.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Apa Itu Reed Valve?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
AuthorMessage
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Mon Feb 20, 2012 6:28 pm

mazakim wrote:
jalan penyelesaiannya....carik geran muto masukkan lam beg..start muto p memana kdi muto...panggil tokei kdi keluar..
ckp mau trade-in 125z mau angkat sym200...What a Face kompem xda masalah rpm low xda pick up ke haper....
pulas jer pegi pulas jer pegi mueekekeekeke...clown

patik tatau lg apa masalah sebenarnya,dr apa yg dikatakan tuh normal jer kot..low rpm mmg la 125z nih mana laju,high rpm
baru la mula nak laju...muto patik pun camtu gak..rpm 8 ke ats baru ada power...

ohh...klau tuan ambe ckp rpm 8 baru bleh prgi....mksudnya normal lar...hehee....ambe ingat motor ade msalah Amin slmat duit aq...haiyaa....sym 200??...tu bkan moto siput b_bi ke??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Mon Feb 20, 2012 7:02 pm

moto2x modi high rpm bru ade power mmg biase la,low rpm berat,sbb dah korek n setting sane-sini,kene tarik awal2x baru rase power die,klu moto biase cam aku nie setiap rpm ringan je,power yg same je rase setiap rpm,kire cam xde nos la kot..
Back to top Go down
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Sat May 12, 2012 11:07 pm

reed valve ori slalu tahan brapa lama ??

moto aku tu dah 11 tahun

jadi dah 11tahun la x tuka reed valve..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Sun May 13, 2012 10:56 am

To comebackid :kalo ori mmg tahan lama,sejak pakai 125z dari tahun 2002 x penah tuka petal reedvalve,2012 baru tuka,pakai yg ori,harga entah brapa ntah hr tu beli hehe..

bila ko dah ada rezki,tuka je benda tu

[img] [/img]
Back to top Go down
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Sun May 13, 2012 3:34 pm

member ak ckp pkai reed valve racing je baru syok..

kira moto ko da brpa tahun ?

moto ak beli time 2001..
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Sun May 13, 2012 6:06 pm

comebackid wrote:
member ak ckp pkai reed valve racing je baru syok..

kira moto ko da brpa tahun ?

moto ak beli time 2001..

reed valve racing pikup je syok...
top sama je...
ketahanan xtahan lama...xsama ngn ori...



Last edited by Shark pfa on Mon May 14, 2012 7:42 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Mon May 14, 2012 6:56 pm

agak2 reed valve ori brpa rege ?
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Mon May 14, 2012 7:43 pm

xingat dh brp ingit...kau nk tkar ke??...
nmpak moto mcm baru lagi...
xkan dh rengang reed valve tu...
cuba bukak cek
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Mon May 14, 2012 10:28 pm

motor dia beli 2001.... skrg 2012...
motor ak 2002... skrg 2012= berusia 10 tahun.. 2012 baru tuka reedvalve tu,yg ori dpt tahan 10 tahun fuh bagus tu...

ya betul check dulu,petal reedvalve tu,aku ada post picture, tapi kt ruangan mana ntah hehe ko cari je.. patut pict tu pindah ke sini la,senang nk bt rujukkn,x pn nnti aku check kt hard disk aku ada lagi ke x,kalo ada aku post kt sini yaa,aku mau mkn dulu la hehe

Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Mon May 14, 2012 11:04 pm

[img] [/img]

buka lepas tu check tgk kt situ,renggang ke rapat. cth seperti diatas yg aku tanda wana merah,kalo rapat ok lagi la tu,kalo renggang terngangaa mcm mulut buaya kena tuka la nmpk gayanyer,@ pn kdg2 habuk2 pasir halus byk,kena buang pakaila kuku ke,btg penyapu lidi ke,jarum ke servis smpai bersih,try psg balik petal reedvalve yg mcm plastik tu,kalo renggang jugak tuka.. ini utk motor yg dah berusia mcm moto aku.. itu je la yg aku tau

kot2 nnti para otai yg maha terer akan tambah info.. sekian terima ksh
Back to top Go down
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Sat May 19, 2012 6:16 pm

tadi ak try la nk jalan2 tadi panaskan enjin sampai carburetor ak tu berpeluh..

tapi bila ak pulas trottle mati.. ? ada kene mengena dgn reed valve ke ?
Back to top Go down
paan94
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 14/06/2012
Location : klang

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Thu Jun 14, 2012 7:43 pm

sape-2 yg teringin nk pkai reed valve boyesen tuh...
aku ade 1 lg stock..
area klang.. harge rm170..
leh nego lg..
tq..
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Tue Dec 18, 2012 9:18 pm

salam..
kemarin ak baru beli reed velve boyesen...
lpas pasang kawn ak sruh naikkan mainjet 1mata sebab dia cakap takut minyak x sempat support masa tgh laju...
petang tadi ak test tgk top boleh pergi smpai 160je...sebelum tu ok je tapau 180...
ke lpas pasang reed valve ni skru angin kena setting balik??...
ak cek plug tgk coklat cantik....skru angin bukak 2pusingan...carb z....block 1.25...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Tue Dec 18, 2012 9:41 pm

Shark pfa wrote:
salam..
kemarin ak baru beli reed velve boyesen...
lpas pasang kawn ak sruh naikkan mainjet 1mata sebab dia cakap takut minyak x sempat support masa tgh laju...
petang tadi ak test tgk top boleh pergi smpai 160je...sebelum tu ok je tapau 180...
ke lpas pasang reed valve ni skru angin kena setting balik??...
ak cek plug tgk coklat cantik....skru angin bukak 2pusingan...carb z....block 1.25...

Bile naik je menjet or adjust jetting, mesti kene adjust angin nye bro, sbb jetting dah lari Smile
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Wed Dec 19, 2012 12:05 am

ok taiko...taiko rasa kena kena besrkan atau kecikkan skru angin tu...sb ak kurang pndai sngat hal seting2 ni
nk antar pomen pn pomen pemlas...kalau bleh nk DIY je..
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Wed Dec 19, 2012 12:27 am

Shark pfa wrote:
ok taiko...taiko rasa kena kena besrkan atau kecikkan skru angin tu...sb ak kurang pndai sngat hal seting2 ni
nk antar pomen pn pomen pemlas...kalau bleh nk DIY je..

haha aku pon pomem buatkan, aku buatkan sendiri memang hancuss la hahahaha, kalo tgk kan setting rasenye maybe minyak motor ko lebey tu, ape kate try adjust balik setting seblum ni, tukar reedvalve tkde effect sgt kt jetting motor tu, melainkan kalo dah modi
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Sun Dec 30, 2012 8:17 pm

antara boyesen dgn uma pnya reedvalve mna lg best?? bnda ni bg cpt respon mto je kn bkn tmbh top ke ap kn?? kthanan cmna pulakk sb bca kt sni rmai ckp x than lma , rsa cm mls plak nk tkr sb hrga yg agk melampau utk bnda yg nipis cm krts tuh hehe
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Sun Dec 30, 2012 11:50 pm

hehe better go for standard bro, tpi kalo nak merase mcm vtec boleh la try haha, aku pun tk penah merase lagi, aku pkai lokel nye lagi haha, tpi boyesen lagi tahan kot daripada uma racing, rasenye yg uma racing tu, carbon nye material
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Sat Jan 12, 2013 7:55 pm

gmbr 1




gmbr 2




ap beza dua2 reedvalve kt ats ni?? mne lg bgus klu nk pkai??pomen ak sruh pkai yg fiber tp ak bca dlm ni bnyk pkai yg gmbr 1 tuh


Last edited by NiTRO697 on Fri Jan 18, 2013 8:51 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Fri Jan 18, 2013 1:10 pm

mna otai2 suma pgi neh Question sorry spam hehe
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Fri Jan 18, 2013 4:19 pm

check your PM bro
Back to top Go down
softoperator
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 699
Join date : 12/01/2010
Age : 27
Location : kl

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Tue Jan 22, 2013 2:36 pm

gmbr 2 tu fiber ke..??

_________________
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Wed Jan 23, 2013 4:45 pm

ye soft... fiber le tu Very Happy .... respon sgt cepat... kong pun cepat... sgt bagus untuk motor2 project.... testimoni dulu2 ha3....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Apa Itu Reed Valve?   Today at 6:11 pm

Back to top Go down
 
Apa Itu Reed Valve?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 7 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: