.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Enjin masuk air...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ajis
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 10/07/2012

PostSubject: Enjin masuk air...   Thu Apr 17, 2014 7:53 pm

Salam tuan2 sekalian..nk tnya sket..sy pnya motor pernah masuk air..xtau masuk kot mana..pomen kata masuk ikut wire rpm..pastu dh p kedai pomen buka belah clutch mmg nmpk putih je minyak enjin ngn ada mendapan..pastu dh tkr minyak n ada repair sket kt bhgian bearing (xingt plak nm bearing tu) moto dh ok..tp bl naik lm2 cm ada bunyi bising sket..bl tarik clutch snyp sket..bleh komen sket x?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Enjin masuk air...   Fri Apr 18, 2014 8:41 pm

hantar pomen suruh dia ribet mangkuk clutch tu balik..
Back to top Go down
ajis
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 10/07/2012

PostSubject: Re: Enjin masuk air...   Sat Apr 19, 2014 12:27 pm

pomen dh buat ribet tu...sbb tu ka bnyi mcm ksr sket?lg 1 bleh x air yg masuk tu p dlm enjin termasuk blok head dsb?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Enjin masuk air...   Sat Apr 19, 2014 5:53 pm

selalunya lepas ribet la bnyi2 kasar tu kurang/hilang.. bila bunyi tu hilang bila bro tarik clutch,tu tandanya mangkuk clutch dh longgar.. air rasanya tk smpai ke bahagian block dgn head sbb air tu masuk belah clutch & mnyk 4t hanya utk kegunaan gearing, bearing dan lain2.. tak mcm moto 4 stroke yg gunakan 4t utk melincinkan semua pergerakan.. kalau nk rosak pn belah clutch ja
Back to top Go down
ajis
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 10/07/2012

PostSubject: Re: Enjin masuk air...   Sun Apr 20, 2014 3:21 pm

Tu la..pomen tu ckp bearing2 dlm tu mgkn bleh rosak...risau gk moto ulang alik keja..pndpt tuan cmna? Nk kn bwk p pomen tu blk la cmtu...
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Enjin masuk air...   Sun Apr 20, 2014 3:51 pm

bro jgn lupa balut cable rpm tu, nanti masuk air kali ke-2 lak..kalau motor bleh jalan mcm biasa biar je la.. kalau nk tukar bearing pn,biar smpai betul2 rosak
Back to top Go down
ajis
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 10/07/2012

PostSubject: Re: Enjin masuk air...   Mon Apr 21, 2014 9:54 pm

Klmarin bwk p pomen..mmg dia kata ada bearing yg problm..nk kn cek dl bru tau..tp sy bru perasan klu lg lm kita bwk moto, lg pns enjin lg bnyi kuat..pomen tu pesan jgn bwk lju2...bleh jem x moto klu bearing rosak?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Enjin masuk air...   Wed Apr 23, 2014 1:44 pm

ajis wrote:
Klmarin bwk p pomen..mmg dia kata ada bearing yg problm..nk kn cek dl bru tau..tp sy bru perasan klu lg lm kita bwk moto, lg pns enjin lg bnyi kuat..pomen tu pesan jgn bwk lju2...bleh jem x moto klu bearing rosak?
tk pasti plk bro boleh jem tak
Back to top Go down
addin77
Laskar Muda


Posts : 22
Join date : 16/03/2012
Age : 22
Location : shah alam/klang

PostSubject: Re: Enjin masuk air...   Fri Sep 12, 2014 2:14 pm

enjin masuk air ni sebab oil seal..aku da merasa da...lama jugak la... da tukar minyak hitam banyak kali pun minyak jadi warna susu...last2 overhaul enjin..tukar semua oil seal..sekarang tiada lagi air masuk dalam enjin...haha
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Enjin masuk air...   Today at 4:05 am

Back to top Go down
 
Enjin masuk air...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V5

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: