.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V6

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 17  Next
AuthorMessage
kelvin45
Support Crew
Support Crew


Posts : 745
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Putrajaya,Dengkil,Semenyih,Kajang.....

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 12:22 am

kenzou wrote:
lagi 1..
dah alang2..hehehe

napa tym bwa moto die,nk msuk gear tnpa lpas throttle minyak xleh ea??
rasa keras...

xtawla klo moto die je..
sbab sy xde tupai..2minggu lagi baru tupai sy kuar...mehehehe
Cara shifting gear betul???
Dah lame tak service 4T.....???
Clucth cable set pendek sgt????
????? scratch scratch scratch

HAr.....simtom tukar 1set racing gearbox.......huahua........^^
Biasa ar.....kalau shifting gear tanpa lepas throttle........^^ Razz

_________________
Back to stock...........
Standed mended..........
Never ever breakdown..........
2T lebih....
Asap lebih.....
Minyak lebih.......
Ader kelebihannya........^^
Back to top Go down
kenzou
Laskar Kelas I


Posts : 139
Join date : 22/03/2010
Age : 23
Location : k.l

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 12:45 am

manyak nye soklan...
xtaw la..btol ke idok cara aku masuk tuh..ahaha
service 4T tnye tuan moto le..
cluth die xpndek sgat kot...sedang2...hehehe...

gearbox racing??
hurmm...xpe2..pas truk carb rxz baru pkai beliau...
heheh...
gila jhat aku nih..
moto kwan jadik mngsa.. kehkehkeh
Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 1:34 am

125 mmg susah sikit nk masuk gear..
kalau TOP gear..kt traffic light..nk Neutral..kene drop gear..sorong sikit..pastu drop lg..sorong lg..drop lg..or boleh maen clutch je..itu muto aku la 2006..
Back to top Go down
rufaz
Laskar Muda


Posts : 98
Join date : 10/10/2009
Age : 23
Location : arau perlis

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 1:45 am

tupai comel wrote:
125 mmg susah sikit nk masuk gear..
kalau TOP gear..kt traffic light..nk Neutral..kene drop gear..sorong sikit..pastu drop lg..sorong lg..drop lg..or boleh maen clutch je..itu muto aku la 2006..

ye ke Razz tp spatutnya time slowing down utk stop kat traffic light dah start drop gear, then bile dah berenti, sama ada gear 1 or 2 + tarik clutch je(cara aku ler.. sbb muto ak nk dpt neutral susah, kne try 2-3 kali bru bleh dpt, so mls nk msuk neutral).. Razz lgpun, sape suruh biar gear top smpai moto brenti Razz kan dah kene sorong lol!
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 1:59 am

ntah tupai comey nih ko stop dlm keadaan top gear ka..???
ak lagi 10meter nk stop da drop ke gear 1<<--clucth musti hold tau....
'gerun' jer bunyi kotak gear....hehehehe

_________________
Back to top Go down
hanturaya111
Kadet


Posts : 1572
Join date : 23/10/2009
Age : 30
Location : Bandar Kinrara - Puchong - Johor Bahru

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 3:19 am

masalah ni x payah sgt bagi aku...

pertama...

kalau nak benti kat trafik light tu... tarik clutch and hold terus neutral or gear 1.. tp ramai yang wat drop sampai gear 1... kalau drop gear 1... pastikan moto dah betul2 nak berhenti baru la lepas clutch... kalau x.. gear box cepat rosak..

kedua..

kalau mase stop tu masih ade gear 3 4 5 6... tarik clucth dan lepas slow slow... pastu tarik lagi lepas slow2... sampai gear abis/neutral... x perlu tolak utk dropkan gear... (ni stail moto aku la... adakah sama ngan moto korang)

ketiga...

masa nak layan corner kene drop gear sebelum corner... nak tahu lanjut... tanye la otai2 klawang... muahahaha
Back to top Go down
rufaz
Laskar Muda


Posts : 98
Join date : 10/10/2009
Age : 23
Location : arau perlis

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 7:51 am

hanturaya111 wrote:
masalah ni x payah sgt bagi aku...

pertama...

kalau nak benti kat trafik light tu... tarik clutch and hold terus neutral or gear 1.. tp ramai yang wat drop sampai gear 1... kalau drop gear 1... pastikan moto dah betul2 nak berhenti baru la lepas clutch... kalau x.. gear box cepat rosak..



ak xfaham sgt statement nie.. byk kali baca masih xfhm.. scratch
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 7:58 am

rufaz wrote:
hanturaya111 wrote:
masalah ni x payah sgt bagi aku...

pertama...

kalau nak benti kat trafik light tu... tarik clutch and hold terus neutral or gear 1.. tp ramai yang wat drop sampai gear 1... kalau drop gear 1... pastikan moto dah betul2 nak berhenti baru la lepas clutch... kalau x.. gear box cepat rosak..



ak xfaham sgt statement nie.. byk kali baca masih xfhm.. scratch

ko tak paham ke bro... apa la ko ni... er.. aku pun blur gak sebenarnyer.. rasanyer maksud dier pastikan moto dah betul2 berhenti baru lepas clutch (kalau masa tu gear dah shift 'N' la..).. ayat yang 1st tu tak taw maksud.. mungkin member kita ni dah mabuk asap 2T malam tadi.. sbb mmg normal org berenti kat trafic lite drop gear ke neutral (kalau tanak hold clutch) or gear 1(kena hold clutch) ahaks.. cabooooooooooot....

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 8:11 am

ajizaimi wrote:
top overhaul brp km skali bt? confiuse

xde org nk jwb kee??
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 9:21 am

rasanya wan dah jawab persoalan ko tu kat sini http://125z.darkbb.com/diskusi-bengkel-diy-f5/overhaul-motor-t529-80.htm cube usha2 kat sane bro.. dah sebulan persoalan ko tu dijawab.. ahaksss. ala.. kalau pree sangat hari2 buat pun ok aper..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
arjuna86
Laskar Kanan


Posts : 344
Join date : 15/05/2009
Age : 30
Location : tlk intan - sah alam - tlk intan.....

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 9:53 am

hanturaya111 wrote:
masalah ni x payah sgt bagi aku...

pertama...

kalau nak benti kat trafik light tu... tarik clutch and hold terus neutral or gear 1.. tp ramai yang wat drop sampai gear 1... kalau drop gear 1... pastikan moto dah betul2 nak berhenti baru la lepas clutch... kalau x.. gear box cepat rosak..

kedua..

kalau mase stop tu masih ade gear 3 4 5 6... tarik clucth dan lepas slow slow... pastu tarik lagi lepas slow2... sampai gear abis/neutral... x perlu tolak utk dropkan gear... (ni stail moto aku la... adakah sama ngan moto korang)

ketiga...

masa nak layan corner kene drop gear sebelum corner... nak tahu lanjut... tanye la otai2 klawang... muahahaha

hehehe.. statement ni btol.. kalo nga corner bru nak drop gear alamatnye.......
Back to top Go down
hanturaya111
Kadet


Posts : 1572
Join date : 23/10/2009
Age : 30
Location : Bandar Kinrara - Puchong - Johor Bahru

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 10:38 am

hah... x paham ker... ahh lantak la... janji kat trafik light moto korang dah nuetral... tolak pun tolak la... muahahaha


p/s: mungkin btl gak kata mantad tu.... fening kene asap ngan Z malam tadi kot... muahaha... lemas dow... mahu sesak nafas aku
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 1:20 pm

mantadkb wrote:
rasanya wan dah jawab persoalan ko tu kat sini http://125z.darkbb.com/diskusi-bengkel-diy-f5/overhaul-motor-t529-80.htm cube usha2 kat sane bro.. dah sebulan persoalan ko tu dijawab.. ahaksss. ala.. kalau pree sangat hari2 buat pun ok aper..

salam. em dah bc. tp dalam manual cakap 3000km. pastu emel tny hong leong dia ckp lps 10000km br buat. fenig2x. xmakan asap 2t pn blh pening gak
Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 4:00 pm

mazakim wrote:
ntah tupai comey nih ko stop dlm keadaan top gear ka..???
ak lagi 10meter nk stop da drop ke gear 1<<--clucth musti hold tau....
'gerun' jer bunyi kotak gear....hehehehe

ala itu example jela.. nk bgtau je muto susah nk change gear..tp kalau rxz..sng je kan nk change gear..

ajizaimi wrote:
salam. em dah bc. tp dalam manual cakap 3000km.
pastu emel tny hong leong dia ckp lps 10000km br buat. fenig2x. xmakan
asap 2t pn blh pening gak

aku da 44000 x penah lg top overhaul..so far so good..
Back to top Go down
rufaz
Laskar Muda


Posts : 98
Join date : 10/10/2009
Age : 23
Location : arau perlis

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 7:44 pm

tupai comel wrote:


aku da 44000 x penah lg top overhaul..so far so good..

2x5 la kte.. just bru tuka minyak 4t je kmarin.. muto masih dlm keadaan sihat..

btw, top oberhol nie tujuan sbnr die utk pe.. ak yg pkai tcw3 kan dah bersih dah.. so perlu jgk ke? Razz
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 8:58 pm

ish2. xpnah buat top overhaul??? oooo ada logik xpyh bt top ovhaul klu dh bersih tp mcmn pulak dgn piston ring ni?? bila perlu tukar? piston pn bila perlu tkr?? apa tnd2 piston ring n piston kna tkr??
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 9:35 pm

tukar bila bunyi makin kuat... bukak head blok tu semua.. tengok condition ring.. kalau dah haus sangat.. baek tukar..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 10:07 pm

he3x..blh tgk ke ring haus atau x ngan mate kasar? melainkan jem,blh la tgk ring tue sopek2x,klu bunyi ring tue slow ok je,klu kuat sgt tue lak mmg luar biase la,ha3x..biasanye kalau ring bunyi kuat,tapi bile tukar ring baru n bunyi still ade lagi,bermksd piston ngan block dah longgar,so klu nk hlgkan bunyi gak,nk x nk kene rebore le
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Sun Mar 28, 2010 10:28 pm

superjoemanito wrote:
he3x..blh tgk ke ring haus atau x ngan mate kasar? melainkan jem,blh la tgk ring tue sopek2x,klu bunyi ring tue slow ok je,klu kuat sgt tue lak mmg luar biase la,ha3x..biasanye kalau ring bunyi kuat,tapi bile tukar ring baru n bunyi still ade lagi,bermksd piston ngan block dah longgar,so klu nk hlgkan bunyi gak,nk x nk kene rebore le
boleh la joe.. pakai mata suprmen.. khaha..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Mon Mar 29, 2010 12:25 am

superjoemanito wrote:
he3x..blh tgk ke ring haus atau x ngan mate kasar? melainkan jem,blh la tgk ring tue sopek2x,klu bunyi ring tue slow ok je,klu kuat sgt tue lak mmg luar biase la,ha3x..biasanye kalau ring bunyi kuat,tapi bile tukar ring baru n bunyi still ade lagi,bermksd piston ngan block dah longgar,so klu nk hlgkan bunyi gak,nk x nk kene rebore le

ms kita tukar ring baru mesti ada longgar ckt kalau blok dah haus kan? maknanya kna rebore. Rebore ni mksdnya besarkan blok kan? pastu kna pki piston besar ckt,betul ke? pastu moto jd laju ckt n minyak kuat ckt? pastu. . . . Ai brp banyk pastu la,maklum la novis
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Mon Mar 29, 2010 12:32 am

longar cket jew.. tak banyak beza pun.. ala.. piston besar sket takde la rase sangat FCnyer.. lain la kalau kacau carb.. ala... kalau tukar ring.. mmg la ade ok skit dari sblum tukar..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Mon Mar 29, 2010 12:37 am

mantadkb wrote:
longar cket jew.. tak banyak beza pun.. ala.. piston besar sket takde la rase sangat FCnyer.. lain la kalau kacau carb.. ala... kalau tukar ring.. mmg la ade ok skit dari sblum tukar..

salam. oh en antadkb blum tdo lg. ish byk lg soalan aku tu ,jwb la blh lgkan ngantk Smile
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Mon Mar 29, 2010 12:47 am

k camnie,klu nk test,cabut ring dari piston n try masukkan dlm lbg block tue dari bwh n tolak ke atas n try gygkan piston tue,klu byk gap bermksd,piston dah xfit ngan block,so kene rebore,mende nie ssh jgk sbnrnye,rebore je jln penyelesaian plg mudah rebore tu mksdnye besarkan bore block,saiz lbg block direbore untuk dptkan blk kefittan piston n block,saiz piston jgk akan berubah la,moto lak xjd laju pun,cume pickup bertambah skit,sbb compression jd tinggi skit,mnyk kalau kene setting silap2x jimat lgi slps ko rebore block..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Mon Mar 29, 2010 1:01 am

superjoemanito wrote:
k camnie,klu nk test,cabut ring dari piston n try masukkan dlm lbg block tue dari bwh n tolak ke atas n try gygkan piston tue,klu byk gap bermksd,piston dah xfit ngan block,so kene rebore,mende nie ssh jgk sbnrnye,rebore je jln penyelesaian plg mudah rebore tu mksdnye besarkan bore block,saiz lbg block direbore untuk dptkan blk kefittan piston n block,saiz piston jgk akan berubah la,moto lak xjd laju pun,cume pickup bertambah skit,sbb compression jd tinggi skit,mnyk kalau kene setting silap2x jimat lgi slps ko rebore block..

oo tq2 kpd smua yg membantu. tapi nape kna buang ring? xleh test skali dgn ring?? klu blok br,pistn br,piston ring pn br,pendek kata moto br la, jika piston bersama dgn ring bila dimasukkan dlm blok dia betul2 fix?? xlonggar xketat??
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Mon Mar 29, 2010 1:28 am

ha3x,mmg byk btl persoalan bermain di otak ko blh je nk test sekali ngan ring,terplg la,tpi ring yang akan buat friction makin kuat,so xnmpk sgt la klu nk tgk block longgar ke x bro,moto baru lak dah confirm la cun bro,har3x..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V6   Today at 12:01 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V6
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 17Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 17  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: