.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Ekzos yg korg pakai?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16  Next
AuthorMessage
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Mon May 18, 2009 10:44 pm

HailToKing wrote:

hehe kantoi la plak, nila kalo cari ilmu kat tmpt2 bfaedah, sekadar bkongsi Very Happy

wahahaha..xpe2 kita berkongsi ilmu Shocked

err cantik ekzos bro..satu body ke sembur high temp flat black? satu botol bape rm yer?
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Mon May 18, 2009 11:39 pm

chocolate wrote:
HailToKing wrote:

hehe kantoi la plak, nila kalo cari ilmu kat tmpt2 bfaedah, sekadar bkongsi Very Happy

wahahaha..xpe2 kita berkongsi ilmu Shocked

err cantik ekzos bro..satu body ke sembur high temp flat black? satu botol bape rm yer?

aah satu body bro, spray Hi-Temp samurai rm24 satu
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Tue May 19, 2009 12:29 am

HailToKing wrote:

aah satu body bro, spray Hi-Temp samurai rm24 satu

ish bleh tahan gak mahal..
Back to top Go down
arjuna86
Laskar Kanan


Posts : 344
Join date : 15/05/2009
Age : 30
Location : tlk intan - sah alam - tlk intan.....

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Wed May 20, 2009 12:12 am

kalo nak operate ekjoz kat sah alam katne yg best?
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Wed May 20, 2009 12:19 am

arjuna86 wrote:
kalo nak operate ekjoz kat sah alam katne yg best?

hari tu aku operate kat sck.. mula2 die cakap RM150.. aku pikir.. nak gi takim pon RM130.. so malas nak pikir.. operate je kat sane.. bila ejos da belah... die cakap RM170... pergh beza RM40 dr takim.. so pikir la sendiri.. tu yang aku geram sangat hari tu... tapi lepas operate ejos.. memang ringan dari sebelum operate.. bunyi ejos lebih sedap dari yang asal tapi tak la kuat sangat bunyi die.. means still bunyi macam ori la katakan..

p/s menyesal sebenarnyer operate kat sane sebab dah bole beli ejos seken.. Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Back to top Go down
arjuna86
Laskar Kanan


Posts : 344
Join date : 15/05/2009
Age : 30
Location : tlk intan - sah alam - tlk intan.....

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Wed May 20, 2009 12:36 am

mantadkb wrote:
arjuna86 wrote:
kalo nak operate ekjoz kat sah alam katne yg best?

hari tu aku operate kat sck.. mula2 die cakap RM150.. aku pikir.. nak gi takim pon RM130.. so malas nak pikir.. operate je kat sane.. bila ejos da belah... die cakap RM170... pergh beza RM40 dr takim.. so pikir la sendiri.. tu yang aku geram sangat hari tu... tapi lepas operate ejos.. memang ringan dari sebelum operate.. bunyi ejos lebih sedap dari yang asal tapi tak la kuat sangat bunyi die.. means still bunyi macam ori la katakan..

p/s menyesal sebenarnyer operate kat sane sebab dah bole beli ejos seken.. Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

huhuhu... kat tempat lain ade x bro?
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Wed May 20, 2009 9:08 am

operate ekzos stended nih en wkq kita ada buat kat takim..cuba tny dia

err ada x sesapa ada gambor keratan rentas ekzos stended tupai nih?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Wed May 20, 2009 9:18 am

mantadkb wrote:
arjuna86 wrote:
kalo nak operate ekjoz kat sah alam katne yg best?

hari tu aku operate kat sck.. mula2 die cakap RM150.. aku pikir.. nak gi takim pon RM130.. so malas nak pikir.. operate je kat sane.. bila ejos da belah... die cakap RM170... pergh beza RM40 dr takim.. so pikir la sendiri.. tu yang aku geram sangat hari tu... tapi lepas operate ejos.. memang ringan dari sebelum operate.. bunyi ejos lebih sedap dari yang asal tapi tak la kuat sangat bunyi die.. means still bunyi macam ori la katakan..

p/s menyesal sebenarnyer operate kat sane sebab dah bole beli ejos seken.. Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

ape yg dioperate,silencer blakang tuka x?kasi upload gambar..hehe

*bro arjuna,nak operate ekzos g kat TAKIM,kat sentul..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Sat May 23, 2009 11:34 pm

ekzos chamber ambe





baru tanggal dr moto
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Tue May 26, 2009 11:23 am

bro,ape effect perut besar / kecik?
silencer besa / kecik plak ape effect? aku tau pasal manifold je..
if besar mean powerband banyak kat ujung tapi low n mid mmg xleh blah..ye ke?haha scratch

*banyak lagi aku x tau pasal ejos ni.. study
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Wed May 27, 2009 4:50 am

WKQ4913 wrote:
bro,ape effect perut besar / kecik?
silencer besa / kecik plak ape effect? aku tau pasal manifold je..
if besar mean powerband banyak kat ujung tapi low n mid mmg xleh blah..ye ke?haha scratch

*banyak lagi aku x tau pasal ejos ni.. study

saiz perut tu jadi lepas habis calculate utk buat karekteristik ekzos tu camner..tp besenya perut besar ni mmg utk pikup high

yg penting kene tgk panjang diffuser ngan kon..bentuk manifold kene tgk kl jenis straight mcm 125z stended tu maknanya ekzos tu lebih pada broad power band..kl jenis yg makin besar,tu utk pikup..

diffuser ngan kon pun sama gak..cuba tgk ekzos open,diorang wat pendek2 sbb nak bg pikup kaw2 tp power band pendek..kl tgk ekzos stended diffuser dia panjang ngan degree rendah,tu utk power band tinggi gak,tp high rpm retard

diffuser makin pendek ngan makin besar darjah bukaan dia,makin pikup moto..

diffuser ni bahagian ekzos lps manifold,sblm sampai bhgn perut yg straight..diffuser ni ada macam2 bentuk ngan saiz..ada yg wat 1 stage,2 stage,3 stage..kon plak bhgn slps perut straight,sblm silencer box..

kon gak bleh ada 2 stage or single..3 x pasti Shocked lg pendek kon lg pikup moto

satu lagi bhgian ekzos nama stinger,stinger ni batang pipe slps kon..mcm ekzos open tu tgk ada pipe panjang antara kon ngan silencer kan?

batang pipe silencer pun ada size gak,kl terlalu kecik nnt tersumbat Shocked gas ekzos x lepas,kl besar sgt nnt terlalu lawas..

ekzos 2 stroke ni mcm device utk alun gelombang bunyi@tenaga yg kuar dr port ekzos..prinsip dia lg panjang ngan lg lambat gelombang dikembalikan pada port ekzos,lg lebar power band..lg pendek ngan lg besar gelombang disasarkan,lg cepat back pressure pada port ekzos, lg pikup moto

tp utk buat sumer ni kene ada kiraan,kene tgk pada bukaan port ekzos camner..

p/s : ambe pun stakat tau je camner nak tau karekteristik ekzos,nak try buat xde alat..kene ada welding gas ler
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 9:32 pm

aku pakai ekjos potong je skg nie..rasanye nk tuka ahm lak..ok ke x? Question Question
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 9:40 pm

aus_ipoh wrote:
aku pakai ekjos potong je skg nie..rasanye nk tuka ahm lak..ok ke x? Question Question
tukar yang racing punye la bro... baro best...
Back to top Go down
kelvin45
Support Crew
Support Crew


Posts : 745
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Putrajaya,Dengkil,Semenyih,Kajang.....

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 9:53 pm

aus_ipoh wrote:
aku pakai ekjos potong je skg nie..rasanye nk tuka ahm lak..ok ke x? Question Question
Hm....ahm jenis standed cutting???kalau standed cutting........bunyi cun...........power also ok........better than ori........kalau untuk long distace tak sesuai...........dulu sy pakai....welding sini koyak sana.........tak tahan panas kod........not sure...... Razz Razz
Bro lain rasa cam ne???? scratch scratch
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 10:26 pm

kelvin45 wrote:
aus_ipoh wrote:
aku pakai ekjos potong je skg nie..rasanye nk tuka ahm lak..ok ke x? Question Question
Hm....ahm jenis standed cutting???kalau standed cutting........bunyi cun...........power also ok........better than ori........kalau untuk long distace tak sesuai...........dulu sy pakai....welding sini koyak sana.........tak tahan panas kod........not sure...... Razz Razz
Bro lain rasa cam ne???? scratch scratch

standard la bro... kalau gune ori punyer lagi ok la... besi dier tebal skit.. cuma upah nak buat tu hampir sama dengan aftermarket punyer ejos...
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 10:43 pm

mantadkb wrote:
aus_ipoh wrote:
aku pakai ekjos potong je skg nie..rasanye nk tuka ahm lak..ok ke x? Question Question
tukar yang racing punye la bro... baro best...

hehe kalo jmpe bapak penguatkuasa tu pn lg senyum lebar Very Happy
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 11:02 pm

HailToKing wrote:
mantadkb wrote:
aus_ipoh wrote:
aku pakai ekjos potong je skg nie..rasanye nk tuka ahm lak..ok ke x? Question Question
tukar yang racing punye la bro... baro best...

hehe kalo jmpe bapak penguatkuasa tu pn lg senyum lebar Very Happy

elakkan bapak penguatkuasa je..hehehe tapi kalau kantoi... nasib tak baik la tu
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 11:03 pm

skrg ni hold dulula ejos aftermarket korg tu, tggu dua tiga bulan lg brula sarung
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 11:21 pm

HailToKing wrote:
skrg ni hold dulula ejos aftermarket korg tu, tggu dua tiga bulan lg brula sarung

beli dulu.. tapi sarung kendian... takyah sarung time2 panas... hehehe
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 11:30 pm

kelvin45 wrote:
aus_ipoh wrote:
aku pakai ekjos potong je skg nie..rasanye nk tuka ahm lak..ok ke x? Question Question
Hm....ahm jenis standed cutting???kalau standed cutting........bunyi cun...........power also ok........better than ori........kalau untuk long distace tak sesuai...........dulu sy pakai....welding sini koyak sana.........tak tahan panas kod........not sure...... Razz Razz
Bro lain rasa cam ne???? scratch scratch

ekzos selapis ni ada tebal2 dia..kl nak bunyi sedap slalu material tebal 0.5mm je,tp mmg senang koyak ler..saiz lain yg bese org guna 0.7mm ngan 1mm,yg ni tahan sket..kl ekzos after market nak wat pki stanless stell kos bahan tu tinggi,soo bese org guna zink jer
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 11:34 pm

chocolate wrote:
kelvin45 wrote:
aus_ipoh wrote:
aku pakai ekjos potong je skg nie..rasanye nk tuka ahm lak..ok ke x? Question Question
Hm....ahm jenis standed cutting???kalau standed cutting........bunyi cun...........power also ok........better than ori........kalau untuk long distace tak sesuai...........dulu sy pakai....welding sini koyak sana.........tak tahan panas kod........not sure...... Razz Razz
Bro lain rasa cam ne???? scratch scratch

ekzos selapis ni ada tebal2 dia..kl nak bunyi sedap slalu material tebal 0.5mm je,tp mmg senang koyak ler..saiz lain yg bese org guna 0.7mm ngan 1mm,yg ni tahan sket..kl ekzos after market nak wat pki stanless stell kos bahan tu tinggi,soo bese org guna zink jer

tula kalo jmpe bendul jln pelan2, mmg kemek pnye
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu May 28, 2009 11:39 pm

HailToKing wrote:


tula kalo jmpe bendul jln pelan2, mmg kemek pnye

ekzos chamber yg tgh simpan skrg ni dah penah potong skali baiki kemek..bumper tu tajam cam.. Evil or Very Mad
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Fri May 29, 2009 4:06 pm

hehe pakai ekzos cutting standed je dulu sementara line ngah panas ni..hehe.. operate ejos standed lagi best..ehehe..tp t g trek terpakse tuka,igt nak wat custom cutting cam standed tp perut besar cket n adjust letak bawah body (cam cubprix)..(standed lalu tepi body)..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Fri May 29, 2009 4:59 pm

WKQ4913 wrote:
hehe pakai ekzos cutting standed je dulu sementara line ngah panas ni..hehe.. operate ejos standed lagi best..ehehe..tp t g trek terpakse tuka,igt nak wat custom cutting cam standed tp perut besar cket n adjust letak bawah body (cam cubprix)..(standed lalu tepi body)..

wa encik wan... plan beso nampak.. hehehe... so moto amacam.. dah ok tak??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Fri May 29, 2009 5:08 pm

mantadkb wrote:
WKQ4913 wrote:
hehe pakai ekzos cutting standed je dulu sementara line ngah panas ni..hehe.. operate ejos standed lagi best..ehehe..tp t g trek terpakse tuka,igt nak wat custom cutting cam standed tp perut besar cket n adjust letak bawah body (cam cubprix)..(standed lalu tepi body)..

wa encik wan... plan beso nampak.. hehehe... so moto amacam.. dah ok tak??

hehe plan je,bajet blum lagi..moto dah sehat dah..kembali ke jalan dah..hehe
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Today at 8:28 am

Back to top Go down
 
Ekzos yg korg pakai?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: