.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 (DIY)-Bila Piston Anda Calar

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Mar 16, 2010 3:30 pm

pakai je terus piston stended cm aku..aha

_________________
M125ZC





terus pecut sampai perut kecut
Back to top Go down
rufaz
Laskar Muda


Posts : 98
Join date : 10/10/2009
Age : 23
Location : arau perlis

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Mar 16, 2010 5:33 pm

mazakim wrote:
ak da snap gne n95 adek ak..ntah xmo clear gak heran ak siap setting
tuk zoom lagik(macro) ke haper ntah....

*plug tuh ntah ler ak letak kt luar uma jer nnt ak check
kne snap dr jauh, bru clear.. cheers sama la mcm kita ltak ketas btol2 dpn mata kita, mana bleh baca perkataan yg tertulis ats ketas 2 Razz Cool

n xpyh zoom Razz
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Mar 16, 2010 6:20 pm

mazakim wrote:
erm besi plug yg 'hold' btg rod tengah2 tue patah dua..
sebelah ader..sebelah lagik da jadik besi hancur melekat
pada piston & head...mmg terkupil besi head ak tuh..dlm gak lew

apa punca2 plug leh jadik camtu...???

ak syak high rpm jer coz baru swap chamber jumaat tuh...
sebelum nie gne ejos stended max rpm 9 jer...

*nyesal plak x tukau plug b8ecs pas masuk chamber adehhh

plug tiruan kot..
mgkn dh lama sgt pakai ker...
mgkn plug tu dh pnh jatuh, pastu ada crack...
seramik plug tu bkn sng2 nk pecah..kalau nk kata sbb panas,takkanla...

superjoemanito wrote:
ha3x,blm pakai piston 2.0 lagi,n blm lak pakai enduro 2.0..har3x,haru..
pakai piston enduro 2.00, skali jem, terus sumbat piston kancil 660 lar...
pastu blhla join en.aus, pakai piston yg takde jual lgsg kt kedai mtr...

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Wed Mar 17, 2010 5:58 pm

ha3x..bahaye o pakai piston beso2x nie,pastu lak skim head terlampau-lampu,sori ek mazakim setting n cara maintain machine yg penting,cam moto aku rembat je la rpm brape2x pun setiap gear,nk main peram2x time naik bukit ke,trn bukit ke,nk main drop2x gear ke,larat xlarat je machine nk support aku brani jamin xjem,hbs kuat pun jahanam trs..ha3x..
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Mar 23, 2010 2:05 pm

saiz piston 0.75 tu kira besar ke??
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Mar 23, 2010 5:38 pm

mak eh beso sgt dah tue,klu x laju lagi xtau la tue..
Back to top Go down
S-T-P
Laskar Kelas I


Posts : 185
Join date : 07/07/2009
Age : 29
Location : Jasin melaka

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Thu Apr 15, 2010 11:22 am

lagie besar piston lagie tinggi risiko nak jem...

kalu boleh tune motor guna piston bwh 0.5
pergi pun sdp.. maintance higway 180 selmba.
minyk jimat...
aku try motor mmber aku mlk kl 45minit 1 tank pun x hbs

tapi ssh nak cr pomen cam tue..
Back to top Go down
Ajib
Laskar Muda


Posts : 57
Join date : 13/04/2010
Age : 25
Location : Cheras-Arau

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Sun Apr 18, 2010 2:07 am

piston bocor tengah sb api kuat sgt n minyak xcukup..ade sb laen ke??
Back to top Go down
madie
Laskar Kanan


Posts : 395
Join date : 06/04/2010
Age : 23
Location : kuantan, kerteh...

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Sun Apr 18, 2010 9:46 am

mcm mane nak tahu piston calar?????
aku takutlah...
bunyi rooots kat moto aku 2 kuat sangatlah....
tolong bro???????
Back to top Go down
assasin_lunxe
Pegawai Waran I


Posts : 1222
Join date : 22/06/2009
Age : 26
Location : kuantan--->pinang

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Apr 19, 2010 12:45 am

madie wrote:
mcm mane nak tahu piston calar?????
aku takutlah...
bunyi rooots kat moto aku 2 kuat sangatlah....
tolong bro???????

aper rooots 2?
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Apr 19, 2010 1:21 am

rod kot.
hu3..
ingt kn power roots td.
x pown roots n boots.keh3.
Back to top Go down
knightmotorxz
Laskar Muda


Posts : 7
Join date : 28/06/2010
Age : 26
Location : Semenyih

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Fri Jul 02, 2010 10:47 pm

guys...saye org baru disini..
saye nk tanye cane nk tukar minyak itam 125z..
boleh ke sesiape tunjukan carenye...
maaf kalau out topic...
Back to top Go down
madie
Laskar Kanan


Posts : 395
Join date : 06/04/2010
Age : 23
Location : kuantan, kerteh...

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Jul 19, 2010 6:37 pm

dekat kulit enjin ada skru wane hitam...pas2 bukak lah ngan spanar...jgan lupe tadah bekas kat bwah...melimpah minyak nanti
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Jul 19, 2010 9:14 pm

knightmotorxz wrote:
guys...saye org baru disini..
saye nk tanye cane nk tukar minyak itam 125z..
boleh ke sesiape tunjukan carenye...
maaf kalau out topic...
cm lri topik je... slah thread bro... post thread kt link ni...http://125z.darkbb.com/diskusi-bengkel-diy-f5/segala-persoalan-v7-t1029.htm
Back to top Go down
fishbike
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 22/07/2010

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Sun Jul 25, 2010 5:13 pm

mazakim wrote:
padah tak jaga minyak 2t.....




Con rod bagus ganti jak.
daripada bengkok pada akhirnya.

Jika maksa dengan con-rod ni, tenaga drops drastically.
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Jul 26, 2010 5:28 pm

Nak tnya nih..klau nak bukak (servis@cuci) head & piston, apa peralatan yang kena yang kena standby? gasket ke..spana no. brapa..steps2 dia..bole x otai2 explen..nak buka head..tp xtau bahan & peralatan apa nak pakai..

*newbies ..
Back to top Go down
fishbike
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 22/07/2010

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Jul 26, 2010 9:08 pm

devilmeasha wrote:
Nak tnya nih..klau nak bukak (servis@cuci) head & piston, apa peralatan yang kena yang kena standby? gasket ke..spana no. brapa..steps2 dia..bole x otai2 explen..nak buka head..tp xtau bahan & peralatan apa nak pakai..

*newbies ..

buat apa neh devil?
awak x ada kompressor angin, tak perfect lar.

waspada, karbon yang di muka-samping piston ring tuh x bole diganggu gugat. Bisa resiko bunyi cylinder&piston awak selepas awak bersihkan tuh.

bersihkan bagian eksos, muka atas piston, dome cylinder head, plug, itu sahaja.

Best don't do if not do an oversize:
bila awak bersihkan ring piston,
bila awak cabut cylinder block, mesti ganti gasket bawah tuh.
bila awak bersihkan bearing pin piston.

Jika sudah begini, ini sama sahaja dengan bayar fee untuk oversize.
Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Mon Jul 26, 2010 9:18 pm

devilmeasha wrote:
Nak tnya nih..klau nak bukak (servis@cuci) head & piston, apa peralatan yang kena yang kena standby? gasket ke..spana no. brapa..steps2 dia..bole x otai2 explen..nak buka head..tp xtau bahan & peralatan apa nak pakai..

*newbies ..

bukak tudung skru head = sepana 12
bukak blok = sepana 12
bukak clip piston = playa muncung tirus
tarik piston pin = playa muncung tirus
cabut piston dari rod = tangan sndri ler..
buang carbon pada head dan piston = pisau 20 sen..

hek3..ni la yg aku slalu buat..
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Jul 27, 2010 7:27 am

fishbike> terima kasih ya atas nasihat kamu..hehehe..sya tak punya bajet untuk servis buang karbon dkedai..hehehe..kalau bisa buat sendiri kn lebih baik..


tupai cute> dengar mcm senang je nak buat..hehehe.gasket head kena beli baru ke?atau guna balik..? gam? compound untk lekat/gam blok tu perlu ke?
Back to top Go down
hanturaya111
Kadet


Posts : 1572
Join date : 23/10/2009
Age : 30
Location : Bandar Kinrara - Puchong - Johor Bahru

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Jul 27, 2010 10:40 am

tupai comel wrote:
devilmeasha wrote:
Nak tnya nih..klau nak bukak (servis@cuci) head & piston, apa peralatan yang kena yang kena standby? gasket ke..spana no. brapa..steps2 dia..bole x otai2 explen..nak buka head..tp xtau bahan & peralatan apa nak pakai..

*newbies ..

bukak tudung skru head = sepana 12
bukak blok = sepana 12
bukak clip piston = playa muncung tirus
tarik piston pin = playa muncung tirus
cabut piston dari rod = tangan sndri ler..
buang carbon pada head dan piston = pisau 20 sen..

hek3..ni la yg aku slalu buat..

Mcm ade yang tertinggal jer...

Nak tambah sikit...

Skru
ekzos 2 biji kat bawah blok... ----- spanar 12
Skru ekzos kat bawah
foot rest ada 1.. ---- spanar 12/T12/bolt+L 12

Gasket head
gasket
blok
gasket ekzos
Gas gasket... Slikon warne merah tu..
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Jul 27, 2010 11:58 am

ok..da paham...thanks in advance,... ..

tp mna lg best?kikis guna pisau 20sen atau berus guna brus gigi dawai?
Back to top Go down
epol_langgar
Laskar Muda


Posts : 50
Join date : 20/04/2010
Age : 27
Location : mlake pun ye..kl pun ye.. d mane2 aje...

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Jul 27, 2010 12:43 pm

tmpg lalu... kesan n hasil nyer sume nie... huhu
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Jul 27, 2010 1:54 pm

devilmeasha wrote:
ok..da paham...thanks in advance,... ..

tp mna lg best?kikis guna pisau 20sen atau berus guna brus gigi dawai?

pki berus(brush bulu lembut) beli kt hardware, cuci ngan minyak petrol/diesel
mudah jer tanggal kesan karbon tuh, itu pun klu karbon tak tebal sgt ler...
klu karbon tebal sgt kikis ngan pisau lipat, klu guna berus kasa(dawai) kang
calar permukaan kawah head tue.....

_________________
Back to top Go down
fishbike
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 22/07/2010

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Tue Jul 27, 2010 8:42 pm

oye, waspada.

Waktu narik clip piston tuh, pastikan playa awak megang baek2 dan megang erat tuh clip. Sebab, jika sampai terlontar masuk ke ruang crank, gawat tuh.

Tips: Sebelum awak tarik tuh clip, halang tuh ruang crank pakai koran bekas atau kain lebar yang bersih. Jikalau sempat terlontar, tadak lar awak pusing nak overhaul cuman gara-gara sebuah benda tuh.

Jika awak biarkan clip piston tuh di dalam, x berani aku lihat pas awak bawa laju n jammed.

Trus, waktu nak pasang clip piston tuh, awak lebarkan tuh clip, supaya masuk sempurna di piston.

--------------
Bila habuh/potongan gasket masuk sikit2 ke ruang crank, x pe2. Lebih baik ada air gun. Gasket ringan, awak semport, dah bisa terbang keluar dgn mudah. Paling ada lar, 1-2% tertinggal di dalam yg menempel bersama oil 2T tuh, tapi lama2 pake bisa hilang.

Karbon, nah neh tak tengok tuh. Karbon yg sudah lama dan keras, berbahaya. Meski bisa hancur, tetapi perlu waktu. Kalo habuhnya jak seh, masih x pe2.

Clip piston, (atau mungkin pecahan pin dari bearing-pin-piston yang dah longgar). Ini 2 benda bahaya, makanya harus dihalang tuh ruang crank (koran bekas/kain lebar).

Bila tangan awak yang masuk kejepit dalam ruang crank tuh, mesti dial 911 lar.
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Fri Jul 30, 2010 1:36 am

bro-bro sekalian..
cne nk tw minyak 2t kite support baik??
cuak2 gak jem ni..
keperitan hbs RM600 dulu msh terasa akbt jem rod&piston..
siap overhaul sehari je kat pahang..huhu
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: (DIY)-Bila Piston Anda Calar   Today at 8:24 am

Back to top Go down
 
(DIY)-Bila Piston Anda Calar
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V5

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: