.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Yamaha Energy Induction System (YEIS)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Sat Mar 26, 2011 1:42 pm

ooo product sycast punye nie..hehe.. beli utk aku bleh? hehe
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Sat Mar 26, 2011 2:03 pm

jual la...hehehe..ble bkk bisnes..confirm ramai nak beli..hehehe..(trmasuk aku)

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Sat Mar 26, 2011 2:28 pm

aku dh call syscast tu..(dh mcm aku yg beriya nk beli plak) tongue
kilang tak buat lg brg ni...mgkn sbb tak ramai yg minat bnde ni..
sape yg nk brg ni, kene la rajin pusing kedai2 mtr mane tau ada yg simpan stok lama..
kalau takde jual gak, pandai2 lar nk DIY sendiri bnde ni..

nk order tabung angin pakai paip aloi, aku blh dptkn..Cool
tp hrga agak mahal (rm80++) sbb guna paip aluminium, pastu nk welding tutup lubang atas bwh + buat satu lubang utk pasang hos..

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Sat Mar 26, 2011 2:31 pm

paip sj RM80? fuuhh bleh than.. makna nye sycast x kluar kn dah lar yeis ni?
Back to top Go down
rusydan
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 25/03/2011
Age : 27
Location : ipoh @ jb

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Apr 06, 2011 8:21 pm

kalo pkai mende ni pilot n menjet kene set blk ke???
klo nk buat jln jauh sdp bg myk lebih sket la kn spya xjem pnas nt???
btul ke ap ak ckp nih???huhuhuhu confused confused confused
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Apr 06, 2011 8:24 pm

rusydan wrote:
kalo pkai mende ni pilot n menjet kene set blk ke???
klo nk buat jln jauh sdp bg myk lebih sket la kn spya xjem pnas nt???
btul ke ap ak ckp nih???huhuhuhu confused confused confused

aku ase xleh wat jln jauh..risiko utk jam mmg tinggi.. sbb kalo pkai baru jln 10km tp dah enjin pnas cam jln 30km.. pkai bnde ni men dlm town, sedap lar..
Back to top Go down
rusydan
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 25/03/2011
Age : 27
Location : ipoh @ jb

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Apr 06, 2011 9:35 pm

owh...mmg xsesuai lgsg ke kalo pndai crik setting yg cun ok jer????
Back to top Go down
rusydan
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 25/03/2011
Age : 27
Location : ipoh @ jb

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Apr 07, 2011 9:59 pm

ak dah siap bt...cma xpsg jer lg..hehehe...nk try tgk cmner....

[img] [/img]


[img] [/img]


[img] [/img]
Back to top Go down
rusydan
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 25/03/2011
Age : 27
Location : ipoh @ jb

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Apr 07, 2011 10:01 pm

alamak bro...sori gmbr bsar2...ak xtaw...ni 1st time msuk gmbr...ni pon cba2 jer...jgn mra...huuhu
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Apr 07, 2011 10:47 pm

makk aii!!! giler punye besor gmbar..ni kalo mod msuk, kena sedas lar ko..haha
Back to top Go down
AdHwA
Bintara Muda


Posts : 429
Join date : 04/03/2011
Age : 26
Location : Dungun

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Apr 08, 2011 2:19 am

await besaq sgt gmbaq nih?? lptop aq dh la skrin 8.9" je.. x6pk..haha
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Apr 08, 2011 8:39 am

wau..amazing...besaqnya gambaq..hehehe...mcm pakai microscope pla..hehehe..

tp bro buat kemas la..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
rusydan
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 25/03/2011
Age : 27
Location : ipoh @ jb

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Apr 08, 2011 12:41 pm

jgn mara2..den xtaw..1st time la ktakn...huhuhu
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Apr 08, 2011 7:24 pm

giler,kecikkan dulu pic tue sblm nk upload,buh resolution 640 x 480 dah ok..
Back to top Go down
fx110
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 12/03/2011
Age : 31
Location : Singapura

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Apr 29, 2011 8:04 pm




Boleh dtg di kedai logam, size pressure hose.






hasil kerja saya Smile
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed May 11, 2011 8:09 pm

fx110 wrote:



Boleh dtg di kedai logam, size pressure hose.






hasil kerja saya Smile

wah rapi sekali bro...

lalu untuk bost bottle nya bro gunakan macam ape?

aku nak cari syscast pun sudah x ade lah kat Malaysia, kalau ada yg mau jual tolong kabari aku....
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed May 11, 2011 8:14 pm

vendetta wrote:
aku dh call syscast tu..(dh mcm aku yg beriya nk beli plak) tongue
kilang tak buat lg brg ni...mgkn sbb tak ramai yg minat bnde ni..
sape yg nk brg ni, kene la rajin pusing kedai2 mtr mane tau ada yg simpan stok lama..
kalau takde jual gak, pandai2 lar nk DIY sendiri bnde ni..

nk order tabung angin pakai paip aloi, aku blh dptkn..Cool
tp hrga agak mahal (rm80++) sbb guna paip aluminium, pastu nk welding tutup lubang atas bwh + buat satu lubang utk pasang hos..

bro, ada picts x?
aku berminat order bro...
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
fx110
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 12/03/2011
Age : 31
Location : Singapura

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu May 12, 2011 9:54 am

Mafiaflix wrote:
fx110 wrote:


hasil kerja saya Smile

wah rapi sekali bro...

lalu untuk bost bottle nya bro gunakan macam ape?

aku nak cari syscast pun sudah x ade lah kat Malaysia, kalau ada yg mau jual tolong kabari aku....



boost bottle custom made.
size 4.85 x 4.85 x 5.8cm=136.43cc (inner capacity)

tapi sy dah tukar design dah, x pakai lagi boost bottle atas faktor keselamatan....


sementara pakai ni dulu, ikut cara Suzuki Intake Pulse Control system (SIPC).

hose ni perlu panjangkan lagi,

3.142x[(1/2)x(1/2)]x160cm=125.68cm3 (125.68cc)
dgn diameter dlm(ID) hose 10mm, panjang hose yg diperlukan 1.6m.
Smile
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu May 12, 2011 10:18 am

fx110 wrote:
Mafiaflix wrote:
fx110 wrote:


hasil kerja saya Smile

wah rapi sekali bro...

lalu untuk bost bottle nya bro gunakan macam ape?

aku nak cari syscast pun sudah x ade lah kat Malaysia, kalau ada yg mau jual tolong kabari aku....



boost bottle custom made.
size 4.85 x 4.85 x 5.8cm=136.43cc (inner capacity)

tapi sy dah tukar design dah, x pakai lagi boost bottle atas faktor keselamatan....


sementara pakai ni dulu, ikut cara Suzuki Intake Pulse Control system (SIPC).

hose ni perlu panjangkan lagi,

3.142x[(1/2)x(1/2)]x160cm=125.68cm3 (125.68cc)
dgn diameter dlm(ID) hose 10mm, panjang hose yg diperlukan 1.6m.
Smile

wow cool design bro...!

bro itu kenape inner capacity 136 cc? kenapa x buat saja pas 125 cc + volume house(panjang) nanti bisa ketemu 135 cc.

Suzuki Intake Pulse Control System similar to YEIS, guna memberikan kontrol pengkabutan bahan bakar diruang bakar untuk memastikan sisa pembakaran tidak terbuang percuma dan bisa ter olah menjadi tenaga.

Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
fx110
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 12/03/2011
Age : 31
Location : Singapura

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu May 12, 2011 10:53 am

Mafiaflix wrote:
fx110 wrote:
Mafiaflix wrote:
fx110 wrote:


hasil kerja saya Smile

wah rapi sekali bro...

lalu untuk bost bottle nya bro gunakan macam ape?

aku nak cari syscast pun sudah x ade lah kat Malaysia, kalau ada yg mau jual tolong kabari aku....
[img]http://img.photobucket.com/albums/v205/fx110/modify/125z/YEIS/20100309.jpg

[img]http://img.photobucket.com/albums/v205/fx110/modify/125z/YEIS/20100311.jpg
boost bottle custom made.
size 4.85 x 4.85 x 5.8cm=136.43cc (inner capacity)

tapi sy dah tukar design dah, x pakai lagi boost bottle atas faktor keselamatan....
[img]http://img.photobucket.com/albums/v205/fx110/modify/125z/YEIS/20100325.jpg

sementara pakai ni dulu, ikut cara Suzuki Intake Pulse Control system (SIPC).
[img]http://img.photobucket.com/albums/v205/fx110/modify/125z/YEIS/20100334.jpg
hose ni perlu panjangkan lagi,

3.142x[(1/2)x(1/2)]x160cm=125.68cm3 (125.68cc)
dgn diameter dlm(ID) hose 10mm, panjang hose yg diperlukan 1.6m.
Smile

wow cool design bro...!

bro itu kenape inner capacity 136 cc? kenapa x buat saja pas 125 cc + volume house(panjang) nanti bisa ketemu 135 cc.

Suzuki Intake Pulse Control System similar to YEIS, guna memberikan kontrol pengkabutan bahan bakar diruang bakar untuk memastikan sisa pembakaran tidak terbuang percuma dan bisa ter olah menjadi tenaga.

sy guna balik scrap material kilang je, boss tahu saya pakai, habis tu affraid

Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu May 12, 2011 10:58 am

fx110 wrote:


sy guna balik scrap material kilang je, boss tahu saya pakai, habis tu affraid


hahaha... x ape ape bro, kan memanfaatkan office facility.
kalau bro rasakan apa beda nye ketika pakai YEIS dengan SIPC?

Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu May 12, 2011 11:00 am

apa beza YEIS dgn SIPC ni?

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
fx110
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 12/03/2011
Age : 31
Location : Singapura

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu May 12, 2011 11:38 am

Mafiaflix wrote:
fx110 wrote:


sy guna balik scrap material kilang je, boss tahu saya pakai, habis tu affraid


hahaha... x ape ape bro, kan memanfaatkan office facility.
kalau bro rasakan apa beda nye ketika pakai YEIS dengan SIPC?


same je bro, cume SIPC rasa lagi "selamat" bagi sy utk kegunaan dlm singapura.
modification ini boleh dianggap "illegal modification" utk pihak berkuasa di sana....
(jike tengkap, motor akan sita dulu sebelum bayar saman, utk motor plate number singapura je...)

pandangan saya,
elok boost bottle tu elakkan dari haba engine, x sedap le bila engine dah panas,
sy tenggok RXZ punya boost bottle memang "kalis" haba dan simpan bawah tank,
satu lagi, material(keluli tahan karat) yang saya gunakan itu, akan serap haba engine,
tak berapa sesuai utk jadi boost bootle.(kalau sy letak bawah bakul boleh juga, tapi akan diganggu oleh pihak berkuasa Singapura....)
Back to top Go down
harz_ak90
Laskar Muda


Posts : 5
Join date : 05/04/2011
Age : 25
Location : ipoh

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu May 12, 2011 11:42 am

125 masok kaburator panther ngam x..??
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu May 12, 2011 1:31 pm

harz_ak90 wrote:
125 masok kaburator panther ngam x..??

ok kot..msuk kaberater tzm pun boleh..huhu..tp bese 125 msuk kaberater rxz je dah ckup..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Today at 11:57 am

Back to top Go down
 
Yamaha Energy Induction System (YEIS)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: