.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V6

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17  Next
AuthorMessage
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Wed Apr 21, 2010 8:20 pm

salam. nk tny. blh tukar mcm tu je ke?? plug n play?? kalau pki yg lama,nak masuk gear 2 kna cungkil ke tekan depan macam moto2 xde hand clutch?? klu psg mcm tu je,aku pn nk tukar la. rosak kasut kulit aku, pudar warna sbelah kiri je
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Wed Apr 21, 2010 8:44 pm

blh tukar,tapi kene tukar hole set sekali ngan pemijak kaki,sbb braket dier lain..
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Wed Apr 21, 2010 8:49 pm

ajizaimi wrote:
salam. nk tny. blh tukar mcm tu je ke?? plug n play?? kalau pki yg lama,nak masuk gear 2 kna cungkil ke tekan depan macam moto2 xde hand clutch?? klu psg mcm tu je,aku pn nk tukar la. rosak kasut kulit aku, pudar warna sbelah kiri je

yups..
bleh tuka camtu je.
dgn syarat ko bukak dlu yg kt moto tu.<--pkai spana 14 n 10 atau 12 tk igt.
kalo tk bukak camne nk psg yg baru ye tk?
psg yg gear lever 125z model lame pakai spana 10(local) atau 12(ori)..
ngehehe..
same je baru lame gear 1 tekan, 2-6 songket.
cume pkai gear lever 125z model lame ble songket tu leh dipermudahkan dgn menekan bhgn belakang.
renung2kan dan selamat beramal~


Last edited by Ultra-Z on Wed Apr 21, 2010 8:53 pm; edited 2 times in total (Reason for editing : ape da kuar separuh je aku taip pjg2..)
Back to top Go down
-angah-
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 05/02/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Wed Apr 21, 2010 9:28 pm

tp aku ttp sokong gear lever yg lme2....
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Wed Apr 21, 2010 10:19 pm

oo maknanya nk masuk gear2 n seterusnya kna tekan belakang?? rasa ganjil lak. nape superjoemanito kata kna tkr skali pemijak
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Wed Apr 21, 2010 11:56 pm

ape yg aku paham ko nk tukar pedal gear baru(yg songket xde penekan blakang) ke lame(yg ade penekan depan n blkg)..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 1:01 am

superjoemanito wrote:
ape yg aku paham ko nk tukar pedal gear baru(yg songket xde penekan blakang) ke lame(yg ade penekan depan n blkg)..

yup.
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 1:22 am

ajizaimi wrote:
oo maknanya nk masuk gear2 n seterusnya kna tekan belakang?? rasa ganjil lak. nape superjoemanito kata kna tkr skali pemijak

err,
kene tekan?
tk semestinye..
lain nye cume yg baru tkde pijak belakang.
n ble ko dh pkai gear lever lame,
sukati la nk songket boleh n nk pijak belakang pn boleh utk up gear 2-6..
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 1:27 am

nk tye sape2 tau braking in engine tu mksudnya pe..aku bace link yg diberi dlu2 byk dlm bi..xbrapa phm(mmg xphm lgsung pn sbnrnya)
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 1:47 am

rase mcm tekan brek ble shift down gear tk silap aku..
tkpun kalo ko bwk 4stroke lg leh rase.
katekn ko dh bwk gear 4 kelajuan 100kmh then lepas minyak..
rase mcm tekan brek tu la even ko stkt lepas minyak je..
cemane ntah nk explain.
tggu wanWKQ yg lg otai jwb secara saintifik..
wakaka..
contohnye bearing enjin standard vs bearing racing.
ble nk masuk corner drop gear rpm akan mencanak2 sambil rase moto semakin perlahan(engine braking),
tp dgn bearing racing ble drop gear rpm akan mencanak2 tp moto terus meluncur n kurg rase powerloss tu..
keluar corner dh bleh imagine la pikap dgn high rpm tu..
Back to top Go down
hidup_sihat
Laskar Kanan


Posts : 222
Join date : 03/11/2009
Age : 28
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 2:01 am

Wikipedia wrote:
Engine braking is the act of using the retarding forces within an engine to slow a vehicle down, as opposed to using an external braking mechanism, for example friction brakes or magnetic brakes.

maknenye brek dgn menggunakan daya dr dalam enjin tu sendiri, bukannye dgn daya luar (eg brek disc ke drum ke).
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 2:13 am

haha..
retarding forces..<--daya rencatan - bukan terencat akal ok..
mmg terasa dgn bearing engine standard..
geram btol aku..
rpm cepat je jatuh..
kang aku gne teknik heel n toe br berkesan nk menentang rpm drop tu..
cesh..
cerite keta plak..
slh thread aku neh..
spam2..
post pnjg2..
ngahaha~~
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 10:28 am

kalau susah nk congket pakai kaki.. gune la tangan.. hehe...

mule2 dulu aku gak pakai congket depan blakang.. tapi bile gi keje.. asal congket jer.. congket balakng makan kasut... ahh, tu yang tukar pakai congket depan tuu.. Razz..

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 11:59 am

Ultra-Z wrote:
haha..
retarding forces..<--daya rencatan - bukan terencat akal ok..
mmg terasa dgn bearing engine standard..
geram btol aku..
rpm cepat je jatuh..
kang aku gne teknik heel n toe br berkesan nk menentang rpm drop tu..
cesh..
cerite keta plak..
slh thread aku neh..
spam2..
post pnjg2..
ngahaha~~

macam biase buat heel and toe je ni..hehe...

engine braking tu maknenye braking force yang datang dari enjin.. xyah tekan brek tp rase cam brek.. normally 4stroke mempunyai engine braking yang lebih ketara berbanding 2stroke,sebab mekanisma enjin tersebut.. care nak cope tu biasenye orang akan tukar part2 enjin ke part2 yg lebih ringan / less frcition,cam bearing ke crank ke etc..

sebab tu klau ko tgk 4 stroke main kat sepang esp turn 1 and turn 4 and turn 9,care diorang slow in fast out,disebabkan engine braking,tapi kalo 2stroke fast in fast out.. 4stroke mane bleh lepas minyak dalam corner,silap2 bleh loss control klau rider x pandai.. biasenye diorang akan drop gear n minyak before corner,power out mase dalam and exit corner..

kalo 2 stroke kene tawu powerband n men half clutch je nak menten rpm powerband tu klau in and out corner..
Back to top Go down
bdkbarunaik
Laskar Kanan


Posts : 231
Join date : 28/02/2010
Location : kb, kelantan

PostSubject: kerosakan pada enjin   Thu Apr 22, 2010 10:30 pm

petang tdi ak naik moto x check 2t,tgh ak bwk enjin blown,nk start xleh,dy tersangkut,apakah patut aku buat n brapakah agk2 duitku kan melayang?
Back to top Go down
http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?ref=profile&
bdkbarunaik
Laskar Kanan


Posts : 231
Join date : 28/02/2010
Location : kb, kelantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 11:33 pm

tulun2!
Back to top Go down
http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?ref=profile&
125zR
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 06/04/2010
Age : 26
Location : Ganu KeLate

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 11:43 pm

2t habis ke?
Back to top Go down
bdkbarunaik
Laskar Kanan


Posts : 231
Join date : 28/02/2010
Location : kb, kelantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Thu Apr 22, 2010 11:50 pm

kering kontang,xperasan lak
Back to top Go down
http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?ref=profile&
mR.nobita
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 14/09/2009
Location : tganu - shah alam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Fri Apr 23, 2010 12:08 am

2T kering,enjin jem la..
piston panas.
kne overhaul la nmpk gaye...
Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Fri Apr 23, 2010 12:17 am

piston jem tu..melekat..overhaul overhaul..ni masuk kt thread segala persoalan je ni..
Back to top Go down
bdkbarunaik
Laskar Kanan


Posts : 231
Join date : 28/02/2010
Location : kb, kelantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Fri Apr 23, 2010 12:33 am

bpe agk2 rm abes??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?ref=profile&
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Fri Apr 23, 2010 1:07 am

2t kering kontang,piston jem lekat.. tgk la..kadang xyah overhaul.. aku pernah kene,tuka piston n ring baru,rebore balik dalam RM80..

klau kene overhol standby la ratus2..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Fri Apr 23, 2010 8:35 am

JEM PANAS JEM PANAS JEM PANAS tart nenas hahahaha klakorx2.....
anta g kdi suh pomen tue bukak blok depan ko,pastu ko tgk ar
aper dah jdk ngan blok ko sama piston...klu setakat calar balar tue
masih boleh rebore tuk settlekan cara murah....
klu truk spi piston pecah belah serbuk piston bersepah-sepah muaahahahaha
kasi pecah ah overhaul lew kuix3....

gambar2 jem 2t kering & piston tembus wakakaka http://125z.darkbb.com/diskusi-bengkel-diy-f5/diy-bila-piston-anda-calar-t801.htm

_________________
Back to top Go down
bdkbarunaik
Laskar Kanan


Posts : 231
Join date : 28/02/2010
Location : kb, kelantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Fri Apr 23, 2010 9:52 am

malangnya nasibku...
oke la,tengkayu otai2 sekalian..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?ref=profile&
amirfarhan
Laskar Kanan


Posts : 211
Join date : 07/04/2010
Age : 28
Location : sa-kb-sa

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Fri Apr 23, 2010 9:54 am

dasyat btul gmbr2 ko bg ni...huhu
skrg moto ko da ok?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Today at 7:10 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V6
View previous topic View next topic Back to top 
Page 14 of 17Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: