.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Re-paint Coverset

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
AuthorMessage
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re-paint Coverset   Sat Apr 11, 2009 6:29 pm

hari tu aku gi sck tengok coverset.. ade nampak coverset cun... tapi rega tu macam aku tak leh terima memandangkan kualiti re-paint coverset tu tak memuaskan hati sangat.. die cakap RM4++ peghhh tu yang tak tahan tu... aku ingat nak cat balik moto aku tu.. tapi ade beberapa benda yang memang aku dok sakit kepala ni..
1. kalau nak cat sendiri atau hantar kedai cat, anggaran bajet berapa
2. teknik nak cat tu.. macam mane.. kalau rim motor aku boleh la buat..
3. cat ape yang bagus.. (kalau cat sendiri)
ade sape2 yang boleh bagi idea .. aku nak cat wane hitam je..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sat Apr 11, 2009 6:48 pm

1. bajek x pasti... rasanya x lebih dari RM200
2. kalau nak cun spray guna gun... serata je nampak... kalau sembut tin... x smooth sangat...
tapi ada juga yang sparay guna tin then kasi clear guna gun... study
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sat Apr 11, 2009 7:37 pm

aku dah pernah buat sendiri..

sebelum spray, kasi gosok dulu coverset tu.. nak buang clear coat asal..
buang la sume sticker tu skali..
mule2 gosok gune kertas pasir yg kasar sket..
digalakkan gosok ngan air sabun.. tp aku slamber je gosok camtu je..

dah gosok, kasi rata surface tu, bley la sembur primer..
kaler depend on final colour yg ko nak buat tuh..
tp biase undercoat kaler putih @ silver je..

kalo brand spray, org suggest guna samurai..
tp aku dah pakai, rase macam cair sgt la.. cepat je abis.
tp hasil die ok la gak..

dah spray undercoat, biar kering dulu, lame sket pun takpe..
takut kalo x betul2 kering, nanti die mengelembung @ menggerutu time sembut final coat.
pastu spray la kaler yg ko nak tu..
elok spray nipis2, tp banyak layer.. nak kasi rata..

kalo clear, nak puas hati anta kedai je la.. nak buat sendiri pun boleh..
tp hasilnye tak seperfect kedai@ gun la.. tp puas hati la, sbb keje sendiri.

kalo hantar kedai, bajet kalo 1 kaler tu dalam rm100-200 la jugak kot..
tp aku hantar kat kedai cat abg aku kene rm50 je.. Laughing

p/s - nak spray sendiri ni kene banyak bsabar skit.. keje leceh..
pastu bnykkan praktis, anda pasti berjaya.. lol!
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sat Apr 11, 2009 8:26 pm

udin_014 wrote:
aku dah pernah buat sendiri..

sebelum spray, kasi gosok dulu coverset tu.. nak buang clear coat asal..
buang la sume sticker tu skali..
mule2 gosok gune kertas pasir yg kasar sket..
digalakkan gosok ngan air sabun.. tp aku slamber je gosok camtu je..

dah gosok, kasi rata surface tu, bley la sembur primer..
kaler depend on final colour yg ko nak buat tuh..
tp biase undercoat kaler putih @ silver je..

kalo brand spray, org suggest guna samurai..
tp aku dah pakai, rase macam cair sgt la.. cepat je abis.
tp hasil die ok la gak..

dah spray undercoat, biar kering dulu, lame sket pun takpe..
takut kalo x betul2 kering, nanti die mengelembung @ menggerutu time sembut final coat.
pastu spray la kaler yg ko nak tu..
elok spray nipis2, tp banyak layer.. nak kasi rata..

kalo clear, nak puas hati anta kedai je la.. nak buat sendiri pun boleh..
tp hasilnye tak seperfect kedai@ gun la.. tp puas hati la, sbb keje sendiri.

kalo hantar kedai, bajet kalo 1 kaler tu dalam rm100-200 la jugak kot..
tp aku hantar kat kedai cat abg aku kene rm50 je.. Laughing

p/s - nak spray sendiri ni kene banyak bsabar skit.. keje leceh..
pastu bnykkan praktis, anda pasti berjaya.. lol!


ni dh ade dh step2 dier, kalo aku jimat sket je kalo wat sndiri ngn antar kdai
1) beli spray lg, mhl lg tgk jenama gak
2) penat nak gosok smpi licin
3) aku hntar kdai pn 2-3 hr je leh siap cat sume beli sendiri kos sume 170 cat metalik satu liter pn dh cukup
4) upah rm50 je yela member aku yg tembak tu
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sat Apr 11, 2009 9:41 pm

kalo kedai cat tu charge lebih dari 150, pada aku better beli satu set baru je..
lokel baru 130 aku tanye ari tu..

kalo buat sendiri, bajet2 dalam -
undercoat (2tin) = rm15+
spray kaler (3tin) = rm20+
clear (2tin) = rm15+

total = rm50++

kepuasan hasil spray sendiri = priceless.. Laughing
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sun Apr 12, 2009 12:14 am

hohohoho .. dah ade idea ni.. tapi aku nak cari coverset lain dulu ah... mungkin nak try cat sendiri.. hasil xberapa best tu takpe.. janji dapat xperien..
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Tue Apr 14, 2009 11:55 pm

pada aku la....pada aku, baik beli terus coverset baru (local pun local laa...asalkan dpt tutup segala rangka motor). Tapi kalau nak dptkan experience dan skill...boleh buat sendiri. aku pun minat spray menyepray ni... cuma masa je takdak.
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Wed Apr 15, 2009 12:18 am

yang ni set aku sembur sendiri guna spraycan cap anchor je..

- 2 tin putih(undercoat)
- 1 tin 2K pearl white (tail coverset)
- 2 tin 2K dark purple suzuki
- 2 tin 2K pearl clear


*gambar ni masa belum convert ke merah skala...
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Thu Apr 16, 2009 11:09 pm

bro... bajet berape ek.. hehehe.. nak tembak wane hitam la moto aku tu..
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sat Apr 18, 2009 12:39 pm

soNa wrote:
yang ni set aku sembur sendiri guna spraycan cap anchor je..

- 2 tin putih(undercoat)
- 1 tin 2K pearl white (tail coverset)
- 2 tin 2K dark purple suzuki
- 2 tin 2K pearl clear


*gambar ni masa belum convert ke merah skala...

wahh....cantik la..
firing yg warna putih tu pun spray gak ke? plastik dia tak sama ngan plastik coverset kan..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sat Apr 18, 2009 2:13 pm

fairing to bleh spray jugak.. tapi kena kikis pakai kertas pasir dulu la.. tu ade sorang pomen bagitau aku.. hehe
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sat Apr 18, 2009 8:53 pm

aku punya tu tak spray pon..warna putih ori..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sun Apr 19, 2009 7:58 am

dah bukak cerita pasal fairing... aku nak tanya

hehehehe... bro... skru kat fairing tu...agak² ada jual x macam yang original

aku dah x mau pakai yang elenkey dah...
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sun Apr 19, 2009 8:37 pm

deskcom wrote:
dah bukak cerita pasal fairing... aku nak tanya

hehehehe... bro... skru kat fairing tu...agak² ada jual x macam yang original

aku dah x mau pakai yang elenkey dah...

ada jual tu bro, satu set, hr tu dh bncang dh ngn member2 kite ni, x de ms lg kot g tlg servay
kalo dh jmpa leh beli ramai2 Very Happy
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Mon Apr 20, 2009 1:38 am

Ak bru pas smbr set secndhand(bli ngn org tua) wat wane kningsilver... Hehe.. Gune brand anchor je la.. Total=rm65!! Bli set bru=rm150!!.. Hehe.. Pilihn ditngn anda.. Tp, bese la spray tngn x brapa kmas brbnding kdai... Tp, kita dpt kpuasanyer.. Smile
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Tue Apr 21, 2009 10:01 pm

HailToKing wrote:
deskcom wrote:
dah bukak cerita pasal fairing... aku nak tanya

hehehehe... bro... skru kat fairing tu...agak² ada jual x macam yang original

aku dah x mau pakai yang elenkey dah...

ada jual tu bro, satu set, hr tu dh bncang dh ngn member2 kite ni, x de ms lg kot g tlg servay
kalo dh jmpa leh beli ramai2 Very Happy
huhu.. bro.. aku ingat nak pegi survey tapi buat mase ni moto aku orang lain gune.. keter kampeni yang aku gune skrg ni.. uzur sanggat.. sebab keter yang ok rosak teruk time eksiden kat bentong hari tu... mau 1 set kan.. aku gi usha2 kat sentol hujung mgu ni..
Back to top Go down
jerunghitam
Laskar Kanan


Posts : 227
Join date : 22/04/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Wed Apr 22, 2009 12:18 pm

de x jual coverset kaler putih?
x kisah la ori ke local ke
brp hrganye?
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Wed Apr 22, 2009 6:54 pm

jerunghitam wrote:
de x jual coverset kaler putih?
x kisah la ori ke local ke
brp hrganye?

ade je bro, kaler pearl white kat sck motor shah alam, sn coverset sume ori
dlm 240
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Wed Apr 22, 2009 9:02 pm

hari tu aku g sck.. tengok coverset.. pergh... kalau yang dah siap cat n sticker da dicover guna 'clear'.. RM4++.. tapi kalau nak set biase je.. engko gi kedai sebelah.. hari tu aku beli firing.. ingatkan die ade.. die ambik dari kedai sebelah je rupenye.. tensen aku...
Back to top Go down
jerunghitam
Laskar Kanan


Posts : 227
Join date : 22/04/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Thu Apr 23, 2009 12:45 am

HailToKing wrote:

ade je bro, kaler pearl white kat sck motor shah alam, sn coverset sume ori
dlm 240

sck shah alam tu kt ne?
leh bg petunjuk x?
ak x pnh g kdai tu la
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Thu Apr 23, 2009 1:54 pm

sck.. kat seksyen 25.. kawasan yang sama dengan kedai YY Pang.. huhu
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sat Apr 25, 2009 11:04 pm

ada satu soalan sikit...ada kaitan ngan coverset gak la.. tapi bukan pasal paint.

aku punya cover kepala ngan yg kaler hitam tu (kat meter)...kalau jalan terhentak sikit jadi renggang la... so, ada suggestion tak selain ikat pakai 'cable tie' ???
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sat Apr 25, 2009 11:49 pm

ya betul tu, aku pun jd mcm tu...adakah tu menunjukan coverset local punya bro...
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Sun Apr 26, 2009 4:08 pm

tu maybe sebab ade stopper yg sambungkan coverset yg hitam tu, dgn yg depan tu dah patah..
ade kat bhgn atas meter tu.. camne nak cakap yer mende tu.. Laughing

aku dulu penah gak jadi camtu.. pastu lepas eksiden dulu, beli baru yg lokel punye je..
ok dah sampai skrg..

kalo dah geram sgt, kasi gam terus je.. lol!
Back to top Go down
jerunghitam
Laskar Kanan


Posts : 227
Join date : 22/04/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Mon Apr 27, 2009 12:23 am

kalu da gam trus nnti x leh bkak plak kalu pe2 hal jd
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Re-paint Coverset   Today at 10:04 am

Back to top Go down
 
Re-paint Coverset
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 16Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Borak Rasmi Geng² 125Z Pantai Timur
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: