.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 motor 125z 2003 ada masalah

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Ahmad96
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 24/12/2013
Age : 20
Location : Kajang

PostSubject: motor 125z 2003 ada masalah   Tue Dec 24, 2013 10:45 pm

Salam abg otai2 cni.saye baru beli jentera tupaijet ni bbrapa bulan lalu.jentera ini thun 2003 tules kt gran.mslah motor ni top speed die 120 km/h je Crying or Very sad .pomen check blok head sume standard cume pkai cdi local la(xde ape2 cop).ekzos pon da tebok tp original(rasenye da x standard ekzos ni sbb bunyi die laen mcm garang die).sprocket 15-37.harap abg2 otai sudi mmbantu saye yg nubis ni  Very Happy Very Happy Very Happy 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Wed Dec 25, 2013 9:56 pm

Ahmad96 wrote:
Salam abg otai2 cni.saye baru beli jentera tupaijet ni bbrapa bulan lalu.jentera ini thun 2003 tules kt gran.mslah motor ni top speed die 120 km/h je Crying or Very sad .pomen check blok head sume standard cume pkai cdi local la(xde ape2 cop).ekzos pon da tebok tp original(rasenye da x standard ekzos ni sbb bunyi die laen mcm garang die).sprocket 15-37.harap abg2 otai sudi mmbantu saye yg nubis ni  Very Happy Very Happy Very Happy 

block dgn head tu cun lgi ke? ke dah ada calar2 sikit? cdi kalau boleh gunalah yg ori pnya..sbb cdi ni penting.. 15-37 dh boleh dpt dlm 170 bagi motor std. tapi biasaalah kalau motor 2nd hand kena repair sikit baru sedap balik performancenya.. check tgk clutch plate kot2 dh haus ke..
Back to top Go down
Ahmad96
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 24/12/2013
Age : 20
Location : Kajang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Wed Dec 25, 2013 10:07 pm

Azeri_conquistador wrote:
Ahmad96 wrote:
Salam abg otai2 cni.saye baru beli jentera tupaijet ni bbrapa bulan lalu.jentera ini thun 2003 tules kt gran.mslah motor ni top speed die 120 km/h je Crying or Very sad .pomen check blok head sume standard cume pkai cdi local la(xde ape2 cop).ekzos pon da tebok tp original(rasenye da x standard ekzos ni sbb bunyi die laen mcm garang die).sprocket 15-37.harap abg2 otai sudi mmbantu saye yg nubis ni  Very Happy Very Happy Very Happy 

block dgn head tu cun lgi ke? ke dah ada calar2 sikit? cdi kalau boleh gunalah yg ori pnya..sbb cdi ni penting.. 15-37 dh boleh dpt dlm 170 bagi motor std. tapi biasaalah kalau motor 2nd hand kena repair sikit baru sedap balik performancenya.. check tgk clutch plate kot2 dh haus ke..

Time kasih bebyk abam azeri sbb sudi jwb soalan saye ni Very Happy .block dgn head aritu cuci kat pomen ok je xde calar2.saye engt nak angkat cdi ori tp masih konpius nak cop M/W(2nd edition) atao cdi yg ade cop M/W ngan logo yamaha(latest) scratch .moto saye ni kalo gear 5 kat 100km/h rpm die kat 6.bile da smpai 120km/h, full throttle atau tukar gear 6 tros menten je laju die... Shocked 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Thu Dec 26, 2013 12:37 pm

Ahmad96 wrote:

Time kasih bebyk abam azeri sbb sudi jwb soalan saye ni Very Happy .block dgn head aritu cuci kat pomen ok je xde calar2.saye engt nak angkat cdi ori tp masih konpius nak cop M/W(2nd edition) atao cdi yg ade cop M/W ngan logo yamaha(latest) scratch .moto saye ni kalo gear 5 kat 100km/h rpm die kat 6.bile da smpai 120km/h, full throttle atau tukar gear 6 tros menten je laju die... Shocked 

CDI beli yg paling latest la, CDI yg model2 lama ni kita pn tk tahu bila dia nk rosak sbb orang dh guna kn. carb pnya setting pn penting.. ak masa mula2 beli motor(1st hand lah) gear 5 leh cecah 120km/h ja.. tkr gear 6 baru dpt 140. lps set carb dgn tkr sprocket 15-35 baru leh cecah 180.. bawa motor ko ke pomen lps tu cerita apa problem motor ko tu.. senang tk payah la ko nk pening2kn kepala.
Back to top Go down
Ahmad96
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 24/12/2013
Age : 20
Location : Kajang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Thu Dec 26, 2013 8:33 pm

Azeri_conquistador wrote:
Ahmad96 wrote:

Time kasih bebyk abam azeri sbb sudi jwb soalan saye ni Very Happy .block dgn head aritu cuci kat pomen ok je xde calar2.saye engt nak angkat cdi ori tp masih konpius nak cop M/W(2nd edition) atao cdi yg ade cop M/W ngan logo yamaha(latest) scratch .moto saye ni kalo gear 5 kat 100km/h rpm die kat 6.bile da smpai 120km/h, full throttle atau tukar gear 6 tros menten je laju die... Shocked 

CDI beli yg paling latest la, CDI yg model2 lama ni kita pn tk tahu bila dia nk rosak sbb orang dh guna kn. carb pnya setting pn penting.. ak masa mula2 beli motor(1st hand lah) gear 5 leh cecah 120km/h ja.. tkr gear 6 baru dpt 140. lps set carb dgn tkr sprocket 15-35 baru leh cecah 180.. bawa motor ko ke pomen lps tu cerita apa problem motor ko tu.. senang tk payah la ko nk pening2kn kepala.

Ok nnt saye try cdi latest.harge cdi latest ni agak2 bape ye sbb saye da serik kene tipu ngan kdai2 cina ni No .ekzos saye yg da tebok tu bole gune lg ke?ke kene tuka standard balek sbb pomen ckp ekzos tebok ni angin lawas(pickup cantek top hancus die ckp).mj saye 105 pj saye 15 nnt saye try upkan 1 mata.byk pulak tye maklumla nubis lg  Very Happy time kasih
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Thu Dec 26, 2013 9:45 pm

Ahmad96 wrote:

Ok nnt saye try cdi latest.harge cdi latest ni agak2 bape ye sbb saye da serik kene tipu ngan kdai2 cina ni No .ekzos saye yg da tebok tu bole gune lg ke?ke kene tuka standard balek sbb pomen ckp ekzos tebok ni angin lawas(pickup cantek top hancus die ckp).mj saye 105 pj saye 15 nnt saye try upkan 1 mata.byk pulak tye maklumla nubis lg  Very Happy time kasih

CDI ori dalam rm 2++ boleh dapat dah.. boleh jadi betul jgk apa yg pomen ko cakap tu.. slalunya org tebuk ekzos ni mmg nk bagi angin lawas.. nk guna ekzos tu pn kira mcm ok2 je la.. tapi kalau ak, ak tukar je ekzos ori balik.. senang cite cmni, bila semua dh std balik,senang sikit kalau ko nk buat apa2 modifikasi(tu pn kalau nak la).. lagipn kalau semua std.. 140 mmg dalam tangan.. enjin std,ekzos std, carb std guna mj 100..pj 17.5,sprocket 15-38 pn da boleh dpt dlm 170-180 kalau ko pandai bawak.     
Back to top Go down
Ahmad96
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 24/12/2013
Age : 20
Location : Kajang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Sat Dec 28, 2013 10:01 am

Azeri_conquistador wrote:
Ahmad96 wrote:

Ok nnt saye try cdi latest.harge cdi latest ni agak2 bape ye sbb saye da serik kene tipu ngan kdai2 cina ni No .ekzos saye yg da tebok tu bole gune lg ke?ke kene tuka standard balek sbb pomen ckp ekzos tebok ni angin lawas(pickup cantek top hancus die ckp).mj saye 105 pj saye 15 nnt saye try upkan 1 mata.byk pulak tye maklumla nubis lg  Very Happy time kasih

CDI ori dalam rm 2++ boleh dapat dah.. boleh jadi betul jgk apa yg pomen ko cakap tu.. slalunya org tebuk ekzos ni mmg nk bagi angin lawas.. nk guna ekzos tu pn kira mcm ok2 je la.. tapi kalau ak, ak tukar je ekzos ori balik.. senang cite cmni, bila semua dh std balik,senang sikit kalau ko nk buat apa2 modifikasi(tu pn kalau nak la).. lagipn kalau semua std.. 140 mmg dalam tangan.. enjin std,ekzos std, carb std guna mj 100..pj 17.5,sprocket 15-38 pn da boleh dpt dlm 170-180 kalau ko pandai bawak.     

Nnt saye akan try ape yg bro cdgkan sume...ape2 update saye akn gtau nnti k...time kasih bebanyak... Very Happy
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Sat Dec 28, 2013 8:42 pm

Ahmad96 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
Ahmad96 wrote:

Ok nnt saye try cdi latest.harge cdi latest ni agak2 bape ye sbb saye da serik kene tipu ngan kdai2 cina ni No .ekzos saye yg da tebok tu bole gune lg ke?ke kene tuka standard balek sbb pomen ckp ekzos tebok ni angin lawas(pickup cantek top hancus die ckp).mj saye 105 pj saye 15 nnt saye try upkan 1 mata.byk pulak tye maklumla nubis lg  Very Happy time kasih

CDI ori dalam rm 2++ boleh dapat dah.. boleh jadi betul jgk apa yg pomen ko cakap tu.. slalunya org tebuk ekzos ni mmg nk bagi angin lawas.. nk guna ekzos tu pn kira mcm ok2 je la.. tapi kalau ak, ak tukar je ekzos ori balik.. senang cite cmni, bila semua dh std balik,senang sikit kalau ko nk buat apa2 modifikasi(tu pn kalau nak la).. lagipn kalau semua std.. 140 mmg dalam tangan.. enjin std,ekzos std, carb std guna mj 100..pj 17.5,sprocket 15-38 pn da boleh dpt dlm 170-180 kalau ko pandai bawak.     

Nnt saye akan try ape yg bro cdgkan sume...ape2 update saye akn gtau nnti k...time kasih bebanyak... Very Happy

ok.. sama-sama  Very Happy ... harap agr motor ko segar kembali..
Back to top Go down
Ahmad96
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 24/12/2013
Age : 20
Location : Kajang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Sat Jan 18, 2014 5:54 pm

Azeri_conquistador wrote:
Ahmad96 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
Ahmad96 wrote:

Ok nnt saye try cdi latest.harge cdi latest ni agak2 bape ye sbb saye da serik kene tipu ngan kdai2 cina ni No .ekzos saye yg da tebok tu bole gune lg ke?ke kene tuka standard balek sbb pomen ckp ekzos tebok ni angin lawas(pickup cantek top hancus die ckp).mj saye 105 pj saye 15 nnt saye try upkan 1 mata.byk pulak tye maklumla nubis lg  Very Happy time kasih

CDI ori dalam rm 2++ boleh dapat dah.. boleh jadi betul jgk apa yg pomen ko cakap tu.. slalunya org tebuk ekzos ni mmg nk bagi angin lawas.. nk guna ekzos tu pn kira mcm ok2 je la.. tapi kalau ak, ak tukar je ekzos ori balik.. senang cite cmni, bila semua dh std balik,senang sikit kalau ko nk buat apa2 modifikasi(tu pn kalau nak la).. lagipn kalau semua std.. 140 mmg dalam tangan.. enjin std,ekzos std, carb std guna mj 100..pj 17.5,sprocket 15-38 pn da boleh dpt dlm 170-180 kalau ko pandai bawak.     

Nnt saye akan try ape yg bro cdgkan sume...ape2 update saye akn gtau nnti k...time kasih bebanyak... Very Happy

ok.. sama-sama  Very Happy ... harap agr motor ko segar kembali..

Update terbaru amat menyedihkan  No 

Setelah saye tukar cdi original dan ekzos standard original, saye pon merembat lah atas highway utk test top speed motor ni.sproket 39-15 rntai 428.mj 105 pj 15.yg sedihnya motor ni mampu sampai 130km/h je(gps 115 km/h).saye da buntu ni da byk duit abes Sad .bile da smpai 130 km/h, speed tros maintain jer. Mntak tolong sesangat abg2 otai d sini  Crying or Very sad 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Sun Jan 19, 2014 12:06 am

adoii kesian betul la kt bro..  Crying or Very sad  bro try check reed valve pulak..

1st = reed valve
2nd = clutch plate
3rd = rebore block

kalau tk leh laju jgk motor bro.. tak tahula nk tolong mcmna lagi
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Wed Jan 22, 2014 4:20 pm

Ini moto racing ni...
dah puas main moto..
tukar head blok stendet (atau blok cap ayam)
Lepas tu jual...
senang citer.. cari pomen yang boleh dipercayai..
suh oberhol terus...
moto tahun 2003 kan?
Manataw.. moto d*r* lagi.. ekekekke3...
Dalam engine tak pernah usik kot..
barang wear n tear dah hangkang..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Ahmad96
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 24/12/2013
Age : 20
Location : Kajang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Wed Jan 22, 2014 8:05 pm

Salam bro2 otai cni.
Saye td baru g bengkel tye pomen.
Die kate kene korek blok, letak piston rxz ngan sumbat carb rxz mili
Skali ngan setting sume.saye rase cam nak amek je da xtau ape nak wat ngan moto ni
Tp anggaran kos die rm600-rm1000. Die kate carb rxz mili rm300++ sbb limited
Clutch plate pon tuka skali kot
Paleng trok pon rm1000 die kate. Berbaloi ke abg2 otai sini tlg kasi pndapat  confused 
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Wed Jan 22, 2014 9:46 pm

Ahmad96 wrote:
Salam bro2 otai cni.
Saye td baru g bengkel tye pomen.
Die kate kene korek blok, letak piston rxz ngan sumbat carb rxz mili
Skali ngan setting sume.saye rase cam nak amek je da xtau ape nak wat ngan moto ni
Tp anggaran kos die rm600-rm1000. Die kate carb rxz mili rm300++ sbb limited
Clutch plate pon tuka skali kot
Paleng trok pon rm1000 die kate. Berbaloi ke abg2 otai sini tlg kasi pndapat  confused 

ini setting ape ni... nak bagi meter pusing dua cycle ke..
rilex2 dulu a.. hati2.. biasanya banyak pomen sembang kencang.. suh buat ini itu.. tapi moto takde la sampai laju sangat.. lagi dia suka kalau kita asik cakap nak power...pooWER.. POWER.. er.. carb mili tu limited ke.. aku pun tak taw la.. rasanya nam ratus tu untuk oberhol kot.. dengan touching blok head.. dulu saya kena dalam rm7++ juga..
- blok oter skit
- bearing tukar.. dah tak ingat baper biji tukar
- clutch plate + housing + spring tukar
- setting untuk bagi sedap bawak je..
- upah n aku dah tak ingat apa lagi aney n apek tu buat..

Blok moto ko ni ori ke atau cap Taiwan. . Kena ingat saiz piston besar tak semestinya laju n saiz piston kecik tak semestinya slow.. bergantung pada tangan yang mengoperate blok gak.. lagi satu.. kalau dah start buat moto untuk laju2 kena ada at least 2 biji blok standby.. tak kisah la.. cop hly ke.. cop itik ke.. cop ayam ke.. janji ada blok.. mana la taw.. tengah syok syok merembat.. moto mogok tengah jalan..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Wed Jan 22, 2014 10:13 pm

wslm... Ahmad..
uishh anggaran rm1000.. huhuhu~ cuma korek blok/rebore,cab rxz miil,setting,klac plate... itu jerr... maaf la aku kata,itu pomen nk sembelih org idup2 ke ape.... rm1k tuh... kalo setakat nk sedap kn balik moto,oberhoul enjin pn x smpai rm1k... x yah buang duit... slow2 ahmad jgn terburu2x... try ko baca dulu segala2 info kt community ni... byk info,insyallah nnti ok motor ko... gi tnya pomen/kedai lain lak

try dulu bt yg mcm azeri dgn mantadkb cdgkn...
1st = reed valve
2nd = clutch plate
3rd = rebore block
kalo x leh gak oberhoul enjin,tuka bearing,connecting rod tapi motor dah lama kn alang2 overhoul jer terus... kalo x leh jugak aku pn x tau nk kata ape hehe...

lagi pn ko x ckp blok ko saiz brapa skrg,kalo piston msh kecik saiznyer syg tu nk gi korek/rebore utk pakai piston rxz,pakai piston 125z pn bole naik kalo setakat 160km/sjm

try double stand motor pusingan rim dpn blkg ketat x,kalo ketat susah nk pusing pn ada kaco,motor berat x leh pergi hehehe... kalo ok,benda lain ni,sbb cdi dah baru ori,ekjos baru

muhekkk aku pn bkn pandai dan tahu sgt ni... x pe ahmad ko tunggu je nnti ada yg bg respon yerr..


Back to top Go down
Ahmad96
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 24/12/2013
Age : 20
Location : Kajang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Wed Jan 22, 2014 10:59 pm

Alhamdulillah syukur ade abg2 otai slamatkan duit poket saye hehe  Very Happy 
Naseb baek saye ckp nak anta esok.td mmg engat nak anta je tros tp pikerkan rm1k tros x jd Razz blok saye y-2 head standard.
Masalahnye kat kwsn kajang ni xtau mane pomen yg berkaliber(bekas cubprix ker).
Tp skang ni mmg da ade niat la nak korek da moto ni xleh pegi
Kalo bole nak je pkai standard blok & head & engine tp modi cdi, ignition coil, clutch plate/spring pastu dpt 160km/h drunken drunken 
Nnt saye try wat ape yg abg azeri ngan abg mantadkb cdgkan time kasih bbanyak  cheers
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Fri Jan 24, 2014 5:10 am

Ahmad96 wrote:
Alhamdulillah syukur ade abg2 otai slamatkan duit poket saye hehe  Very Happy 
Naseb baek saye ckp nak anta esok.td mmg engat nak anta je tros tp pikerkan rm1k tros x jd Razz blok saye y-2 head standard.
Masalahnye kat kwsn kajang ni xtau mane pomen yg berkaliber(bekas cubprix ker).
Tp skang ni mmg da ade niat la nak korek da moto ni xleh pegi
Kalo bole nak je pkai standard blok & head & engine tp modi cdi, ignition coil, clutch plate/spring pastu dpt 160km/h drunken drunken 
Nnt saye try wat ape yg abg azeri ngan abg mantadkb cdgkan time kasih bbanyak  cheers

kalau nak speed sampai 160 km/j je.. tak payah lebur $$ banyak sangat.. oberhol dulu.. tengok parts wear n tear yang dah expired dalam engine tu.. something wrong somewhere la tu..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Ahmad96
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 24/12/2013
Age : 20
Location : Kajang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Sat Jan 25, 2014 1:31 am

Salam abg2 sume
Td saye baru korek blok(pecah jugak d*r* moto ni)
Pomen tu kate rebore 2 kali size 1.0mm
Setau saye 1 kali rebore=0.25mm jd kalo 2 kali=0.5mm kan?
Pkai carb rxz mili mj 255 pj 25
Td try jln x panjang spoket 39-15 tp gear 6 rpm xpenah lepas 7(cdi cut off ker???)
Kalo pkai spoket 35-16 ok ke abg2 otai skalian?
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Sat Jan 25, 2014 8:55 am

wslm..

a'ah skali rebore jdi o.25... jdi sblum ni blok ko dah 0.50 time beli motor,mugkin pomen kedai tu x de piston 0.75 kot hehe tu yg direbore jdi 1;00... penah tjdi kt aku antar blok kt 1 kedai spare-part kt tmpt aku direborenyer smpai 2x,padehal bole jer skali rebore... terus black list kedai s-part tu... syg blok aku,tapi benda dah jdi,sabar je la hehe.

piston 125z 1:00 + cab mill.. penah pakai spec mcm ko,tapi aku pakai set minjet 195, pilot-25 buka kotak angin,sendal nut saiz 12,cos syg nk tebuk kotak angin ori,jarum pakai panther ori tangkuk tgh,spoket bwk biase2 38-15... kalo nk balik kg belah mak aku,spoket 37-15 (dpt ikut awek bwk myvi cun sambil sengih2 sebelah tingkapnyer keh3x da myvi tu bwk slow,senang2 jer ikut cuba kalo dia tekan abis,mau gugur enjin 125z tahun 2002 aku haha) tapi ak x maintain terus-menerus bwk top speed,ada slow ada rembat laju balik.

mcm spec ko skrg ni baru rebore,pantang dulu,motor jnji asal bole jln dulu jgn dirembat lelaju thp kaw2,nk high rem kosog cos nk tgk rpm brapa bole naik pn jgn dulu,rilex bwk slow,80km/sjm je (ini kalo ak la,org lain x tau,x nk mghadapi risiko,jln tbaik bwk slow)... tapi aku rasa dgn spec ko yg blok msh standet minjet mcm besar sgt kot,pandai buka cab sndri x? kalo pandai pakai balik 210 minjet asal,bwk dulu time berpantang,nnti kalo dah abis pantang bole set balik carb tu... kalo x pandai pakai je dlu minjet yg ko dah psg tu.

errr aku pn bkn terer & pndai sgt pn,memandai2 aje keh3!!... x pe nnti ada yg lebih tahu bg pendapat yerr
Back to top Go down
Ahmad96
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 24/12/2013
Age : 20
Location : Kajang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Sat Jan 25, 2014 11:22 am

-sLip- wrote:
wslm..

a'ah skali rebore jdi o.25... jdi sblum ni blok ko dah 0.50 time beli motor,mugkin pomen kedai tu x de piston 0.75 kot hehe tu yg direbore jdi 1;00... penah tjdi kt aku antar blok kt 1 kedai spare-part kt tmpt aku direborenyer smpai 2x,padehal bole jer skali rebore... terus black list kedai s-part tu... syg blok aku,tapi benda dah jdi,sabar je la hehe.

piston 125z 1:00 + cab mill.. penah pakai spec mcm ko,tapi aku pakai set minjet 195, pilot-25 buka kotak angin,sendal nut saiz 12,cos syg nk tebuk kotak angin ori,jarum pakai panther ori tangkuk tgh,spoket bwk biase2 38-15... kalo nk balik kg belah mak aku,spoket 37-15 (dpt ikut awek bwk myvi cun sambil sengih2 sebelah tingkapnyer keh3x da myvi tu bwk slow,senang2 jer ikut cuba kalo dia tekan abis,mau gugur enjin 125z tahun 2002 aku haha) tapi ak x maintain terus-menerus bwk top speed,ada slow ada rembat laju balik.

mcm spec ko skrg ni baru rebore,pantang dulu,motor jnji asal bole jln dulu jgn dirembat lelaju thp kaw2,nk high rem kosog cos nk tgk rpm brapa bole naik pn jgn dulu,rilex bwk slow,80km/sjm je (ini kalo ak la,org lain x tau,x nk mghadapi risiko,jln tbaik bwk slow)... tapi aku rasa dgn spec ko yg blok msh standet minjet mcm besar sgt kot,pandai buka cab sndri x? kalo pandai pakai balik 210 minjet asal,bwk dulu time berpantang,nnti kalo dah abis pantang bole set balik carb tu... kalo x pandai pakai je dlu minjet yg ko dah psg tu.

errr aku pn bkn terer & pndai sgt pn,memandai2 aje keh3!!... x pe nnti ada yg lebih tahu bg pendapat yerr

Trima kasih bro Slip  Very Happy 
Oo kene pantang ke hehe.smalam pomen panggel suroh test,tu yg try melenjan dptla 150km/h tp ade bobok mase 150km/h tu n speed menten jer(minyak lebih eh?)
Jarum carb saye xtau la jarum ape tp nmpak pomen tu asah la.
Yg paling dukacita ngan moto ni pomen ckp chassis bengkok  Sad  Sad  Sad  (rase cam nak jual tp sayang)
Tu yg gegar trok bile bwk lebih 120km/h  No (nyesal giler x amek moto baru)
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Sat Jan 25, 2014 10:10 pm

pantang le kejap.. nnti tak pasal2 jem lgi susah
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: motor 125z 2003 ada masalah   Today at 1:48 pm

Back to top Go down
 
motor 125z 2003 ada masalah
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Borak Rasmi Geng² 125Z Pantai Timur
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: