.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 CDI Ori & CDI Racing

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: CDI Ori & CDI Racing   Thu Apr 16, 2009 1:26 am

Ada beza x?
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Thu Apr 16, 2009 10:53 pm

aku dah survey... kat wikipedia.. hah bace..

Capacitor discharge ignition (CDI) or thyristor ignition is a type of automotive electronic ignition system which is widely used in motorcycles, lawn mowers, chain saws, small engines, Turbine powered aircraft, and some cars. It was originally developed to overcome the long charging times associated with high inductance coils used in inductive ignition systems, making the ignition system more suitable for high engine speeds (for small engines, racing engines and rotary piston engines). Capacitor discharge ignition uses capacitor discharge current output to fire the spark plugs

huhu.. rasenyer CDI ori n racing ni memang ade beza die.. kalau ikut logik.. CDI ori direka untuk motor stendet supaya tahap kelajuan.. dan FC motor tu still boleh diterima akal..maksudnyer.. sesuai untuk moto yang tak diubahsuai sebab jika moto tu dah diubahsuai tetapi gune CDI ori.. current yang dibekalkan kat spark plug tu tak berapa besar dan sesuai untuk motor modi.. ini kerana motor modi memerlukan spark yang lebih besar dari biasa.. tu la sebab kalau dah modi motor.. tak kira la motor ape pun.. pembakaran bahan api tak begitu baik.. rasenye CDI racing ni.. nilai kapasitor dia lagi besar kot.. supaya bole discharge lebih current.. hehehe tu pendapat saye la.. nak CDI tu tahan lame.. ambik CDI ori.. nak untuk laju.. ambik CDI racing.. study
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Thu Apr 16, 2009 11:18 pm

pkai cdi ori lg ok dr racing nye, modi ke x modi best pkai ori, x gune pkai racing nye membazir
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Thu Apr 16, 2009 11:43 pm

huhu... betul.. nak tahan lasak pakai ori.. nak power up sikit pakai racing punye.. teori die senang je..
More power=less life span
less power=more life span
nak more power+more life span=mahal nak mamp*s
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Fri Apr 17, 2009 1:59 am

setau aku, bezanya hanya pada cuttoff je..
tp ade dgr citer yg lambang yamaha tu takda cutoff..
untuk 125z ni, cdi rasenye kalo pakai standard je lagi elok kot..

sbb pakai yg standed pun dah boleh laju dah.. standard la 2stroke..
rase2 kalo moto2 4stroke baru bnyk beza kalo tukar cdi..
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Fri Apr 17, 2009 11:19 pm

udin_014 wrote:
setau aku, bezanya hanya pada cuttoff je..
tp ade dgr citer yg lambang yamaha tu takda cutoff..
untuk 125z ni, cdi rasenye kalo pakai standard je lagi elok kot..

sbb pakai yg standed pun dah boleh laju dah.. standard la 2stroke..
rase2 kalo moto2 4stroke baru bnyk beza kalo tukar cdi..

aah yg ade lmbg yamaha tu kononnya x de cuttoff, ramai gak yg try usha cdi lmbg yamaha ni
skrg nye pkai lmbg w, tp ok je mtr aku x de cuttoff pn cheers

kalo 4stroke yg popular pkai brt, skrg cdi racing x kuar utk 2 stroke dh
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Sat Apr 18, 2009 1:24 am

cdi tu aku ade dua2, yg cop yamaha ngan yg cop W...
rase macam takda beza.. tak tau la kalo aku yg tak perasan.. Laughing
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Sat Apr 18, 2009 9:58 am

udin_014 wrote:
cdi tu aku ade dua2, yg cop yamaha ngan yg cop W...
rase macam takda beza.. tak tau la kalo aku yg tak perasan.. Laughing

aku dh try dua2 ni bro, x nmpk beza pn, sm je aku rs
tp yg ada lmbg yamaha tu kira ada value la sbb logo kot
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Sat Apr 18, 2009 10:05 am

cdi racing ni brand apa yg bagus. dia bg api kuat @ boleh rev tinggi?? setahu aku nk bg api kuat tuka koil racing kan
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Sat Apr 18, 2009 2:45 pm

lanunlaut wrote:
cdi racing ni brand apa yg bagus. dia bg api kuat @ boleh rev tinggi?? setahu aku nk bg api kuat tuka koil racing kan
bro.. aku tak pasti la pasal api kuat n tak kuat ni.. tapi setahu aku.. kapasitor ni ade banyak jenis tapi function die same jer.. charge&discharge current.. so CDI ni sedikit sebanyak mempengaruhi api untuk motor.. sebab.. bile die discharge current.. kan current to akan pegi spark plug juga.. sebenarnya aku dah lupe ape jenis capasitor yg digunakan.. tapi kalau tak silap aku.. maybe hampir sama jenis dengan yang digunakan untuk lampu bervoltan tinggi.. bagi kapasitor yang nilai die lagi besar.. akan ambik mase untuk discharge n charging balik.. taktau la racing punye gune ape... ape2 pun kalau ade sape2 yang ade CDI yang dah rosak.. hantor kat aku sebab aku ni teringin nak tengok ape benda yg ade kat dalam perut CDI tu.. kut2 boli modi... hehehehe
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Sat Apr 18, 2009 2:47 pm

gud idea tu. nanti dah operate leh kongsi pengalaman
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Sat Apr 18, 2009 2:50 pm

boleh... takda hal punye.. lagi pun CDI moto 125z ni bukan buatan german kan... kalau made in germeny.. susah nak operate..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Mon Apr 20, 2009 9:31 pm

kelebihan CDI racing ni die buang cutoff,n penyampaian api spark konsisten walaupun rpm tinggi..

2stroke xyah pakai racing nye if takat nak mensekilo n wat daily.. mmg secare logiknye xde cutoff pun 125 ni,xkire la cap ape pun cdi korang..

tapi klau nak wat men trek/racing,mmg patut tuka la,supaye korang xde shortage spark api,n enjin korang leh running lagi tggi (14k rpm keatas).. CDI racing cubprix pakai dulu rm800 tu..

4stroke kene tuka CDI kalau nak power sebab diorang ade cutoff n sebab karakter enjin yang berputar 720 degree (2kali pembakaran).. klau takat CDI rm200-300 tu die buang cutoff je,tapi klau yg rm500-800 tu fully adjustable.. member aku pakai BRT setting pakai remote,2 kali spark,siap leh kuar api lagi kat ejos,enjin leh run sampai 16k rpm..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue May 19, 2009 1:02 am

err tweak rpm tinggi2 ni rod stended bleh saport ke eh? dengar rod stended tupai ni max bleh layan sampai 13k jer..

rasanya restristion kat tupai ni pada ekzos jer..cuba korang pasang ekzos aftermarket,rpm kompem bleh pi lg tinggi
Back to top Go down
UnCensored
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 13/05/2009
Age : 30
Location : KK-KB-Penang

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue May 19, 2009 11:58 am

chocolate wrote:
err tweak rpm tinggi2 ni rod stended bleh saport ke eh? dengar rod stended tupai ni max bleh layan sampai 13k jer..

rasanya restristion kat tupai ni pada ekzos jer..cuba korang pasang ekzos aftermarket,rpm kompem bleh pi lg tinggi

btul2, carila yg labu dier bulat Very Happy
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue May 19, 2009 8:43 pm

chocolate wrote:
err tweak rpm tinggi2 ni rod stended bleh saport ke eh? dengar rod stended tupai ni max bleh layan sampai 13k jer..

rasanya restristion kat tupai ni pada ekzos jer..cuba korang pasang ekzos aftermarket,rpm kompem bleh pi lg tinggi

nak lagi selamat,tuka rod..
yep restriction kat ekzos.. time pakai ekzos standed nak smpai 10 pun susah,pakai yypang pipe tu,sampai 13k senang je,myk pun senang je habis..hehe
Back to top Go down
gilgamesh88
Laskar Kanan


Posts : 330
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : wang ulu yg best....

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue May 26, 2009 3:14 am

WKQ4913 wrote:
chocolate wrote:
err tweak rpm tinggi2 ni rod stended bleh saport ke eh? dengar rod stended tupai ni max bleh layan sampai 13k jer..

rasanya restristion kat tupai ni pada ekzos jer..cuba korang pasang ekzos aftermarket,rpm kompem bleh pi lg tinggi

nak lagi selamat,tuka rod..
yep restriction kat ekzos.. time pakai ekzos standed nak smpai 10 pun susah,pakai yypang pipe tu,sampai 13k senang je,myk pun senang je habis..hehe

yg minyak abis tu best la ayat ko bro..
lol!
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Tue May 26, 2009 11:42 am

aeroxjr wrote:
WKQ4913 wrote:
chocolate wrote:
err tweak rpm tinggi2 ni rod stended bleh saport ke eh? dengar rod stended tupai ni max bleh layan sampai 13k jer..

rasanya restristion kat tupai ni pada ekzos jer..cuba korang pasang ekzos aftermarket,rpm kompem bleh pi lg tinggi

nak lagi selamat,tuka rod..
yep restriction kat ekzos.. time pakai ekzos standed nak smpai 10 pun susah,pakai yypang pipe tu,sampai 13k senang je,myk pun senang je habis..hehe

yg minyak abis tu best la ayat ko bro..
lol!

hehe mmg best,tapi bile jadi kat tgh jalan tu yg x best..

*rextor / BRT ade wat CDI adjustable utk 125z x?? scratch
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Thu May 28, 2009 10:29 pm

WKQ4913 wrote:
aeroxjr wrote:
WKQ4913 wrote:
chocolate wrote:
err tweak rpm tinggi2 ni rod stended bleh saport ke eh? dengar rod stended tupai ni max bleh layan sampai 13k jer..

rasanya restristion kat tupai ni pada ekzos jer..cuba korang pasang ekzos aftermarket,rpm kompem bleh pi lg tinggi

nak lagi selamat,tuka rod..
yep restriction kat ekzos.. time pakai ekzos standed nak smpai 10 pun susah,pakai yypang pipe tu,sampai 13k senang je,myk pun senang je habis..hehe

yg minyak abis tu best la ayat ko bro..
lol!

hehe mmg best,tapi bile jadi kat tgh jalan tu yg x best..

*rextor / BRT ade wat CDI adjustable utk 125z x?? scratch

setakat ni rextor ngn brt buat utk 4 stroke je bro
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Fri May 29, 2009 4:02 pm

em ade sape2 tawu ape beze sebenarnye CDI 1st model yamaha ngan CDI cop M /mitsuba tu? aku asek dgr org duk cari CDI 1st model tu je.. ade beze dari segi firing spark timing ke? scratch scratch
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Sat May 30, 2009 6:45 am

yang tu aku pon tak berapa pasti la bro.. function same je... actually tak pernah rase cdi M tu.. yang ade skrg yang lambang yamaha tu je.. mungkin dari segi ketahanan kot..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Mon Jun 01, 2009 2:20 pm

mantadkb wrote:
yang tu aku pon tak berapa pasti la bro.. function same je... actually tak pernah rase cdi M tu.. yang ade skrg yang lambang yamaha tu je.. mungkin dari segi ketahanan kot..

aku x sure la ade org ckp lambang M ade cakap W..hehe..bro choc mungkin ade penjelasan..hehe study
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Mon Jun 01, 2009 4:12 pm

aku ade sebiji CDi racing..body die warna oren..brand tak tau sbb aku beli 2nd kat mat rempit..hehee..ada beza skit kalau tukar ke cdi racing ni..tapi sekarang aku dok pakai yang stended M je..

beza bila tukar cdi (keadaan setting mto yang sama):
-pembakaran lebih rata bila dah masuk ke rpm>5k
-bobok jadi kurang
-pickup yang agak lancar n lebih ringan
Back to top Go down
kick_ingoal
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 11/04/2009
Age : 28
Location : Subang-Perlis

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Mon Jun 01, 2009 4:17 pm

soNa wrote:
aku ade sebiji CDi racing..body die warna oren..brand tak tau sbb aku beli 2nd kat mat rempit..hehee..ada beza skit kalau tukar ke cdi racing ni..tapi sekarang aku dok pakai yang stended M je..

beza bila tukar cdi (keadaan setting mto yang sama):
-pembakaran lebih rata bila dah masuk ke rpm>5k
-bobok jadi kurang
-pickup yang agak lancar n lebih ringan

bunyi cam bez ja cdi tu..
awat hg tukar gn cdi stendet ja??
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Mon Jun 01, 2009 4:21 pm

kick_ingoal wrote:
soNa wrote:
aku ade sebiji CDi racing..body die warna oren..brand tak tau sbb aku beli 2nd kat mat rempit..hehee..ada beza skit kalau tukar ke cdi racing ni..tapi sekarang aku dok pakai yang stended M je..

beza bila tukar cdi (keadaan setting mto yang sama):
-pembakaran lebih rata bila dah masuk ke rpm>5k
-bobok jadi kurang
-pickup yang agak lancar n lebih ringan

bunyi cam bez ja cdi tu..
awat hg tukar gn cdi stendet ja??
sebab sebelum tu g setting carb guna CDI stended ori..takut firing yang berbeza dari CDi racing tu buat piston jadi tak tahan pulak..sebelum ni pon ade dgr2 gak dari seseorang,kalau tukar CDI cop yamaha dgn COP M pon nak kena setting balik..tapi tak tau la kesahihannya..dari segi logik masuk akal gak kalau betul2 mapping CDI tu berbeza,setting pon mesti berbeza..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: CDI Ori & CDI Racing   Today at 8:26 am

Back to top Go down
 
CDI Ori & CDI Racing
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 9Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: