.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 tumpang tanya otai2 - 125zr

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
darkvmpr
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 17/07/2013

PostSubject: tumpang tanya otai2 - 125zr    Wed Jul 17, 2013 1:32 am

assalamualaikum otai2 semua hehe. tumpang tanya, aku nak angkat 125zr ni tapi risau la. dgr kawan2 cakap minyak jeee parah. tapi bila aku baca kat forum ni banyak pulak nak kena jaga. kalau nak jaga 125 ni apa yg paling penting kalau baru keluar? kalau boleh bagi la tips2 sikit, apa yg patut dibuat& jaga. hehe sorry aku taktahu apa2 psl motor hehe teringin nak pakai 125 nii nampak styleee sikit hehe
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Wed Jul 17, 2013 6:15 pm

darkvmpr wrote:
assalamualaikum otai2 semua hehe. tumpang tanya, aku nak angkat 125zr ni tapi risau la. dgr kawan2 cakap minyak jeee parah. tapi bila aku baca kat forum ni banyak pulak nak kena jaga. kalau nak jaga 125 ni apa yg paling penting kalau baru keluar? kalau boleh bagi la tips2 sikit, apa yg patut dibuat& jaga. hehe sorry aku taktahu apa2 psl motor hehe teringin nak pakai 125 nii nampak styleee sikit hehe

kalau motor std mnyk tak parah sgt.., yg paling penting 2t kna jaga, kalau nk melenjan buka benang 2t besar sikit. 4t tkr setiap 3k... style mmg ada tpi faham2 la bnyk mata memandang.. so lock sebanyk yg mungkin..
Back to top Go down
darkvmpr
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 17/07/2013

PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Thu Jul 18, 2013 2:38 am

ape beza 2t dgn 4t? hehe aku noob sikit psl motor ni
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Thu Jul 18, 2013 9:24 am

2t tu system sejukan mesin..4t aka minyak itam..kalu syg tupai kite..kalu bole jgn berkire pasal duit..
4t5 pakai yg semi @ fully sintetik..2t pn biar yg berkualiti..jaga tupai..jaga mesin.. Smile
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Thu Jul 18, 2013 9:40 pm

BCDSyaz wrote:
2t tu system sejukan mesin..4t aka minyak itam..kalu syg tupai kite..kalu bole jgn berkire pasal duit..
4t5 pakai yg semi @ fully sintetik..2t pn biar yg berkualiti..jaga tupai..jaga mesin.. Smile

haha mcm ak.. guna 2t petronas 2sp..rasa poket cepat ja nipis
Back to top Go down
darkvmpr
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 17/07/2013

PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Sat Jul 20, 2013 5:34 pm

kalau 2t pakai jenama apaa terbaik? tak mahal tak murah .
Back to top Go down
rulcool
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 04/11/2012

PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Sat Jul 20, 2013 6:06 pm

bagi aqu 2t jenama petronas 2sx harga rm24.50 ....bau pun wangi,,,,bagi aqu harga 2t ni berpatutan setanding dengan servis yang diberikan......bila pakai 2t nie block pun x kotor terasa ringan je bila melenjan .....aqu dah buat perbandingan dengan shell vsx......satu lagi bila nak guna minyak petrol aqu sarankan guna shell minyak petrol petronas qalau blh elakkan ....bukan nak kutuk tapi memang kenyataan sebab bila guna minyak petronas motor terasa berat...bukan setakat motor 125 aqu aje terasa berat aqu cuba pada motor z aqu pun motor z aqu mengalami masalh seperti motor 125 aqu tu....mana x nya minyak petronas primax 95 guna banyak sangat perwarna warna kuning bukan macam minyak shell warna petrol ron 95 dia warna jernih.....just my pendapat.......
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Sun Aug 04, 2013 1:29 pm

rulcool wrote:
bagi aqu 2t jenama petronas 2sx harga rm24.50 ....bau pun wangi,,,,bagi aqu harga 2t ni berpatutan setanding dengan servis yang diberikan......bila pakai 2t nie block pun x kotor terasa ringan je bila melenjan .....aqu dah buat perbandingan dengan shell vsx......satu lagi bila nak guna minyak petrol aqu sarankan guna shell minyak petrol petronas qalau blh elakkan ....bukan nak kutuk tapi memang kenyataan sebab bila guna minyak petronas motor terasa berat...bukan setakat motor 125 aqu aje terasa berat aqu cuba pada motor z aqu pun motor z aqu mengalami masalh seperti motor 125 aqu tu....mana x nya minyak petronas primax 95 guna banyak sangat perwarna warna kuning bukan macam minyak shell warna petrol ron 95 dia warna jernih.....just my pendapat.......

knp tak cuba minyak shell ron97 ,, hehee Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Sun Aug 04, 2013 2:44 pm

areyz95 wrote:
rulcool wrote:
bagi aqu 2t jenama petronas 2sx harga rm24.50 ....bau pun wangi,,,,bagi aqu harga 2t ni berpatutan setanding dengan servis yang diberikan......bila pakai 2t nie block pun x kotor terasa ringan je bila melenjan .....aqu dah buat perbandingan dengan shell vsx......satu lagi bila nak guna minyak petrol aqu sarankan guna shell minyak petrol petronas qalau blh elakkan ....bukan nak kutuk tapi memang kenyataan sebab bila guna minyak petronas motor terasa berat...bukan setakat motor 125 aqu aje terasa berat aqu cuba pada motor z aqu pun motor z aqu mengalami masalh seperti motor 125 aqu tu....mana x nya minyak petronas primax 95 guna banyak sangat perwarna warna kuning bukan macam minyak shell warna petrol ron 95 dia warna jernih.....just my pendapat.......

knp tak cuba minyak shell ron97 ,, hehee Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil 

ron 97 syarikat mana eh yg lebih smooth ?
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Sun Aug 04, 2013 8:51 pm

Azeri_conquistador wrote:
areyz95 wrote:
rulcool wrote:
bagi aqu 2t jenama petronas 2sx harga rm24.50 ....bau pun wangi,,,,bagi aqu harga 2t ni berpatutan setanding dengan servis yang diberikan......bila pakai 2t nie block pun x kotor terasa ringan je bila melenjan .....aqu dah buat perbandingan dengan shell vsx......satu lagi bila nak guna minyak petrol aqu sarankan guna shell minyak petrol petronas qalau blh elakkan ....bukan nak kutuk tapi memang kenyataan sebab bila guna minyak petronas motor terasa berat...bukan setakat motor 125 aqu aje terasa berat aqu cuba pada motor z aqu pun motor z aqu mengalami masalh seperti motor 125 aqu tu....mana x nya minyak petronas primax 95 guna banyak sangat perwarna warna kuning bukan macam minyak shell warna petrol ron 95 dia warna jernih.....just my pendapat.......

knp tak cuba minyak shell ron97 ,, hehee Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil 

ron 97 syarikat mana eh yg lebih smooth ?

pada aku shell lahh ,, tp caltex pun power gak .. haha XD
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Mon Aug 05, 2013 9:39 am

areyz95 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
areyz95 wrote:
rulcool wrote:
bagi aqu 2t jenama petronas 2sx harga rm24.50 ....bau pun wangi,,,,bagi aqu harga 2t ni berpatutan setanding dengan servis yang diberikan......bila pakai 2t nie block pun x kotor terasa ringan je bila melenjan .....aqu dah buat perbandingan dengan shell vsx......satu lagi bila nak guna minyak petrol aqu sarankan guna shell minyak petrol petronas qalau blh elakkan ....bukan nak kutuk tapi memang kenyataan sebab bila guna minyak petronas motor terasa berat...bukan setakat motor 125 aqu aje terasa berat aqu cuba pada motor z aqu pun motor z aqu mengalami masalh seperti motor 125 aqu tu....mana x nya minyak petronas primax 95 guna banyak sangat perwarna warna kuning bukan macam minyak shell warna petrol ron 95 dia warna jernih.....just my pendapat.......

knp tak cuba minyak shell ron97 ,, hehee Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil 

ron 97 syarikat mana eh yg lebih smooth ?

pada aku shell lahh ,, tp caltex pun power gak .. haha XD

bhp pn leh thn gk.. smalam bru isi... caltex rasa pick up.. shell ak x tau nk kta mcmna
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: tumpang tanya otai2 - 125zr    Today at 7:08 am

Back to top Go down
 
tumpang tanya otai2 - 125zr
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Borak Rasmi Geng² 125Z Pantai Timur
» Picture Of The Day
» Baju M125ZC 2nd Batch

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: