.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Kotak Angin

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
AuthorMessage
Kaoru
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 03/08/2009
Age : 28

PostSubject: Kotak Angin   Thu Aug 20, 2009 1:40 pm

bro, nak tanya skit. Semalam aku try start motor aku, langsung tak dapat start. pastu aku tukar plug. Dah boleh start tapi, engin asyik mati bila nak jalan.

Last2 aku tolak gi pomen checking la. Rupa2 nye Caburator masuk air...
Pomen tu kata sbb Kotak Angin tak tutup.

pomen yang aku biasa hantar bikin kata kalo tutup kotak angin, motor tak kuat. Die dah cuba tebuk lubang masih tak cukup udara masuk. tu sbb die bukak cover kotak angin.

Masalah skarang, patut tak aku tutup untuk elak air masuk ke dlm cab ataupon ada apa2 cara yg bleh elak air masuk tanpa tutup penutup kotak angin?
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Kotak Angin   Thu Aug 20, 2009 9:19 pm

beli air filter aftermarket yang memang waterproof.. tapi susah nak cari la... dulu2 pernah jumpe gak..
Back to top Go down
Kaoru
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 03/08/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Kotak Angin   Thu Aug 20, 2009 10:25 pm

aku dulu pakai air filter. tapi pomen aku recommend pakai original kotak angin.
tu pasal aku pening nih. Die kata pakai Kotak angin lagi kuat drpd air filter racing
Back to top Go down
Thund3r
Laskar Muda


Posts : 26
Join date : 05/06/2009
Age : 26
Location : Alor staq

PostSubject: Re: Kotak Angin   Thu Aug 20, 2009 10:39 pm

air filter letak kat mane ek??? kalo kotak angin ambik keluar...air filter masih blh guna tak???
Back to top Go down
Kaoru
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 03/08/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Kotak Angin   Thu Aug 20, 2009 10:40 pm

kalo pakai air filter, kotak angin kena la cabut.
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Kotak Angin   Thu Aug 20, 2009 10:49 pm

erk... apesal pakai kotak angin lagi power dari air filter aftermarket?? kotak angi n engko ade simpan sponge jugak ke atau kosong tadak spongebob..
Back to top Go down
Kaoru
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 03/08/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Kotak Angin   Thu Aug 20, 2009 11:01 pm

takde sponge. Pomen kata cabut sponge bagus skit dari segi bunyi dan udara masuk
Back to top Go down
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Kotak Angin   Thu Aug 20, 2009 11:15 pm

nk tnyer satu, kalu tebuk kotak angin tu ade effect x baik x pada moto?
eg, debu cpt masuk ke..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 12:19 am

bro... bagi saya... saya prefer guna air filter aftermarket berbanding guna kota angin yang ditebuk+xde sponge.. sebab kemungkinan benda asing seperti pasir masuk gi carb adalah tinggi kalau carb tu pakai kotak angin yang dah tebuk tapi xde sponge.. hang pikiq la sendiri.. hehehe.. cume bunyik ade lain sikit lo...
Back to top Go down
Kaoru
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 03/08/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 12:31 am

tapi ramai yg tak tutup kotak angin ngan tak pakai sponge. Aku pon blur2.
Back to top Go down
arjuna86
Laskar Kanan


Posts : 344
Join date : 15/05/2009
Age : 30
Location : tlk intan - sah alam - tlk intan.....

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 12:45 am

hehehe... bunyi mtor kalo xde sponge n da tebuk2 memang lain.. huhuhu..
kne stting blk carb tu kalo da tebuk.. n yg confirmnye habuk mesti masuk...
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 12:51 am

bro... kalau tak letak penutup+tebuk+xde sponge... confirm pasir boleh masuk gi carb... bunyi pun semacam jer.. bunyi almost macam gune airfilter aftermarket.. cuma tak ketara sangat la.. kalau tanak pasir n yang sewaktu denganyer masuk.. guna stendet jer.. takyah tebuk.. especially kalau moto tu guna untuk daily ride.. kalau macam saye moto jarang jalan. lain citer la...
Back to top Go down
arjuna86
Laskar Kanan


Posts : 344
Join date : 15/05/2009
Age : 30
Location : tlk intan - sah alam - tlk intan.....

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 12:57 am

Kaoru wrote:
tapi ramai yg tak tutup kotak angin ngan tak pakai sponge. Aku pon blur2.

bro.. ko gne carb stended @ carb yg lain..
Back to top Go down
Kaoru
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 03/08/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 1:03 am

aku pakai carb standard
Back to top Go down
arjuna86
Laskar Kanan


Posts : 344
Join date : 15/05/2009
Age : 30
Location : tlk intan - sah alam - tlk intan.....

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 1:07 am

emm...mcm bro mantakb ckp tu... better pkai sponge kat kotak angin tu.. lg2 kalo stended n wat daily ride je..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 1:20 am

aha... betul tu.. saye mungkin akan cari airfilter after market.. dulu pernah jumpe.. rm35.. tokey tu cakap waterproof.. tapi mase tu pakai kriss.. airfilter tu untuk moto 2stroke.. sekarang tengah pakai moto 2stroke.. baru nak mencari balik.. wuahahaha..
Back to top Go down
Kaoru
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 03/08/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 1:33 am

aku pernah pakai tu. RM30 aku beli dulu.
pastu pomen kata tak bagus . die la rekomen aku pakai kotak angin.
tapi performance bagus berbanding air filter dulu
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 1:37 am

haha.. memang lagi bagus pakai kotak.. tapi sekurang2nyer bubuh la sponge tu... beli katner ek airfilter tu.. hehehe.. aku nak pasang kat moto la..
Back to top Go down
Kaoru
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 03/08/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 1:38 am

dekat puchong la aku beli. Kedai nih banyak accessory tapi, kualiti kerja teruk skit. moto aku la yang dijahanamkan oleh pomen situ. So aku tukar pomen lain, die rekomen pakai kotak angin balik
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 1:46 am

ko gi la kat bengkel moto yang brother chocolate selalu pei tu.. kat putra perdana kalau tak silap aku.. mintak dier set moto engko.. hahaha
Back to top Go down
kelvin45
Support Crew
Support Crew


Posts : 745
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Putrajaya,Dengkil,Semenyih,Kajang.....

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 6:55 pm

ek???? scratch ......nak tanya ni......camne carb bro boleh masuk air???
Takkan time cuci mtr bro tembak area kotak angin tu je.........
Lagi pun hujan tak efek sgt..........

Selalu bukak cover kotak angin tu pasir or habuk berKG masuk...........
Jarang carb masuk air sampai mtr takleh start.........kecuali RXZ,sebab petrol cap kat atas.......kemungkinan besar time hujan masuk air...............
KK
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 9:15 pm

motor tupai ni msti kena pkai airbox ori, x leh gune yg aftermarket nye mmg x leh blah, kena set cun carb tu, biase carb la yg problem bukan airbox
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Kotak Angin   Fri Aug 21, 2009 11:45 pm

bro hail to king,lama x online.. Shocked

kotak angin? kene pki woo,nnt alien masuk sapa susah? poket jugak susah kene kasi kluar duit maa..
Back to top Go down
Kaoru
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 03/08/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Kotak Angin   Sat Aug 22, 2009 4:38 pm

aku pakai kotak angin tapi kermasuk air plak. entah la.
dulu pakai air filter tarak hal macam air masuk. lepas tukar, dalam 1 minggu, kena plak. entah la sape siram air dlm
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Kotak Angin   Sat Aug 22, 2009 5:16 pm

emm..better pkai kotak angin tue,pstu tebuk je,atau letak washer kt skru2 kotak angin,air pun xsenang masuk klu bt cmnie..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kotak Angin   Today at 5:34 pm

Back to top Go down
 
Kotak Angin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 16Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: