.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 (DIY)-Bila Piston Anda Calar

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Sun Dec 12, 2010 4:44 pm

Ultra-Z wrote:
potongan 1: kne running in/break in engine.. 250-500km dh memadai.. terbaik utk blok standard n segala spec standard..

potongan 2: jrg dbuat kot, sbb rugi woo blom pape dh longgar. ku sangka anak dara, mak janda rupenye.. wakakaka..

potongan 3: rebore style neh tkyh running langsung atau runnin sket2 je. biase org buat kt blok modi, lepas siap sumer terus leh rem2 kaw2 utk set carb atau terus rembat sekilo bwh 17sec.. haha..

potongan 34-28-34: pilihan ramai. pergh..~

berdarah idung kalu atas dh sama besar dgn bwh....
xpe2...t naik sem bdk uitm shah alam naik bljr kita usha port baikkkkkkkkk pye eh...huuu Razz

erk potongan 34-28-34 pilihan ramai tu kene running berapa juta km lak ru abis pantang<-----(wat2 tye supaya xlari topik) drunken
Back to top Go down
ss110 unggu
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 23/11/2010
Age : 26
Location : PJ

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Dec 20, 2010 10:05 pm

Piston ring jnme RK bgos x??
made in japan,ad pomen 2 suro sye...
takot lax kne kencing ngan dye....
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Dec 21, 2010 1:11 am

man JGN8917 wrote:
Ultra-Z wrote:
potongan 1: kne running in/break in engine.. 250-500km dh memadai.. terbaik utk blok standard n segala spec standard..

potongan 2: jrg dbuat kot, sbb rugi woo blom pape dh longgar. ku sangka anak dara, mak janda rupenye.. wakakaka..

potongan 3: rebore style neh tkyh running langsung atau runnin sket2 je. biase org buat kt blok modi, lepas siap sumer terus leh rem2 kaw2 utk set carb atau terus rembat sekilo bwh 17sec.. haha..

potongan 34-28-34: pilihan ramai. pergh..~

berdarah idung kalu atas dh sama besar dgn bwh....
xpe2...t naik sem bdk uitm shah alam naik bljr kita usha port baikkkkkkkkk pye eh...huuu Razz

erk potongan 34-28-34 pilihan ramai tu kene running berapa juta km lak ru abis pantang<-----(wat2 tye supaya xlari topik) drunken

tu kne teruskan running smpai gasket head bocor.....pom!! meletop~~!!
hahaha..
ttbe surfing2 tjumpe mende menarik, sekaligus aku rase potongan 2 tu tk sesuai dbuat:


artikel penuh: two stroke piston diagnosis
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Dec 21, 2010 1:15 am

ss110 unggu wrote:
Piston ring jnme RK bgos x??
made in japan,ad pomen 2 suro sye...
takot lax kne kencing ngan dye....

ok la tu..
made in japan..
yg penting ori btol2 made in japan.
kne made in gombak tp cop japan tu yg kte nk elakkan.
lingkungan arge piston ring made in japan rm25-40..
lbey pn ade..
Back to top Go down
wormzx
Support Crew
Support Crew


Posts : 1825
Join date : 05/04/2010
Location : kemaman<--->kerteh

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Dec 27, 2010 11:33 pm

errr..ni akibat sorg lg x letak 2t...hahaha, abis piston ori muto~


blok

Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Dec 28, 2010 12:42 am

cantit~~
wakakakaka~~
selamat meninggalkan alam 0.00..
satu kali rebore, tka piston set, dh ok dh ni..
DIY sudey.
murah n diyakini..
hehe..~
Back to top Go down
wormzx
Support Crew
Support Crew


Posts : 1825
Join date : 05/04/2010
Location : kemaman<--->kerteh

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Sat Jan 08, 2011 5:49 pm

hahaha...tp syg woo...ak ingt ini blok nk smpan cari sutey lg..yg stendet smpan jer dulu..

skunk dah jd 0.25, huhuhu..

ko siap prli ak ek ultra..hehehe
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Wed Jan 26, 2011 12:44 pm

Selama 4tahun 1/2 menggunakan piston saiz 0.50.. Akhirnyerr... pada hr ini terus jem,x mau setart dah,buka blok,dinding blok dah besar,setart2 x mau idup,naik lenguh kaki dibtnyer,ingtkn rebore 0.75,sekali terus 1.00 woo woo.. hentam ajer lah jnji bule jln balik bt crik rezki ok la hehehe..
sekian terima kasih (alahh x snap pict untuk tayangan & kenangan rugi2)
Back to top Go down
wormzx
Support Crew
Support Crew


Posts : 1825
Join date : 05/04/2010
Location : kemaman<--->kerteh

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Wed Feb 02, 2011 10:44 pm

4 tahun stgah pkai 0.5? kire nyer..secare purate 2thun lebih sekali rebore...ok laa tuh...hehehe...ak, muto bli 5jan bulan nov dah kene rebore haru biru..

tp skunk ni ader bunyi laa..ring~ kalu muto panas n bwk laju(rem2 sambil ride)...huhuhu..sal per r? xkn calar lg kot..?? Crying or Very sad
Back to top Go down
xapex
Pegawai Waran II


Posts : 1040
Join date : 02/12/2009
Age : 21

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Sun Feb 06, 2011 8:19 am

pelumbe mmg tau press minyak je...yg isi mnyk bangla kat stesen minyak tu...huhuhu...len kali stiap kali nk isi minyak swoh bangla tu check 2T,lampuamacam??bernas x idea aku??hahaha
Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Thu Mar 17, 2011 6:21 pm

salam..tumpang tnye...

dekat piston tu ade anak panah kn...so,anak panah tu duk area mane?
dekat bhgian atas(valve) atau kat bawah(lobang ekzos)...
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Thu Mar 17, 2011 7:56 pm

dy rasau wrote:
salam..tumpang tnye...

dekat piston tu ade anak panah kn...so,anak panah tu duk area mane?
dekat bhgian atas(valve) atau kat bawah(lobang ekzos)...

arah ke bwah.. ke lubang ekzos... jgan silap psang suda...

_________________
Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Thu Mar 17, 2011 8:02 pm

paan1171 wrote:
dy rasau wrote:
salam..tumpang tnye...

dekat piston tu ade anak panah kn...so,anak panah tu duk area mane?
dekat bhgian atas(valve) atau kat bawah(lobang ekzos)...

arah ke bwah.. ke lubang ekzos... jgan silap psang suda...

tq paan...nk tnye lg ni..hehe..
kalo silap pasang,ape akn jd?jem ek...
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Thu Mar 17, 2011 8:16 pm

dy rasau wrote:
paan1171 wrote:
dy rasau wrote:
salam..tumpang tnye...

dekat piston tu ade anak panah kn...so,anak panah tu duk area mane?
dekat bhgian atas(valve) atau kat bawah(lobang ekzos)...

arah ke bwah.. ke lubang ekzos... jgan silap psang suda...

tq paan...nk tnye lg ni..hehe..
kalo silap pasang,ape akn jd?jem ek...

ntah la ek.. x pnah try la.. hahaha.. try la dlu..

_________________
Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Thu Mar 17, 2011 8:23 pm

haha...
bkn ape,sb baru2 ni ade tnye mmber, dia kata xkisah mane yg atas@bawah...
tp dia kate better kat atas sb dekat bahagian anak panah tu kan ade lubang dkt piston tu kn..kalo xsilap la..so bile letak kat atas,dia akn direct dgn valve n minyak masuk lg effectif..

tu yg duk pening skrg..mane tau kot2 leh + info..leh blajar.. Smile
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Thu Mar 17, 2011 8:55 pm

dy rasau wrote:
haha...
bkn ape,sb baru2 ni ade tnye mmber, dia kata xkisah mane yg atas@bawah...
tp dia kate better kat atas sb dekat bahagian anak panah tu kan ade lubang dkt piston tu kn..kalo xsilap la..so bile letak kat atas,dia akn direct dgn valve n minyak masuk lg effectif..

tu yg duk pening skrg..mane tau kot2 leh + info..leh blajar.. Smile

oohh.. yke.. xtau la plak an.. tggu la otai2... tgok ape kate...

_________________
Back to top Go down
hatubom34
Laskar Muda


Posts : 4
Join date : 25/03/2011

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Jun 21, 2011 8:00 pm

salam semua Smile
nak tau laa , kenape erk block aku dah berbunyi kuat sgt ,
ade care nak selesai kan tanpa korek aku punye block tuh , sayang laa block orii tuhh ,
dan lagi satu , adekah rod piston goyang itu normal ?
tlg ya saya baru disini Smile
Back to top Go down
FLAMENCO125z
Laskar Muda


Posts : 4
Join date : 11/08/2010

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Jun 28, 2011 10:31 pm

wahh dasyat jugak kes sedara niehh rod pun macam kelihatan demam.Saya pun tak pernah lupa gak isi 2t dulu time 125z pertama tapi blok calar jugak siap piston ring pecah lagi then dekat piston tu bukan setakat calar siap dah makan lagi besi tu include blok sekali.Sekarang pakai 125z yang model baru ni semua saya sumbat 2t petronas syntium full syntetic sp after this nak try 2t petronas full syntetic rs macam moto gp pakai pulak.Harap harap tidak kena lagi lah piston calar balar ni.serik tu tengah layan top speed tiba tiba motor on the spot mati.errr seram sehhhh
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Wed Jun 29, 2011 5:47 pm

hatubom34 wrote:
salam semua Smile
nak tau laa , kenape erk block aku dah berbunyi kuat sgt ,
ade care nak selesai kan tanpa korek aku punye block tuh , sayang laa block orii tuhh ,
dan lagi satu , adekah rod piston goyang itu normal ?
tlg ya saya baru disini Smile
nk hlgkan bunyi rebore je,dah xde jln lain dah,klu kondisi blok xde calar,compression pun cun pakai je selagi blh,rod ade gyg skit nomal la,mmg freeplay die camtu..
Back to top Go down
acapsahaja
Laskar Muda


Posts : 1
Join date : 26/05/2012

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Sat May 26, 2012 3:27 am

salam. . .kepada otai2 2stroke. .nk tnye skit..
2T yg terbaik 2T ape n bpe Rm?=
2T yg terbaik pd Rm yg 'ekonomi' 2T ape?=
mnx pndapat skit..sy 2stroke'r baru..=)
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Jun 05, 2012 2:39 pm

acapsahaja wrote:
salam. . .kepada otai2 2stroke. .nk tnye skit..
2T yg terbaik 2T ape n bpe Rm?=
2T yg terbaik pd Rm yg 'ekonomi' 2T ape?=
mnx pndapat skit..sy 2stroke'r baru..=)

kenal kn diri dulu bro..

kalau beli 2t tengok gred kat botol..

ada tulis mcm2 gred,contoh: TC-W3TM, NMMA, [API] TC, JASO FC, ISO-L-EGO

Yg sesuai atau gred minimum untuk 125z, jaso FC atau TCW3, kalau gred rendah dari tu tak baik untuk 125z.

tak kisah la jenama apa..tu bergantung pada poket..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Aug 26, 2013 2:29 pm

just fo info..

adoi...Sad   semalam..eh pd 24/8/2013 hari sabtu..aku fly dr tg.malim ke selayang..tp xde la direct aku fly..kt RnR rawang..lepas sikit je..tupai aku jem panas..blk tg.malim..gi pomen..bukak head tengok block ngan piston dah calar anjing..adoi..block korek..piston tukar 0.25 made in japan..aku serahkan semua pd pomen tu tuk setelkan..cuma aku kene kuarkan modal rm140..2t die bukak 6-7 benang..jarum carb turun 1 takok bagi minyak lebih..dan sekarang..tupai aku dlm pantang..Sad 
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Sun Sep 01, 2013 4:16 pm

camna bleh jem panas tu bro? penah juga kena dulu, sbb tank 2t kosong habis...cuai pnya psl :/ i feel you bro..mmg sedih dah tak 'd*r*'. huk3
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Sun Sep 01, 2013 5:42 pm

bkak benang 2t besar sikit.. letak skit 2t dlm tank petrol.. rasanya tk jem dh kot masa layan top speed..  
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Sep 02, 2013 9:10 am

tula..memang 2t x cukup support..aku tengah follow/cucuk angina sebijik 125 merah cili sabit rim biru gp..kalu x silap dari bkt beruntung sampai RnR rawang tupai aku jem..lebih krg setengah jam aku stat lebih 10x baru maw idup..then aku bwk slow je la..balik bukak head tgok piston dah calar anjing..pomen ckp kene rebore la block serta tukar piston baru saiz 0.25 dan block kasi besar sikit dia cakap biar longgar sikit..modal rm140 setelah discount..
pastu pomen tu bukak 2t dlm 7 benang dan jarum carb [up ke turun tah] nk bagi minyak lebih..kate pomen tu la..hm....

tu lah serba detail tupai aku jem panas..kite kongsi..Cool 
dan yg pasti dan aku perasan..kalu kite tgh top speed..pastikan kite taw tahap kepanasan block tupai kite..serta jgn biar mesin tupai mengerang lame2 mase tgh topspeed..punca piston ngan block calar..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Today at 8:25 am

Back to top Go down
 
(DIY)-Bila Piston Anda Calar
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V5

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: