.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Yamaha Energy Induction System (YEIS)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 11:15 am

salam....mod aku x tau nk bkak kat ne,so kalu salah lorong,mod tolg tuka kan,
(kalu tuka bg tau tkut nt aku cari x jumpe lak)


sape penah gune YEIS ni,kalu pakai RXZ puye blh x?aku ingt nk boh la,
mcm best je....



Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 11:33 am

uish... nih mende ape plak?... pakai nih lagi laju ke motor?

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 11:36 am

geeks wrote:
uish... nih mende ape plak?... pakai nih lagi laju ke motor?

kah3...tah le,blh kot.....tp denga cite pickup jd kuat r...
Back to top Go down
zek87
Bintara Muda


Posts : 408
Join date : 29/04/2009
Age : 29
Location : ipoh mali

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 12:06 pm

aah.. pa benda ney?? terangkan sket?? huhu
Back to top Go down
http://zekdownloads.blogspot.com/
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 12:11 pm

aku pon x pasti...ni tgh tggu otai2 bg jawapan....
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 1:02 pm

http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,54638.0.html

sume n dipetik dari petikan kat MBC..banyak2kan membace..sume aku quote dari atas..

vendetta :

rasanya YEIS ni utk kawalan petrol..
YEIS ni yg buatkan motor rxz lebih jimat minyak..
blh je nk modi utk masuk kt motor ape2 jer..tp kene tebuk la tengkuk carb utk sambung hose pipe ke 'boost bottle' tu..
aku pnh tgk mcm2 mtr dh pasang boost bootle ni..Y125Z, LC135, Lagenda & RXZ pn ada yg modi boost bottle ni..
lebih berkesan utk motor 2 stroke..

kelebihan..
-motor jd ringan (pick up kuat)
-top speed lg cpt
-minyak jimat (kalau pandai setting carb, pjg pipe, saiz boost bootle) silap setting,mmg minyak kuat..

keburukan..
-enjin blh jd cpt panas sbb minyak yg masuk ke head/blok sentiasa cukup2 utk pembakaran jer, tak sempat nk sejukkan head blok pn..(sbb tu rxz sgt sesuai guna ni)


-mmg sambung ke hose carb atau tengkuk carb atau antara carb dgn blok lar..
mmg bnde ni takde bersambung kt carb lgsg..
kalau tgk mtr rxz pn, antara carb dgn blok, kt hose htm tu ada paip ke atas..tu la YEIS utk rxz...

kalau nk tebuk, kene pandai2 la buat..
hose utk carb 2 stroke kebanyakannya getah..dh tebuk, kene cari gam yg kuat..
kalau 4 stroke, kebanyakkannya tengkuk aloi, ni sng skit sbb blh welding tapak utk sambung paip yeis tu...

racingzone :

-okeh aku citer skitla cane dia function
bila ko jalan piston akan sedut minyak masuk kedalam blok,
n bila piston naik atas, udara yang disedut td ada yang masih tak masuk n ada kalanya tersembur keluar ketika piston sedang naik ke atas, so tugas botol neh akan menyedut campuran minyak + angin tuh... macamana dia sedut? bila piston sedut, botol tu akan jd vacum... so bila piston tuh naik atas, sedutan td akan terkeluar sedikit kembali kat carb, so botol yang jd vacum td pun sedutla... (sebenarnya campuran tu sedikit je yang terkuar sebab ada reed valve)

bila time piston tu sedut balik, campuran kat botol tu akan turut masuk so kat sini yang menambah pickup...

benda ni sangat berguna utk increase pickup pada low rpm n sangat baik utk enjin 2 stroke
benda alah neh akan watkan enjin smooth pada low rpm.
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 1:12 pm

Topespeed tak bertambah,hanyelah pickup n accelaration..
Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 1:27 pm

blh x pakai tengkok carb RXZ kat 125?
kalu blh just plug and play je r kn....
pas tu set carb sket r...
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 2:00 pm

mmg ramai yg 'ingat' nk pasang bnde ni..
tapi, setakat ni,aku lum pnh jmpe pn 125z yg pakai bnde ni..
mgkn sama ada tak bg effect byk kt top speed atau tak semua pomen pndai setting bnde ni...

mgkn jugak ni dh kategori advance modification...
utk bdk2 skola, baik main port2 blok ngan tukar2 carb jer dulu...

silap buat, tak jd ape nnt...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 4:55 pm

vendetta wrote:
mmg ramai yg 'ingat' nk pasang bnde ni..
tapi, setakat ni,aku lum pnh jmpe pn 125z yg pakai bnde ni..
mgkn sama ada tak bg effect byk kt top speed atau tak semua pomen pndai setting bnde ni...

mgkn jugak ni dh kategori advance modification...
utk bdk2 skola, baik main port2 blok ngan tukar2 carb jer dulu...

silap buat, tak jd ape nnt...

haa tu die otai dah masuk..

btol takat ni 125z sebijik je yg aku tau ade pasang botol jin ni,moto si vendetta ni la..hehe

nak beli yg aftermarketnye tgk sini :

http://www.syscast.com/syscast/p_racing.htm
Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 8:23 pm

tengok karb RXZ blh masuk kat 125 x?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Wed Sep 30, 2009 11:16 pm

rasenye x boleh sebab x ngam tang nak fit kat belah blok..
Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Oct 01, 2009 12:56 am

so mcm ne sy nk letak YEIS ni kat moto?
ade care lain nk modi x?
selain dari beli tengkok lain...bg gamba ke...
bro vendetta kongsi sikit gambo....
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Oct 01, 2009 2:19 am

amex wrote:
so mcm ne sy nk letak YEIS ni kat moto?
ade care lain nk modi x?
selain dari beli tengkok lain...bg gamba ke...
bro vendetta kongsi sikit gambo....

beli yg aftermarketnye ataupun custom..nak lagi terperinci masuk kat link MBC yg aku dah bagi kat post atas tu..usha2 bace2 kat situ..

yg aftermarket kan aku dah bagi link kat ats tu..aduhh...usehe cket korek2 ilmu..
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Oct 01, 2009 8:50 am

gmbr hiasan...bg idea skit...
pakai tengkuk asal, tp kene tebuk...
guna gam bancuh utk letak tapak kt tengkuk/hos carb tu...

Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Oct 01, 2009 6:40 pm

smart2,nmpk tersusun rapi,advance dah nie,vendetta tlg customkan untuk aku,khe3x..so ape hasil yg ko dpt vendetta?..citer skit klu xblh byk
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Oct 01, 2009 10:42 pm

superjoemanito wrote:
smart2,nmpk tersusun rapi,advance dah nie,vendetta tlg customkan untuk aku,khe3x..so ape hasil yg ko dpt vendetta?..citer skit klu xblh byk

pickup time low rpm sentiase ade.. sebab tu walaupun pakai 15/35 428,panjat kelawang selamber je..hehe..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Oct 01, 2009 11:18 pm

owh..tue la pasal,dah le ratio sprocket kecik,tuan pun blh tahan,moto slumber je peginye,emm..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Oct 01, 2009 11:23 pm

itulah rahsie botol jin die gune tu..haa,manede bobok2 cam motor kite..pulas je pegi,asal pulas je pegi..hehe
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Thu Oct 01, 2009 11:44 pm

mane ada pulas je terus pegi, mst ada berat skit...
bila blow throtle, rasa mcm bwk mtr 4stroke...
pakai blok stndard ni rasa mcm biase
tp kalau pakai blok modi, mmg cepat je rpm naik...

125z mmber aku yg dulu ada pasang,lg kemas...
letak kt bwh plastik hitam yg kt atas blok tu...
tabungnyer lgsg tak dpt dilihat dgn mata kasar...

spoket tu ikut setting hghway..
pkai spoket besar2 nnt lmbt plak nk smpai...
Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts : 806
Join date : 10/07/2009
Location : kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Oct 02, 2009 8:17 am

YEIS ni kalu block dah modi bru leh pakai?he3..

blow throtle 2 mcm ne bro??
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Fri Oct 02, 2009 6:26 pm

ape lagi buat la..
blow throttle tue lepas throttle@pemulas mnyk..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Sun Oct 04, 2009 7:52 pm

huhu... rasanyer hariz berminat nak guna benda ni.. aku nengok muka dia dah lain macam hari tu... sia tanya pomen choco lagi tue... hehe... ape lagi hariz... tambah la toyol kat moto tue.. hehehehe

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Tue Oct 06, 2009 3:55 am

rege murah plak tu.. kira2 sume x sampai rm50 pun..

*hariz bek ko cepat,klau x jangan tanye nape tetibe ade botol warne pink2 oren merah2 kat motor aku..hehe
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Tue Oct 06, 2009 12:48 pm

WKQ4913 wrote:
rege murah plak tu.. kira2 sume x sampai rm50 pun..

*hariz bek ko cepat,klau x jangan tanye nape tetibe ade botol warne pink2 oren merah2 kat motor aku..hehe

jangan woi! aku nak pakai nih, moto aku membobok gile bawah 5k.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Yamaha Energy Induction System (YEIS)   Today at 5:59 am

Back to top Go down
 
Yamaha Energy Induction System (YEIS)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 7Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: