.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Yamaha Energy Induction System (YEIS)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri May 13, 2011 2:04 pm

fx110 wrote:
Mafiaflix wrote:
fx110 wrote:


sy guna balik scrap material kilang je, boss tahu saya pakai, habis tu affraid


hahaha... x ape ape bro, kan memanfaatkan office facility.
kalau bro rasakan apa beda nye ketika pakai YEIS dengan SIPC?


same je bro, cume SIPC rasa lagi "selamat" bagi sy utk kegunaan dlm singapura.
modification ini boleh dianggap "illegal modification" utk pihak berkuasa di sana....
(jike tengkap, motor akan sita dulu sebelum bayar saman, utk motor plate number singapura je...)

pandangan saya,
elok boost bottle tu elakkan dari haba engine, x sedap le bila engine dah panas,
sy tenggok RXZ punya boost bottle memang "kalis" haba dan simpan bawah tank,
satu lagi, material(keluli tahan karat) yang saya gunakan itu, akan serap haba engine,
tak berapa sesuai utk jadi boost bootle.(kalau sy letak bawah bakul boleh juga, tapi akan diganggu oleh pihak berkuasa Singapura....)


Ooo begitu...
wah boleh juga bro, kapan kapan minta tolong buatkan manifold macam punya mu itu... haha

betol juga itu bro, maka itu bost bottle bawaan motor kebanyakan di buat dari material plastic macam punya KRR atau RXZ itu, agar tidak menyerap hawa panas engine.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Sun Jul 31, 2011 3:08 pm









aduh!!! aku punya tapak carb dah terbelah.....baru perasan masa servis baru2 nie....nak minta tolong kawan2, nak pki gam apa ek nak bagi cantum balik
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Mon Aug 01, 2011 8:40 pm

ptt moto laju,pakai toyol nie rpnye..pakai gam 3 second dah ok..pastikan x kotor ngan mnyk n baru gam,confirm lekat kuat..
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Mon Aug 01, 2011 11:51 pm

salam...nak mengajukan soalan....
klu boost bottle tu guna stainless steel boleh ke?
Back to top Go down
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Tue Aug 02, 2011 4:40 am

superjoemanito wrote:
ptt moto laju,pakai toyol nie rpnye..pakai gam 3 second dah ok..pastikan x kotor ngan mnyk n baru gam,confirm lekat kuat..

haha...kantoi suda...gam 3second bagus jgk...tahan panas x???
Back to top Go down
fx110
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 12/03/2011
Age : 31
Location : Singapura

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Aug 03, 2011 10:04 am







saya punya pun dah kantoi No
Back to top Go down
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Aug 03, 2011 3:01 pm

kt mane sorok tabung yeis????
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Aug 03, 2011 5:11 pm

salam...nak ajukan soalan....hehehe
nak tebuk tapak carb tu pkai ape eh? tgk cantik je tebuk nye...
Back to top Go down
fx110
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 12/03/2011
Age : 31
Location : Singapura

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Aug 03, 2011 6:21 pm

Apislegend wrote:
kt mane sorok tabung yeis????

pakai piping je.

satu keluar, satu masuk balik, panjang 1.6m+- utk hose diameter inner 10mm.
Back to top Go down
fx110
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 12/03/2011
Age : 31
Location : Singapura

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Aug 03, 2011 6:23 pm

su wrote:
salam...nak ajukan soalan....hehehe
nak tebuk tapak carb tu pkai ape eh? tgk cantik je tebuk nye...

pakai drill bit kayu/besi je Smile
Back to top Go down
fx110
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 12/03/2011
Age : 31
Location : Singapura

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Aug 03, 2011 6:26 pm


Cerita penuh~

[Project]Suzuki Intake Pulse Control system (SIPC) on Yamaha 125z
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Aug 03, 2011 8:03 pm

harz_ak90 wrote:
125 masok kaburator panther ngam x..??

ak pkai carb penther... sedap la gak.. stndrd pekak naik 2org dpt 170..
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Aug 03, 2011 8:07 pm

Apislegend wrote:








aduh!!! aku punya tapak carb dah terbelah.....baru perasan masa servis baru2 nie....nak minta tolong kawan2, nak pki gam apa ek nak bagi cantum balik

apis pe function mendealah wane pink tu??? ko gne btol pe tu??? kt tapak sarb tu ko smbung hose tu gne pe?? ad yg gne kpla tiub kn...
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Aug 03, 2011 9:14 pm

samporna ccn wrote:
harz_ak90 wrote:
125 masok kaburator panther ngam x..??

ak pkai carb penther... sedap la gak.. stndrd pekak naik 2org dpt 170..

standard pekak 2 org 170? laju nye..berat 2 org bpe kilo? carb panther lg besar dr carb rxz kew?
Back to top Go down
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Aug 04, 2011 4:33 am

samporna: aku dapat yang dah siap modi dah daripada kawan aku, aku cuma pasang je...
aku rasa benda nie ada jual kt kedai...




Back to top Go down
kenzou
Laskar Kelas I


Posts : 139
Join date : 22/03/2010
Age : 23
Location : k.l

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Aug 04, 2011 5:20 am

klu naa buat bndee nih, kat bengkel2 motor biasa tau kan..? naa ckap apee kat pomen tuh ehh..? naa kate letak yeis..? kang dyee pikir yis buat donat tuh plak karang.. huhuu
Back to top Go down
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Aug 04, 2011 10:33 am

kenzou wrote:
klu naa buat bndee nih, kat bengkel2 motor biasa tau kan..? naa ckap apee kat pomen tuh ehh..? naa kate letak yeis..? kang dyee pikir yis buat donat tuh plak karang.. huhuu

biasa bengkel mto mesti tau punya, kalau beli kat kedai sparepart moto yang ada jual yeis boleh suruh pomen pasang terus.
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Aug 04, 2011 3:43 pm

chaosworld wrote:
samporna ccn wrote:
harz_ak90 wrote:
125 masok kaburator panther ngam x..??

ak pkai carb penther... sedap la gak.. stndrd pekak naik 2org dpt 170..

standard pekak 2 org 170? laju nye..berat 2 org bpe kilo? carb panther lg besar dr carb rxz kew?

ak 68 n awek ak dlm 50+ ase nye.. ntah..ak tngk same je beso dia.. tp org ckp kn mter 125zr mter ringan.. lari 10.. so ak ase mto ak mse tu bru naik dlm 160+ skit la.. tp ad dlm tread psal carb la ad forumer ckp carb pnther ni lmbt skit nk dpt top..main jauh bru dpt..mmg btul la coz ak pun ats highwy mse tu yg dpt 170(mter mto ak)..
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Aug 04, 2011 6:29 pm

samporna ccn wrote:
chaosworld wrote:
samporna ccn wrote:
harz_ak90 wrote:
125 masok kaburator panther ngam x..??

ak pkai carb penther... sedap la gak.. stndrd pekak naik 2org dpt 170..

standard pekak 2 org 170? laju nye..berat 2 org bpe kilo? carb panther lg besar dr carb rxz kew?

ak 68 n awek ak dlm 50+ ase nye.. ntah..ak tngk same je beso dia.. tp org ckp kn mter 125zr mter ringan.. lari 10.. so ak ase mto ak mse tu bru naik dlm 160+ skit la.. tp ad dlm tread psal carb la ad forumer ckp carb pnther ni lmbt skit nk dpt top..main jauh bru dpt..mmg btul la coz ak pun ats highwy mse tu yg dpt 170(mter mto ak)..

tunduk ke x masa tu? kalo xtunduk, mmg laju moto ko..
Back to top Go down
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Aug 04, 2011 10:42 pm

laju dah 170 tu, makan asap a aku pas nie....huhu
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Aug 05, 2011 12:45 am

fx110 wrote:

Cerita penuh~

[Project]Suzuki Intake Pulse Control system (SIPC) on Yamaha 125z

thanks bro....tqvm.... Smile Smile Smile
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Aug 05, 2011 10:13 am

chaosworld wrote:
samporna ccn wrote:
chaosworld wrote:
samporna ccn wrote:
harz_ak90 wrote:
125 masok kaburator panther ngam x..??

ak pkai carb penther... sedap la gak.. stndrd pekak naik 2org dpt 170..

standard pekak 2 org 170? laju nye..berat 2 org bpe kilo? carb panther lg besar dr carb rxz kew?

ak 68 n awek ak dlm 50+ ase nye.. ntah..ak tngk same je beso dia.. tp org ckp kn mter 125zr mter ringan.. lari 10.. so ak ase mto ak mse tu bru naik dlm 160+ skit la.. tp ad dlm tread psal carb la ad forumer ckp carb pnther ni lmbt skit nk dpt top..main jauh bru dpt..mmg btul la coz ak pun ats highwy mse tu yg dpt 170(mter mto ak)..

tunduk ke x masa tu? kalo xtunduk, mmg laju moto ko..

xleh nk tunduk la coz blakng ad gewe Laughing Laughing hehehhe..
tp jauh la nk dptkn 170 tu..mle2 xprasan coz ak kjar knvoi set2 virago.. hahhaha..(gle pny pnye kje)
then awek ak tpuk bahu ak n ckp "dah2 la..170 dah tu" hehhehe lol! lol!
tp ak ad tmbh toyol sket Rolling Eyes Rolling Eyes aritu ak da try toyol ni tp xrse pepe pun.. bru ni je mse ats hghwy ngn awek ak bru ak rse nkmat gne toyol ni..
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Aug 05, 2011 10:14 am

Apislegend wrote:
laju dah 170 tu, makan asap a aku pas nie....huhu

tp xslaju mto mu apis.. mto mu ad yies.. ak nk try la gak..hehehhehe.. bg ak pnjm yg mu ley x??? lol! lol!
Back to top Go down
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Aug 05, 2011 11:37 am

samporna ccn wrote:
Apislegend wrote:
laju dah 170 tu, makan asap a aku pas nie....huhu

tp xslaju mto mu apis.. mto mu ad yies.. ak nk try la gak..hehehhehe.. bg ak pnjm yg mu ley x??? lol! lol!

ada 1 je, aku pun dok pakai skrang,nanti aku usha kedai tanya berapa RM yeis....
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Aug 05, 2011 5:40 pm

x paham la.
cmne lak boleh x pakai botol ye?
cik fx110 boleh terangkan dengan lebih lanjut x?
boleh tunjukkan pic hujung hos di bahagian in n out x?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Today at 8:28 am

Back to top Go down
 
Yamaha Energy Induction System (YEIS)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: