.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 CDI Ori & CDI Racing

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue Jun 02, 2009 11:03 am

slalunye CDI racing mmg mempunyai mapping n firing yg berbeza dari standed n slalunye die nye firing lagi kuat.. takut klau silap setting,piston leh bocor sebab api kuat sgt..hehe x pasal2 kene oberhaul..
Back to top Go down
abdullah_yantie
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 05/06/2009

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Fri Jun 05, 2009 9:46 pm

memang ade beze cdi yang ade cop yamaha ngn cdi m w tu..cdi cop yamaha hanya kuar untuk first model shaja.mase first model ne kuar yamaha nak test keluaran die..so cdi tak cuttoff dan leh ge 180km/j tanpe modi ape2..keluaran pas tu cdi dah cuttoff pade 150 km/j.dan yamaha serah kan pade third party nye kilang untuk wat cdi tu..tu la info sebenar..satu lagi.first model 125 ne, meter die berat..110 km/j sama ngn 140 km/j 125 skrg
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Mon Jun 08, 2009 11:21 am

abdullah_yantie wrote:
memang ade beze cdi yang ade cop yamaha ngn cdi m w tu..cdi cop yamaha hanya kuar untuk first model shaja.mase first model ne kuar yamaha nak test keluaran die..so cdi tak cuttoff dan leh ge 180km/j tanpe modi ape2..keluaran pas tu cdi dah cuttoff pade 150 km/j.dan yamaha serah kan pade third party nye kilang untuk wat cdi tu..tu la info sebenar..satu lagi.first model 125 ne, meter die berat..110 km/j sama ngn 140 km/j 125 skrg

setahu aku CDI yamaha 2 stroke xde cutoff.. yg kite rase 'cutoff' tu adelah dari porting blok tu yg melimitkan enjin utk run lebih dari 8.5k rpm on the road..klau cut off,kite akan rase enjin leh pegi tapi ble sampai limit,rpm tetibe akn jatuh n stay je kat situ xleh pegi..

yg terjadi pade moto2 skrang ni adelah pade blok..sampai je 8.5 k rpm pade topgear,kite akan rase moto xleh pegi..

*pasal meter berat tu aku setuju.. cheers
Back to top Go down
abdullah_yantie
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 05/06/2009

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue Jun 09, 2009 1:19 pm

bro wkq.nak tanye.mane leh dapat cdi ori untuk tupai ne..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue Jun 09, 2009 4:15 pm

abdullah_yantie wrote:
bro wkq.nak tanye.mane leh dapat cdi ori untuk tupai ne..

bli trus dari hongleong atau pun try surf dari mane2 web lelong,mane tau kot2 ade.. barang rare ni ,susah nak jmpe.. yg moto2 baru ni cop M rasenye..
Back to top Go down
abdullah_yantie
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 05/06/2009

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue Jun 09, 2009 6:02 pm

tadi aku ade jumpe kedai jual cdi original nye..cop M la..aku tak kesah.yg penting original..harge rm280..tul ker harga ne..ke terlalu mahal
Back to top Go down
Sonic
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 04/06/2009
Location : borneo

PostSubject: con rod   Tue Jun 09, 2009 9:19 pm

bro...kalo nak tukar con rod brand apa yg tahan dan bagus?..heheheheh
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Wed Jun 10, 2009 9:06 am

Sonic wrote:
bro...kalo nak tukar con rod brand apa yg tahan dan bagus?..heheheheh
con rod bro?..nak overhol ke?..

*camni..untuk barang dalam macam connection rod@conrod tu,disarankan gunakan yang original dari yamaha..kelebihan barang ori ni owner boleh nampak dalam satu tempoh masa tertentu..

-conrod ori dan aftermarket ni berbeza dari segi ketahanan bahan kepada suhu@pengunaan yang maximum@endurance..
-bahan untuk buat conrod ori telah dikaji dah dirawat untuk memenuhi keperluan moto yang dorg design..tahan dari segi kepanasan yang melampau,agak sukar untuk bengkok,tidak rapuh@x mudah patah..

so sebagai cadangan aku sarankan ko cari conrod ori..aku penah tukar 6 bulan lepas..pakai yang original yamaha beli kat kedai sparepart..RM140 satu set dalam kotak warna merah..pakej tu ada conrod+crankshaft pin+crankshaft pin bearing+spesel washer..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Wed Jun 10, 2009 1:24 pm

soNa wrote:
Sonic wrote:
bro...kalo nak tukar con rod brand apa yg tahan dan bagus?..heheheheh
con rod bro?..nak overhol ke?..

*camni..untuk barang dalam macam connection rod@conrod tu,disarankan gunakan yang original dari yamaha..kelebihan barang ori ni owner boleh nampak dalam satu tempoh masa tertentu..

-conrod ori dan aftermarket ni berbeza dari segi ketahanan bahan kepada suhu@pengunaan yang maximum@endurance..
-bahan untuk buat conrod ori telah dikaji dah dirawat untuk memenuhi keperluan moto yang dorg design..tahan dari segi kepanasan yang melampau,agak sukar untuk bengkok,tidak rapuh@x mudah patah..

so sebagai cadangan aku sarankan ko cari conrod ori..aku penah tukar 6 bulan lepas..pakai yang original yamaha beli kat kedai sparepart..RM140 satu set dalam kotak warna merah..pakej tu ada conrod+crankshaft pin+crankshaft pin bearing+spesel washer..

hehe die nak modi moto die la sona,nak masuk sprint.. hehe pakai conrod ori je bro..klau bajet besar g custom made 1 set conrod..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Wed Jun 10, 2009 4:13 pm

WKQ4913 wrote:
soNa wrote:
Sonic wrote:
bro...kalo nak tukar con rod brand apa yg tahan dan bagus?..heheheheh
con rod bro?..nak overhol ke?..


hehe die nak modi moto die la sona,nak masuk sprint.. hehe pakai conrod ori je bro..klau bajet besar g custom made 1 set conrod..
ooo..mau men sprint..hehe..aku bagi tadi tu formula apek soNa jalan2 je..hehe... clown
Back to top Go down
Sonic
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 04/06/2009
Location : borneo

PostSubject: con rod   Wed Jun 10, 2009 9:32 pm

thank u...bro semua dgan tip2 yg memberangsangkan...heheheheh.....biasalah baru2 nak join sprint...cuba nasib....!!!!
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Thu Jun 11, 2009 10:47 am

Sonic wrote:
thank u...bro semua dgan tip2 yg memberangsangkan...heheheheh.....biasalah baru2 nak join sprint...cuba nasib....!!!!

ni haram ke halal punye ni? kalo halal ko masuk klas open or standard modi?
klau open,duit melabur pun kene open,bukan takat conrod,piston,crankshaft pun kene terbaik..hehe Twisted Evil
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Sat Jun 20, 2009 10:56 pm

bro.. ak nak tya nih ..

klu nk pakai jgk cdi racing, brand per yang best..

saper2 leh bg suggestion?

brt ade x 125z nyer?

faito,racing bee?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Mon Jun 22, 2009 5:05 pm

zouk188 wrote:
bro.. ak nak tya nih ..

klu nk pakai jgk cdi racing, brand per yang best..

saper2 leh bg suggestion?

brt ade x 125z nyer?

faito,racing bee?

brt utuk kips nye ade,125z x sure.. faito n racingbee ade gak..
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Mon Jun 22, 2009 8:07 pm

Quote :
brt utuk kips nye ade,125z x sure.. faito n racingbee ade gak..

faito ngan racing bee mana perfomance die ok bro?

klu convert brt kips kat 125z x bleh ker?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue Jun 23, 2009 11:58 am

zouk188 wrote:
Quote :
brt utuk kips nye ade,125z x sure.. faito n racingbee ade gak..

faito ngan racing bee mana perfomance die ok bro?

klu convert brt kips kat 125z x bleh ker?

xtau xpenah cube.. cubprix dulu pun pakai cdi jepun rm800..

xleh convert sebab mapping ignition totally x sama..
Back to top Go down
|ashefast|
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 30/04/2009
Age : 32
Location : UnderTheAppleTree

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue Jun 23, 2009 2:22 pm

CDI ni kalu nak pakai yg racing rega xsampai serat lebey tu bek xpayah rasanya. yg ori cop yamaha tu pn dh cukup bagus. len la pakai CDI yg programmable or yg mcm WKQ gtau tu.. Dari guna brand racing bee, faito ngn Standard tu.. better pki yg original cop Yamaha or yg Mitsuba tu.
Back to top Go down
Sonic
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 04/06/2009
Location : borneo

PostSubject: cdi   Thu Jun 25, 2009 8:59 pm

cdi..x payah pakai racing nye..yg ori dah ckup...quil bleh tukar...cuba le....mesin ada ringan ckit...
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Thu Jun 25, 2009 10:45 pm

Quote :
cdi..x payah pakai racing nye..yg ori dah ckup...quil bleh tukar...cuba le....mesin ada ringan ckit...

ooo.. kirenya pkai cdi std ori jer la.. da mencukupi...

klu nak cun kena pkai coil plug lain...

sooo... coil plak brand aper plak ak nak tukar nih...

brand byk sgt..

so kena tya otai2 yang tau...

uma ok ker? price cmner plak?
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Fri Jun 26, 2009 9:03 pm

Sonic wrote:
cdi..x payah pakai racing nye..yg ori dah ckup...quil bleh tukar...cuba le....mesin ada ringan ckit...

btul2 aku sokong Very Happy
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Mon Jun 29, 2009 12:00 pm

zouk188 wrote:
Quote :
cdi..x payah pakai racing nye..yg ori dah ckup...quil bleh tukar...cuba le....mesin ada ringan ckit...

ooo.. kirenya pkai cdi std ori jer la.. da mencukupi...

klu nak cun kena pkai coil plug lain...

sooo... coil plak brand aper plak ak nak tukar nih...

brand byk sgt..

so kena tya otai2 yang tau...

uma ok ker? price cmner plak?

kelebihan coil plug racing : bagi api kuat je.. tapi takut t mase hi rpm plug boleh bocor.. jadi pade aku pakai coil std + plug yg mantap cket dah ok dah..
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue Jun 30, 2009 9:55 am

Quote :
kelebihan coil plug racing : bagi api kuat je.. tapi takut t mase hi rpm plug boleh bocor.. jadi pade aku pakai coil std + plug yg mantap cket dah ok dah.

ok bro roger..

nnt klu ak da tkr coil plug rcg pandai2 la ak setting karb kasi cun pya..

time high rpm cun2 itu plug..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue Jun 30, 2009 10:36 am

zouk188 wrote:
Quote :
kelebihan coil plug racing : bagi api kuat je.. tapi takut t mase hi rpm plug boleh bocor.. jadi pade aku pakai coil std + plug yg mantap cket dah ok dah.

ok bro roger..

nnt klu ak da tkr coil plug rcg pandai2 la ak setting karb kasi cun pya..

time high rpm cun2 itu plug..

nanti update jename racing coil yg bro pakai tu,kalau leh upload gambar sekali..hehe Very Happy
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue Jun 30, 2009 10:48 pm

Quote :
nanti update jename racing coil yg bro pakai tu,kalau leh upload gambar sekali..hehe

roger.. tp ak rs nak cari coil plug rzx 5 speed 1st model yang wane putih tu ..

mmg ssh nk cr...

dr ape yg ak dgr otai2 lama2 ckp coil plug ni mmg cun.. api cantik...

lg cun dr ori 125z/ori rxz 6 speed..

tp ssh nk jmpa...

pencarian sedang diusahakan...
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Fri Jul 03, 2009 5:59 pm

ow tgh mencari lg ek..cayok2 lol! lol!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Today at 7:35 pm

Back to top Go down
 
CDI Ori & CDI Racing
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: