.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 2T & 4T Pilihan Anda V4

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next
AuthorMessage
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Sun Mar 07, 2010 10:26 pm

mesti la risau,sbb maintain rpm tinggi n long distance melebihi kemampuan standard enjin,minyak silinder pun blh jd krg
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Mon Mar 08, 2010 12:39 pm

ajizaimi wrote:
salam. nk tny sapa pnah pki motul transoil expert 10w-40 n minyak 4t lain gred 10w-40. ada rs apa2 beza ke sb transoil ni kan spcial utk gearbox 2stroke

pade aku sedap sket la,tapi lama2 cepat lemau..dalam kat2 2k dah rase x sedap dah..bek pakai motul 3100 / 5100..
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Mon Mar 08, 2010 6:02 pm

Ashless detergents are used in low temperature
applications such as TCW3 oils where the ring land temperature is held
below 300 deg/f. These detergents work well in engines where an excess
of cooling capacity is available and power valves are not used"

Ashless detergent digunakan dlm aplikasi suhu rendah seperti TCW3 di mana suhu *permukaan ring berada di bwh 300 degree fahrenheit(148.9 degree celcius). detergent ini bekerja@berfungsi dgn baik dlm enjin dimana terdapat kapasiti penyejukan berlebihan dan power valve tk digunakan.

ade ke kapasiti penyejukan berlebihan dlm tupaijet?
tupaijet pkai air-cooled sytem je kot.
bukan water-cooled ke oil-cooled..
powervalve tu plak mmg tkde la..
tzm ke sbk ke ade la powervalve..

*aku rase tu maksud dier..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Mon Mar 08, 2010 6:36 pm

WKQ4913 wrote:
ajizaimi wrote:
salam. nk tny sapa pnah pki motul transoil expert 10w-40 n minyak 4t lain gred 10w-40. ada rs apa2 beza ke sb transoil ni kan spcial utk gearbox 2stroke

pade aku sedap sket la,tapi lama2 cepat lemau..dalam kat2 2k dah rase x sedap dah..bek pakai motul 3100 / 5100..


ooo klu motul 3100 10w-40 lg ok la bndg transoil expert walaupun sama kelikatan?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Mon Mar 08, 2010 11:15 pm

ajizaimi wrote:
WKQ4913 wrote:
ajizaimi wrote:
salam. nk tny sapa pnah pki motul transoil expert 10w-40 n minyak 4t lain gred 10w-40. ada rs apa2 beza ke sb transoil ni kan spcial utk gearbox 2stroke

pade aku sedap sket la,tapi lama2 cepat lemau..dalam kat2 2k dah rase x sedap dah..bek pakai motul 3100 / 5100..


ooo klu motul 3100 10w-40 lg ok la bndg transoil expert walaupun sama kelikatan?

yep,pada pandangan aku lar..
Back to top Go down
banchiksk8
Laskar Muda


Posts : 72
Join date : 08/03/2010
Age : 26
Location : desa pinggiran putra, kajang, bangi, dengkil, putrajaya,serdang

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Mon Mar 08, 2010 11:34 pm

sori la bro..
saya baru jew pakai moto 125 ni...

nak tnya la atf 2 minyak itam jugak kew atau oil treatment???

dan eo diesel ni minyak itam juga kew???

maaf la nak belajar
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Tue Mar 09, 2010 7:54 am

banchiksk8 wrote:
sori la bro..
saya baru jew pakai moto 125 ni...

nak tnya la atf 2 minyak itam jugak kew atau oil treatment???

dan eo diesel ni minyak itam juga kew???

maaf la nak belajar

atf=minyak gear kete auto {automatic transmission fluid (ATF)}
eo diesel= minyak hitam diesel {diesel engine oil }
Back to top Go down
jagungmanis
Laskar Muda


Posts : 40
Join date : 08/03/2010
Location : rawang-mentakab

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Tue Mar 09, 2010 7:57 pm

bro2 sume
kat mane nak dpt 2t qs atau maxoil kat area rawang?
kalo xpon paling dekat ngan rawang
ade sape tau?
Back to top Go down
XanChi
Laskar Kelas I


Posts : 110
Join date : 25/01/2010
Location : Bedok, Singapura

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Wed Mar 10, 2010 11:09 am

Siapa2 perna gune minyak 4T Motul 7100? Liquid warna merah.

100% Synthetic Ester.
Back to top Go down
jem_125zr
Laskar Kanan


Posts : 237
Join date : 12/11/2009
Age : 27
Location : melaka-kuala lumpur

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Wed Mar 10, 2010 5:19 pm

XanChi wrote:
Siapa2 perna gune minyak 4T Motul 7100? Liquid warna merah.

100% Synthetic Ester.

fuyoo minyak mhl 2..ak dgr dak2 lc yang dah buat moto slalulah pki minyak nie..hargnye pn ak rase lby rm60 kn...
Back to top Go down
XanChi
Laskar Kelas I


Posts : 110
Join date : 25/01/2010
Location : Bedok, Singapura

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Wed Mar 10, 2010 8:25 pm

Ade lagi minyak 4T yg mahal.

Motul 300V Factory Line. Liquid warna Flourescent green. Harga di S'pura $29-35.
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Wed Mar 10, 2010 8:48 pm

salam. em minyak mahal. klu 2stroke pki berbaloi ke, 4t ni bg 125z utk gearbox je kan. tp klu nk merasa bgs sgt. skrg2nya pnah merasa minyak mahal,ada pengalaman. aku xpnah pki. stakat ni minyak 4t plg mahal sprinta 5000,tu pun pki kat LC
Back to top Go down
jem_125zr
Laskar Kanan


Posts : 237
Join date : 12/11/2009
Age : 27
Location : melaka-kuala lumpur

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Wed Mar 10, 2010 11:36 pm

ak minyak paling mhl pn transoil ajelah..30hengget..2 pn dh rase mhl dh...tp nsb baek sethn 2kali jew... Very Happy
Back to top Go down
banchiksk8
Laskar Muda


Posts : 72
Join date : 08/03/2010
Age : 26
Location : desa pinggiran putra, kajang, bangi, dengkil, putrajaya,serdang

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Thu Mar 11, 2010 12:48 am

eo dgn atf kalo nak masuk dalam enjin cara bancuhan diA 2 sama jew ke dengan bancuhan biasa....

baru jpin club ni...

bnyak bnda baru blaja thank2 otai2 dalam ni...

nak test rimula...

hehehehehe
Back to top Go down
ijat666
Support Crew
Support Crew


Posts : 857
Join date : 14/10/2009
Age : 29
Location : GEMENCHEH,N9

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Thu Mar 11, 2010 1:25 am

isi full rimula pon ok....aku letak rimula 850 ml trus...
syok jek....
kalu nk cmpor atf, amik 200ml ATF + 650ml eo diesel

_________________
durjana kau yang punya angkara
mengalih setiap pandangan manusia
yang benar kau palsukan
tugasmu seumpama syaitannnn!!!

Back to top Go down
http://www.facebook.com/?ref=home#!/ijat666?ref=profile
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Thu Mar 11, 2010 8:04 am

jem_125zr wrote:
ak minyak paling mhl pn transoil ajelah..30hengget..2 pn dh rase mhl dh...tp nsb baek sethn 2kali jew... Very Happy


macammn rasa transoil ni? 10w-30 ke 10w-40????
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Thu Mar 11, 2010 12:26 pm

2stroke ni cukup sekadar pakai mineral atau semi sintetik.. sebab EO die hanye la untuk bahagian gearbox..

aku dah pernah pakai macam2 EO sepanjang pakai 125z ni,dari mineral sampai la fullsintetik racing spec,moto dari bawak g kedai sampai la masuk trekday sepang.. ape yang aku nak cakap,pakai Eo fullsintetik ni lebih pade kepuasan je sebenarnye..

sebab ape?pakai EO fullsintetik ni kejap je penangan die,pastu bunyik kasar sket nak2 plak lepas merembat kaw2,tang pickup sedap sebab kurang geseran..

akhirnye pakai EO diesel yang berharge RM14.50 lagi puas hati,walaupun pickup lambat sket,tapi overall puas hati..
Back to top Go down
jagungmanis
Laskar Muda


Posts : 40
Join date : 08/03/2010
Location : rawang-mentakab

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Thu Mar 11, 2010 12:49 pm

http://www.carigold.com/portal/forums/archive/index.php/t-59680.html

btol ke pakai minyak sawit bole ganti EO.?
Back to top Go down
jem_125zr
Laskar Kanan


Posts : 237
Join date : 12/11/2009
Age : 27
Location : melaka-kuala lumpur

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Thu Mar 11, 2010 6:24 pm

ajizaimi wrote:
jem_125zr wrote:
ak minyak paling mhl pn transoil ajelah..30hengget..2 pn dh rase mhl dh...tp nsb baek sethn 2kali jew... Very Happy


macammn rasa transoil ni? 10w-30 ke 10w-40????

die 10w 30..ak gune minyak nie pn sbb die dlm manual pn suh gune yg 10w30..jarang ak jumpe minyak 10w30..yang bese jumpe minyak itam honda dgn trnsoil nie..sudah semestinye trnsoil menjadi pilihan...stakat ak gune nie ak rase sdplah...
Back to top Go down
tandok
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 11/03/2010
Location : ayer keroh--endau--mersing--

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Thu Mar 11, 2010 8:40 pm

jem_125zr wrote:
ajizaimi wrote:
jem_125zr wrote:
ak minyak paling mhl pn transoil ajelah..30hengget..2 pn dh rase mhl dh...tp nsb baek sethn 2kali jew... Very Happy


macammn rasa transoil ni? 10w-30 ke 10w-40????

die 10w 30..ak gune minyak nie pn sbb die dlm manual pn suh gune yg 10w30..jarang ak jumpe minyak 10w30..yang bese jumpe minyak itam honda dgn trnsoil nie..sudah semestinye trnsoil menjadi pilihan...stakat ak gune nie


ak rase sdplah...




hi abg jem...nk kenal blh???sy bdk bru belajar...tlg tnjukan yeww...kakakaa
Back to top Go down
tupai_tempur
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 411
Join date : 21/07/2009
Location : Taman molek,jb

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Thu Mar 11, 2010 9:24 pm

WKQ4913 wrote:
2stroke ni cukup sekadar pakai mineral atau semi sintetik.. sebab EO die hanye la untuk bahagian gearbox..

aku dah pernah pakai macam2 EO sepanjang pakai 125z ni,dari mineral sampai la fullsintetik racing spec,moto dari bawak g kedai sampai la masuk trekday sepang.. ape yang aku nak cakap,pakai Eo fullsintetik ni lebih pade kepuasan je sebenarnye..

sebab ape?pakai EO fullsintetik ni kejap je penangan die,pastu bunyik kasar sket nak2 plak lepas merembat kaw2,tang pickup sedap sebab kurang geseran..

akhirnye pakai EO diesel yang berharge RM14.50 lagi puas hati,walaupun pickup lambat sket,tapi overall puas hati..

ya. aku sokong ayat di atas. marilah beramai2 tukar eo diesel. hehee

_________________
always get what you need,not what you want
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Thu Mar 11, 2010 9:51 pm

yeah.tawu xpe.
mmg a++
gerenti mmg terbaek la eo diesel =D
Back to top Go down
jamil
Laskar Muda


Posts : 65
Join date : 06/02/2010
Age : 27
Location : simpang rengam johor

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Fri Mar 12, 2010 1:17 pm

bro sume..nk tnye la..
2t petronas 2000 ngn 2t maxoil expert mane bgs ha??
tlg jwb persoalan ini.
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Fri Mar 12, 2010 2:19 pm

maxoil

_________________
i'am wearing a poker face,until when can i hold it?...
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Fri Mar 12, 2010 2:23 pm

kalo nk pakai petronas baik pakai petronas sprinta 5000 je..

_________________
M125ZC





terus pecut sampai perut kecut
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 2T & 4T Pilihan Anda V4   Today at 1:50 pm

Back to top Go down
 
2T & 4T Pilihan Anda V4
View previous topic View next topic Back to top 
Page 14 of 16Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: