ckp kat tokey tu plak...ade bran? wakakakaka lol! lol! lol!
Back to top Go down
125zRskala
Bintara Muda


Posts : 484
Join date : 22/06/2010
Age : 30
Location : liang lahad dan masih hidup....

PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Fri Oct 15, 2010 4:52 pm

darksics wrote:
man JGN8917 wrote:
darksics wrote:
cmne rupa "soda' yg org gunakn utk basuh ekzos tu? ak tanye kat kdai hardware sekitar s.alam sume xtau pasal soda tu...org ad pekataan laen yg kdai hardware gune pkai utk menjelaskn mksud soda tu? brape rm? bentuk cmne? berat? n cara penggunaan.... Very Happy

ckp mcm ni..."alo tokey apa mcm ini ari...sudah mkn?bisnes apa mcm?..itu lu pye anak amoy sihat ka?...
lepas kne pelempang laju2 dgn tokey tu ko bgtaula hajat sebenar ko...ckp nak soda keping...rasanya byk tokey phm istilah ni...
selamat mencari.... Very Happy

man...style lah idea ko...ko cuba dulu...ak follow n rakam ko kne lempang...pastu br ak ckp kat tokey tu plak...ade bran? wakakakaka lol! lol! lol!

i likkkkkkkkkkeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Penjagaan Motor & Perincian   Today at 9:52 am

Back to top Go down
 
Penjagaan Motor & Perincian
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» DRFC Camp Jasin,Melaka 29/30-5-2010
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: