.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Ekzos yg korg pakai?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16  Next
AuthorMessage
kelvin45
Support Crew
Support Crew


Posts : 745
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Putrajaya,Dengkil,Semenyih,Kajang.....

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Fri Jun 12, 2009 12:39 pm

Ada siape ada any infomation ttg brand ekzos"KSE" ????
Bunyi cun......cuting pun ok.....1st time sy nampak........bukan jenis cantum tgh,welding cam BM power.
scratch scratch scratch Any member tau brand ni???Kat internet tak dapat cari pun..... Mad
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Fri Jun 12, 2009 3:42 pm

WKQ4913 wrote:
encik hariz wrote:
wahaha!...tggu jer fulus cukup aku wat kat takim nnt. Twisted Evil
chamber kalo lalu bwh perut mesti tongkat dua tu kene cabot kan?
lagi satu aper perbezaan yg ketara antara pipe open ngan chamber yer?
tengok rupe lebih kurang jer. study

takim rm400+ oooo.... affraid

ko bli yypang nye pun xpe,sebab wat as secondary ekzos je..
yup,kene potong double stand,hasilnye ko xleh pakai double stand..

fuiyoh!... rm400? Shocked
mahal gak...itu chamber ke pipe?
ptt la aku tnyer ader satu chamber yg da siap gantung kat takim ari tu regenye rm300 lebey.
tp biasala...hand made mmg mahal puyer..quality bagus kan?

nak beli yypang nih kualiti bagus ke?
sbb ramai org cakap ejos aftermarket nih kurang cket.
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Fri Jun 12, 2009 4:05 pm

encik hariz wrote:
WKQ4913 wrote:
encik hariz wrote:
wahaha!...tggu jer fulus cukup aku wat kat takim nnt. Twisted Evil
chamber kalo lalu bwh perut mesti tongkat dua tu kene cabot kan?
lagi satu aper perbezaan yg ketara antara pipe open ngan chamber yer?
tengok rupe lebih kurang jer. study

takim rm400+ oooo.... affraid

ko bli yypang nye pun xpe,sebab wat as secondary ekzos je..
yup,kene potong double stand,hasilnye ko xleh pakai double stand..

fuiyoh!... rm400? Shocked
mahal gak...itu chamber ke pipe?
ptt la aku tnyer ader satu chamber yg da siap gantung kat takim ari tu regenye rm300 lebey.
tp biasala...hand made mmg mahal puyer..quality bagus kan?

nak beli yypang nih kualiti bagus ke?
sbb ramai org cakap ejos aftermarket nih kurang cket.

chamber ke pipe ke lebih kurang je,name pun custom made,tu yg mahal afro

yypang ok,tapi material nipis,senang bocor klau langgar bonggol..

nak puas hati n ade bajet amek kat takim je..
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Fri Jun 12, 2009 4:34 pm

[quote="WKQ4913"][quote="encik hariz"][quote="WKQ4913"]
encik hariz wrote:

chamber ke pipe ke lebih kurang je,name pun custom made,tu yg mahal afro

yypang ok,tapi material nipis,senang bocor klau langgar bonggol..

nak puas hati n ade bajet amek kat takim je..

oh...lg pon nak wat daily..pakai chamber dulu ok kot..

sobonar nyo eden nyosal dulu x boli pipe ko..hehe Embarassed

tp xper..lg pon baru nak up...pelan2 kayuh..

dah siap sedia nak men trek nnt baru wat pipe.. Twisted Evil
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu Jul 02, 2009 11:01 am

pkai paip std ok da bro.. tp kena modi sket la kasi flow cantik..

tp klu da gatal nak paip chem gak leh la pkai ..

tp jgn sarung jew bro.. setting tau...

nnt kena plak modal bli piston baru len.. pasal piston lama da bkn cm rupa piston..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu Jul 02, 2009 12:30 pm

zouk188 wrote:
pkai paip std ok da bro.. tp kena modi sket la kasi flow cantik..

tp klu da gatal nak paip chem gak leh la pkai ..

tp jgn sarung jew bro.. setting tau...

nnt kena plak modal bli piston baru len.. pasal piston lama da bkn cm rupa piston..

btoll.. kasi buang sarang letak kon utk kasi cantik flow gas tu.. xpun nak lagi cantik kasi operate manifold n perot nye lenkuk,kasi wat cutting cam standed,muffler remain.. kat TAKIM leh wat,janji besedia dgn $$$..almakluhlah,bende custom ni pricely..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Fri Jul 03, 2009 12:44 am

ramai siot tengok kl pki chamber..mgkn diorang pikir mamat yg pki chamber nih byk duit nak bayar saman,xpun ada payung kl kene roadblok kekekeke

salah satu cara nak counter berat kat tgh2 rpm tu ialah dengan kasi up saiz piston..aritu cuba dr piston saiz 0.50,tengah mmg berat giler,kl x start dr gear satu mmg susah power nak bukak..

lps tu rebore saiz 1.50,rpm tgh bleh tahan sket,kurang2 bleh starting dr gear 2..yg best pikup mmg sedap sbb piston dah besor..tp x sempat nak sumbat piston rxz,org dah pinjam blok tu kendian wat ta*k,kasi rebore habis saiz,hampeh.. Evil or Very Mad

satu lg cara dengan up compression head,rpm tgh senang sket nak bukak,tp high rpm akan jadi cam senak sket..mcm x lawas sbb head dah sempit sgt..

soo senang citer xnak berat pki ekzos stended kuikuikui..

tp ada gak ekzos chamber yg x berat sgt rpm tengah,kene pandai cari ler Laughing
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Mon Jul 13, 2009 5:13 pm

ejos macam encik choc tu macam maner plak rasenyer pada certain2 rpm?
tork time rpm rendah kuat@membobok?
mid range best?
top berdesup?

tengok cam x tersiksa jer nak bwk slow2 masa TT mlm tuh.. Laughing
kene bawak ganas2 nih. Shocked
Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Mon Jul 13, 2009 5:51 pm

ade beza ke pakai piston rxz ngn tupai punye?
n kalau nk tukor piston rxz,kene tukor part lain x?
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Mon Jul 13, 2009 6:05 pm

low rpm - 4.5 clear,4.5 - 5 kene main throttle,5 - 6.5 bobok gile2,7 power start mari sampai 10,11...........12 piston tembus kekeke

siksa gak ler nak menten 5rpm,kecuali straight kat wangsamaju tu,dl2 tempat ambe test muto ngan saing2 kekeke

top?meter lg cepat naik sbb lg pikup,tp spoket kene up sket,xleh wat mcm set ngan ekzos stended

dy rasau wrote:
ade beza ke pakai piston rxz ngn tupai punye?
n kalau nk tukor piston rxz,kene tukor part lain x?

beza nye piston makin besor..rasenye xde part lain kene tukor kecuali kl xnak bunyi kuat sgt kene pki roller ngan clip piston rxz ler..sbb clip ngan roller 125z kecik sket,soo ada byk free play yg wat bunyi kuat
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Mon Jul 13, 2009 9:25 pm

hehe aku dah berjaye membuang sarang ekzos tupai aku..hehe esok g setting kat kecik,dgr kate hi rpm clearance mantap..
Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Mon Jul 13, 2009 10:21 pm

camner plak buang sarang ekzos tu?..gune ekzos stenderd ke?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Tue Jul 14, 2009 9:57 am

dy rasau wrote:
camner plak buang sarang ekzos tu?..gune ekzos stenderd ke?

ekzos standed,tapi kat perut tu ade sarang,so buang sarang tu..kire kosong la ekzos tu.. tapi dalam muffler still sama lagi..
Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Tue Jul 14, 2009 11:17 am

ooo..mcm tu ka..
tp,mesti kene belah ekzos dulu kn..
bt sndiri ke?..kat kedai mahal x?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Tue Jul 14, 2009 12:00 pm

dy rasau wrote:
ooo..mcm tu ka..
tp,mesti kene belah ekzos dulu kn..
bt sndiri ke?..kat kedai mahal x?

rm80..aku wat kat kedai..
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Tue Jul 14, 2009 3:17 pm

ekzos potong le nie
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Tue Jul 14, 2009 4:51 pm

chocolate wrote:
low rpm - 4.5 clear,4.5 - 5 kene main throttle,5 - 6.5 bobok gile2,7 power start mari sampai 10,11...........12 piston tembus kekeke

siksa gak ler nak menten 5rpm,kecuali straight kat wangsamaju tu,dl2 tempat ambe test muto ngan saing2 kekeke

top?meter lg cepat naik sbb lg pikup,tp spoket kene up sket,xleh wat mcm set ngan ekzos stended

perghhh!...piston tembos!...
bahaya jugak pakai chamber ni kalo ter 'overshoot' atas highway nih. No

tp hamba teringin gak nak wat chamber...terasa macam nak 'ada powervalve' kat moto hamba nih.

nnt di malam minggu hamba boleh sep minyak sbb selalu dok rumah takutkan pak polisi. Shocked
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Tue Jul 14, 2009 5:43 pm

kene tau limit muto kl dah bikin,misalnya masa baru2 buat cuba cari kat rpm mana power start ngan power dah turun..kl dah pandai bajet kat rpm bape max power,insyaAllah xde hal
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Wed Jul 15, 2009 10:08 pm

nak main higway, elok pakai ekzos standard je sbb sng nak maintain speed..
kalau pakai chamber, dh full throtle pn, smpai je bukit2, mst meter drop, biler dh drop, nk laju blk, mst berat jerr...

WKQ4913 wrote:

ekzos standed,tapi kat perut tu ade sarang,so buang sarang tu..kire kosong la ekzos tu.. tapi dalam muffler still sama lagi..
ok tak buang sarang tu? kene pandai setting carb & spoket, kalau tak, mmg tak best..
harap bunyi je sedap nnt... Laughing
rm80 tu ok la..lbh kurg je hrga mcm ekzos 125z yg ada mmber aku modi duluu2... tongue
Back to top Go down
|ashefast|
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 30/04/2009
Age : 32
Location : UnderTheAppleTree

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu Jul 16, 2009 1:21 am

WKQ4913 wrote:
dy rasau wrote:
camner plak buang sarang ekzos tu?..gune ekzos stenderd ke?

ekzos standed,tapi kat perut tu ade sarang,so buang sarang tu..kire kosong la ekzos tu.. tapi dalam muffler still sama lagi..

buang semua tiga ketul tu ke? dia operate potong tengah ke potong belah dalam?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Thu Jul 16, 2009 5:12 pm

|ashefast| wrote:
WKQ4913 wrote:
dy rasau wrote:
camner plak buang sarang ekzos tu?..gune ekzos stenderd ke?

ekzos standed,tapi kat perut tu ade sarang,so buang sarang tu..kire kosong la ekzos tu.. tapi dalam muffler still sama lagi..

buang semua tiga ketul tu ke? dia operate potong tengah ke potong belah dalam?

potong dalam,kan ade cam batang berlubang2 tu,bende tu die kuarkan..kire kosong la dalam perut tu..
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Sat Jul 18, 2009 2:54 pm

ekzos aku cm ada kuar asap sikit kat tmpt kena potong 2..xpa ke kalo jalan gak wlupon ada bocor sikit kat ekzos 2..ada effect x..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Sat Jul 18, 2009 2:56 pm

aus_ipoh wrote:
ekzos aku cm ada kuar asap sikit kat tmpt kena potong 2..xpa ke kalo jalan gak wlupon ada bocor sikit kat ekzos 2..ada effect x..

effect die xde sgt klau bocor kecik.. boleh weding balik..
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Sat Jul 18, 2009 2:58 pm

ow yeke..em tq..lg 1..moto aku skg nie leh 130 je..kalo bawa dlm 120 je leh jem ke
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Sat Jul 18, 2009 4:51 pm

xjem la bro,bwk 130kmh pun xjem aku rase Very Happy ,xtau la klu moto ko set xbtl,bhaye la jgk tu..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Ekzos yg korg pakai?   Today at 11:57 am

Back to top Go down
 
Ekzos yg korg pakai?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 16Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: