.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 jenis jenis setting dan setting motor anda

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Jul 22, 2013 8:03 pm

secara umumnya disini saya ingin mempelajari dengan mendalam mengenai jenis jenis setting , kos untuk setting tersebut , kos minyak dan servis . sama samalah kita berkongsi pengalaman dan pengetahuan , kerana saya binggung nak pilih setting apa , dulu sekilo .
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Sun Aug 11, 2013 8:12 am

Cuba bro mulakan dgn setting bro dulu...nyatakan apa dah buat, kos dan sebagainya...
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 3:02 pm

Saya beli moto saya second. dapat dapat memang set cacat. Itu yang sekarang ini saya nak tahu set apakah yang kos minyak dan kos peyelengaraan yang murah. apa dah buat? Emm saya pun tak tahu.
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 3:43 pm

Kalau nak setting paling jimat, setting ori kilang...kena tgk blok juga. Kalau dah kena korek, memang tak dapat nak buat apa dah.

Yg terbaik, beli blok ori baru, pasang ejos ori dan setting balik mj/pj carb. 2t/4t ikut kemampuan la, nak terbaik memang harga mahal la. Kalo moto buat turun kerja, baik standardkan balik jer moto tu..
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 3:48 pm

Macam motor anda setting apa?
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 4:02 pm

Moto saya setting std jer. Spoket 15-39, piston 0.25 125z asal, lubang ejos kasi polish macam cermin takder ubah saiz dan bentuk, mj/pj asal, ejos ori d*r* 1tahun sekali servis dgn cara oldschool sebab saya pun oldschool...

4t saya tak kisah sebab setahun tukar sekali, ada duit masa tukar, masuk yg full sintetik la, brand pun tak kisah janji utk moto 2t.

2t saya pakai utk marin/motobot. 3bulan sekali saya buka head cek piston. Kalau telinga tak tahan dgr bunyi ring saya tukar ring baru.
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 7:59 pm

ohh begitu. moto tahun bila? Pernah buat masalah tak? 125 saya tahun 2004 memang sering membuat masalah mati ditengah jalan
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 8:22 pm

Macam mana mati ditengah jalan tu? Enjin bising tak lepas hidup balik? Kalau tidak bising bermakna minyak tak cukup, sama ada penapis minyak bawah tangki kotor, ataupun carb mintak servis(mj/pj) tersumbat..

Kalau enjin hidup balik tapi enjin bising, piston ring dah out. Bermakna dah jem panas. Mungkin carb mintak servis/setting balik mj/pj. Mungkin juga simptom 2t tak cukup, sama ada pam 2t dah nak kong atau 2t tak bagus.

Bawa ke kedai jer bro, mintak pakar tgk moto tu. Nanti bikin sendiri buat tak cukup sifat, nanti moto pun tak cukup sifat gak
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 8:22 pm

Macam mana mati ditengah jalan tu? Enjin bising tak lepas hidup balik? Kalau tidak bising bermakna minyak tak cukup, sama ada penapis minyak bawah tangki kotor, ataupun carb mintak servis(mj/pj) tersumbat..

Kalau enjin hidup balik tapi enjin bising, piston ring dah out. Bermakna dah jem panas. Mungkin carb mintak servis/setting balik mj/pj. Mungkin juga simptom 2t tak cukup, sama ada pam 2t dah nak kong atau 2t tak bagus.

Bawa ke kedai jer bro, mintak pakar tgk moto tu. Nanti bikin sendiri buat tak cukup sifat, nanti moto pun tak cukup sifat gak
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 8:29 pm

boleh tak kalau kita jimatkan minyak?
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 8:35 pm

Nak jimat macam mana bro? Macam ex5, macam lagenda 110? Tanya mekanik motogp pun dorang cakap tak dapt
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 8:47 pm

Hehehe tak de, saja tanya, sebab ada kawan walaupum setting highway tapi minyak flow macam standed. tanya buat kat mana sombong pulak
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 8:58 pm

Ye ke macam std?? Hehehe...kalau perah habis pun macam tu bro...kuat gak. Tgk cara kita pulas trottle bro ngan setting spoket. Kalau asyik2 naik bukit dgn paip open dgn setting basah(hiway) parah habis jugak.

Jalan pasar byk trafik light, setting drag (kering) dgn spoket besar pun parah gak minyak bro..

Setting moto kena cun dgn cara penunggangan bro. Kalau setting dan cara pakai tak cun memang parah la minyak.

Enjin std kilang 125Z lagi kuat makan minyak jika dibandingkan dgn ex5 modi ringan(camshaft s4, blok 54mm dan carb ts)
Ini cuma pendapat saya saja...sekian
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 9:17 pm

Oh terima kasih kerana kongsi pengetahuan. Saya masih mentah lagi dalam bidang permotoran ni
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Mon Aug 12, 2013 9:22 pm

Sama2 kongsi pendapat bro.
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Tue Aug 13, 2013 1:23 pm

ak pernah terbaca dlm satu web nih, 125z dia mnyk lgi jimat dprd ex5.. tapi moto pnya speed tak lebih dprd 100km/h..kalau tak salah dia set menjet dgn pilot kecil kot
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Tue Aug 13, 2013 1:25 pm

zahrul wrote:
ohh begitu. moto tahun bila? Pernah buat masalah tak? 125 saya tahun 2004 memang sering membuat masalah mati ditengah jalan
timing rendah sgt kot, dulu prnh kena mcmni jgk.. lps servis carb dgn tkr plug elok balik


Last edited by Azeri_conquistador on Tue Aug 13, 2013 1:29 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Tue Aug 13, 2013 1:27 pm

sigung wrote:
Moto saya setting std jer. Spoket 15-39, piston 0.25 125z asal, lubang ejos kasi polish macam cermin takder ubah saiz dan bentuk, mj/pj asal, ejos ori d*r* 1tahun sekali servis dgn cara oldschool sebab saya pun oldschool...

4t saya tak kisah sebab setahun tukar sekali,  ada duit masa tukar, masuk yg full sintetik la, brand pun tak kisah janji utk moto 2t.

2t saya pakai utk marin/motobot. 3bulan sekali saya buka head cek piston. Kalau telinga tak tahan dgr bunyi ring saya tukar ring baru.
ak dh serik dgn 2t tcw nih, abis jahanam motor ak.. kalau nk guna 2t tcw jgk selang2 lah dgn 2t motor jgk yer..
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Tue Aug 13, 2013 1:45 pm

Macam mana enjin kondem, semasa full trotel ke?

Nak kecikkan mj boleh, tapi moto tak boleh full trotel.

Nak jimat punya pasal kecikkan pilot, siap sedialah piston baru je...

2t motobot tidak disyorkan utk hi-rpm..paling2 pun 9000rpm sahaja. Kalau moto yg hi-rpm memanjang, gunalah 2t yg lebih elok. Pernah tgk nelayan punya bot layan sampai 12000rpm tak? Kalau bot racing pun takkan pakai tcw3 tu bro...

Kalau dah tahu enjin modified, bawak pun hi-rpm memanjang, pakai pulak 2t yg tak sesuai utk hi-rpm, bukan ke tak best jadi enjin tu nanti..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Tue Aug 13, 2013 7:31 pm

ak slalu guna 2t petronas 2sp je..hi rpm x de masalah Laughing 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Tue Aug 13, 2013 7:48 pm

sigung wrote:
Macam mana enjin kondem, semasa full trotel ke?

Nak kecikkan mj boleh, tapi moto tak boleh full trotel.

Nak jimat punya pasal kecikkan pilot, siap sedialah piston baru je...

2t motobot tidak disyorkan utk hi-rpm..paling2 pun 9000rpm sahaja. Kalau moto yg hi-rpm memanjang, gunalah 2t yg lebih elok. Pernah tgk nelayan punya bot layan sampai 12000rpm tak? Kalau bot racing pun takkan pakai tcw3 tu bro...

Kalau dah tahu enjin modified, bawak pun hi-rpm memanjang, pakai pulak 2t yg tak sesuai utk hi-rpm, bukan ke tak best jadi enjin tu nanti..
ak rasa kalau guna 2t yg baik pn kalau selalu melenjan mmg enjin tu cpt jahanam..nak2 plk jenis yg malas servis..
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Tue Aug 13, 2013 7:58 pm

Enjin std kalau asyik lenjan pun kondem biarpun pakai 2t paling mahal...
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Tue Aug 13, 2013 10:05 pm

mcmna aa nk buat 125z leh tapau ninja??? smalam ak tgk ada srg mamat ni naik 125z siap leh tapau ninja modi
Back to top Go down
sigung
Laskar Muda


Posts : 18
Join date : 17/10/2011

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Tue Aug 13, 2013 10:28 pm

Boleh je kalau nak tapau...bawa pegi pomen tahap sifu...pastu bayar...paling kurang modal rm2k....lain tpt lain harga...
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Tue Aug 13, 2013 10:55 pm

sigung wrote:
Boleh je kalau nak tapau...bawa pegi pomen tahap sifu...pastu bayar...paling kurang modal rm2k....lain tpt lain harga...
huhu tk sanggup la smpai 2k.. lebih baik ak bli spare parts
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: jenis jenis setting dan setting motor anda   Today at 10:00 am

Back to top Go down
 
jenis jenis setting dan setting motor anda
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix
» DRFC Camp Jasin,Melaka 29/30-5-2010
» Picture Of The Day

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: